Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Linux: Upoznavanje
PostPoslato: 07.02.2006. 14:17:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.05.2005. 11:14:49
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Na ovom forumu se toliko prica o Linuxu da covek prosto ne moze da se ne zainteresuje da se upozna sa istim... Pa posto planiram da pronadjem neku instalaciju, bilo bi lepo da se objasni, pre svega, koje verzije postoje (bar najbitnije), osnovne razlike, sta je KDE, GNOME, UBUNTU, GNU, SUSE? i tako dalje... Uzmite u obzir da nemam pojma - distribucije, okruzenja, ekstenzije, komande ???:zbun: ....

Pretrazio sam sve prethodne teme i nigde nema objasnjenja za totalne nepoznavaoce....

(mozda je lakse ako se poredi sa xp-om)

Pretpostavljam da vas ovakve teme smaraju, ali....

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2006. 14:26:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.10.2004. 20:09:42
Godina: Dipl.
Linuks je operativni sistem za računare i njegovo jezgro. On spada među najčuvenije primere slobodnog softvera razvijanog putem otvorenog koda.

U poznatije Iinux distribucije spadaju: Debian GNU/Iinux, Linux Mandrake, Red Hat Iinux, Slackware Linux i SuSE Linux.

Distribucije predstavljaju OS sa Linux jezgrom koje se razlikuju uglavnom u nameni, i programima koje dolaze uz jezgro...

Linux je raspoloživ kao besplatan operativni sistem pod GNU GPL licencom (GNU General Public license)
Linux je softver sa otvorenim izvornim kodom (Open Source), što znači da mu je izvorni kod javno raspoloživ i može biti modifikovan tako da odgovara specifičnim potrebama

Najčešće korišćeni window menadžeri na Linux sistemima su: KDE (K Desktop Environment) i Gnome.

Sad pitaj sta ti nije jasno... U sustini nemoguce je da ne znas sta je okruzenje, to je ono sto vidis na racunaru....
Extenzija, to mora da znas, razliciti tipovi fajlova imaju razlicite extenzije, npr mp3 muzika ima mp3 extenziju...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2006. 15:13:12 
Korisnikov avatar

Thanx eniac. :)

Sto se tice ekstenzija - mislio sam na konkretne ekstenzije tipa .nesto . Kao ... razlikuju se u zavisnosti od distribucija, kako se fajlovi sa odredjenim ekstenzijama (najbitnije, tipa exe iz xp-a otvaraju (klik, komanda)...

Znaci Debian = GNU?

Instalacija programa? Tipa wizard (klik, next, next...ili nesto trece?

U kojoj se meri programi tipa Adobe Photoshop, Corel, Macromedia Flash, Dreamweaver, Winamp... mogu pronaci na ovim sistema?

Performanse sistema u odnosu na xp? (prventstveno brzina)

Pa koje su namene distribucija Debian GNU/Iinux, Linux Mandrake, Red Hat Iinux, Slackware Linux i SuSE Linux?

KDE i GNOME se mogu instalirati bez obzira na distribuciju?

A Ubuntu?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2006. 15:47:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
Godina: IV
Sto se tice tih extenzija, windows prepoznaje koji je tip fajla ako na kraju postoji extenzija (.mp3, .doc ...). Linux to radi na drugaciji nacin, on cita header fajla i na osnovu toga zakljucuje koji je tip fajla. npr, u linuxu mozes obrisati tu extenziju .mp3, i to ce i dalje ostati mp3, dok windows se sav zbuni i ne zna kojim programom da otvori taj fajl...

E sad, najpoznatija graficka okruzenja (GUI - graphical user interface) su KDE i GNOME. Pogledaj: http://www.kde-look.org/ i http://www.gnome-look.org/ . Tu imash gomilu thema za njih, usput pogledaj i screenshots, uocices razlike u izgledu izmendju njih, kao i razlike izmedju Linux i Windows grafickog okruzenja.
Posto jos nisi upoznat sa njim, preporuchujem ti SuSE, lako se instalira (odlican GUI), pri instalaciji imas dosta opcija, sve su logicke i jasne, tu izaberes i GUI koji ces da koristis(njega i kasnije mozes menjati). Verovatno je najbolje da oba isprobas, pa se odluci izmenju KDE ili GNOME...
Dalje, ako izaberes SuSE, na cd-ovima ces dobiti gomilu programa za sve zivo sto ce ti zatrebati. Ono sto nema, lako se instalira pomocu rpm datoteka,nesto kao .exe datoteke na windowsu, samo, lakse nego na win, instalacija se obavlja u svega 2 klika i unos root sifre.
Kad spominjem root, moras da znas da je Linux, kao i winXP multiuser OS. Ono sto je user "root" na linuxu, to je user "Administrator" na windowsu. E sad, tvoj nalog na XP-u je verovatno administratorski, mozes da instaliras programe i tako... Na linuxu samo root moze da instalira, tj. ti mozes iz bilo kog usera da nesto instaliras, ukoliko znas root sifru...

E sad, komande... To se uci godinama... Ono, najosnovnije su cd /dir/ , mkdir, ls -l (Vito :) ), vremenom kako vishe budes ucio konzolu, tako ces i shvatiti koja cemu sluzi... Ali moras se spremiti da ces mnogo vremena provesti citajuci ReadMe fajlove i da ces koristiti google samo tako :)

Nedostaci...
Bedak je samo sto ne postoje neki programi za linux kao za win(to nije problem do linuxa, vec do proizvodjaca softwara i njihove politike). Npr. Dreamweaver 8 (zamena je NVU, ali je jos uvek smesan u odnosu na DW). Postoji i odlicno reshenje za igranje win igrica na Linuxu.. emulatori(npr. wine)... To je jos u fazi razvoja, ali odlicno obavlja posao :)
Linux ne moze da pise po NTFS particijama, moze samo da ih cita. (postoje neki programi koji omogucavaju upis, ali nije to jos dovoljno razvijeno). On ima svoj fs, ext3, ali lepo radi sa FAT32....

Umorio sam se od pisanja, lakse je da pitas sta ti nije jasno ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2006. 16:57:46 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.12.2003. 18:28:09
Godina: Padobranac
Na ovom linku http://apps.linux.org.ba/ mozes naci spisak programa koji su ekvivalentni win programima

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2006. 17:10:55 
Korisnikov avatar

Velika HVALA za trud salebab:)
Dosta si pomogao (kao i eniac)!

Hvala mighty_lemon

Sad jos samo kad bih nasao neke book-ove za skidanje, sve je uglavnom za on-line citanje....

"Trenutno ne postoji nijedan ozbiljniji virus za Linux. Postojeći antivirusni alati služe za pronalaženje Windows virusa (npr. ako na Linuxu imate e-mail server za Windows korisnike)."

Da li to znaci da mi antivirus uopste nije potreban?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2006. 20:35:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Da :) Nema virusa na linuxu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2006. 22:13:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
Smer: ME
Pogledaj u jednoj od lepljivih tema, ima neki link koji je Vita ostavio za skidanje ebokova... mislim da sam tamo video nekoliko knjižica...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2006. 22:20:29 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
mighty_lemon je napisao:
Na ovom linku http://apps.linux.org.ba/ mozes naci spisak programa koji su ekvivalentni win programima

Odlican link!!!

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 00:19:51 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.03.2005. 15:03:45
GNU није исто што и Debian. GNU je један од највећих покретача идеје софтвера отвореног кода (што не значи по правилу и бесплатног софтвера). Значи GNU <> Debian и софтвер oтвореног кода није увек = бесплатном софтверу.
Debian дистрибуција је један од типичних представника софтвера који су скоро 100% развијени у складу са GNU-oвом GPL лиценцом.
GPL лиценца обавезује свакога, ко користи неки софтвер отвореног кода, да уколико је извршио одређене измене у програмском коду, при даљој дистрибуцији тако "прерађеног" софтвера МОРА да да и документацију о томе које је промене извршио и компелтан изворни код.
GNU je иначе врло занимљива скраћеница од GNU's Not UNIX :) ... где је "прво" GNU у реченици срраћеница, а друго GNU (GNU's) је животиња гну :)
У осталом све о GNU можете сазнати на www.gnu.org
a сама GPL лиценца је на http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 01:11:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.11.2004. 12:45:23
Godina: III
salebab je napisao:
Da :) Nema virusa na linuxu...

Ima virusa na linuxu, samo se mogu nabrojati na prste. Ono sto ih cini "bezopasnim" jeste to sto mogu da zeznu samo trenutnog korisnika (zato treba biti oprezan kada se koristi root nalog). :) Ovo je very brief. :cupavi:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 02:30:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.03.2005. 15:03:45
Да, да... вируса за Линукс има, свакако.
Само софтвер отвореног кода није баш погодно тло за развој вируса, јер се безбедносни пропусти и грешке врло брзо исправљају. Док то није случај са софтвером затвореног кода (као нпр. MS Windows и пратећи програми), где се на "закрпе" и исправљање грешака чека јако дуго. А често и саме закрпе имају нус-продукте (обично зезну нешто у опретивном систему, што најмање очекујете).
Уз то, најпознатији произвођачи антивирус програма имају своје верзије и за Линукс... Kaspersky, AVG, RAV...

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 03:11:38 
Korisnikov avatar

Pronasao sam ovaj textbook - http://www.cltb.net/downloads/linux-tex ... 050418.zip - skinuo, procitao neke delove i zesce sam se nalozio!!! :aaa:

Moram da nabavim nesto sto pre! Za sada mi SuSE i Mandrake deluju kao naj-easy-to-use, za pocetnike...

Zna li iko kako najlakse doci do njih?

...veza retko predje 20 kb/s, a nemam nikog u okolini ko ima...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 04:29:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Jedna mnogo bitna stvar vezana za GNU/linux ti je sloboda izbora... Gladaj, uz WIN je glupi MS proturio glupi MS Office, Media Player, MSN, IE i sve tako MS gura uz WIN i ljude boli uvo... Znas kad ljudi misle da je IE jedini program kojim mozes da se kacis na net, kapiras... Psotoje zamene (recimo za MS Office postoje zamene kao sto su EasyOffice, OpenOffice, StarOffice, i to su programi koji ne rade samo pod WIN-om...)

S druge strane, kod GNU-a mozes da biras sve... Zato sto tu vlada prava trzisna konkurencija... I tu se najbolji proizvodi iskristalisu, a ne moze jedna firma da sve programe pravi dobro... Neka napravi dobar MP3 player, neka Office-like program, cak i imas vise GUI-ja... Sam biras sta ces i kako ces... Niko te ni na sta ne primorava... Dok, recimo, u Windowsu ne mozes da deinstaliras MSN i IE :udri:

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 08:26:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.12.2003. 18:28:09
bug je napisao:
Moram da nabavim nesto sto pre! Za sada mi SuSE i Mandrake deluju kao naj-easy-to-use, za pocetnike...

Zna li iko kako najlakse doci do njih?

Pa npr mozes da narucis na www.linuxbalkan.com
Samo koliko sam skapirao, trebace ti celicni zivci ako narucujes od ovog lika. Ja narucio pre tri nedelje neke diskove i jos uvek je porudzbina "u fazi obrade" :udri:

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 12:15:22 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
U FONIS-u ima poveca kolekcija kojekakvih distribucija. Neki dan sam ostavio 5 ubuntu diskova da se podele.
Pa ako si na faxu, svrati do FONIS-a i uzmi sta ti se svidja ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 13:56:04 
Korisnikov avatar

Na vratima FONIS-a pise da ce izdavanje poceti kad pocnu predavanja, a ako ovom treba vise od 3 nedelje da isporuci diskove mozda je bolje da sacekam predavanja.... :(

Sad nesto gledam ovaj katalog na LinuxBalkan.com: Suse (5cd) i Ubuntu (1cd) se isporucuju sa gotovo istim paketom sotvera, pa cemu onda tolika razlika u velicini?

Sta znaci evalCD (evalDVD) posle SuSE Linux?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 15:42:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2004. 14:46:21
A ima li SuSe u FONIS-u?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 18:15:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.01.2006. 13:44:12
Godina: I
bug je napisao:
Sta znaci evalCD (evalDVD) posle SuSE Linux?

Trebalo bo da znaci evaluation verzija

Ja sam valjda uzeo neku verziju koja nije eval i lepo se zabavio .... ako nije eval onda nema podrsku za multimedijalne fajlove npr mp3 i avi ali radi npr ogg. Za moje skromno iskustvo za linuxom provalio sam da mp3 i avi enkodovanje nije besplatno tj treba da platite d bi legalno pustali mp3 ili avi ( ovo ne vazi za eval verziju ) ako imate npr Conexant modem ex Rockwell ( a ima ga 50 posto ljudi ) moracete da platite za driver, ajo imate ati graficku karticu opet cete imati problem sa driverima itd.

So i stick with mine prozors until ne nadjem neku bolju distribuciju za sebe

kliford je napisao:
Jedna mnogo bitna stvar vezana za GNU/linux ti je sloboda izbora... Gladaj, uz WIN je glupi MS proturio glupi MS Office, Media Player, MSN, IE i sve tako MS gura uz WIN i ljude boli uvo... Znas kad ljudi misle da je IE jedini program kojim mozes da se kacis na net, kapiras... Psotoje zamene (recimo za MS Office postoje zamene kao sto su EasyOffice, OpenOffice, StarOffice, i to su programi koji ne rade samo pod WIN-om...)

Nije tacno uz win ne ide ms ofice nego ga kupis za velike pare a postoji open office za win !!! Media Player, MSN, IE , da ovi programi dolaze uz win ali ja npr nemam ni jedan od njih cak su i deinstalirao, i imam zamene tipa winapm , yhoo mesanger, firefox ..... i verovao ili ne postoji mnogo vise programa za win nego za linux. Jeste cena je razlika ali ako hoces da platis onda izaberes win.

Skateaway

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 18:25:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Pa SuSE distribuira Novell, a posto su u nekim zemljama zabranjeni dvix fajlovi, novell po defaultu ne isporucuje codece za njih. Ali uvek mozes da uradis update, ili da instaliras MPlayer... mp3 radi normalno iz amarok-a ili xmms-a...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 20:07:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
bug je napisao:
Na vratima FONIS-a pise da ce izdavanje poceti kad pocnu predavanja, a ako ovom treba vise od 3 nedelje da isporuci diskove mozda je bolje da sacekam predavanja.... :(

Ma, udji i pitaj ih ako mogu da ti narezu neki disk :)
Ako tu budu Vita, Zakili ili neki drugi zakleti linuxash, ima i tutorijal da ti iskucaju 4free ;)

Ili nek ti makar ostave narezane diskove pa samo navrati da ih pokupish :)

Svi ljudi koje znam iz FONIS-a su extra likovi, i ne verujem da bi morao da chekash par nedelja na neku linux distribuciju :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 20:42:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.10.2004. 20:09:42
u sustini reci kad dolazis na fax, imam i ja ubuntu da ti dam... a i debian neku noviju verziju trebalo bi da imam...
tako da samo se javi

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2006. 22:02:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Tornado je napisao:
kliford je napisao:

Nije tacno uz win ne ide ms ofice nego ga kupis za velike pare a postoji open office za win !!! Media Player, MSN, IE , da ovi programi dolaze uz win ali ja npr nemam ni jedan od njih cak su i deinstalirao, i imam zamene tipa winapm , yhoo mesanger, firefox ..... i verovao ili ne postoji mnogo vise programa za win nego za linux. Jeste cena je razlika ali ako hoces da platis onda izaberes win.

Pa naravno.... Npr, napisao sam gore (pogledaj u zagradi to sto si quoteovao) koje su alternative za MS Office... Naravno da se on placa, utoliko gore zato sto obican korisnik racunara misli da nema zamene MS Office-u, IE-u... (izuzetak je Winamp, on je uspeo da se lepo probije)... Nisi me lepo shvatio... Linux od samog pocetka ide sa pricom: "mozes da radis to ovim, ovim i ovim programom", dok WIN ide sa pricom: "Za to ti sluzi ovaj MS-ov program, TACKA!"

Evo, opet primer raznih Office-a... OpenOffice, StarOFfice i EasyOffice imaju mogucnosti da exportujes u formate nekog od ovih drugih Officea (recimo OpenOffice moze da exportuje tekstualni fajl u svoj format, ali u Star-ov, Easy-ev i MS-ov), svi oni medjusobno podrzavaju jedni druge po tom pitanju, dok samo MS Office moze da pravi samo u svom formatu i nista vise! MS je Bog i Batina! Alfa i Omega... :udri: Mrzim to...

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 01:20:57 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
ljudi virusi za linux nemaju smisla... naravno da se moze napraviti program koji *j*** glavu hard diska...ali moras da si root (sto si samo 0.001% vremena jer tad administriras sistem ,instaliras nove programe i sl.)

+ na GNU/linuxu generalno ne postoji zelja za koriscenjem programa koji nisu slobodni tako da niko ne koristi neki crack za npr media player kad postoji amarok koji je boli glava... ili XMMS koji je nalik winamp-u... i sta ce ti neki crvi ili trojanci ili virusi ....
ja sam do sad koristio samo jedan crack i to u javi napisan (tako da ne moze da dira nista jer virtuelna masina ogranicava pristup) za JBuilder... to je stvarno dobro okruzenje za javu i trebalo mi je...
(koristio sam ga jer za web projekte sa struts frameworkom je najjaci) inace eclipse je zakon... :yo:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 01:31:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
mene generalno nervira taj stav microsofta da ne priznaju nikog drugog ...

ima jos dosta close source kompanija ali je m$ najgori...

prvo .net postoji samo za win
pa jel' sun pravio java VM samo za sunOS?

drugo word cita samo doc format..
zasto ne cita .odt format koji je cist zip xml teksta...
ovo je nikad lakse da naprave ali oni to NECE... i ne zele da doprinesu svojim korisnicima boljem koriscenju racunara . Bitno je da oni zarade...

trece sve je integrisano... nista ne znas kako radi i sve se pale wizardi... volim i ja da programi rade automatski i da ne gubis vreme na glupostima .. ali daj barem da se zna kako sta radi...
.net bez VS.net-a je neupotrebljiv u praksi...
mora VSS da se koristi.. i to kako ? kroz panel iz VS.net-a...

cetvrto
ceo sistem je sranje jer nema nacin da se prave dobri scriptovi koji bi se pokretali u tacno odredjeno vreme(npr backup nocu) jer totalno ignorise konzolu....

aj nek neko napravi za win program koji se pokrece tacno svaki ponedeljak u 2 ujutru , skida novi update sistema (ali npr update programa kao sto su program za slike ,muziku i sl), zatim salje mail u kome izvestava kako je sve proslo i zatim pravi backup baze podataka i reze na cd.... a zatim salje sms...
to je nemoguce na winu.. a na linuxu je sasvim moguce...jedino bi morao da kad odlazis iz firme ubacis cd i to je to.. i kad dodjes sutra backup te ceka i nov svez sistem..

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća