Započni novu temu Odgovori na temu  [ 277 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03.09.2008. 23:02:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
Godina: Apsolvent
Smer: ME
Prvo da se zahvalim kolegama koji su preuzeli inicijativu i mrdnuli dupetom ne samo za svoje dupe nego za dupeta svih nas. Bio sam veoma skeptichan ali sam se na licu mesta uverio u suprotno.
Dalje treba da se ízaberu predstavnici za svaku godinu, kako ce se birati to je na nama da se odluchi, bitno je da napravimo spisak zahteva koje imamo, takodje rekli su da ce fakultet na nash zahtev poslati ministarstvu zahtev za proshirenje budzetskih mesta (mislim da je veoma mala shansa da se tu neshto promeni)

izbacice na sajtu kriterijum za rangiranje stududenata po proseku i broj esbp poena.
Dakle kako je vec recheno moze se na budzet upisati 366 studenata, prvo oni koji su ochistili u junu i septembru pa posle vec pominjana rang lista (ono sho je bane napisao nema dodira sa stvarnosti)

Predlog zahteva, da se spale chlanovi parlamenta jer ovo je bila njihova obaveza i duznost. Ako treba sam cu obezbediti potreban materijal za to (ovo je bilo manje vishe zahtev za smenu)

Drugi zahtev
Da (novi) student prodekan i novi parlament dobiju sajt na kome ce direktno i javno da odgovaraju na sva pitanja studenata i njihove zahteve. Da se vidi da mi imao veze sa ovim faxom.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 00:19:07 

Pridružio se: 05.09.2007. 15:19:42
Smer: IS
To sa sajtom je glupost. Postoji forum,mail,telefon i gomila drugih nacina da se obratis studentu prodekanu. To sto ne odgovara student prodekan je druga stvar. Do sada nijednog studenta prodekana nije bilo briga za studente i to ce ostati. Oni ako se izbore za jednu pisljivu kompenzaciju,pa se hvale time celu godinu. Mene samo zanima koga ce sada da lansiraju kao novog studenta prodekana,posto je predhodni student prodekan promovisan od stane Puskica kao "nas mladi pametni kolega sa prve godine koji je administrator neke wireless mreze u bg". Toga se dobro secam. Sada imate situaciju gde se pljuje po studentu prodekanu na Puskicama,a hvali se neka anonimna grupica koja je organizovala protest.
Sta ce nama student prodekan kada ga jedino zovemo u pomoc kada nam treba kompenzacija i kada je frka za uslov.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 00:22:53 
Moderator
Korisnikov avatar

Brat mi je na mashinskom u KVu pa je bash radio sajt zadnjih 15tak dana za studenta prodekana pa mi odatle ideja (a i dobice i forum po ugledu na ovaj :) )

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 00:28:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2008. 00:04:23
Godina: Padobranac
Postovane kolege,
Studenta prodekana, i studentski parlament, kao i predstavnike svih studentskih organizacija možete kontaktirati preko rubrike Pitajte na sajtu www.puskice.org . Takođe Puškice objavljuju i najavljuju sve što predstavnici studenata i studentskih organizacija žele da promovišu na fonu, ili obaveste svoje kolege.

Pozdrav
www.puskice.org

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 01:02:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.06.2006. 22:53:48
Godina: III
"4. Da se studentima koji studiraju na teret budzeta, a obnove godinu omoguci da narednu godinu
upisu na teret budzeta.
Ovo nazalost nije moguce odobriti jer nije u skladu sa zakonom, i nije dozvoljeno od
strane ministarstva prosvete i sporta. To znaci da student koji obnovi godinu
automatski pada na status samofinansirajuceg. "

Link ka zakonu o visokom obrazovanju:
http://www.parlament.sr.gov.yu/content/ ... d=271&t=Z#

Vecina ovih stvari nije u skladu sa zakonom (31 poen za II godinu itd... ), pa zasto i obnova godine ne bi mogla da se "progleda kroz prste" ?

Pozivanje na zakon koji niko ne postuje, koji se kroji kako kome odgovara, u cilju cega? Boljeg skolstva ili uzimanja novca?

Ovim ne aludiram na FON, vec na Univerzitet.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 07:58:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Godina: Dipl.
A sto ne na fon? Pa verovatno u zakonu stoji i da fakultet sam mora da obezbedi iole normalne uslove za odrzavanje nastave! Pa vidis oni to krse kako stignu, vazno da sad hoce da ukinu sve moguce nacine da student prodje godinu na budzet! Neverovatno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 08:10:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.01.2008. 22:31:30
Godina: IV
A kad su udzbenici, nachin polaganja ispita i prostor na fakultetu u pitanju, ko yebe Bolonju :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 09:15:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.07.2007. 00:20:55
Uslovi za primanje stipendije (koju inače ja primam) su:
1. Da student bude na budžetu državnog fakulteta
2. Da ista godina nije upisivana više od dva puta (dakle može jednom da se obnovi)
i kako onda zakon ne poznaje obnovu na budžet?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 09:44:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.01.2008. 22:31:30
Ok, samo mi jedno nije jasno... Tih 366 koji se upishu na budzet, jel ce moci da izaberu smer koji hoce ili ce i dalje da postoje kvote?
Proshle godine se duplo vishe ljudi upisalo na budzet drugu godinu, bilo bi bezveze kad bi smanjili i kvote za smerove...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 09:46:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Smer: UK
^Pa nema logike da na primer, svih 366 upiše ISIT na budžet...Definitivno postoje kvote samo ne znam da li se promenilo :
ISIT 30%
OM 30%
ME 20%
UK 20%

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 09:56:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Pa ja ne znam kakav je stav ljudi, da li će da daju opet 121.000 ili neka druga opcija?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 10:31:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2007. 13:52:04
A zar ne bi trebalo mi koji smo generacija 07 da ako budemo upisivali na sf da placamo 110 000 posto smo upisali faks po toj visini skolarine.. Znam npr. da je tako na singidunumu(znam da on nema nikakve veze sa BU samo dajem primer)???

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 10:57:50 
Moderator
Korisnikov avatar

@cp Mislim da je sajt vishe nego dobra ideja jer ce moci javno da se vidi i oceni rad parlamenta i to shta konkretno rade, tako da se ne bi deshavalo ovo sho se sad deshava da ne znamo da li postoje uopshte a da ne pominjem zahteve studenata...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 12:14:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Gde je 110000 tu je i jos 11 :)
Nego bre shomy mi cemo na budzet, kakve bre hiljade!!! :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 12:20:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.06.2006. 22:53:48
Godina: III
Kobass je napisao:
A sto ne na fon? Pa verovatno u zakonu stoji i da fakultet sam mora da obezbedi iole normalne uslove za odrzavanje nastave! Pa vidis oni to krse kako stignu, vazno da sad hoce da ukinu sve moguce nacine da student prodje godinu na budzet! Neverovatno...

Generacija 06 je prosla na budzet u II godinu, i to je veliki trosak (?!) za drzavu/univerzitet/fon.
Da, pise da fakultet odredbe Zakona pribliznije uredi svojim potrebama, ali sigurno ne pise da se stavke Zakona mogu menjati kako ko zeli. :)

Edit: Zasto bi se pravio novi sajt kada postoji ovaj, itekako posecen, forum? Dovoljno je jedan topic ili eventualno board. P.S. Nemam mesta u bookmarksima, pa ne moze taj sajt :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 13:10:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Mislim da je potrebno neshto nezavisno i od ffa i od pushkica. Sajt koji ce morati sami da azuriraju nekako mi forum ne izgleda preterano obavezujuce (u fazonu mozesh da ga posetish i ne morash) sa sajtom ce biti drugachije nadam se

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 14:03:49 

Pridružio se: 05.09.2007. 15:19:42
Ok ajde da kazemo da je potreban sajt za studenta prodekana. Koliko sam shvatio da je svrha postojanja tog sajta da se poboljsa komunikacija izmedju studenata i sProdekana.(Studentski parlament ne postoji,da rascistimo). Zar nije mail nezavisan od ff i puskica? Najvaznija stvar je da student prodekan bude nezavisan od politickih partija,da mi ne stizu mailovi kako je Kosovo Srbija i kako treba da idemo na proteste. Nisam bas siguran da ce sajt nesto da promenio. Nadam se da nisam u pravu
:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 14:10:48 

Pridružio se: 05.07.2007. 14:31:38
Godina: II
E, Crveni_Pundravac, stvarno si mi dojadio sa svojim proseravanjem ovde na fonforumu...
Od samog pocetka nesto kenjas pocevsi od
Crveni_Pundravac str3 je napisao:
Ovaj protest je jedna velika glupost. Zar vi ljudi ne znate da postoji student prodekan i pun K***c nekih oranizacija koje su tu da se brinu boljim uslovima za studiranje...
Sirio si negativne vibracije na samom pocetku ideje, a aksnije, kako se uspostavilo i nije te briga jer si apsolvent... Za studenta-prodekana i ako neko nije znao, sad zna, a kolko se zalozio o tome ne treba ni pircati, svima je jasno... (zalaganje=0)
Crveni_Pundravac str4 je napisao:
1)Zasto ste obmanuti,pitajte studenta prodekana. 2)Zar on nije taj koji treba da prati te informacije? 3)Upravu necete moci da pitate jer morate da imate zastupnika,a zastupnik vam je student prodekan....
1)Pitali smo, ali odgovora nije bilo. 2)Jeste, al ih ne saopstava. 3)Do uprave smo uspeli i da dodjemo, i da pregovaramo, a zastupnici smo bili mi obicni studenti...
Crveni_Pundravac str4 je napisao:
Danas mi je jedan kolega javio da ste mu obrisali komenatar u vezi sa protestom,samo zato sto se nije slagao sa vama.
To je LAZ, na facebooku, o kom je bilo reci, ni jedan komentar nije obrisan, a koji je bio u vezi sa protestom(konsultovao sam preostala 3 admin-a). Brisani su samo komentari prepucavanja oko nekih drugih tema kao npr. prepucavanje dva studenta sa etfa i fona, ciji je faks bolji...
Crveni_Pundravac str8 je napisao:
To sa sajtom je glupost. Postoji forum,mail,telefon i gomila drugih nacina da se obratis studentu prodekanu. To sto ne odgovara student prodekan je druga stvar. Do sada nijednog studenta prodekana nije bilo briga za studente i to ce ostati. Oni ako se izbore za jednu pisljivu kompenzaciju,pa se hvale time celu godinu. Mene samo zanima koga ce sada da lansiraju kao novog studenta prodekana,posto je predhodni student prodekan promovisan od stane Puskica kao "nas mladi pametni kolega sa prve godine koji je administrator neke wireless mreze u bg". Toga se dobro secam. Sada imate situaciju gde se pljuje po studentu prodekanu na Puskicama,a hvali se neka anonimna grupica koja je organizovala protest.

Opet ti glupost, pa glupost, tebi je svaki neciji konstruktivan predlog glupost. A sto se tice promovisanja nas anonimusa, e to je GLUPOST. Puskice su promovisale i podrzale protest, a ne pojedince, a njima je u cilju da sve aktuelnosti na fonu objave prvi, kako bi stekle vecu popularnost i privukle paznju, sto je totalno ok. Ja sam prvi insistirao da se predje na facebook sa komentarima, bas iz razloga da se vidi ko pise, a ne kao ovde gde mogu i profesori i asistentiti, i ljudi sa drugih fakulteta da se potpisu pod nekim nickname-om i da se zezaju sa ishodom neceg za nas jako bitnog... (ja znam da i na facebooku mozes da otvoris lazni profil, da bi ostao anoniman, al koga to ne mrzi da radi, taj stvarno ima ozbiljan licni problem)...
Crveni_Pundravac str8 je napisao:
Sta ce nama student prodekan kada ga jedino zovemo u pomoc kada nam treba kompenzacija i kada je frka za uslov.
Ne nego, treba da ga zovemo kad je sve ok i da ga pitamo za babino zdravlje... covece...

Ima jos primera ljudi koji su kritikovali ili pricali kako je protest preuranjen i slabo organizovan, pa sad kad je nesto ipak uradjeno pricaju kako se treba boriti i za ostalo, da sve bude potaman, a oni da se ne pomere od kompa. Sami ce se takvi prepoznati, da ne nabrajam, mozete da prelistate prethodne strane, pa cete se u sve sto pisem i uveriti. Mnogo mi je bitnije da pohvalim par kolega kao sto su npr Igzz koji se jedini ponudio oko bilo kakve pomoci, i pomogao, zatim Bozu zvanog pub, koji nakon skupa 03.09 davao sve tacne informacije, kao i drtugih koji su podrzali desavanje!!!

Poslednji put menjao Gorstak87 dana 05.09.2008. 14:11:48, izmenjena 2 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 14:18:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.10.2005. 21:58:06
Ljudi...malo skrecete sa teme....Otvorite temu za taj sajt, a za licnu pluvacinu koristite pm...
pozdrav!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 14:30:41 
Moderator
Korisnikov avatar

@Crveni_Pundravac
Da najvishe zbog komunikacije.
Fora je sho niko ne zna da li je njemu neko poslao mail a njega bolelo dupe da odgovori, nego da svako pitanje odgovor i predlog zalba budu javni i da se vidi njegov odgovor tj zalaganje za reshenje istog.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 14:31:16 

Pridružio se: 05.07.2007. 14:31:38
Godina: II
Samo jedna ispravka sto se tice Boze zvanog pub i njegovog posta oko generacije 2005. Naime bilo je price o toj generaciji i njihovom nacinu studiranja, cak su dvojca iz te generacije bili sa nama na pregovorima, ali prof.Martic se zasad ogradio od ishitrenih komentara, jer kaze da nije 100% siguran za tu generaciju, odnosno za one koji su obnavljali god (da li uskladjuju sistem po gen 2006 ili ostaju po starom). Za sve one koji su redovno pohadjali, tj sada su na 3-oj, vaze svi uslovi od kako su upisali faks. Za sve jos starije generacije sigurno vaze svi uslovi prilikom njihovog upisa na faks, bez obzira koliko su puta obnavljali godinu, i na kojoj su trenutno. Zvanican stav Fona po ovom i ostali pitanjima treba da bude objavljen danas u toku dana na sajtu fona

Svi ostali postovi Boze Zvanog Pub su tacni, pa prelistajte preethodne strane i nadjite sta vas interesuje...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 15:01:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.01.2006. 14:31:07
Ovo sto se tice generacije 05, kaze se sledece, tj dve opcije, naravno one koji su obnovili drugu a ne prvu.... Njima za uslov treba sedam ili onih 31 bodova ali najverovtnije 31, jer ce im biti suvise komplikovano za ubuduce. Da bi od sledece godine oni isli uporedo sa 06, koji sad upisu trecu!
Mislim da ce ovako biti 99posto...

A samo sta je bilo od toga da se okaci danas do 14h obavestenje koje je juce MArtic reko??????

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 15:26:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
Ovako zakon ne govori nista o ovom postepenom uvodjenju bolonje, i podizanja praga za budzet.

Zakon kaze da za budzet treba 60 poena, a za samofinansirajuci 37 ESPB, sto se tice onih koji su bili samofinasirajuci, a ocistili su godinu (imaju 60 ESPB), e oni imaju "priliku" da upadnu na budzet, ako im to "rang lista" dozvoli. (pogledati clanove 87 i 88, PRAVILA STUDIJA i STATUS STUDENATA).

Citiraj:
Студент који се финансира из буџета опредељује се за онолико предмета колико је потребно да се оствари најмање 60 ЕСПБ бодова.
Студент који се сâм финансира опредељује се, у складу са студијским програмом, за онолико предмета колико је потребно да се оствари најмање 37 ЕСПБ бодова.

Da ne bude zabune...
Citiraj:
Студијским програмом може се условити опредељивање студента за одређени предмет претходно положеним испитима из једног или више предмета утврђених студијским програмом.

Citiraj:
Статус студента
Члан 88.
Студент који се финансира из буџета и који је у току школске године, у оквиру уписаног студијског програма, по положеним испитима стекао 60 ЕСПБ бодова, има право да се и у наредној школској години финансира из буџета.
Студент који се финансира из буџета и који у току школске године оствари мање од 60 ЕСПБ бодова, може наставити студије у статусу студента који сâм финансира студије.
Студент који се сâм финансира и који у току школске године оствари 60 ЕСПБ бодова из текуће године студијског програма, може да се у наредној школској години финансира из буџета.
Право из става 3. овог члана студент остварује ако се рангира у оквиру укупног броја студената чије се студије финансирају из буџета, на начин и по поступку утврђеним општим актом високошколске установе.
Студент који се финансира из буџета може у том статусу да има уписан само један одобрен, односно акредитован студијски програм на истом нивоу студија

A sta se desava...
http://www.studentskisvet.com/info/2008 ... ne-studija

Citiraj:
Konferencija univerziteta u Srbiji predložila je Ministarstvu prosvete da se broj bodova potreban za upis naredne godine studija postepeno povećava, izjavio rektor univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Kovačević je kazao da je plan da se 2010. godine stigne do zakonom propisanog uslova od 60 poena za upis naredne godine studija. Kovačević je naveo da je za donošenje takve odluke potrebna saglasnost vlade, a potom i Skupštine Srbije.

"Reč je zapravo o amandmanu na Zakon o visokom obrazovanju, zato je potrebno da se o tome izjasni i parlament. Konačna odluka mora biti doneta do oktobra, pošto tada počinje upis u narednu godinu studija", kazao je rektor Univetrziteta u Beogradu.

Kovačević je precizirao da se postepeno povećanje broja bodova odnosi isključivo na budžetske studente, pošto je za samofinansirajuće akademce zakonom utvrđeno da narednu godinu studija mogu upisati sa 37 bodova. On je naveo da je Ministarstvu prosvete upućen predlog koji je Senat Univerziteta u Beogradu usvojio u maju, a taj dokument su prihvatili svi državni univerziteti u Srbiji.

Prema tom predlogu studenti koji su školske 2007/08. godine bili brucoši da bi upisali narednu godinu studija moraju da steknu 43 poena.

"Studentima koji školske 2008/09. godine upisuju prvu godinu fakulteta za upis na drugu godinu studija biće potrebno 49 bodova", kazao je Kovačević. On je naveo da je izuzetak generacija studenata koja je studije počela školske 2006/07. godine i koja je prošle godine mogla da upiše drugu godinu studija sa 37 poena. Kovačević je podsetio da su studenti te generacije umesto da drugu godinu studija upišu sa obaveznih 60 poena dobili 23 boda kredita koje imaju pravo da iskoriste u bilo kojoj narednoj godini studija.

"Mnogi su te bodove već iskoristili, a sada bi tim studentima trebalo da bude omogućeno da dobiju još šest bodova kredita", dodao je on.

Rektor univerziteta u Beogradu je precizirao da će, na primer, student koji je fakultet upisao 2006/07. godine i protekle školske godine potrošio sva 23 boda kredita, treću godinu studija moći da upiše ako osvoji 54 poena.

Sto znaci niko nista ne zna, i ne moze da tvrdi... Glavni krivci eno sede u skupstini i prepucavaju se i zasvrbe ih levi guz, za nas studente, i ne samo njih vec i ove iz Ministrastva. Za sve treba para, a oni moraju da izaberu il' cemo se uvucemo u dupe studentima, il' penzionerima, izgleda da su guzice penzionera bile primamljivije, ovaj put. :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 16:37:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.10.2005. 21:58:06
Izaslo je obavestenje na sajtu FONa....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2008. 16:40:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.04.2008. 14:33:15
Pa zapravo to je sve sto ce nam reci 11.09.!! :-(

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 277 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća