Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: VB vs DELPHI
PostPoslato: 27.03.2005. 20:20:19 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Malo sam upoznat sa VB-om, moj cimer to radi sad na VETS, a takodje sam malo upoznat i sa DELPHI...
Ta dva programska jezika po meni mnogo lice, samo su drugacije komande, ali je nacin rada isti, cak je i okruzenje vrlo slicno...

Zbog cega se onda mnogo vise trazi znanje VB-a nego DELPHI-ja?

Ja licno preferiram DELPHI jer sam veliki ljubitelj kultnog Paskala :yo:

Sta vi mislite?

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.03.2005. 02:06:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
offtopic:
Zbog čega je pobedio VHS a ne BETA video standard?

Zbog moćne firme/lobija/korporacije/whatever koja tvrdoglavo gura svoju (da ne kažem lošiju) tehnologiju.

ontopic:
Delphi volim. VB je nerazumljivo đubre.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.03.2005. 15:44:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.05.2003. 10:40:59
Godina: Dipl.
Pirossi je napisao:
ontopic:
Delphi volim. VB je nerazumljivo đubre.

Sa čisto subjektivne strane se slažem, i ja radim u Delphiju. Daleko se bolje snalazim u njemu, čini mi se da ima veću paletu komponenata (bar za ono što mi treba), ali objektivno teško je reći šta je kome (ne)razumljivije...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.03.2005. 17:02:46 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
[offtopic]
Pirossi je napisao:
offtopic:
Zbog čega je pobedio VHS a ne BETA video standard?

Zbog moćne firme/lobija/korporacije/whatever koja tvrdoglavo gura svoju (da ne kažem lošiju) tehnologiju.

Beta standard je (mnogo) superiorniji u odnosu na VHS, ali kao sto i rekao, Sony je trazio velike naknade za licencu. Zato je JVC uspeo sa svojim standardom.[/offtopic]

A i ja vise volim Delphi. Ne znam zasto.
Pojam BASICa sam zadnji put ljudski dotakao sa C64 (i nije bilo nimalo lose)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2005. 11:16:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2005. 23:52:55
Kao i u C# u VB nema pokazivaca. Dinamicka memeorija se unistava sa VB frameworkom. Ti mozes da dealociras memoriju, a i ne moras.

Druga stvar, intuitivan je, lak, brzo se razvijaju aplikacije, i za rad sa bazama podataka je jednostavno najbolji, kada zelis nesto da skarabudzis i na brzinu uzmes pare.

Ipak Delphi je keva naspram VB-a, neke stvari jednostavno, nisuu izvodljive u VB-u. Napisao sam 4 aplikacije u VB-u i prodao. Za svaku mi je trebalo po 15-ak dana sve sa bazama podataka.

Savet: Uci VB, ne treba ti vise od 15-ak dana uz dobru knjigu, internet ili tutora, zabelezi negde sve, a onda batali, i predji na nesto drugo. Nikada ne znas kada ce ti trebati brze lake pare.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2005. 11:53:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Ne znam, svuda gledam postoje knjige tipa "razvoj web apliakcija vb-om", "baze podataka vb-om" i sl... Ali, opet mi deluje kao da sve to mogu i dalphijem...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2005. 12:31:50 
Korisnikov avatar

Naravno da mozes. Rec je samo o produktivnosti. Nije problem napisati aplikaciju, samo je problem koliko brzo.

Meni se dopalo jedno objasnjenje mog orrtaka za VB. On kaze da to nije objektno orjentisan jezik, nego jezik zasnovan na objektima.

Ako ti treba literatura u elektronskom obliku, javi se.

Savet: ako ikada pocnes da radis u VB-u, nemoj mnogo da se navikavas. Razmazi te.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2005. 13:10:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Ma, malo sam cackao vb.net, to moj cimer radi na vets, a onda sam nabavio delphi, a kako sam ljubitelj pascala, lagan mi je...
U sustini, za delphi vec znam komande, sintaksu i sl...
I ne vidim kako se to brze radi u vb-u...
Jedino sto mi malko daje na brzini je to sto mogu da definisem pormenljivu gde god pozelim u kodu (dim), ne mogu samo na pocetku kao u delphiju (var)....

Sto se tice literature, mozes da mi posaljes nesto pocetnicko o vb.net, a i ako imas nesto o bazama u vb.net... I isto to, ali za delphi, ako imas, mada to ne verujem.... Salji na vansvemirac@gmail.com
Hvala :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2005. 23:10:13 
Imagine Cup Master
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.05.2003. 00:36:10
Jednostavno ova dva jezika ne mogu da se porede.

Delphi je lak za ucenje a u isto vreme po brzini moze da se poredi sa C++ (optimizacija izvrsnog koda je razradjena do bola u novim verzijama).
Ima puno gotovih komponenti za njega i sve komponente koje dolaze uz njega su OpenSource. Kad god ti treba neka posebna funkcionalnost mozes sam daje dodas na postojecu komponentu za manje od par minuta (ajde da vidim da to neko uradi u C++).

I ono najbitnije u svakom trenutku mozes da napravis exe velicine od 4 do 10Kb koristeci samo WinAPI (ajde da vidim VB da to uradi) i ne trebaju ti nikakve dodatne biblioteke ili ne 'do Bog .Net Framework.

Moj savet ti je da koristis Delphi (ja to radim vec 9 godina).

I naravno, Delphi moze sve, Web servisi, ISAPI dll-ovi, CGI, ADO, OpenGL, DirectX, ...
ali se o tome ne prica (pitam se zasto...)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 00:13:13 
Korisnikov avatar

Ovo je bolji odgovor na tvoje pitanje. Sto se toga dice, definitivno je elegantnije resen sa kompajliranjem i exe fajlovima i pratecim bibliotekama.

Opet, ne mozes hvaliti nesto, a pljuvati drugo. Bas zbog svoje jednostavnosti i lakoce, najveci broj programera koristi VB (mogu da potkrepim tvrdnju, videcemo sad kako ce se siriti .NET trend). Imaj u vidu da za krs od OS-a po pravilu najbolje rade aplikacije koje su napisane u razvojnom alatu iz redmonda.

Delphi zasluzuje svoj operativni sistem.

Ako vec biras izmedju VB i Delphi, ja bih ti savetovao, uci oboje.

ALO BRE! VB se uci za 15 dana. Sedi, napisi adresar, povezi ga sa bazom podataka i to je to. Brzo se nadogradjuje, nauci osnove, ne skodi ti.

Ako zelis u necemu da budes majstor, izaberi sta god zelis, ali nemoj VB. Uzmi C++ na primer.

Pogledaj ponekad oglase vezane za poslove programera. Cesto nalecem na ponude koje traze znanje Win ili Unix programiranje (u cemu god to bilo). Zasto ne bi znao oba sveta. Pogotovo kad se radio o idiotskom programiranju kao sto je programiranje u VB-u.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 00:22:00 
Korisnikov avatar

Vidis, zaboravio sam na sitnicu. Uskoro ce krenuti izlazci 64-bitnih kompajlera. Treba sad videti ko ce ostati na trzistu. VB6 je puko ko zvecka sa .NET-om. VB.NET nije isto. Ne verujem da ce biti daljeg razvijanja cistog VB-a. .NET je hot i on verovatno ostaje posle tranzicije. Treba sad videti sta ce Borland da uradi.
Ma za...ebi! Uci C++ i boli te uvo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 07:52:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Mislim da je na duže staze najbolje učiti javu. To je moderan jezik sa gomilom besplatnih alata, izdanak je čiste linije c-a (tj. celoliki je) uči se na svim faksovima sveta, daje dobro razumevanje OOP-a...

Čist VB je gubljenje vremena. VB.NET je dobar jedino što se radi sa .NET bibliotekama koje se mogu koristiti i iz mnogih drugih jezika.

Delphi je kao jezik odličan ali nije ceoliki. Biblioteke su mu takođe odlične ali se ne mogu koristiti iz drugih jezika. Mada .NET je povukao dosta iz njega.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 11:36:10 
Imagine Cup Master
Korisnikov avatar

Cisto jos nesto u prilog Delphi-ja.
Postoji Delphi za Linux koji zove Kylix tako da sav kod koji pises u Delphi-ju mozes da portujes na Linux odmah, ili ako koristis perverzije za pola sata.

I da baje iz Borlanda nisu lenje dokazuje da su razvili Delphi .Net za koji pored standardnih biblioteka iz .Net Frameworka stize gomila alata za refactoring, StarTeam (SourceSafe samo 1000 puta bolje) a da ne spominjem da su razvili svoj IDE (Delphi + C#) i dodali sve one stare, dobro poznate VCL komponente.

Znaci, Delphi je moderan, lak, mocan, portabilan programski jezik, sa odlicnim razvojnim okruzenjem i bogatom kolekcijom vizuelnih komponenti.

Pa ko voli, nek izvoli.

Citiraj:
Delphi je kao jezik odličan ali nije ceoliki. Biblioteke su mu takođe odlične ali se ne mogu koristiti iz drugih jezika. Mada .NET je povukao dosta iz njega.

Tu se ne bih slozio. Delphi je u stanju da napravi kako dll, ocx tako u novoj verziji i Satellite Assembly-je tako da je mogao, moze i mocice da se koristi iz drugih programskih jezika.

Citiraj:
Vidis, zaboravio sam na sitnicu. Uskoro ce krenuti izlazci 64-bitnih kompajlera. Treba sad videti ko ce ostati na trzistu. VB6 je puko ko zvecka sa .NET-om. VB.NET nije isto. Ne verujem da ce biti daljeg razvijanja cistog VB-a. .NET je hot i on verovatno ostaje posle tranzicije. Treba sad videti sta ce Borland da uradi.

Vec je uradio :yo:

Citiraj:
ALO BRE! VB se uci za 15 dana. Sedi, napisi adresar, povezi ga sa bazom podataka i to je to. Brzo se nadogradjuje, nauci osnove, ne skodi ti.

ALO VRE! Sedi i uradi sve ovo u Delphi-ju i nece ti trebati vise od 10 min. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 11:46:39 
Imagine Cup Master
Korisnikov avatar

I jos jedna stvar...
Cinjenica da ovoliko hvalim Delphi nije usled toga sto sam ja neki zatucani koji ne zna ni jedan drugi programski jezik.

Radio sam (i radicu) i VB, C, C++, Java, C#, ASP, ASP.Net, PHP...

Jednostavno Delphi nema zamenu, samo ga treba uciti bez predrasuda i videcete da on moze sve i to za najkrace moguce vreme u odnosu na druge alate na trzistu.

Toliko.

Pozdrav.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 17:11:55 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Eto naučih nešto novo o Delphiju. Nisam ga odavno koristio. Super je to za .NET. Sad je jedino problem što Delphi nije šire prihvaćen, posebno u Americi :(

Sviđa mi se što imaš iskustva u tolikim jezicima, samo me zabrinjava što još nisi probao Python, po mnogima najbolji programsi jezik za sada. Crko bih da nisam ovo rekao :stid: :D :P

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 18:01:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Citiraj:
samo me zabrinjava što još nisi probao Python, po mnogima najbolji programsi jezik za sada. Crko bih da nisam ovo rekao

Samo sam cekao da ovo kazes Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 18:51:56 
Korisnikov avatar

Zlatko, imas pravo. Mozda najveci problem Delphi jezika je sto nije prihvacen u sirim narodnim masama.
Izgleda da i u programiranju vazi: "Narodnjaci su zakon!"
To sam cuo da delphi moze da kompajlira za Linux.
Milosblag: Jesi li kad radio nesto kompleksnije Delphi-jem za Linux? Kako to radi? Mislim na performanse i stabilnost. Ne budi p podeli iskustvo...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 19:59:08 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
Ja sam koristio Kylix u u prvoj verziji, kazu da se sada znacajno popravio, mada je i meni tada uspeo da kompajlira sve sto sam probao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 20:55:54 
Imagine Cup Master
Korisnikov avatar

Imao sam srecu da postanem beta tester za prvu verziju Kylix-a. To je bilo negde pre vise od pet, cak mozda sest godina. Iskreno ideja da mogu da sa lakocom programiram pod Linux-om tako sto cu da klikcem misem i razvlacim dugmice mi je tad izgledala kao naucna fantastika. Ali imali su nevidjenih problema. Za trenutak mi se cinilo da ce sve da ostane samo na praznim recima (pucalo je na sve strane).
Onda dugo nisu nista slali.
I naravno kad sam dobio novu verziju ostao sam bez reci.
Sve ide glatko, komponente su skoro identicne kao Delphi-ju, na raznim sajtovima su krenule da se pojavljuju komponente za Kylix, pa jos kad su odradili i podrsku za C++...

Stabilno, lako, ma savrseno.
U svakom slucaju sve pohvale.

Ako ikad budes hteo ozbiljno da se bavis Kylix-om skini sa sourceforge-a JVCL i ostaces bez daha.

Sve u svemu, preporucujem od srca.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.04.2005. 21:50:38 
Moderator
Korisnikov avatar

A zbog cega je bilo problema na Linuksima?
Zbog veceg broja raznih GUI-ja? Ili je nesto drugo u pitanju?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.04.2005. 01:05:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
Dete je napisao:
VB6 je puko ko zvecka sa .NET-om. VB.NET nije isto. Ne verujem da ce biti daljeg razvijanja cistog VB-a. .NET je hot i on verovatno ostaje posle tranzicije.

Za ovo si upravu, mada bih ja dodao da ni VB.NET nema baš najsvetliju budućnost. Microsoftov "glavni" jezik je od svog nastanka C#, dok VB.NET razvijaju zbog armije programera koja zna VB. Njihova preporuka za sve vb programere je da polako krenu sa "navikavajnem" na C#, jer je to po njima jezik budućnosti.
Naravno ja bih da se pridružim svima vama (kud svi turci... :) ) i da pohvalim Delphi. Nisam doduše u njemu radio u poslednje vreme, jer se u domaćim firmama uglavnom traži C#, ređe JAVA, a Delphi čini mi se mnogo slabo za jezik(alat) takvih karakteristika.

Dete je napisao:
Nije problem napisati aplikaciju, samo je problem koliko brzo.

hmmm, pa sad... ne bih se bas složio sa ovim.
Zavisi od toga kakvu aplikaciju praviš, kome je praviš, da li ćeš imati potrebu (ti ili neko drugi) da je održavaš... i još od 100 nekih faktora.
Naravno da je bitno kad nešto radiš da to uradiš brzo, ali pitanje je da li ti treba bilo kakav proizvod (brzo), ili kvalitetan proizvod (možda i ne tako brzo)!!??

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.04.2005. 01:13:43 
Korisnikov avatar

Kvalitetan proizvod? Ti uopste uzimas u obzir da pravis kvalitetan proizvod? Nema za tebe svetle buducnosti u Microsoftu :-)! (hahahaha).

Kad rece za brzinu kreiranja aplikacije: sve je vise i vise na trzistu programera i uopste strucnjaka tog kova. Cak i ako nemas "seljacku logiku", mozes nauciti da programiras. Ako sada nije presudan faktor, bice sigurno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.04.2005. 11:47:59 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
Dete je napisao:
Kvalitetan proizvod? Ti uopste uzimas u obzir da pravis kvalitetan proizvod? Nema za tebe svetle buducnosti u Microsoftu :-)! (hahahaha).

Kad rece za brzinu kreiranja aplikacije: sve je vise i vise na trzistu programera i uopste strucnjaka tog kova. Cak i ako nemas "seljacku logiku", mozes nauciti da programiras. Ako sada nije presudan faktor, bice sigurno.

nemoj tako, prave oni kvalitetan softver, samo korisnici ne znaju kvalitetno da ga koriste :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.04.2005. 13:07:39 
Korisnikov avatar

Nemoj lafe tako.... Win-ov kontroler memorije ne moze da izdrzi duze od 24 sata aktivnog rada... (ali to je vec druga tema).
Brzina:
Evo ti jedno iskustvo: hrvatska firma je trazila Web-dizajnera. Za test je trazila da se jedna biblioteka napisana u php-u uradi za sat vremena. Ako uradis, primljen si...
Kvaliitet:
Kvalitetnom programu nije potrebno odrzavanje. Da li je to cilj i jedne firme koja prodaje namenska softverska resenja?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.04.2005. 14:10:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.08.2004. 22:48:39
Dete je napisao:
Kvalitetnom programu nije potrebno odrzavanje. Da li je to cilj i jedne firme koja prodaje namenska softverska resenja?

Svakom programu je potrebno odrzavanje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća