Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27.09.2006. 10:33:54 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Godina: Dipl.
Smer: IS
Још од како је буразер за рођендан ове године добио камеру (Sony DCR-HC22E са miniDV касетама), ратујемо са пребацивањем снимљеног материјала на хард/двд. Није проблем пребацити преко USB stream-а, ради све то како ваља, али... ОГРОМНО ЈЕ! Отприлике... 5 минута = 1 гига. Сада имам једно сат и по материјала које бих да што пре нарежем на ДВДове неколицини људи, па ми треба помоћ.

Које програме ви користите за пребацивање сировог видео материјала у неки подношљивији формат? Који је по вашем вишљењу оптималан избор на линији квалитет-величина?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 10:56:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.12.2004. 17:09:47
Smer: UK
da,da i ja imam isti problem,vec dve godine.Otisao sam u soni,zajedno sa lap-topom i kamerom i ljudi su mi rekli da nemogu da mi pomognu,jer je softver koji sony pravi veoma los,a za ostale programe kazu da ih je veoma tesko nabaviti :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 11:18:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.03.2005. 17:55:43
Godina: Apsolvent
Meni je drugar rekao da materijal moze da se preko "Nera 7" automatski kompresuje tj to radi Nero... E sada ja to nisam jos pokusavao jer sam se borio za ispite, ali bi ovih dana trebao da to uradim pa cu vam reci moja iskustva...

Jedino sto nisam siguran je da li Nero moze i na obican disk da kompresuje materijal ili moze samo na DVD, posto mi drugar govorio bas za DVD da kompresuje, jer imamo neki materijal 33min a tezak je 6,95GB pa hocemo da stavimo na DVD...

Ne znam kako vama ispadne preko USB-a jer meni preo USB-a je ocajan snimak, ali preko FireWire-a je odlican kvalitet..... Mislim, generalno je bolje preko FireWire-a prebacivati na hard, barem po mom misljenju....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 11:33:07 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Prvo i najvažnije je da imaš dobar komp. Jer kvalitet konvertovanog snimka prvenstveno od toga zavisi. Druga stvar, moraš da prebacuješ preko firewire kabla. Treće, evo ti (prema mišljenju mnogih) odličan program: http://rapidshare.de/files/34612351/WinDV.rar Mali je, ali zato možeš direktno sa kamere da kompresuješ. Lako se koristi, ali ako ti bude trebalo neko uputstvo, samo reci. :)

Još nešto, možeš i da preko firewire kabla isto da kopiraš kompletan snimak na komp. E sad, mislim da jedna miniDV kasetica zauzme oko 12 giga prostora, tako da moraš da imaš toliko. Mada 12 giga je za 60 minuta snimka, ali pošto kažeš da imaš 90 min, pretpostavljam da si snimao na onaj longplay ili kako se već zove, pa ne znam koliko on zauzima. Ali onda vidi da imaš bar 20 giga slobodno, just to play safe. :) Pa kada to prebaciš na komp, onda možeš da kompresuješ čime god hoćeš - Dr DivX-om, Pinnacle Studiom ili čime već. Ali opet, kvalitet snimka zavisi od računara. Ja imam krša od računara, pa kad sam probao da konvertujem, čime god sam probao snimak je bio šit. Ali kada sam probao na mnoooogo boljem računaru, sa istim programima, opcijama i ostalo, kvalitet je bio odličan (znači, kada nakačiš kameru na tv da pregledaš snimak, takav i bolji ti bude i kada kompresuješ).

Nadam se da sam bar malo pomogao. :)

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 11:42:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Za prebacivanje u DVD (a iza sve ostalo) ja koristim Adobe Premiere Pro 1.5. Njega ti preporucujem jer ima jedan od najboljih algoritama za prebacivanje u MPEG2 (MainConcept).
Kada ubacis materijal u program (i u timeline) imas dve opcije da ga izbacis u DVD: prva je prosta i treba samo da izaberes File > Export > Export to DVD i uneses jos neke podatke i pritisnes na Record; druga opcija je malo komplikovanija i podrazumeva podesavanje raznih parametara koji se nalaze u File > Export > Adobe Media Encoder.
Takodje mozes da pokusas da sve to sredis u Adobe Encore-u. Program sluzi za "authoring DVDa" tako da mozes da napravis i menije.

Oba programa mogu da se nadju (u krajnjem slucaju dacu ti ja).

Sto se tice kvalitet velicina - nema pravila. Sto je veca kolicina suma to je potreban veci bitrate. Ja obicno izaberem onaj bitrate koji je dovoljan da bi narezao film na DVD, ali nikad ne idem ispod 2500kb/s i obicno ne iznad 4500kb/s (posto koristim variabilni bitrate ove velicine stavim kao prosecne).

Sa NEROm nisam probao tako da ovo necu da komentarisem.

FireWire jeste glavni nacin prebacivanja sa kamere na HDD, ali ove novije kamere mogu podjednako dobro da prebace i putem USBa.

Edit: Milex je postovo dok sam kucao pa:
Kvalitet snimka nema veze sa jacinom racunara - NIKAKVE!
4:45 je GB, sat vremena zauzima 13GB, a 90min. 19.5GB. Kada kompresujes treba ti samo onoliko prostora koliko ce da zauzme finalni fajl + jos nesto za win.
I opet napominjem da novije kamere podjednako dobro prebacuju preko USBa kao i preko FireWire-a.

Poslednji put menjao lisica dana 27.09.2006. 11:53:24, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 11:47:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2005. 23:46:26
Milex je napisao:
Ali opet, kvalitet snimka zavisi od računara.

Оvo je glupost.
Od računara zavisi samo brzina obrade, krajnji kvalitet zavisi od softvera i podešavanja koje koristiš.
Uglavnom, sve zezancije koje rade i na DVD materijalu će raditi i na DV materijalu ako imaš odgovarajući codec koji može da ih isporuči softveru.
I ja sam sklon kao lisica da preporučim Premiere.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 11:54:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Nije glupost. Probao sam... Na mom, a i ortakovom računaru koji je za nijansu bolji od mog (samo je procesor malo brži i ima ddr a ne sdram) je konvertovan snimak bio šit. Preskakao je frejmove, pojavljivale su se neke linije preko snimka... Izbrisao sam one moje sa kompa pa ne mogu da ti pokažem. A kod lika koji ima zver od računara (p4 2.4GHz, 1GB ddr...) je to ispalo odlično. Da ne kažem savršeno.

I opcije su bile iste i na mom i na njegovom računaru, jer sam ja lično podešavao iste i ja sam doneo programe koji su bili instalirani kod mene itd. Uostalom:

Milex je napisao:
Ja imam krša od računara, pa kad sam probao da konvertujem, čime god sam probao snimak je bio šit. Ali kada sam probao na mnoooogo boljem računaru, sa istim programima, opcijama i ostalo, kvalitet je bio odličan (znači, kada nakačiš kameru na tv da pregledaš snimak, takav i bolji ti bude i kada kompresuješ).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 12:09:21 
Moderator
Korisnikov avatar

Te linije se zovu interlace i one su standardna pojava jer TVi rade na tom principu (da si pustio taj snimak na TVu linije se nebi videle). Kod tvog druga je ili bila ukljucena opcija deinterlace (treba ukljuciti ako ce se snimak kasnije koristiti na PCu, ali ako ce da se pusta na TVu prporucljivo je ostaviti "linje" jer se tako cuva veca kolicina detalja na snimku), ili je imao deinterlace filter u programu u kome je pustao materijal (a da nije ni znao).

P.S. Sa cime si konvertovao?

Poslednji put menjao lisica dana 27.09.2006. 17:24:34, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 12:16:58 
Moderator
Korisnikov avatar

To objašnjava neke stvari. Ali opet, kod mene i kod ortaka preskače frejmove, a kod onog sa zverinom ne preskače. A one snimke koje smo prebacivali na mom kompu smo puštali na više mesta i svugde preskače frejmove. I mi smo inače mislili da nema veze da li je jači ili nije jači komp, jer teoretski je tako, i mislili smo da će samo duže konvertovati na sporijem računaru ali da će kvalitet snimka biti isti. Ali u praksi se nije tako pokazalo.

Sad videh onom primeru na wikipediji da su one linije baš onakve kakve su i kod mene. Hvala! :aaa:

EDIT: Sa čime nismo sve konvertovali! Sa Pinnacle Studiom, probali smo i sa premijerom ali je mnogo kilavio pa smo odustali, sa Dr DivXom, ali se onaj mali programčić koji sam linkovao najbolje pokazao. Bilo je tu još gomila nekih drugih programa, ali se sad ne sećam više.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 12:43:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2004. 23:39:52
@Вујаклија
Najbolji programi za prebacivanje na komp u sirovom formatu su Ulead Video Studio ili Adobe Premiere a postoji jos jedan vrlo dobar Win AVI Video Capture. Izbegavaj da direktno kompresujes sa DV-a, vec se trudi da uvek prvo prebacis na komp, jer je kvalitet slike mnooogo bolji. Za kompresovanje mozes da koristis masu programcica kao sto su Dr DivX, Pinnacle Studio, i koje vrlo lako mozes da pronadjes na netu.

off topic:
Koliko naplacujete prebacivanje sa DV-a na DVD?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 13:04:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Opet dezinformacije.
Nije vazno koji program koristis da bi prebacio sirovi materijal sa kamere na komp! U pitanju je digitalno prebacivanje i softver nema veze sa kvalitetom - uvek ces da dobijes isti DV-AVI (osim ako ne dodje do "drop frejmova").
Dr.DivX mu ne odgovara jer je rekao da hoce DVD, a Adobe ima bolji algoritam od Studia.

Naplacivanje!? Nikad nisam naplacivao prebacivanje - verovatno zato sto sam uvek sam sebi radio.
Koliko sam cuo dosta njih koji ovo rade koriste kucne DVD citace (oni koji nemaju veze sa PCjem vec se direktno kace na TV) koji imaju opciju za rezanja DVDa u realnom vremenu (ovakvo prebacivanje bi trebalo da nije skupo). Problem kod ovoga je sto vecina tih uredjaja izbacuje znatno losiji kvalitet nego sto mozes da dobijes ako se cimas sa kompjuterom. Ako hoces da ti neko to prebaci preko kompa to ce mnogo vise da te izadje ne zato sto je tesko, vec zato sto duuugo traje i sto je cimanje i mislim da neznam nikoga ko ovo radi.

Poslednji put menjao lisica dana 27.09.2006. 17:23:15, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 13:50:15 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
DVIO da skines fajl na HDD preko firewire-a. Prg je 32kb :)
1h DV materijala zauzima 13GB (+/- nesto, jer postoje type 1 i 2).

Premier je sasvim korektno resenje za kompresiju, samo je bitno da imas instalirane odgovarajuce codece.
Ja sav materijal prebacujem u DivX....navika :)....i za to koristim VirtualDub u saradnji sa njegovim batcherom, jer kada skinem DV sa kasete, obavezno ga scene analyzerom isecem u scene i poskidam datestamp, pa od njih napravim titlove, tako da nemam vreme snimanja na samom snimku, vec moze da se ukljuci kao titl :)

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 13:57:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.01.2004. 04:21:37
Ono sto ti niko nije rekao je da prvo odes u radnju u kupis jos jedan hard od minimum 160GB :) Ako planiras da lagujes sa obradom, a da ti se za to vreme talozi nekompresovani materijal na disku, najbolje je da imas jedan hard disk samo za to. Kod mene se vec natalozilo jedno 100GB takvog materijala, a mrziiiii me da obradjujem.

Drugo, ne znam zasto bi isao na mpeg (sem ako ti ne treba veci kvalitet=veci bitrate=veci prostor na disku) kada postoje DivX ili jos bolje Xvid. Lepo uzmi VirtualDub, besplatno lepo sa neta (za razliku od ovih premiere-a koji kostaju po 500 dolara, ali dobro, burzuji :pp ;)), izgleda komplikovano ali nauci se za 5 min, i ako imas instalirane dekodere za DivX ili Xvid, kompresuj tako na 1500-2500 kbit/s, a zvuk u mp3 - 128 ili 192 kbit/s. Kvalitet je i vise nego dovoljan. :)

Ti se nikad nisi pitala zasto prestaje svet.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 14:07:32 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Vujaklija, resenje koje je nasao moj burazer posle cimanja sa prebacivanjem sa kamere na komp pa sredjivanje, kompresovanje itd je sledece: kupiti DVD rekorder koji ima podrsku i za NTSC
jes da DVD rekorderi sa HD-om kostaju preko 200€ al ustedis vreme na cimanju i ne mucis komp :)

e,sad, kako ovo izgleda u praxi da ni on (burazer) ni ja ne znamo iz prostog razloga: nikako da kupi DVD rekorder :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 14:19:36 
Moderator
Korisnikov avatar

Zasto NTSC? Jeste dobra ideja, ali ovo ipak treba da uzme brandname ovi ostali imaju los kvalitet kompresije - preporucujem SONY.

Koliko znam ti rekorderi ne moraju da imaju HDD jer sve rade u realnom vremenu, ali ti bez harda se tesko nalaze.

Poslednji put menjao lisica dana 27.09.2006. 17:22:17, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 14:22:59 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
zato sto je kamera NTSC

zasto preporucih DVD rekorder sa HD-om? pa, prebacis sve lepo na HD i posle rezes :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.09.2006. 15:44:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.03.2005. 15:03:45
Godina: Padobranac
Вујаклија je napisao:
Које програме ви користите за пребацивање сировог видео материјала у неки подношљивији формат? Који је по вашем вишљењу оптималан избор на линији квалитет-величина?

Dugo se već bavim prebacivanjem analogno/digitalnih zapisa na druge medije, kompresovanjem, konverzijom... (do duše u poslednje vreme slabije, jer me hardovi zezaju). Neću mnogo da razglabam. Reći ću samo http://www.intervideo.com/jsp/WinDVR_Profile.jsp Koristim ga već više od 2 godine. Program je sam svetski vrh. Za registraciju se "snađi" :D

Inače na www.intervideo.com imaš veliki izbor i drugih softverskih alazata za obradu video zapisa.

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 17:12:49 
Korisnikov avatar

Average Bear je napisao:
Ono sto ti niko nije rekao je da prvo odes u radnju u kupis jos jedan hard od minimum 160GB :)

Pih, pa to se podrezumeva :aaa: :P Meni stoje tri verzije jednog materijala i svaki je po 6,9 GB, tako da je veliki hard jako potreban, ali (po mom misljenju barem) ne mora da bude nesto preveliki, nego se sirovi materijali drze na kasetama, a operativni materijal na hard-u. Ja imam jedan od po 160GB i vise je nego dovoljno.... Mislim da bi bilo besmisleno drzati gomilu sirovog materijala na hard-u ako si vec snimio na kasete.....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 17:57:19 
Moderator
Korisnikov avatar

Homemade, sa jednog putovanja smo doneli 13 sati snimaka....za svaki dan po kaseta....sve na HDD, iscepano u scene (zadrzan i original, jer ipak smara da ponavljas skidanje u realnom vremenu))....ups....300+GB :)

A kada smo vec kod cuvanja....od prole godine sam poceo da cuvam sve DV kasete...dakle koristim ih jednom i cuvam.....znam da ce za max 5godina da se pojave artifakti/ostecenja/pikselizacija, ali mi se jednom (od mnogo puta) desilo da u prvom presnimavanju dobijem los snimak i to sa Sony premium kasetom....smorio se...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 21:06:10 

Хвала пуно на саветима, људи! Сада само да још нађем мало времена па да их применим! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 21:08:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Ja cu biti najvise cutting edge i preporuciti da snimke kompresujes nekim kodekom koji nije Mpeg2. Idealno Xvid ili neki H.264. To je malo koplikovanije nego "prost" eksport mpeg2 avija iz premiera ali definitvno vredi. To naravno samo ako planiras da gledas na kompu, a za standalone playere je uvek bolje mpeg2, iskljucivo zbog kompatibilnosti.

Eto toliko i od mene.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2006. 22:25:16 
Korisnikov avatar

Pedja je napisao:
Homemade, sa jednog putovanja smo doneli 13 sati snimaka....za svaki dan po kaseta....sve na HDD, iscepano u scene....

Imas poentu, ali mislim da je to ekstremni slucaj kada ti stvarno treba toliko prostora. Mada i nisam siguran da ste bas koristili svih 13 sati snimka odjedanput... Mislim da je to moglo i postepeno (npr. tri po tri)... Ali opet, to je moje misljenje, nikada nisam imao 13 sati snimka za jednu tematiku ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.09.2006. 08:42:10 

Невезано:
homemade E&D je napisao:
Imas poentu...
Брррррррр... српски језик... живе професорке се преврћу у гробу...

:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.09.2006. 09:42:46 
Korisnikov avatar

Невезано II:
Вујаклија je napisao:
Брррррррр... српски језик... живе професорке се преврћу у гробу...
:D

Pogresi covek ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.09.2006. 09:59:12 
Moderator
Korisnikov avatar

Od tih 13 sati je napravljeno manje od 1h za finalni disk :)

Svi ljudi za koje ja kompresujem ili imaju mogucnost da dodju u posed necega sto sam ja kompresovao (a da ih ja poznajem) imaju ili DVD player sa Divx podrskom ili komp ;)

Neko je gore pominjao neko naplacivanje,ranije je cena bila 20DM/h, a sada je 10e/h.....koliko ja znam....to je samo prebacivanje na CDolike vrste medija....

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća