Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18.06.2007. 22:29:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.06.2007. 23:16:35
Godina: Padobranac
Interesuje me sledeće: Koliko su slični ISiT i smer na VETŠ-u Nove računarske tehnologije?
Takođe, koji nudi veću verovatnoću zaposlenja?

Ako već ima slična tema, izvinjavam se. :stid:

http://www.vets.edu.yu/

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.06.2007. 22:41:10 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
Godina: IV
Smer: IS
Razlikuju se i to dosta. Uporedi samo predmete koji se izučavaju. Na FONu je to okrenuto ka poslovnoj informatici, a tamo ka geek informatici.
Zaposlenje ćeš naći bilo šta da završiš ako si uporan, samo zavisi šta želiš da budeš. Da li projektant ISa, menadžer u informatici ili sa druge strane programer, serviser ili tako neki radnik.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.06.2007. 22:46:52 
Korisnikov avatar

Mislila sam u domenu računarskih tehnologija, ali okej. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.06.2007. 23:06:53 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Godina: Dipl.
Pa pazi, FON je i dalje fakultet, a VETS visa skola... Mada, mislim da sada sprovode nesto da se tretiraju kao fakultet... A sto se tice predmeta, stvarno su im sjajni, i ljudi koji zavrse se stvarno razumeju u svoj posao... Izmedju ostalog, hteo sam ja vets da upisem ali kako mi keva predaje tamo, odlucio sam se ipak za fon :) AV/TV je takodje dobar, imaju predmete tipa obrada digitalnih fotografija itd itd... Sve ljude koje ja znam koji su zavrsili vets su nasli dobre poslove, tako da mislim da nije neka dramaticna razlika...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.06.2007. 23:33:30 
Korisnikov avatar

Aham...Samo me interesuju primeri za prijemni...matiš i elektrotehnika... Oo

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.06.2007. 23:42:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pa pazi, ako spremas matu za fon/etf/itd prijemni za vets ce ti biti sala...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.06.2007. 23:48:41 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Ono sto je Visa poslovna za menadzment, to je VETSh za IS.

Ako upises NRT (onaj smer koji nema budzet), zavrsices ga bez problema... ali apsolutno bez ikakvih problema... samo malo da se iscimas i do jaja je... znam, posto je moj bivshi cimer na NRT... njemu je nesto najteze bilo kad su imali matematiku 1, nisam nikako mogao da mu objasnim sta je imaginarna jedinica i, i sto sam morao da mu crtam sta su sinusi i kosinusi. E, to je bilo sasvim dovoljno znanje za neku osmicu, pa ti vidi koliko je to tesko :fokus:

Ako upises RT, smorices se malo vise sa elektrotehnikom i matematikom, racunarstvo ces manje znati nego na NRT (na nrt naucis vrlo malo i vrlo osnovno, a na rt jos manje), ali zato imas budzet.

prednost vetsha:
Po godini imas dva ili tri obavezna ispita, ostale biras sam(a) od ponudjenih, tako da skupis minimum 60 espb bodova po godini. U glavnom se to biranje svodi na odabir 8 ispita od ponudjenih 9, jer ne mozes sa 7 od 9 da skupis potrebnih 60 espb bodova...
Prednost jos jedna: ne mozes da padnes prijemno koliko god se trudio! :D

u sushtini: boza shkola koja ti nichemu ne sluzi osim sto mozda, ali vrlo mozda, neko ceni tu diplomu.... ali sumnjam...

(ovo se sve odnosi ako pricamo o RT i o NRT, ne znam kakvi su ostali smerovi (audio i video tehnologije, energetika....), ali slicna prica vazi otprilike i na smerovima elektronsko poslovanje i menadzment u elektrotehnici)

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.06.2007. 23:51:01 
Moderator
Korisnikov avatar

salebab je napisao:
Zaposlenje ćeš naći bilo šta da završiš ako si uporan, samo zavisi šta želiš da budeš. Da li projektant ISa, menadžer u informatici ili sa druge strane programer, serviser ili tako neki radnik.

Ma daj...
Iako ne radimo servisiranje na FON-u, kao FON-ovac ces lakse i tu dobiti posao, da ne pricam o ostalim segmentima racunarstva i informatike...
progrmairanje... Gledam cimera kako radi C.. brate, rade stvari koje sam ja iz Pascala ucio u srednjoj: nizovi, matrice, neke bazichne stvari... nesto kao kad bi se i dalje radili na FON-u Cobol i bushene kartice :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.06.2007. 23:51:29 
Moderator
Korisnikov avatar

Btw. VETS je nedavno proglasen za najbolju visu skolu u srbiji...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 00:11:33 
Moderator
Korisnikov avatar

:aaa:
Daaaaaj.... Proglasen je i BU u Politici za jedan od najboljih univerziteta na svetu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 00:21:49 
Moderator
Korisnikov avatar

E pa sad... Ne znam... Ja ti samo kazem moje vidjenje, ipak sam upucen u sve to, slusam price od keve svaki dan. I Devedzic predaje tamo takodje, that's gotta count for something :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 08:52:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.02.2006. 00:47:00
Moj burazer je krajem prosle godine diplomirao na VETS i po njegovim recima, tuzno je za jednu skolu kakvi sve pajseri uspevaju da je zavrse... Znam i neke "moje" i Tesle (pola ih upisalo VETS)... i ide im jako dobro - jedna ortakinja pralelno studira 2 smera bez problema. Pored toga, zavrsena VETS se ranije na ETF-u priznavala kao prijemni ispit!?! Burazer hteo da predje.
Ako posle nameravas da nastavljas studije, svakako upisi fakultet, nemoj da se zaj**** da se posle prebacujes.

A sto se tice te price da ce VETS da dobije status fakulteta, mogu da kazem ovo: fakultet ce uvek biti fakultet, a visa skola nikada nece biti fakultet. (kada se to desi, FON se vise nece zvati "FON", nego "MIT")

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 10:28:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Gadafi žao mi je što ću da te razočaram ali više škole se danas zovu tako samo zbog "tradicije". Ranije je razlika bila to što se na višoj školi studira 3 godine a na faksu 4+. Sada pošto si BA ili BSc i nakon 3 i nakon 4 godine studija ta podela više nema smisla.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 10:48:53 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Možda će biti nemački sistem gde postoje akademski (naučno usmereni) i strukovni (praktično usmereni) fakulteti. Mada opet po meni FON baš treba da je praktično usmeren ali uz dobru teorijsku podlogu.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 16:55:19 
Korisnikov avatar

Hvala na odgovorima. :)
Izgleda da je suština u tome da znanje na smeru NRT ne može da se poredi sa ISiT-om? Ako sam dobro razumela, takođe nije težak smer, etc.
Meni izgleda da su jedino finansije problem, bar za mene. Oko 120 do 140 000 dinara za NRT + nekolicina se prima na budžet. Hmmm...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 17:02:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Ali postoji mogucnost dobijanja stipendije koja ti smanjuje skolarinu za cetvrtinu, trecinu, polovinu itd...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 17:57:51 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Gorbash je napisao:
... I Devedzic predaje tamo takodje, that's gotta count for something :P

Znam da je pre dve godine spomenuo da predaje tamo i pricao je o tome sa takvim podsmevanjem da je to starsno! U fazonu kao, tamo niko nista nece konkretno nauciti, a njemu je to samo jos jedna tezga.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 18:36:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Што се запослења тиче, погледај огласе...

Слабо нешто траже више школе!

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.06.2007. 18:48:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Sto se toga tice, ne secam se da sam video i jedan oglas u kome se trazi specificno neka visa skola. Eventualno za neka mesta pise "VS ili SSS" :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.06.2007. 01:31:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.11.2003. 20:26:59
Godina: III
a na fonu se nauchi neshto?
dajte ljudi nijedna shkola/fakultet u zemlji vas netje nauchiti nishta. datje vam diplomu ako se izborite, a sve ostale morate sami da radite.
fon ima samo jaku diplomu i jak marketing...
ali fon svakako vredi cimanja jer se svuda trazhi, i svakako se vishe isplati nego vetsh, upravo zbog te chinjenice ;)

Remember. The dragons live. Inside us.

hail to the ultimate truth:
kliford je napisao:
mnogi profesori se služe metodom varijacije raspoloženja

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.06.2007. 01:36:41 
Moderator
Korisnikov avatar

Milosh je napisao:
Gadafi žao mi je što ću da te razočaram ali više škole se danas zovu tako samo zbog "tradicije". Ranije je razlika bila to što se na višoj školi studira 3 godine a na faksu 4+. Sada pošto si BA ili BSc i nakon 3 i nakon 4 godine studija ta podela više nema smisla.

Covek, nisi bas najbolje upucen.
Visa skola nije 'srkaceni fakultet', vec, kao sto je rekao Zlatko, imas strukovne i akademske studije.
Nece da bude 'visa skola = fakultet' NIKAD! Kako ih god zvali. Pobogu, pogledaj program na VETS-u i pogledaj na FON-u (naravno, ne pricam o tome kako se sve to uci, mislim samo na konkretne oblasti koje se izucavaju).
Moci ces posle 3 ili 4 godine da uzmes bachelora i na fakultetu i na visoj. Samo, na fakultetu ce to biti akademski bachelor, a na visoj strukovni bachelor. Isto vazi i za master. Doktorat moze samo na akademskom nivou.
I, da, fakulteti postaju 'akademske visoke skole', a vise skole postaju 'strukovne visoke skole'. Nije shija nego vrat. Nikada VETSh nece biti ETF, niti ce Visha poslovna (pratnja) biti FON. Jednostavno, usmereni su ka drugacijem obliku edukacije.
Strukovne skole su okrenutije struci, zanatu, primeni postojeceg znanja, a akademske skole su okrenutije nauci, izucavanju, istrazivanju, iznalazenju novih teorija.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.06.2007. 09:51:00 

Pridružio se: 05.01.2003. 12:56:41
Godina: I
Mickey je napisao:

majke ti! pa za chistachicu sada traze diplomu fona!
to im je samo nachin da u startu naprave neki filter!
a poshalji im ti svoj cv sa svim projektima koje si napravio i isprogramirao,i reci koj esve jezike znash i u koliko pravljenja programa si uchestvovao i napishi im visha ets,znash kolko ce ih boleti k**** shto imash vishu,a ne ko neki zika sa fona koji je ""PROJEKTANT inf sistema",i od projektovanja zna da kaze projekat!shvatite da je ovo struka u kojoj je praksa jako bitnija od tamo nekih proizvodnih sistema i p**** materina,i ne zaludjujte se prichama koje vam tovare "Vi niste kao oni fizikalci programeri vi ste face projektanti".Na fonu od gluposti kojima morash da se mlatish nemash vremena da nauchish neshto stvarno korisno!
dugo ti trebash da drljash tastaturu da bi postao projektant!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.06.2007. 10:22:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
kliford je napisao:
Milosh je napisao:

Covek, nisi bas najbolje upucen.
Visa skola nije 'srkaceni fakultet', vec, kao sto je rekao Zlatko, imas strukovne i akademske studije.
Nece da bude 'visa skola = fakultet' NIKAD! Kako ih god zvali. Pobogu, pogledaj program na VETS-u i pogledaj na FON-u (naravno, ne pricam o tome kako se sve to uci, mislim samo na konkretne oblasti koje se izucavaju).
Moci ces posle 3 ili 4 godine da uzmes bachelora i na fakultetu i na visoj. Samo, na fakultetu ce to biti akademski bachelor, a na visoj strukovni bachelor. Isto vazi i za master. Doktorat moze samo na akademskom nivou.
I, da, fakulteti postaju 'akademske visoke skole', a vise skole postaju 'strukovne visoke skole'. Nije shija nego vrat. Nikada VETSh nece biti ETF, niti ce Visha poslovna (pratnja) biti FON. Jednostavno, usmereni su ka drugacijem obliku edukacije.

Ne bih se baš složio u potpunosti sa tvojim postom. Da, kod nas postoji podela na "strukovne" i "akademske" studije. Ali ja mislim da je ta podela prilično besmislena. Na dva najbolja univerziteta na svetu CS(computer science) studije traju 3 godine. A nakon toga svakako možeš da odeš na MSc. i definitivno na PHd program. Kod nas je isto tako, jedina razlika je u jednoj godini. Naravno veći je prestiž diplome sa FON-a nego sa više, ali bi se mogao već smatrati da je otprilike egal sa npr. trogodišnjim studijama iz informatike na MATF-u.

/* Znam da je ovo krajnje provokativno ali po tome mislim jedino na situaciju gde se za posao jave dva čoveka jedan sa diplomom fona drugi sa diplomom matfa. U toj situaciji sam siguran da trogodišnja diploma ne bi bila ni u kom slučaju otežavajući faktor */
Citiraj:
Strukovne skole su okrenutije struci, zanatu, primeni postojeceg znanja, a akademske skole su okrenutije nauci, izucavanju, istrazivanju, iznalazenju novih teorija

Žao mi je ali nisi u pravu. SVE Bachelor studije su u suštini strukovne. Svuda u svetu. I ti definitivno nisi "istraživač" i neko ko "iznalazi nove teorije". To dolazi kasnije tokom studija, za vreme Master studija(ređe) i PhD studija(na nekim je čak i obavezno). Pravo istraživanje se smatra tek kad si postdoc. tj. kada se posvetiš istraživanju nakon doktoriranja. Jednostavno to su potpuno dva puta, u svetu ljudi gledaju da se zaposle posle bachelor studija a ljudi koji žele da se bave istraživanjem idu na MS/PhD studije. Postoje neke karijere za koje ti je potreban master da se zaposliš ali su one ređe.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.06.2007. 03:07:02 
Moderator
Korisnikov avatar

Milosh je napisao:
Na dva najbolja univerziteta na svetu CS(computer science) studije traju 3 godine. A nakon toga svakako možeš da odeš na MSc. i definitivno na PHd program.

A da procitas ponovo ono sto sam ja napisao, a????
Ne vidim sto se ova tvoja recenica kosi sa onim sto sam ja izneo.
Da, zavrsis posle tri godine. Jeste. Budes bachelor i to je to. Akademski bachelor. Sta je tu problem????

Citiraj:
Kod nas je isto tako, jedina razlika je u jednoj godini. Naravno veći je prestiž diplome sa FON-a nego sa više, ali bi se mogao već smatrati da je otprilike egal sa npr. trogodišnjim studijama iz informatike na MATF-u.

Mda. Mozda bi i mogao. Samo, gledam predmete koje imaju, cini mi se da, iako je to na matematickom faksu, da je taj smer strukovni. Nemoj to da te cudi, znam da je i FON pripremao neke strukovne master studije, tako da je i to izvodljivo. U sustini, kao da si na strukovnoj skoli, samo sto si u prostorijama i sa profesorima akademske skole ;)
Pazi, nije bitno da li ti je bahcelor trajao tri ili cetiri godine, nego da li je strukovni ili akademski.

Citiraj:
Citiraj:
Strukovne skole su okrenutije struci, zanatu, primeni postojeceg znanja, a akademske skole su okrenutije nauci, izucavanju, istrazivanju, iznalazenju novih teorija

Žao mi je ali nisi u pravu. SVE Bachelor studije su u suštini strukovne. Svuda u svetu. I ti definitivno nisi "istraživač" i neko ko "iznalazi nove teorije". To dolazi kasnije tokom studija, za vreme Master studija(ređe) i PhD studija(na nekim je čak i obavezno).

:udri:
Lupas, procitaj zakon. Postoji strukovni bachelor i postoji akademski bachelor.
Ne kazem da si ti sa akademskim bachelorom odmah do jaja naucnik, ali si okrenutiji teoriji. Mozes ti da se zaposlis negde u ne-naucnom i ne-obrazovnom sektoru i da shljakash, naravno, ali si, za razliku od strukovaca, malo blizi razumevanju same materije. Strukovac ce da nauci Pitagorinu teoremu i da zna da je primeni. Ti ces da je naucis i da skontas nekoliko dokaza te teoreme i teoriju koja se nalazi iza nje. I moci ces da je primenis, naravno.
Slazem se da tek u masteru pocinjes da se bavis manje/vise ozbiljnijim istrazivanjem i naucnim radom, ali ako zelis akademskog mastera, ne mozes da upises za strukovnog bachelora i da se tek tako prebacis na akademske master studije. Akademski bachelor ti je uvod u akademskog mastera.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.06.2007. 07:14:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Hrkljush je napisao:
Mickey je napisao:

majke ti! pa za chistachicu sada traze diplomu fona!
to im je samo nachin da u startu naprave neki filter!
a poshalji im ti svoj cv sa svim projektima koje si napravio i isprogramirao,i reci koj esve jezike znash i u koliko pravljenja programa si uchestvovao i napishi im visha ets,znash kolko ce ih boleti k**** shto imash vishu,a ne ko neki zika sa fona koji je ""PROJEKTANT inf sistema",i od projektovanja zna da kaze projekat!shvatite da je ovo struka u kojoj je praksa jako bitnija od tamo nekih proizvodnih sistema i p**** materina,i ne zaludjujte se prichama koje vam tovare "Vi niste kao oni fizikalci programeri vi ste face projektanti".Na fonu od gluposti kojima morash da se mlatish nemash vremena da nauchish neshto stvarno korisno!
dugo ti trebash da drljash tastaturu da bi postao projektant!

Nisam znao da pričamo u domenu čistačice, tj. menadžera higijene...

Ja govorim o malo bolji pozicijama. Na neka mesta i ne možeš da uđeš bez fakulteta, a i čak kada uđeš postoji maksimum u odnosu na obrazovanje, što u smislu napredovanja, što u smislu plate... Jako je bitna praksa, slažem se, i svi će očekivati da dosta toga znaš, ali retki su oni koji su imali visoke domete sa višom.

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća