Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 2 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Pravilnik FONForuma
PostPoslato: 09.05.2005. 00:23:02 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
Postovi: 2866
Lokacija: Beograd
Godina: Dipl.
Smer: IS
Желимо вам искрену добродошлицу на ФОНФорум!

Позивамо вас да активно учествујете у дискусијама и тиме допринесете развоју ове колегијалне комуне и подизању квалитета дискусија.

Ипак, постоји неколико правила која је неопходно поштовати како би форум био фер, коректан и угодан за све колегинице и колеге.


ПРАВИЛНИК ФОНФОРУМА
(дорађен: 02.06.2009.)


0.1 Уводна реч

ФОНФорум (у даљем тексту Форум) је осмишљен и направљен 2001. године са идејом да свим студентима ФОН-а олакша размену информација и искуства и подигне квалитет студирања.
Форум није финансиран од стране Факултета организационих наука, већ из џепа његових студената.
Форум је непрофитна интернет заједница и власништво је свих његових чланова.

Основна сврха Форума је размена информација и искустава међу колегама (а у последње време и за упознавање колега и колегиница).

ФОНФорум није саставни део сајта puskice.co.yu.

Модератор Форума може постати свако ко је заинтересован за помоћ и сарадњу. Одлука о постављању члана за модератора доноси се у оквиру Форум тима. Рад/помоћ на Форуму је заснован искључиво на добровољној основи.


0.2 Неколико напомена

Упознајте се са Форумом. Пре него што поставите питање, прво погледајте да ли већ постоји таква или слична тема у којој би могли да поставите питање. Користите претрагу!
Такође, молимо чланове Форума да не пишу постове са укљученим Caps Lock тастером, да избегавају писање порука које садрже само смајлије и да не пишу по две узастопне поруке већ да обједине све у једну поруку.
Хвала на разумевању.


Правила:

1. У вези са темама и порукама (генерално)

1.1. Забрањено је качење порнографског, експлицитног (сцене насиља, тортуре, убиства и сл.) и другог садржаја који би могао да узнемири колегинице и колеге.

1.2. На Форуму су забрањене политичке расправе осим у подфоруму “Општа дискусија”. Подфоруми I, II, III и IV година су намењени искључиво расправи о испитима на I, II, III односно IV години студија.
Све поруке и теме које у себи садрже политички контекст биће одмах обрисане уколико се налазе у неком подфоруму осим у "Општој дискусији".

1.3. На Форуму није дозвољено вређање, почев од псовки, до директног омаловажавања било професора, колега студената или неког трећег лица.
Уколико порука садржи неку псовку, вређање, омаловажавање и сл. и буде преправљена, добићете упозорење или приватну поруку са образложењем зашто је измењена.
Уколико вам није јасно или сматрате да није било потребе за "интервенцијом" обратите се преко електронске поште или приватне поруке модератору задуженом за дати део форума и затражите објашњење. Све теме типа "Зашто ми је обрисана порука?" ће бити аутоматски обрисане, без образложења!
Уколико вас садржај неке поруке увреди или вам на неки начин засмета пријавите то преко приватне поруке или електронске поште неком од модератора задуженом за тај део форума. Уколико модератор закључи да ваше образложење за уклањање дела или целе поруке има смисла, порука ће бити измењена или уклоњена.

1.4. Најстроже је забрањен било какав вид спама на Форуму – нежељени постови, качење истоветних тема у више подфорума, као и постављање истоветних порука у више различитих тема.

1.5 Комплетну одговорност за садржај објављених текстова на ФОНФоруму сносе искључиво њихови аутори, чији је псеудоним јасно означен поред садржаја текста.
Модератори нису одговорни за оно што напишу чланови ФОНФорума. Модератори сносе одговорност само за садржај својих порука!
Чланови и модератори ФОНФорума не одговарају за речи које у њихово име неко други каже или откуца на другим сајтовима, форумима или чету!


2. У вези са темама и порукама (везано за године)

2.1. У оквиру тема покренутих у подфорумима I, II, III и IV год. и ФОН Инфо непотребне и поруке које немају везе са темом/предметима (offtopic) ће бити моментално обрисане да не би долазило до затрпавања корисних информација причама које немају везе са затраженим информацијама. Такође, пожељно је писати само проверене информације, време када је информација набављена и где/од кога.

2.2. Уколико се у оквиру подфорума I, II, III или IV год. тражи или пружа нека информација везана за одређен предмет, обавезно је да се приликом постављања теме из падајућег менија, који се налази испод поља “Назив теме”, изабере одговарајући предмет.


3. У вези са потписима и аватарима

3.1. У потписима и аватарима не сме бити никаквих политичких парола, симбола и сл. Уколико буде било, потпис/аватар ће бити уклоњен. Осим уклањања потписа/аватара, члан може бити привремено или трајно удаљен са Форума уколико његов аватар садржи било какве личне, националне, верске и друге нетрпељивости и недржавне елементе, као и симболе и друге асоцијације.
Такође се подразумева да није ни мало пожељно отварати налоге због политичке/верске/расистичке промоције неке странке, секте или удружења! Такве поруке и налози ће бити моментално обрисани! Поред наведеног, није дозвољено стављање комерцијалних огласа у потпис.
Слика или слике постављене као аватар или потпис не смеју бити порнографског, експлицитног (сцене насиља, тортуре, убиства и сл.) и другог садржаја који би могао да узнемири колегинице и колеге.

3.2. Величина аватара (сличице која код сваке поруке стоји испод надимка) не сме бити формата већег од 80x80 пиксела и "тежи" од 30KB. Такође, у потпису није дозвољено стављати слике димензија већих од укупно 350x40 пиксела, односно укупно 60KB "тежине".

3.3. Текстуална сигнатура не сме бити већа од 6 редова нормалног текста односно један ред текста великог формата. Забрањено је стављање линкова у потпис. Линкове је могуће поставити у пољу website. У случају кршења неког од ових правила администратор ће уклонити спорни аватар/сигнатуру/слику и о томе обавестити корисника.

3.4. Поља година и смер, у корисничком профилу, су предвиђена за лакше препознавање и налажење колега по смеру и години. Уколико не желите да се види ваш статус године и смера, нисте обавезни да их попуните!

Колеге са прве године студија обавезни су да у пољу смер изаберу ЗО (заједничке основе).

Статуси професор и асистент су резервисани искључиво за професоре и асистенте ФОН-а. Сваком кориснику који постави један од ових статуса биће затражено да ту тврдњу верификује како би се спречила било каква злоупотреба. Свака злоупотреба (за збијање шале или лажно представљање) биће санкционисана, најпре опоменом да се статус промени, а потом и удаљавањем (бановањем) са Форума.


4. У вези са приватношћу на Форуму

4.1. Није дозвољно остављање туђих личних информација, као ни слика, нити бројева телефона. Уколико неко жели, односно има потребу за изношењем искључиво својих личних података, може то учинити на сопствену одговорност!. Сви остали, туђи лични подаци ће бити уклоњени, у циљу заштите приватности чланова Форума.

:: Напомена ::
Иако се ФОНФорум тим залаже за приватност на Форуму, то не значи да свако може писати шта год пожели, не размишљајући о последицама! Свако треба да стоји иза својих речи, и сами сносите одговорност за оно што напишете! (Погледајте чланове 1.4 и 1.5)


5. У вези са подфорумима намењеним студентским организацијама


5.1. Свака студентска организација Факултета организационих наука, може у оквиру ФОНФорума добити подфорум, који може користити за комуникацију са студентима.
Такође свака студентска организација која отвори свој подфорум, има право да именује једну или две особе (искључиво регистроване кориснике ФОНФорума) које ће бити модератори тог подфорума. Иако су у обавези да поштују правилник, те особе не улазе у састав ФОНФорум тима и ФОНФорум тим не одговара за нјихов рад и не може да гарантује непристрасност и објективност при уређивању ових подфорума.
Уколико сматрате да је неко од модератора ових подфорума био пристрасан или субјективан, исту тему можете отворити и у подфоруму ФОН Инфо - Опште информације, који уређују модератори ФОНФорум тима.

6. У вези са рекламним темама и порукама

6.1. Свака порука чији је циљ реклама некога или нечега, а нема везе са започетом темом ће бити уклоњена или премештена тамо где јој је место (највероватније у подфорум Огласи). За детаљна правила у вези постављанја тема у подфорум Огласи погледајте Правила за мале огласе.


7. У вези са непридржавањем горе поменутих правила

7.1. Уколико се неки члан Форума не буде понашао према овом правилнику биће удаљен (банован) са Форума на одређено време или ће му бити обрисан кориснички налог. О томе ће одлуку донети ФОНФорум тим. Корисник може бити удљен на:
- 24 сата - ако је ово кориснику први бан (прво удаљавање са ФОНФорума),
- 7 дана - ако је корисник банован други пут,
- трајно - ако је корисник банован трећи пут.

Такође, корисник неће смети да прави "клонове" (да отвара нове паралелне налоге у међувремену). Сваки новоотворени налог датог корисника биће банован и то ће бити сматрано баном вишег степена. Дакле, ако је неко банован на 24 сата, он има забрану писања са било којим корисничким налогом у том периоду. Сваки његов евентуални новоотворени кориснички налог биће такође банован и то ће се (у овом случају) сматрати баном другог степена (баном од 7 дана).

7.2. Уколико приметите да је нека ставка правилника прекршена слободно контактирајте неког од модератора.

7.3. Такође, модератори Форума дужни су да поштују све ставке овог правилника. Уколико сматрате да се неко од модератора не придржава горе наведеног, да се понаша насилнички и пристрасно, можете се обратити главном администратору Форума (zAkiLi)


8. У вези са примедбама и питањима

8.1. Уколико имате било каква питања или примедбе у вези Форума, слободно контактирајте некога од модератора, или поставите питање у форуму "Предлози и питања у вези форума".

Желимо вам угодно коришћење ФОНФорума!

Хвала!

ФОНФорум тим

_________________
------------------
GNU/Linux
Get counted! http://counter.li.org/


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.07.2006. 10:30:18 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
Postovi: 3369
Lokacija: Bgd
Godina: IV
Smer: IS
Na zahtev nekih korisnika ubačena je i latinična verzija pravilnika.
-------


Želimo vam iskrenu dobrodošlicu na FONForum!

Pozivamo vas da aktivno učestvujete u diskusijama i time doprinesete razvoju ove kolegijalne komune i podizanju kvaliteta diskusija.

Ipak, postoji nekoliko pravila koja je neophodno poštovati kako bi forum bio fer, korektan i ugodan za sve koleginice i kolege.


PRAVILNIK FONFORUMA
(dorađen: 02.06.2009.)


0.1 Uvodna reč

FONForum (u daljem tekstu Forum) je osmišljen i napravljen 2001. godine sa idejom da svim studentima FON-a olakša razmenu informacija i iskustva i podigne kvalitet studiranja.
Forum nije finansiran od strane Fakulteta organizacionih nauka, već iz džepa njegovih studenata.
Forum je neprofitna internet zajednica i vlasništvo je svih njegovih članova.

Osnovna svrha Foruma je razmena informacija i iskustava među kolegama (a u poslednje vreme i za upoznavanje kolega i koleginica).

FONForum nije sastavni deo sajta puskice.co.yu.

Moderator Foruma može postati svako ko je zainteresovan za pomoć i saradnju. Odluka o postavljanju člana za moderatora donosi se u okviru Forum tima. Rad/pomoć na Forumu je zasnovan isključivo na dobrovoljnoj osnovi.


0.2 Nekoliko napomena

Upoznajte se sa Forumom. Pre nego što postavite pitanje, prvo pogledajte da li već postoji takva ili slična tema u kojoj bi mogli da postavite pitanje. Koristite pretragu!
Takođe, molimo članove Foruma da ne pišu postove sa uključenim Caps Lock tasterom, da izbegavaju pisanje poruka koje sadrže samo smajlije i da ne pišu po dve uzastopne poruke već da upotrebom opcije "edit" odnosno "izmeni" objedine sve svoje poruke u jednu poruku.
Hvala na razumevanju.


Pravila:

1. U vezi sa temama i porukama (generalno)

1.1. Zabranjeno je kačenje pornografskog, eksplicitnog (scene nasilja, torture, ubistva i sl.) i drugog sadržaja koji bi mogao da uznemiri koleginice i kolege.

1.2. Na Forumu su zabranjene političke rasprave osim u podforumu “Opšta diskusija”. Podforumi I, II, III i IV godina su namenjeni isključivo raspravi o ispitima na I, II, III odnosno IV godini studija.
Sve poruke i teme koje u sebi sadrže politički kontekst biće odmah obrisane ukoliko se nalaze u nekom podforumu osim u "Opštoj diskusiji".

1.3. Na Forumu nije dozvoljeno vređanje, počev od psovki, do direktnog omalovažavanja bilo profesora, kolega studenata ili nekog trećeg lica.
Ukoliko poruka sadrži neku psovku, vređanje, omalovažavanje i sl. i bude prepravljena, dobićete upozorenje ili privatnu poruku sa obrazloženjem zašto je izmenjena.
Ukoliko vam nije jasno ili smatrate da nije bilo potrebe za "intervencijom" obratite se preko elektronske pošte ili privatne poruke moderatoru zaduženom za dati deo foruma i zatražite objašnjenje. Sve teme tipa "Zašto mi je obrisana poruka?" će biti automatski obrisane, bez obrazloženja!
Ukoliko vas sadržaj neke poruke uvredi ili vam na neki način zasmeta prijavite to preko privatne poruke ili elektronske pošte nekom od moderatora zaduženom za taj deo foruma. Ukoliko moderator zaključi da vaše obrazloženje za uklanjanje dela ili cele poruke ima smisla, poruka će biti izmenjena ili uklonjena.

1.4. Najstrože je zabranjen bilo kakav vid spama na Forumu – neželjene poruke, slanje istovetnih tema u više podforuma, kao i postavljanje istovetnih poruka u više različitih tema.

1.5 Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova na FONForumu snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim jasno označen pored sadržaja teksta.
Moderatori nisu odgovorni za ono što napišu članovi FONForuma. Moderatori snose odgovornost samo za sadržaj svojih poruka!
Članovi i moderatori FONForuma ne odgovaraju za reči koje u njihovo ime neko drugi kaže ili otkuca na drugim sajtovima, forumima ili četu!

2. U vezi sa temama i porukama (vezano za godine)

2.1. U okviru tema pokrenutih u podforumima I, II, III i IV god. i FON Info nepotrebne i poruke koje nemaju veze sa temom/predmetima (offtopic) će biti momentalno obrisane da ne bi dolazilo do zatrpavanja korisnih informacija pričama koje nemaju veze sa zatraženim informacijama. Takođe, poželjno je pisati samo proverene informacije, vreme kada je informacija nabavljena i gde/od koga.

2.2. Ukoliko se u okviru podforuma I, II, III ili IV god. traži ili pruža neka informacija vezana za određen predmet, obavezno je da se prilikom postavljanja teme iz padajućeg menija, koji se nalazi ispod polja “Naziv teme”, izabere odgovarajući predmet.

3. U vezi sa potpisima i avatarima

3.1. U potpisima i avatarima ne sme biti nikakvih političkih parola, simbola i sl. Ukoliko bude bilo, potpis/avatar će biti uklonjen. Osim uklanjanja potpisa/avatara, član može biti privremeno ili trajno udaljen sa Foruma ukoliko njegov avatar sadrži bilo kakve lične, nacionalne, verske i druge netrpeljivosti i nedržavne elemente, kao i simbole i druge asocijacije.
Takođe se podrazumeva da nije ni malo poželjno otvarati naloge zbog političke/verske/rasističke promocije neke stranke, sekte ili udruženja! Takve poruke i nalozi će biti momentalno obrisani! Pored navedenog, nije dozvoljeno stavljanje komercijalnih oglasa u potpis.
Slika ili slike postavljene kao avatar ili potpis ne smeju biti pornografskog, eksplicitnog (scene nasilja, torture, ubistva i sl.) i drugog sadržaja koji bi mogao da uznemiri koleginice i kolege.

3.2. Veličina avatara (sličice koja kod svake poruke stoji ispod nadimka) ne sme biti formata većeg od 80x80 pikela i "teži" od 30KB. Takođe, u potpisu nije dozvoljeno stavljati slike dimenzija većih od ukupno 350x40 piksela, odnosno ukupno 60KB "težine".

3.3. Tekstualna signatura ne sme biti veća od 6 redova normalnog teksta odnosno jedan red teksta velikog formata. Zabranjeno je stavljanje linkova u potpis. Linkove je moguće postaviti u polju website. U slučaju kršenja nekog od ovih pravila administrator će ukloniti sporni avatar/signaturu/sliku i o tome obavestiti korisnika.

3.4. Polja godina i smer, u korisničkom profilu, su predviđena za lakše prepoznavanje i nalaženje kolega po smeru i godini. Ukoliko ne želite da se vidi vaš status godine i smera, niste obavezni da ih popunite!

Kolege sa prve godine studija obavezni su da u polju smer izaberu ZO (zajedničke osnove).

Statusi profesor i asistent su rezervisani isključivo za profesore i asistente FON-a. Svakom korisniku koji postavi jedan od ovih statusa biće zatraženo da tu tvrdnju verifikuje kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba! Svaka zloupotreba (za zbijanje šale ili lažno predstavljanje) biće sankcionisana, najpre opomenom da se status promeni, a potom i udaljavanjem (banovanjem) sa Foruma.

4. U vezi sa privatnošću na Forumu

4.1. Nije dozvoljno ostavljanje tuđih ličnih informacija, kao ni slika, niti brojeva telefona. Ukoliko neko želi, odnosno ima potrebu za iznošenjem isključivo svojih ličnih podataka, može to učiniti na sopstvenu odgovornost. Svi ostali, tuđi lični podaci će biti uklonjeni, u cilju zaštite privatnosti članova Foruma.

:: Napomena ::
Iako se FONForum tim zalaže za privatnost na Forumu, to ne znači da svako može pisati šta god poželi, ne razmišljajući o posledicama! Svako treba da stoji iza svojih reči, i sami snosite odgovornost za ono što napišete! (Pogledajte članove 1.4 i 1.5)

5. U vezi sa podforumima namenjenim studentskim organizacijama

5.1.Svaka studentska organizacija Fakulteta organizacionih nauka, može u okviru FONForuma dobiti podforum, koji može koristiti za komunikaciju sa studentima.
Takođe, svaka studentska organizacija koja otvori svoj podforum, ima pravo da imenuje jednu ili dve osobe (isključivo registrovane korisnike FONForuma) koje će biti moderatori tog podforuma. Iako su u obavezi da poštuju pravilnik, te osobe ne ulaze u sastav FONForum tima i FONForum tim ne odgovara za njihov rad i ne može da garantuje nepristrasnost i objektivnost pri uređivanju ovih podforuma.
Ukoliko smatrate da je neko od moderatora ovih podforuma bio pristrasan ili subjektivan, istu temu možete otvoriti i podforumu FON Info - Opšte informacije, koji uređuju moderatori FONForum tima.

6. U vezi sa reklamiranjem na Forumu

6.1. Svaka poruka čiji je cilj reklama nekoga ili nečega, a nema veze sa započetom temom će biti uklonjena ili premeštena tamo gde joj je mesto (najverovatnije u podforum Oglasi). Za detaljna pravila u vezi postavljanja tema u podforum Oglasi pogledajte Pravila za male oglase.

7. U vezi sa nepridržavanjem gore pomenutih pravila

7.1. Ukoliko se neki član Foruma ne bude ponašao prema ovom pravilniku biće udaljen (banovan) sa Foruma na određeno vreme ili će mu biti obrisan korisnički nalog. O tome će odluku doneti FONForum tim. Korisnik može biti udaljen na:
- 24 sata - ako je ovo korisniku prvi ban (prvo udaljavanje sa FONForuma),
- 7 dana - ako je korisnik banovan drugi put,
- trajno - ako je korisnik banovan treći put

Takođe, korisnik neće smeti da pravi "klonove" (da otvara nove paralelne naloge u međuvremenu). Svaki novootvoreni nalog datog korisnika biće banovan i to će biti smatrano banom višeg stepena. Dakle, ako je neko banovan na 24 sata, on ima zabranu pisanja sa bilo kojim korisničkim nalogom u tom periodu. Svaki njegov eventualni novootvoreni korisnički nalog biće takođe banovan i to će se (u ovom slučaju) smatrati banom drugog stepena (banom od 7 dana).

7.2. Ukoliko primetite da je neka stavka pravilnika prekršena slobodno kontaktirajte nekog od moderatora.

7.3. Takođe, moderatori Foruma dužni su da poštuju sve stavke ovog pravilnika. Ukoliko smatrate da se neko od moderatora ne pridržava gore navedenog, da se ponaša nasilnički i pristrasno, možete se obratiti glavnom administratoru Foruma (zAkiLi)

8. U vezi sa primedbama i pitanjima

8.1. Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili primedbe u vezi sa Forumom, slobodno kontaktirajte nekoga od moderatora, ili postavite pitanje u forumu "Predlozi i pitanja u vezi foruma".

Želimo vam ugodno korišćenje FONForuma!

Hvala!

FONForum tim


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 2 Posta ] 


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Copyleft FONForum 2001-2014 | Powered by phpBB © phpBB Group