Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Problem sa HDD
PostPoslato: 17.03.2005. 00:29:44 

Pridružio se: 18.05.2003. 12:48:48
Godina: Dipl.
Smer: UK
Imam jedan Maxtor hdd od 120 gb kao slejva prikljucenog na kompu... Pre izvesnog vremena jedna od tri particija mi je otkazala... Sada je otkazala jos jedna. PartitionMagic ih vidi uredno, ali ne mogu da im pristupim nikako. Znam da mi otkazuje hdd, ali prethodno moram povaditi neke podatke sa jedne od dve otkazane particije. Ako neko zna foru kako da ih "odglavim" i kako da ih ponovo procitam neka napise. Takodje PartitionMagic mi za glavni HDD od 40 Gb mi prijavljuje samo "bad", ali ovaj hard sljaka odlicno?!
Da napomenem da mi jedna od tri particije idalje radi i to za sada dobro, a na njoj imam nekih 55 Gb podataka (doduse ne toliko bitnih). Vecinu stvari koje mi trebaju sam uspeo da sklonim na vreme, ali me je otkazivanje iznenadilo tako da imam jos toga da skinem, a ne znam kako...
Kakve su mi solucije ostale?!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 00:35:42 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Godina: IV
Preporucio bih ti ovaj program. http://www.jufsoft.com/badcopy/?rid=BadCopy&vid=3.75
Samo moj savet ti je da nadjes novi hdd strtujes sistem preko njega i na njega prvo instaliras ovaj program pa onda podatke snimas na njega, nikako na taj vec ostecen hdd.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 01:29:45 
Moderator

Pridružio se: 03.04.2002. 10:55:06
Пази, хард не отказује тако... партиција по партиција. Најчешћи проблеми са хард дисковима (овим већим и новијим) су или механика или електроника и то кад цркне, цркло је скроз. Партиција као партиција је виртуелно издељен део диска (не постоји физички). Због тога, мени се више чини да ти имаш неких проблема са ФАТ табелом.
У сваком случају програм који може да ти ишчупа податке са било које партиције у ма каквом стању да је партиција је GetDataBack. Нађи га на нету и пробај. Повади све податке које имаш (oбавезно на неки други хард диск, никако на тај), побриши све партиције на старом, креирај нове и форматирај их. Ако и тада будеш имао проблема, пробај да урадиш low-level формат (за ово имаш софтвер на Максторовом сајту). Једино бих ти скренуо пажњу на тај low-level формат... прво добро ишчитај по форумима о процесу форматирања, јер је то врло зезнута акција, можеш диск да сје*еш трајно. Ја сам пре годину и по радио low-level формат на два моја тадашња 40 Gb Maxtora и све је прошло ок. Надам се да на ова два садашња од по 80 Gb нећу имати задовољство да изводим такве егзибиције :)
Што се тиче Partition Magic-a заобиђи га у широком луку. У преко 90% компликација са диском (поготово кад је у питању resize партиција или сличне работе) главни виновник је Partition Magic. Ја сам имао једно врло негативно искуство са њим, не бих сад о томе :ljutko: , а кога занимају конкретни случајеви може да скокне да benchmark-овог форума и тамо ће наћи позамашну архиву у вези овог "случаја".

"... дакле чините подвиге какве год можете, али не заборавите своје име!"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 02:18:00 

Pridružio se: 18.05.2003. 12:48:48
Da krenem redom:
PartitionMagic nije koriscen nijednom na ovom disku. Radio sam low level format. Nije se uopste odrazlio na brzinu diska, nastavili su se isti problemi idalje... Sve particije su nastale preko windows XP diska. Problem je sto je prvo nestala jedna particija, ustvari tu je, ali ne da mi nikakav pristup i prikazuje je kao da nije formatirana. Onda su otkazale i druge dve, ali malo ih nema, pa se vrate posle par restartovanja... Sada mi je i druga skroz otkazala i ostala mi samo jedna... Definitivno sam siguran da hdd otkazuje... Kada startuje XP prijavljuje mi proveru hdd. Tada mi popravlja ostecene fajlove, prijavljuje nepravilan rad na odredjenim segmentima, nemogucnost citanja nekih delova. Nema toga mnogo, ali opet prijavljuje.
Imam hard od 40 Gb koji je glavni, ali na njemu nemam mesta. Hteo sam sve to lepo da narezem, ali sada vise ne mogu da otvorim particiju. Mislio sam da postoji neka caka da joj se pristupi, ovako sada moram da nadjem neki hard pa da to snimam na njega...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Problem sa HDD
PostPoslato: 17.03.2005. 02:25:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
Smer: IS
samo zvezda je napisao:
Takodje PartitionMagic mi za glavni HDD od 40 Gb mi prijavljuje samo "bad", ali ovaj hard sljaka odlicno?!

e ovo je potpuno isto kao kod mene, nemam pojma u cemu je fora? na hddu od 80 giga mi partition magic prijavi da je bad i ne moze nista da se radi sa particijama, dok mi acronis disk director prikazuje da je sve u redu i da mogu da radim sa particijama :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 02:30:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
Oficijelni softver za low-level formatiranje Maxtora.

Koristio ga bez problema.

A nikproa ću da prijavim PowerQuest-ovom odeljenju za marketing :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 02:52:21 
Moderator

Само ти пријави... нема никак`их проблема. Све има да им ... по списку...
Не бих ништа помињао да нисам имао негативно искуство са PM. Кренуо сам да инсталирам Linux Solaris 10. Нисам имао довољно места на постојећој партицији и реко` најбрже ћу то да урадим са PM, смањићу величину једне веће партиције, тако ћу добити више слободног места и креираћу нову Linux партицију. Све је ишло ок, задао сам PM-у шта да ради, он лепо рестартовао комп, кренуо то све да ради из ДОС-а и ја сад чекам... дође он до 37% и стоји. Ја реко` можда је наишао на мало већи фајл, па му треба времена док то све испремешта. `ајде...чекам ја... прође пола сата, прђе сат и по... стоји на 37%. Изађем ја напоље, вратим се после 2 сата... оно и даље стоји на 37%. Било ми је јасно да се

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 03:47:37 

Pridružio se: 24.09.2003. 00:05:54
Godina: III
uglavnom sve sto mi treba rezem na diskove, posto jako jako davno mi se desilo da mi je hard od 20mb riknuo na XT-u. to je bila katastrofa posto sam tamo imao sve sto sam ja pravio. nekako sam uz malo cukanja po hardu povratio neke fajlove.
sada rezem sve na CD-ove... imam ih gomilu na tavanu, ali bolje i to neko svo ovo mucenje.

ne znam ljudi sto ste vi zaboravili na FDISK iz dosa...
mozda on moze da popravi stvari (samo jedno je sigurno - pozdravi se od svojih podataka sa tog diska)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 09:33:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Godina: IV
Imao sam i ja slicne probleme kao nikpro sa PM jes ne tako velike al dobro.
Sto se tice rada oko particija preporucio bih BootIt NG. Podize sistem sa diskete i nikad do sad nisam imao problema a koristio sam ga 20+ puta.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 12:59:12 
Moderator

igor063 je napisao:
ne znam ljudi sto ste vi zaboravili na FDISK iz dosa...
mozda on moze da popravi stvari (samo jedno je sigurno - pozdravi se od svojih podataka sa tog diska)

Kо је заборавио на FDISK? Када сам описивао онај проблем који ми је направио Partition Magic шта мислиш како сам видео шта се десило са партицијама и колике су им величине. FDISK je одличан у оним крајњим инстанцама када више немаш куд. Добар је програмчић, ради са дискете, али ипак има ограничене могућности.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ]