Započni novu temu Odgovori na temu  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25.01.2006. 12:21:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Godina: Dipl.
Smer: IS
Citiraj:
Ексклузивно: велики број апсолвената на ФОН-у није ни свестан да је пред дипломским!
Захваљујући болоњској декларацији, новом наставном плану и програму, и закону о виском образовању, Србија ће ове године добити, више него до сада, преко потребних кадрова.

Примена повољнијег закона.
Оно што важи за војнике када им скрате војску па "закачи СВЕ", важи по новом закону и за Студенте у Србији па самим тим и за студенте на ФОН-у, потврдили су нам вечерас у једној адвокатској канцеларији.

Како је то могуће?
По истом принципу по којем су студенти обновљене друге године прешли на нови план и програм, тако могу и апсолвенти који су одслушали сва предавања - на основу става 1 и става 5 члана 123 закона о виском образовању (цитирамо):

Члан 123.

Студенти уписани на основне студије и на студије на вишим школама до ступања на снагу овог закона могу завршити ове студије по започетом наставном плану и програму, условима и правилима студија, најдуже за две године по истеку редовног трајања студија.

Студенти уписани до ступања на снагу овог закона на студије на вишим школама које не добију дозволу за рад могу завршити студије по започетом наставном плану и програму, условима и правилима студија у року од две године од дана доношења решења о одбијању захтева за издавање дозволе за рад.

Студенти уписани на магистарске студије до ступања на снагу овог закона имају право да заврше студије по започетом плану и програму, условима и правилима студија, најдуже за пет година од ступања на снагу овог закона.

Студенти уписани на докторске студије, односно кандидати који су пријавили докторску дисертацију до ступања на снагу овог закона, имају право да заврше студије по започетом плану и програму, условима и правилима студија, односно да стекну научни степен доктора наука, најдуже за пет година од ступања на снагу овог закона.

Студенти из става 1. овог члана имају право да наставе започете студије по студијском програму који је донет у складу са одредбама овог закона, на начин и по поступку утврђеним општим актом високошколске установе.

Дакле, једним општим актом факултета (или појединачним захтевима) може бити скраћено чекање од још 1.5 годину после којих апсолвенти неминовно морају прећи на нови наставни план и програм.

А како то апсолвенти имају само дипломски до краја?
Смањење броја семестра часова са 52 на 42, произвело је смањење градива (али и испита) за 20% сходно препорукама министарства и саме Болоњске декаларације о смањењу градива. С обзиром да су на ФОН-у за одређени број предмета само променили име или их разбили на више предмета, укупан број предмета се реално смањио за 5 (пет) до 8 (осам) у зависности од смера, а притом су убачени од нула до два нова предмета (у зависности који сте семинарски и изборни изабрали).

Па ако одузмете "избачене" испите и саберете додате испите, које сте можда и случајно положили као изборне и семинарске, видећете колико по новом наставном плану и програму имате до краја.

Наставиће се... Не мењајте канал, на правом сте месту!

izvor: puskice

Sto bi se reklo nisam pametan... Meni ovo mnogo vise lici na senzaciju i na mucenje sirotih studenta.

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.01.2006. 14:08:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.11.2001. 01:34:00
Шта се дешава са нама који у јуну завршавамо са предавањима?
Јел могуће да се и нама смањи број испита или морамо да дамо 42?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.01.2006. 15:59:59 

Pridružio se: 18.01.2005. 10:34:41
Bilo bi lepo da se npr. student prodekan i studentske organizacije pozabave ovim, i objasne šta se planira i šta je realno a šta nije.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.01.2006. 13:33:39 

Pridružio se: 04.11.2001. 19:20:29
Hoce li mi neko malo pojasniti sta prakticno znaci cela ona prica na puskicama...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.01.2006. 13:47:05 

Pridružio se: 18.01.2005. 10:34:41
Poenta je u sledećem: Student ima pravo da nakon 2 godine od usvajanja novog programa na fakultetu pređe na taj novi program. A pošto taj novi program donosi manje ispita, ispada da apsolventi imaju dovoljan broj ispita za diplomu. Uredbom koju bi doneo fakultet taj period od 2 godine bi mogao biti skraćen.

Tako sam barem ja shvatio. Koliko je to realno ne znam.

Bilo bi najbolje da se studentske organizacije založe da ovo bude istina, jer ovo se tiče mnogih, i siguran sam da bi se veliki broj ljudi bez problema okupljao da protestuje na fakultetu ukoliko administracija bude kočila.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.01.2006. 23:49:40 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
пушкице.ко.ју je napisao:
Конкретно, ево како то изгледа на смеровима ИС и МЕ, ако сте уписали факултет 2001 или раније:

ИС: Апсолвент сте, а нисте положили следеће испите:

1.Економика организације и планирање
2.Проучавање рада
3.Нумеричка анализа или Дискретне математичке структуре
4.Теорија одлучивања или Линерани статистички модели
5.Економетријске методе
6.Организација инвестиција и управљање пројектима
7.Методе оптимизације
8.Пројектовање организације
9.Системи за подршку одлучивању
10.Развој и образовање
- не треба ни да их полажете!

Еквиваленцијом старог и новог програма (тј. усаглашавањем око промена назива испита који су се изучавали под другим именом или на другој години) од дипломског вас дели само електронско пословање и интелигентни системи, а још бољи случај је да сте неки од њих већ положили као изборни предмет!

ME: Апсолвент сте, а нисте положили следеће испите:

1.Математика 2
2.Увод у ИС или Принципи програмирања
3.Проучавање Рада
4.Развој и Образовање
5.Експертни системи
6.Руковођење и предузетништво
7.Кадровски менаџмент
- не треба ни да их полажете!

Јер, еквиваленцијом старог и новог програма (тј. усаглашавањем око промена назива испита који су се изучавали под другим именом или на другој години) од дипломског вас дели само електронско пословање, сем у случају да сте га већ положили као изборни предмет!

А како се пребацити на нови наставни план и програм? Па, као што је законом прецизирано - на начин и по поступку утврђеним општим актом факултета. Јер кад је већ другој години то омогућено 5 година пре крајњег рока (јер закон каже да "студенти могу завршити студије по започетом наставном плану и програму најдуже за две године по истеку редовног трајања студија") не постоји разлог да се то исто не омогући апсолвентима годину и четири месеца пре тог законом дефинисаног крајњег рока.
А ако се факултет не сети да утврди општи акт, онда појединачном молбом на А4 папиру...

наставиће се... мало је чудно ово објашњење...како неко може бити апсолвент са испитом из друге године? мислим да ће бити слаба вајда од овога ал' ко зна, можда се некоме посрећи. да ли ово качи и студенте генерације 01 и старије који после овог летњег семестра постају апсолвенти?

п.с. извињавам се екипи пушкица што нисам прекопирао буквално све или/и што нисам окачио линк

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 00:25:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
A sta je sa nama /02 ?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 00:38:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2004. 09:25:50
Godina: I
Citiraj:
Тражили сте, читајте: - "Нови је бољи!" (2. део)
Конкретно, ево како то изгледа на смеровима ИС и МЕ, ако сте уписали факултет 2001 или раније:

ИС: Апсолвент сте, а нисте положили следеће испите:
1.Економика организације и планирање 2.Проучавање рада 3.Нумеричка анализа или Дискретне математичке структуре 4.Теорија одлучивања или Линерани статистички модели 5.Економетријске методе 6.Организација инвестиција и управљање пројектима 7.Методе оптимизације 8.Пројектовање организације 9.Системи за подршку одлучивању 10.Развој и образовање
- не треба ни да их полажете!...
...
(наставиће се)

За пушкице.нет
Ж.Алигрудић & П.К

http://www.puskice.net/in/vest.php?id=704

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 01:16:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
jelenam je napisao:
A sta je sa nama /02 ?

A nama da ne kažem šta... :ljutko:

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 01:33:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.01.2005. 16:01:12
Smer: ME
a po kojem pravilu to da mi /02 necemo biti postedjeni ni jednog ispita?pa i mi smo apsolventi za par mjeseci... :)

tomorrow! tomorrow! I love ya, tomorrow
you're always a day away ..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 08:52:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.04.2003. 17:10:53
ako se dozvoli onima koi su sada apsolventi, nema razloga da se ne dozvoli onima koji ce to uskoro postati...
stvarno bi bilo doro da se student prodekan i organizacije malo angazuju oko ovoga :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 14:01:51 

Pridružio se: 08.07.2002. 22:34:48
zobm je napisao:
ako se dozvoli onima koi su sada apsolventi, nema razloga da se ne dozvoli onima koji ce to uskoro postati...

A ako se dozvoli onima koji ce to uskoro postati, zasto se ne bi dozvolilo i onima koji ce to postati malo kasnije?
A ako se dozvoli onima koji ce t opostati malo kasnije, zasto se ne bi dozvolilo i ostalim studentima?
A ako se dozvoli i ostalim studentima, zasto ne dozvoliti svima. Najbolje da samo upises fax i odma dobijes diplomu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 14:29:42 
Korisnikov avatar

Kada bi ovo bilo tačno, ja lepo položim inteligentne sisteme i diplomirao sam :D

Samo kada bi bilo tačno... Koliko u ovome svemu ima istine? A šta je sa menadžmentom i ostalim ispitima koji si izmišljeni?

Opet izražavam jednu dozu sumnje... Zovite me mrgud ako hoćete slobodno, ali meni je sve ovo čudno :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 14:55:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.01.2004. 02:11:42
Smer: UK
A sta je sa smerovima UK i OM

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 14:57:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
aaaaaa je napisao:
A ako se dozvoli onima koji ce to uskoro postati, zasto se ne bi dozvolilo i onima koji ce to postati malo kasnije?
A ako se dozvoli onima koji ce t opostati malo kasnije, zasto se ne bi dozvolilo i ostalim studentima?
A ako se dozvoli i ostalim studentima, zasto ne dozvoliti svima. Najbolje da samo upises fax i odma dobijes diplomu...

Pa ako ce po ovoj prici apsolventi na neki nacin preci na novi program (i ujedno diplomirati) - ne vidim razlog zasto ne bismo i mi ostali... Ionako imamo previse ispita,a malo onih koji ce nam stvarno znaciti u daljem radu (al sam ovo srocila :P)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 15:54:12 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Do sada sam imao samo 4-5 ispita koji će mi trebati ili mislim da će mi trebati u budućnosti... :udri:

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 17:42:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.04.2003. 17:10:53
jelenam je napisao:
aaaaaa je napisao:

Pa ako ce po ovoj prici apsolventi na neki nacin preci na novi program (i ujedno diplomirati) - ne vidim razlog zasto ne bismo i mi ostali... Ionako imamo previse ispita,a malo onih koji ce nam stvarno znaciti u daljem radu (al sam ovo srocila :P)

Odgovorila si i za mene. Hvala ti!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 17:50:46 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Nazalost, meni zvuci po onoj staroj srpskoj mngo buke....ili tresla se gora....
Bilo bi lepo da omoguce...ja bih imao 1 ispit manje, a jedan kolega mi malopre rece da bi imao 3 manje...

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2006. 22:55:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2005. 15:53:35
Godina: Apsolvent
ma i meni je stvarno malo cudno sto se niko( ni prodekan ni dekan niti studentska sluzba) ne oglasavaju povodom ovoga.Usvojili su novi program i.....nista....kraj!!
ma meni nista nije jasno,ni novi program,ni ta bolonjska(gdje su u svemu tome one tri godine studija +2 magistarski).
mene interesuje kako da se prebacim na tu bolonjsku,ako ikako moze???????

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.01.2006. 11:47:06 

mala_od_palube je napisao:
ma meni nista nije jasno,ni novi program,ni ta bolonjska(gdje su u svemu tome one tri godine studija +2 magistarski).

Gde to u deklaraciji pise da svaki fakultet mora da traje 3 godine? Moze da traje i 5, zavisi od fakulteta. Isto je i u EU - imas fakultete koji traju 3, najcesce u UK, ali i one od 5 godina...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.01.2006. 11:49:57 

jelenam je napisao:
aaaaaa je napisao:

U tome i jeste stvar - radi se samo o lepim zeljama Puskica...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.01.2006. 12:37:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2005. 15:53:35
Godina: Apsolvent
Citiraj:
Citiraj:
mala_od_palube ::

Gde to u deklaraciji pise da svaki fakultet mora da traje 3 godine? Moze da traje i 5, zavisi od fakulteta. Isto je i u EU - imas fakultete koji traju 3, najcesce u UK, ali i one od 5 godina...

eh,ti sad meni otkrivas toplu vodu!znam ja to,nije u tome poenta uopste,mene interesuje gdje je u svemu tome program po bolonjskoj,kada cemo mi i zvnaicno biti pod bolonjskom,i koliko meni uopste znaci ovaj prelazak na novi program,ako ja opet moram da verifikujem diplomu kuda god maknem!!!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.01.2006. 15:11:18 
Hall of Fame
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.04.2002. 15:54:33
Moma je napisao:
наставиће се... мало је чудно ово објашњење...како неко може бити апсолвент са испитом из друге године? мислим да ће бити слаба вајда од овога ал' ко зна, можда се некоме посрећи.

Moze, imas one koji su zbog bombardovanja preneli i ono sto u sustini nije moglo da se prenese, a imas i one kojima je ispit iz kompenzacije na primer ostao ne polozen...

I ja sam prilicno zbunjena, ne smem ni da pomislim da bi to moglo da bude tacno, jer ako je tako, cak 4 ispita ne treba da polazem!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.01.2006. 15:29:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.01.2004. 02:11:42
Smer: UK
ALi FON nije usvoji BOLONJSKU DEKLARACIJU. Vec je izvrsio reformu plana i programa. Ovo je prvi korak ka B. deklaraciji....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.01.2006. 17:46:50 
Korisnikov avatar

Dusan je u pravu... Ovo je samo novi nastavni plan, sto bi se reklo malo laksi put ka istom zvanju... Nemojte Bolonjsku da meshate, tek tada nista nema da skapiramo... I ovo je samo po sebi dovoljno konfuzno!

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća