Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 420 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11.04.2008. 21:03:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2008. 00:01:03
Godina: II
Smer: UK
makelele je napisao:
U okviru Transformacije MOVa u relacioni model, da li mogu da dođu za teorijsko pitanje ona silna pravila kad je veza sa kardinalnošću (0,1)-(0,1), (1,1)-(0,M), itd... ili se podrazumeva da se to zna i preminjuje na samim zadacima?

ewo malo cu ti uprostiti ona silna prawila, owako je mnogo lakshe:
-svaki objekat postaje tabela
-atributi objekta postaju kolone u tabeli
-primarni kljuc u tabeli je atribut identifikator objekta
-svaki slab objekat postaje tabela(primarni kljuc slabog objekta je uvek slozen i sastoji se od primarnog kljuca nadredjenog objekta i od identifikatora slabog objekta)

-ako sa jedne strane veze postoji kardinalnost 1,1 od veze nece nastati tabela vec se u tabelu sa te strane gde je 1,1 kao spoljni kljuc dodaje primarni kljuc drugog objekta
-ako ni sa jedne strane veze nema kardinalnosti 1,1 od veze nastaje nova tabela. Kolone u toj tabeli su primarni kljucevi objekata koji grade tu veze. Primarni kljuc te tabele koja je nastala od veze se odredjuje na sledeci nacin:
1.ako su obe gornje kardinalnosti veze 1 primarni kljuc ce biti bilo koji od atributa;
2.ako je samo sa jedne strane veze gornja kardinalnost 1 primarni kljuc ce biti onaj atribut koji je dosao sa te strane;
3.ako su obe gornje kardinalnosti M primarni kljuc je slozen i sastoji se od oba atributa.
prochitash owo dva puta i to je to- mnogo prostije zar ne??? :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.04.2008. 21:43:00 
Korisnikov avatar

Ewo i primera jednog zadatka shto smo radili na vezbama:

Apoteka vodi evidenciju o svim lekovima koji imaju sledece karakteristike naziv, latinski naziv, upozorenje o nacinu koriscenja, dejstvo, nezeljeni efekti.Lek moze da se koristi za lecenje najmanje jedne vrste bolesti. Za svaki lek se definisu kontra indikacije kojih moze da bude vishe. Lek pripada samo jednoj grupi lekova npr antibiotik ili nesto silicno. Lek proizvodi jedan i samo jedan proizvodjach i moze da se pakuje u vise oblika npr. tabvlete sirupi itd. Za svaku vrstu pakovanja leka treba voditi evidenciju o kolicini i sastavu. Lek moze i ne mora imati zamene, lek moze biti zamena drugim lekovima iz iste grupe.

Objasnjenje ide otprilike owako: imate objekat koji se zove LEK koji bi bilo dobro da nacrtate u sredini zbog preglednosti(on ima sledece atribute: neka shifra leka ili josh bolje ID leka, naziv, latinski naziv, upoz. o nachinu korishcenja, dejstvo). Caka je u tome da stavite NEZELJENI EFEKAT kao posebni objekat jer i za njega mozete napisati nove atribute(Id efekta, naziv efekta...) iako ne pishe u tekstu. Povezete ga sa lekom gde ce kardinalnost biti kod nezeljenog efekta 1,M a kod leka 0,M.
Imate sada novi objekat BOLEST koji takodje ima svoje atribute(ID bolesti - obavezno+neke kao opis, naziv, latinski naziv itd. smislite vec sami ako ne bude pisalo na tekstu). Povezete sa lekom gde ce kod bolesti kardinalnost biti 1,M i kod leka takodje.
Sada imate objekat KONTRA INDIKACIJE sa atributima ID kontra indikacije, opis itd. - povezete sa lekom gde je kardinalnost kod kontra indikacije 1,M a kod leka 1,1.
Novi objekat GRUPA LEKOVA sa nekim atributima koji cete takodje powezati sa lekom gde su kardinalnosti kod leka 1,1 a kod grupe lekova 0,M.
Novi objekat PROIZVODJACH sa atributima ID proizvodjacha, naziv itd. koji povezete takodje sa lekom gde su kardinaln. kod proizvodjacha 1,M a kod leka 0,M.
Novi objekat PAKOVANJE sa atributima ID pak., kolichina, sastav koji se takodje powezuje sa lekom gde su kard. kod leka 1,M kao i kod pakovanja.
I na kraju imate jednu UNARNU wezu kod leka koja ce se zvati ZAMENA gde ce kardinalnosti biti 0,M sa obe strane.
Uh preznojih se :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.04.2008. 22:26:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
Godina: Apsolvent
Smer: ME
naravno ovo je primer koji smo mi radili na vežbama i ne znam kako će zadati ili ćemo mi morati da izmišljamo atribute. Okačiću slike za oce primere čim skinem visio (etl 19h) a napomenuli su da će verovatno za relacioni model biti opšti primer, tipa Objekat1, Objekat2, Objekat3, Atribut 1, 2, 3... čisto da ne bude zabune

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.04.2008. 22:56:31 

Pridružio se: 19.03.2008. 14:54:23
Godina: I
Je li test u ponedeljak 14-og?
Da li može da se radi i 1.test-SSA?
Može li da se radi 2.test ako nisi radio 1.?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 09:20:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.03.2008. 20:31:31
Smer: IS
Kako znate sta su vam slabi objekti, konkretno, otkud ste znali da je plata radnika slab objekat :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 10:48:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2007. 11:36:48
Godina: Dipl.
Мало сам улетео у сред теме а претходно нисам прочитао остале постове, колико се ја сећам од прошле године... слаб објекат је онај који не бих постојао без свог јаког објекта, тако и плата радника не може да постоји без радника, ставка отпремнице без отпремнице...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 12:37:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2007. 14:33:24
Sundjer Bob je napisao:
Kako znate sta su vam slabi objekti, konkretno, otkud ste znali da je plata radnika slab objekat :zbun:

Da,to i ja gledam! To sto pise "iznos plate i datum primanja plate" ja bih stavio (kao i svi ostali verovatno) u atribute RADNIKA a ne u slab objekat!! A i kako da znam kad je agregacija a kad je obicna veza!? :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 12:41:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.01.2008. 18:41:20
^Nama je Marija to objasnila ovako nekako. Potreban ti je poseban objekat zato sto ti trebaju informacije o plati radnika, nesto tako. Neka proba jos neko bolje da objasni ko je bio na vezbama kod Marije, a bolje je ovo ukapirao, znam da vas ima :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 12:47:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.01.2008. 14:33:17
Godina: I
Imash vishe informacija o plati koje te zanimaju,zato je stavljash kao objekat.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 13:00:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
A ovaj drugi nece?! Sta se radi u ovom drugom? (relacioni model)? :(( :fokus:

I koji bi odgovor bio na pitanje: Sta je dekompozicija?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 13:16:10 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
shardonnay je napisao:
Dominator je napisao:
A i kako da znam kad je agregacija a kad je obicna veza!? :udri:

I ja to pitam?

Agregacija se od veze pravi uvek kada su GORNJE GRANICE kardinalnosti oba objekta jednake M.
Znaci, kod svake veze tipa (Nesto, M) - (Nesto, M) pravi se agregacija... Sad, problem je mozda odredtiti kardinalnosti, ali kada ih odredite, onda cete znati dal da pravite agregaciju ili ne... Nadam se da sam pomogao...:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 13:27:06 
Korisnikov avatar

tiny je napisao:
Citiraj:
Lek proizvodi jedan i samo jedan proizvodjach i

Zasto je onda ?
Citiraj:
kardinaln. kod proizvodjacha 1,M a kod leka 0,M.

Zar ne bi trebala kardinalnost kod leka da bude 1,1?

Isto se i ja pitam. I ovaj objekat Kontra indikacije zar ne bi trebalo da bude slab zato sto zavisi od lekova, a i iz teksta bi trebalo da za Grupu lekova bude specijalizacija na Antibiotike i sl.

shardonnay je napisao:
Dominator je napisao:
A i kako da znam kad je agregacija a kad je obicna veza!? :udri:

I ja to pitam?

Citiraj:
Agregirani objekat se u modelu tretira kao i bilo koji drugi objekat. To znači da on može da ima svoje atribute i/ili da bude u vezi sa nekim drugim objektima (moguće agreiranim, takodje), da ima svoje podtipove i slično. Mada svaka veza agregira dva objekata, samo one binarne veze kojima bi imalo smisla dodati neke atribute ili koje bi imalo smisla povezivati sa drugim objektima treba tretirati kao agregirane objekte (agregacije). Dobra praksa modeliranja može da bude i to da se svaka binarna veza u kojoj oba preslikavanja imaju GG = M, tretira kao agregacija.

Kobass je napisao:
I koji bi odgovor bio na pitanje: Sta je dekompozicija?

Dekompozicija je proces inverzan agregaciji.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 13:40:55 
Korisnikov avatar

Sta su to sekundarni i alternativni kljuc?! (ne mogu nigde da nadjem) Rekao nam je asistent da ce biti pitanje sta je: primarni sekundarni, spoljni i alternativni kljuc!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 13:41:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.01.2008. 21:32:28
Citiraj:
Agregacija se od veze pravi uvek kada su GORNJE GRANICE kardinalnosti oba objekta jednake M.

nama je Marija rekla da ne mora uvek kada su gornje granice M da bude veza agregirana!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 13:45:28 
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sta su to sekundarni i alternativni kljuc?! (ne mogu nigde da nadjem) Rekao nam je asistent da ce biti pitanje sta je: primarni sekundarni, spoljni i alternativni kljuc!

Imas na slajdovima, 102. slajd

Citiraj:
Примарни кључ релације је атрибут (прост кључ) или скуп атрибута релације (сложени кључ) који јединствено идентификује n-торку у релацији (једну врсту у табели).

Примарни кључ у приказу релације се подвлачи.

Спољни кључ је атирбут (или скуп атрибута) у релацији Р1 који у њој није примарни кључ, већ је примарни кључ релације Р2.

Преко спољних кључева се успоставља веза између релација.

A za ove veze sto tiny kaze i nama je Marija isto rekla...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 13:50:35 
Korisnikov avatar

tiny je napisao:
Citiraj:
Lek proizvodi jedan i samo jedan proizvodjach i

Zasto je onda ?
Citiraj:
kardinaln. kod proizvodjacha 1,M a kod leka 0,M.

Zar ne bi trebala kardinalnost kod leka da bude 1,1?

Da, u pravu ste, treba da stoji kard. 1,1. Moja greshka.... :(

I da ima josh jedna greshka, LEK bi trebao da postane slab objekat jer zavisi od proizvodjacha...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 13:57:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.06.2007. 12:05:47
Da vas priupitam nesto, jel ce doci kao pitanje da objasnimo neku kardinalnost?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 14:06:58 
Korisnikov avatar

Na 102. slajdu pise samo o primarnom i spoljnom kljucu! Nista ne pise o alternativnom i sekundarnom...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 14:14:44 
Korisnikov avatar

Kobass je napisao:
Na 102. slajdu pise samo o primarnom i spoljnom kljucu! Nista ne pise o alternativnom i sekundarnom...

Ups izvini, alternativni ti je kada npr. imas 2 atributa koja mogu da budu primarni kljuc, uzmes jedan za primarni kljuc, onda ti je ovaj drugi alternativni kljuc. Nadam se da sam ti objasnila.
A sekundarni... Ja nemam pojma ali neko je na netu ovako objasnio
Citiraj:
Sekundarni kljuc = pa nije isto sto i primarni, a nije ni potencijalni, vise je kao deo primarnog kljuca neke druge relacije

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 14:21:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.02.2008. 00:37:42
Kobass je napisao:

Imas to u skripti sa njihovog sajta u vezbe>download>skripta MOV

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 14:43:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Koliko ja vidim, sve se ovo razlicito radi u razlicitim grupama (mislim na metod rada, ne na nacin resavanja zadataka). Kod nas npr. zadaci nisu ni vezbani, sve sto smo radili je kreiranje relacionog modela na osnovu pmov. Tako da smo, o da, pukli :ljutko:

Imate li jos neki primer?

p.s. I mene agregacija buni, tj. ja pravim agregaciju kada kontam da treba zabeleziti jos neke podatke van podataka koji se ticu samih dveju objekata; odnosno, kada dva objekta prave neki novi entitet koji je sam za sebe vazan te stoga treba beleziti njegove podatke (kao u onom zadatku sto pise "Neophodno je voditi podatke o početku i završetku zasnivanja radnog odnosa za svakog radnika"). Stoga bih npr, u okviru ovog "drugog zadatka", agregaciju ubacio kod "Za svaku vrstu pakovanja leka treba voditi evidenciju o kolicini i sastavu". Da cujem vase "tumacenje".
Pozdrav

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 15:45:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
^^Svaki lek može imati minimum jedno pakovanje a maximum beskonačno M. Za svaki lek postoji 1 tj mora imati bar jedno pakovanje a može ih imati i beskonačno

ovo mi je prvi rad pa je malo nepregledno, kapiram da je ovako

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 16:18:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2007. 22:50:11
^pa to sto nedostaju veze i nije bas mala greska. Mora da ih ubaci, i da svakoj da neko ime. A onda da proveri da li neka od njih postaje agregirani objekat, a sudeci po ovim kardinalnostima koje je stavio, ima ih nekoliko. Kod unarnih tokova isto treba da se stave nazivi, a zbog ove kardinalnosti postaje i to agregacija.
Nego, kako to jedan lek moze da ima M pakovanja, to mi nikako ne ide u glavu, valjda jedan lek, jedno pakovanje?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 16:21:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
Boris_ZR je napisao:
p.s. I mene agregacija buni, tj. ja pravim agregaciju kada kontam da treba zabeleziti jos neke podatke van podataka koji se ticu samih dveju objekata; odnosno, kada dva objekta prave neki novi entitet koji je sam za sebe vazan te stoga treba beleziti njegove podatke (kao u onom zadatku sto pise "Neophodno je voditi podatke o početku i završetku zasnivanja radnog odnosa za svakog radnika"). Stoga bih npr, u okviru ovog "drugog zadatka", agregaciju ubacio kod "Za svaku vrstu pakovanja leka treba voditi evidenciju o kolicini i sastavu". Da cujem vase "tumacenje".
Pozdrav

Hm.. Mene ovaj tvoj post zbunjuje..
Ovako..
Kada je gornja granica M, tada je uvek agregacija, ali to ne znaci da ne moze i sa drugim vezama..
Npr. imash objekte STUDENT i PREDMET, i izmedju vezu POLAZE
I npr, imash atribut OCENE.. Gde ces da ga stavis? Ne mozes ni kod studenta (jer tako ne znas iz kog premeta je ocena) ni kod predmeta (ne znas koji student je dobio tu ocenu).
I tu se primenjuje agregacija, koja od veze POLAZE pravi objekat, kome kad dodas atribut ocene, znas i koji student i iz kog predmeta je dobio tu ocenu..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2008. 16:24:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.12.2006. 20:22:17
Ja ne kapiram ovu unitarnu vezu, da li moze neko da objasni?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 420 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sledeća