Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2004. 12:53:40 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Godina: Dipl.
Smer: IS
СЛУЧАЈ А:

Горан је уписао годину на стутусу А, силом прилика је замрзнуо (уписао мировање) ту годину, али није успео да да услов "у року" па мора да обнови годину. Да ли остаје на истом статусу или му се мења ако је био на буџету приликом замрзавања године? Да ли му се у том случају и мировање рачуна као обнова?

СЛУЧАЈ Б:

Јелена је уписала годину на статусу Б :), али силом прилика није у могућности да слуша наставу (ванфакултетске обавезе) па је решила да замрзне годину. Да ли може одмах да је замрзне па да после слуша редовно? И, да ли у том случају остаје на истом статусу или прелази на самофинансирање ако је приликом уписа године била на буџету?

Ко зна како тачно стоје ствари нека пише. Захваљујем на одговорима. Имена су узета произвољно.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2004. 13:09:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Godina: Padobranac
pa, u prvom sluchaju se verovatno ostaje na statusu A, odnosno, na onome na kom je bio pre nego je zamrznuo... ali... evo ovako: upisao je 3. god., zamrznuo, pa je primoran da je obnovi... dakle, on je obnavlja prvi put, tako da ostaje na starom statusu...
a ukoliko je vec jednom obnovio 3. god., pa zamrzao, pa opet obnavlja, onda gubi status!!

koliko ja znam, zamrzavanje ne utiche na menjanje statusa studenta vec samo dodaje jednu godinu sa mogucnoshcu polaganja ispita...
nadam se da sam pravilno obaveshten, da ne ispadne da sam nekoga lagao :)

imam i ja pitanja...
1) kako "zamrznuti" godinu??
koji su uslovi potrebni, u kojim sluchajevima je moguce i sl.?

2) ukoliko se obnovi godina po drugi put, i izgubi budzet, da li se onda shkolarina za upis sledecih godina placa po ceni koja je bila aktuelna one godine kada je upisan fakultet ili se placa trenutna cena shkolarine za jednu godinu??

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2004. 13:13:13 

Strategylover je napisao:
imam i ja pitanja...
1) kako "zamrznuti" godinu??
koji su uslovi potrebni, u kojim sluchajevima je moguce i sl.?

dokaz da 3 meseca nisi mogao da pratiš nastavu (bolest, izležavanje u bolnici, obaveze prema reprezentaciji...)
provereno u praxi, piše u statutu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2004. 13:34:51 
Korisnikov avatar

josh neki razlog??
mislim, jesam bi bolestan u ispitnom roku, ali ne verujem da ce mi priznati...
josh neka mogucnost... mislim, verovatno cu napustiti fax ukoliko ne steknem uslov i izgubim budzet :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2004. 13:40:16 

У статуту пише следеће:

Члан 64.

Права и обавезе студента мирују:
1. ако је упућен на одслужење, односно дослужење војног рока
2. ако је због болести био спречен да студира најмање три месеца
3. ако је упућен на стручну праксу у земљи или иностранству у трајању од најмање
3 месеца
4. студенту родитељу до годину дана живота детета, и
5. студенткињи за време трудноће и до годину дана живота детета.

Мировање права и обавеза студента остварује се на лични захтев.

Студент коме мирују права и обавезе може полагати испите из наставних предмета за које је испунио обавезе утврђене наставним планом и програмом.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2004. 15:25:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Mirovanje tj. zamrzavanje se moze obaviti tako sto se ode kod prodekana za nastavu sa dokazom zasto student nije mogao da polaze ispite. Upravo svi ti navedeni razlozi, ali sa nekom potvrdom. Recimo za bolest ja mislim da je potrebna potvrda iz bolnice, znaci ne moze se izvaditi na bilo sta. Zatim potvrda iz vojske, bivseg poslodavca iz inostranstva i slicno... U zavisnosti od raspolozenja prodekana zamrzavanje se moze dobiti na licu mesta, kao sto je to bilo sa mnom, maltene mi je sam Martic diktirao molbu koju njemu upucujem i momentalno je odobrio a dokaz sam mu dostavila naknadno... U slucaju zamrzavanja, zamrzava se cela prethodna godina, a ne naredna... i ne gubi se status.

To je manje-vise odgovor na slucaj B, a za A: pa ne moze unapred da zamrzne godinu... a ako zamrzne unazad znaci da za njega tu godinu ne vazi uslov vec tek za sledecu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.07.2004. 10:38:34 

СЛУЧАЈ 3:

Часлав је морао да мирује по ставу 2. члана 64. За време мировања постао је отац. Може ли Часлав поново да замрзне годину али по ставу 4. члана 64. Статута ФОН-а? Ако може, да ли постоје неко ограничење по питању броја замрзнутих година? И, да ли може неко више пута да замрзне исту годину због истог разлога?

Ако сам добро разумео, студенту се сигурно не мења статут приликом било ког замрзавања. Име је узето произвољно :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.07.2004. 10:59:54 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Gde nadje Časlava? :D Elem, pa nigde ne piše da postoji neko ograničenje u zamrzavanju godine, ali pazi... ti zamrzneš unazad celu godinu jer si bio bolestan, pa upišeš narednu godinu, pa u nekom trenutku desi ti se da postaneš roditelj pa ne stižeš da daje ispite i onda opet zamrzneš... što da ne... samo ako bi neko preterivao moguće da prodekan kome se piše molba, može da odbije tu molbu u nekom trenutku... uostalom, kome se isplati da stalno zamrzava godinu za godinom i ne daje ispite???

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.08.2004. 22:10:09 

Pridružio se: 31.05.2004. 20:34:26
ne shvatam...pa ja mislim da može da se upiše unapred zamrznuta... Tomica ;) rešio da ode u vojsku(u civilu), trebalo bi da može da upiše zamrznutu godinu, s on to želi s obzirom da ako obnovi gubi status... dok je u "vojsci" on da uslov i sledeće godine upisuje redovno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.08.2004. 00:35:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Najludje bi bilo da odobre civilno sluzenje vojske na faxu (recimo u recunskom centru ;) Zamrznes godinu, ali ides svaki dan na fax i u toku si sa aktuelnim desavanjima + mozes da ides na konsultacije i dogovaras se sa profesorima oko polaganja ispita u to vreme... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.08.2004. 01:32:29 
Korisnikov avatar

Ne verujem da bi to odobrili...
Chuo sam da se jedan moj drug zaposlio u gimnaziji, a zatim i prijavio da sluzi civilno i sada na svom radnom mestu sluzi vojsku... dakle, drzavi se isplati da mu placa da radi svoj posao po ceni od 300 din mesechno...
Na fax-u bi to bilo moguce za asistente npr. za studente ce to najverovatnije ostati samo zelja...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.08.2004. 10:36:37 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.04.2003. 21:35:10
svejedno trenutno dobiješ neki glupav posao koji su izmislili samo za tebe, jer se nenormalno mnogo ljudi prijavilo za civilno (svi su prošli samo tako), dok je sama vojska u qrtzu... kad za sve ove godine nisu uspeli malo da je reorganizuju, jer može da bude interesantno iskustvo kad bi je skratili na 6 meseci, možda i manje... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.08.2004. 14:39:55 
Korisnikov avatar

hmm... nisam odsluzio vojsku, ali po rechima svih soba koje znam i koje jesu - 3 meseca je obuka, 6 meseci maltretiranje... pa zashto se ne smiluju i skrate vojni rok, ionako se nema para za hranjenje vojske...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.08.2004. 13:20:02 

[color=#0000FF]Alo, bre, kakva je ovo priča o vojnom roku?

Dobra je ta fora sa unpared zamrznutom godinom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.09.2005. 20:15:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.01.2003. 19:22:12
Godina: IV
Smer: ME
Ljudi, kao treba da izgleda molba za mirovanje?

Ja mogu da smislim max dve recenice, nesto tipa: "MOlim vas da mi odobrite status mirovanja zbog te i te bolesti u perido od tad i tad...".

Koliko je recenica imala vasa molba? ;) :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2005. 14:23:28 

Pridružio se: 23.02.2005. 14:39:14
Godina: Apsolvent
To i mene muci, posto i ja hocu da upisem status mirovanja. Mislim da je ta molba sporedna stvar i cista formalnost, mnogo je bitnije da ti imas kvalitetno opravdanje koje je uredno overeno od strane studentske poliklinike.
Treba da se ode sto pre do prodekana, pa hajde ako ti odes pre mene napisi sta ti je rekao ;)
Mene zanima jos nesto:
Recimo dobijes opravdanje u nekoj lokalnoj bolnici sa pecatom i potpisom doktora koji garantuje da si u tom i tom periodu bio bolestan i odneses ga ovima na polikliniku na overu, e sad kako ce oni da provere ispravnost tvog opravdanja? Nece sigurno da salju coveka da proveri, najvise sto mogu je da pozovu telefonom...Ili je i za njih to cista formalnost pa ti overe na licu mesta bez cimanja :aaa: . Bilo bi malo glupo da te recimo salju na neka njihova dodatna ispitivanja i preglede... :((

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.09.2005. 18:53:10 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.03.2005. 15:03:45
Све што треба, као што рече Џони05, је добро формулисана молба и адекватна пратећа (доказна) документација. Молба и не треба да има више од пар реченица, јер продекани не воле да се смарају са дугим текстовима и читањем. Једноставано, у пар реченица се концизно објасни шта се тражи и зашто. Е сад, оно "зашто" треба потрекепити документацијом. Ако се иде у војску, онда позив од војног одсека. А ко се тражи замрзавање године због болести, онда се прво иде у поликлинику са свом лекарском документацијом, они тамо то прегледеају, направи се нека врста "извештаја" и плати такса (која је пре 2-3 године, колико знам била 100 динара). Наравно, та лекарска документација мора да буде озбиљна (нека тежа болест, операција...). Неће издати никакав извештај на основу прегледа у коме је констатована прехлада, рецимо. Ако је "случај" довљно по себи тежак и на лекарским извештајима стоји потпис и печат лекара специјалисте, у студнетској поликлиници тада ништа не проверавају. У супротном, без печата И потписа, ионако вам папири не вреде. Са тим идете после код продекана. Он ако се слаже, на полеђини ће вам написати да је сагласан и под којим условима и онда са тако "овереном" молбом идете у студентску службу да то регулишете.

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2005. 18:19:53 

Pridružio se: 20.08.2004. 12:35:18
Ja sam 3 godine za redom uzimala status mirovanja. Nisam imala nikakvih problema.
Molba treba da ima par rečenica u kojima u kratkim crtama kažeš zašto tražiš status mirovanja i napišeš spisak dokumenata koje prilažeš uz molbu. Sve to predaš u arhivi - u 2 primerka, (kada sam ja predavala nalazila se preko puta biblioteke) i ostaje ti da čekaš. Ako imaš overeno opravdanje od studenske poliklinike dobijaš status mirovanja 100% u suprotnom... saznaćeš. Naravno ako ideš u vojsku odobri će ti status mirovanja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.10.2005. 14:10:39 
Korisnikov avatar

Ja pre neki dan predala molbu za mirovanje, sve uredno, pecatirana potvrda iz studentske, hrpa dokumentacije, jedino sam malo zakasnila sa rokom :D (dok su me posteno *j*** ovi iz studentske za jedan jbeni potpis!!!!), ali nemam pojma kako da saznam da li su mi pirhvatili ili odbili molbu?! Da li ce oni mene da obaveste, ili treba ja njih da jurim i koga??

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2005. 09:56:02 

Ti njih a ne oni tebe...I ja sam predao pre neki dan i rekli su mi da za par dana pogledam u stud. sluzbi da li su mi odobrili. Srecno!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2005. 14:05:57 
Korisnikov avatar

Meni odobrili molbu za mirovanje, ali za 2004/2005 godinu, i sada mi uopste nije jasno u kom statusu upisujem ponovo III godinu kad su mi odobrili mirovanje za proslu?!?!?!
Jel moze neko pliz da mi pojasni malo...
Kada da idem na uspi, jel treba uopste, jel treba nesto da platim, uopste mi nista nije jasno?! :(((

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2005. 16:09:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
Kako mogu da ti odobre mirovanje za "prošlu godinu" ??? Mora da su pogrešili!
Ako su ti baš tako odobrili onda upisuješ III na budžet ?? Jel tako ?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2005. 14:20:36 

Je l' postoji josh neko kome josh uvek nisu regulisali molbu za mirovanje, mislim stvarno...predao sam je 30. sep. a koji je danas datum...!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2005. 14:56:10 
Korisnikov avatar

@Ripper: Koliko sam ja shvatila, sada 'kaobajagi' prvi put upisujem trecu. naravno da upisujem na budzet, nisam nikada pre obnavljala niti zamrzavala.

@Johnny: Sve je moguce... evo i ja cekam vise od 3 nedelje da Savet odluci o jos jednoj mojoj molbi... i ona cuvena recenica:"zovite sutra' :)))

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2005. 13:42:06 

Ma zvacu ja njih malo sutra...kad im budem bacio bombu... :evil: :D

Vrh
Odgovori sa citatom