Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13.03.2005. 13:18:23 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Smer: IS
imamo predavanja petkom od 9 -11 ..a drugi ne znm...

a nema nista loee sto dolaze apsolventi.. pa oni znaju ove stvari(bar oni koji dolaze :grin: )..
problem je sto ne dolaze oni koji ne znaju ,ovi iz druge godine....

devedzic je lepo rekao da moras sam kuci da ucis i kodiras bar 1h nedeljno..

a ne da ko na ovim vezbama sad.. asistent prica kako metoda substring(int a,int b) vraca elemente od indexa a(ukljucujuci i njega) do elementa sa indexom b(ali ne i taj sto ima vrednost indexa b)...i ljudi pisu to u svesku...
pa za to ima api spec. ...ni ja ne bih znao da li vraca i taj element ili do njega.. ali bih probno napravio neki string i probao i prikazao u konzoli i video.. i to je to.. a ne da ucim napamet... nema potrebe... pa onda napomena da se ime mlase pise velikim slovom... pa ko god da je barem otvorio jednom bluej kuci to bi znao... ja mislim da ovo vise nije da nkom neide i da je to tesko i da nezna i.. vec jednostavno bezobrazluk...
ja nisam mogao da idem na vezbe iz statistie prvi semestar i sad mi je itekako za****.. ali boze moj.. aj sad oni da krenu ispocetka... pa nije u redu..
(dobro aj da ne kenu samo zbog mene ali ranije ses lusalo u 4 i5 semestru a vecina nije isla u cetvrtom pa kad dodju u 5 prvi put cuju sta j statistika.. i sad nahod trebada se razocara kakvo je nase znanje i da krene ponovo.. kako da ne... )

But thats not the shape of my heart

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.03.2005. 13:28:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.10.2003. 10:20:21
U pravu ste sto se tice toga da svako moze da nauci ako hoce. Ali ovo nije klasican predmet koji moze da se spremi za dve nedelje odjednom, a mi smo studenti kojima je tako najlakse. Treba imati na umu da dosta ljudi nema pojma sta je programiranje i nada se da ce se kako tako provuci, misli da je previse tesko i odustaje u startu, a posle se vratiti u celu pricu je u najmanju ruku nemoguce. Pritom, mnogi imaju i otpor prema programiranju. Poenta price je da je prvi smestar bio katastrofa i nije mogao nikako ni da motivise, a kamoli da natera ljude da sede kod kuce i rade nesto sto im je potpuno nejasno i uzasava ih, dok bi trebalo da uce neki marketing ili slicno. A ono sto je sada dobro, je to da je svima jasno da ce MNOGO lakse poloziti ispit ako dobijaju ove pluseve, a pogotovo oni koji jedva znaju nesto o Javi. I zbog toga se u tim terminima skoncentrisu i kopaju i rukama i nogama da uspeju da naprave taj programcic. E tako se uci, cak i bez neke posebne volje. I tako se kapira, a ono asistentkinja prica, a mi pamtimo ... I zato sada niko ne zna Javu, osim retkih koji su je znali ili od ranije ili im je zanimljiva pa su seli i naucili je.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.03.2005. 13:38:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.03.2005. 04:03:40
Godina: Dipl.
stasha je napisao:
I zbog toga se u tim terminima skoncentrisu i kopaju i rukama i nogama da uspeju da naprave taj programcic. E tako se uci, cak i bez neke posebne volje. I tako se kapira, a ono asistentkinja prica, a mi pamtimo ... I zato sada niko ne zna Javu, osim retkih koji su je znali ili od ranije ili im je zanimljiva pa su seli i naucili je.

I Sinisa je to posle visegodisnjeg iskustva zakljucio, pa je zato i poceo da organizuje vjezbe na ovaj nacin.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.03.2005. 15:57:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.02.2004. 03:30:59
Godina: Apsolvent
jel to postoji cabarkapina zbirka za javu ili pricate o onim zbirkama za paskal?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.03.2005. 18:16:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.01.2004. 04:21:37
Ovaj, jedno pitanjce... Da'l je neko zapamtio (citaj: napisao) onaj raspored nastave koji je dao Vlajic, odnosno, zna li neko koja se oblast radi recimo sutra...

Inace ove nedelje su na vezbama nizovi pa je nama doslo pitanje sortiranje nekog niza... Nista tesko ali morate znati bubble sort ili neko tako sortiranje.

Ti se nikad nisi pitala zasto prestaje svet.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.03.2005. 21:37:14 

Pridružio se: 11.03.2005. 19:55:54
Da ove nedelje su nizovi, a sledece su matrice.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2005. 12:48:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.11.2004. 19:26:34
zlatko je napisao:
m@rtin@ je napisao:
Pozdravimo vredne momke jednim aplauzom! :to: :lol:

A što devojke gledaju sa strane?

Pa tako nekako. Ipak je ovo teme pp, a ne ko zna boje da programira u Javi. Koristite neke termine koje nisam cula nikad u ziovotu.
Ovo je vasa tema, a nikako nasa zenska, posto sam ja odavno prestala da vas pratim. Sve sto pisete je nesto ovako:
Ovaj nacin je bolji, ma moj je bolji, sto ne probas ovako... i sl. A kad se ukljuci neko ko j emalo manje iskusan od vas u programiranju vi ga bas ...
A niko se ne trudi da objasni sto je bolji njegov nacin, na nivou nas pocetnika. Nego postavljate sto komlikovanije primere.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 18:27:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.11.2002. 15:44:31
Imam ideju :ideja: :) Nekako mi je mnogo konfuzno ovi kodovi sto smo ih ovde nabacali....ajde da napravimo jednu korisnu stvar....da u ovom podforumu II godina otvorimo teme po tematskim jedinicama koje obradjujemo na vezbama, i da se u njima raspravlja o zadacima koji se na toj tematskoj jedinici obradjuju. Nezgodno je ovako za pratiti kad je sve nabacano na jednoj gomili.
A jos korisniji predlog bi bio da se tamo ne iznose gotovi kodovi, nego da se postavljaju zadaci, i problemi koji se postavljaju i na vezbama (oni sto idu pre zadatka za +) pa da ljudi jos jednom kod kuce to pokusaju sami da prorade. Mislim da bi im to koristilo?
Ako se slazete, ja bih vec pokrenuo temu "Stringovi", da vidimo kako ce to da ide? Sta kazete?

:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 20:11:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.02.2004. 22:43:47
Ja se slažem da bi mogle da se otvore teme za svaku novu oblast, sigurno bi bilo preglednije. Ne razumem samo zašto ne pisati kodove, bili bi korisni i za one ljudi koji hoće sami da rade da mogu da uporede rešenja...
Ako pokrećeš to, pokreni temu koja je na redu sledeće nedelje (paketi?), pošto je ova nedelja na isteku.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.03.2005. 14:31:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2003. 11:53:08
Mislim da bi postavljanje tekstova zadataka bilo jako dobro, posebno zato sto ni ne postoji neka zbirka. Ti bi zadaci bili dobri kao dopuna praktikumu.

Takodje mislim da bi bilo dobro da se kodovi kace kao fajlovi za download, jer bi tako bilo manje konfuzije.Bilo bi da svaki zadatak ima broj, pa da ljudi koji kace resenja to obleze odgovarajucim brojem-zbog lakseg snalazenja.

U svakom slucaju podrzavam inicijativu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.03.2005. 17:18:01 
Korisnikov avatar

Zar je mogće da ove nedelje niko nije napisao ni jedan zadatak koji je bio na vežbama...

Evo mog od danas:
Data su 2 proizvoljna niza u okviru klase.
a) Napisati metodu koja članove koji se ponavljaju u okviru ova 2 niza svrstava u treci niz (na primer ako su nizovi niz1={1,1,2,3) i niz1={1,2,3,3,4}, onda je niz3={1,2}).
b) Napisati metodu koja izračunava aritmetičku sredinu članova trećeg niza.

Meni program nije hteo da radi, tako da ako neko ima tačan kod nek ostavi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.03.2005. 18:23:11 
Korisnikov avatar

MilStan, slazem se sa tobom, probacemo to sa kacenjem kodova kao download,

evo pokrenucu onda posebne teme za tematske jedinice, sve ce imati naslov oblika
[PP] - Tematska jedinica - "ImeTematskeJedinice" :)

a vi onda bacajte svaki zadatak u onu temu kojoj on i pripada...bice nam posle svima lakse da se snadjemo.

Mozemo cak da probamo i to sa numeracijom zadataka...onda bi nam sve ovo doslo maltene kao neka virtualna zbirka iz Principa....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.03.2005. 20:06:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.11.2003. 19:52:31
Smer: UK
Svaka pohvala za ideju......zaista je jedna od najkonstruktivnijih do sada!
To bi bilo od sjajno jer kad vidim ovu temu i one ispisane kodove....ili odgovore preeeedugacke...ne mogu ni da citam.
Bice i preglednijie,i korisnije!
Bravo za izum:)Samo da jos da zazivi ;) !

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.03.2005. 00:52:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.10.2003. 22:38:54
Slobodno kopirajte moj kod koji sam vec postavio u drugoj temi na ove nove ako osetite bilo kakvu potrebu za tim...

POZDRAV IZ KRUSEVCA :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.03.2005. 01:58:11 
Korisnikov avatar

OK evo jedna tema je vec delimicno osposobljena:
Tematska jedinica - Stringovi
(prva 4 zadatka koja su bila u ovoj temi)

aj bacite pogled, pa recite jel tako ok...kodovi se lako dobijaju klikom na ono POGLEDAJ, a ipak nisu u samom postu i ne skrecu paznju sa samog problema

i jos jedna stvar...u vecinu kodova sam ubacio komentare, tj. opisao sustinu resenja, sta cemu sluzi u tom kodu...

sad da vidim utiske...vredi li sta tako...jeste li mislili drugacije..sta promeniti?....jel bolje da nisam nista radio? :) i tako te sitnice...

btw. Grizzly, muci me onaj tvoj kod iz one frekvencije...ono sa rekurzijom je ok, ali ne znam sta da radim sa onim karakterima...da to stavljamo, ili da ostavimo samo Vitino resenje?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.03.2005. 09:48:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2003. 11:53:08
Ja mislim da si dobro napravio, ali bilo dobro da bar poslednje dve teme budu lepljive da ne padaju dole.

Postavio sam dva zadatka u nizovima koja sam imao resena, i postavicu jos kad budem imao vise vremena. Problem sa drugim mojim zadacima je sto su po vise njih reseni u jednoj klasi pa to treba razdvojiti.

Ima jos zadataka i resenja na Java Primeri-ma pa ako neko ima vremena slobodno neka ih preradi da budu svaki zadatak u jednoj klasi i neka postavi.

Nadam se da ce uspeti projekat "virtuelne zbirke".

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.03.2005. 00:09:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.10.2003. 22:38:54
runner je napisao:
btw. Grizzly, muci me onaj tvoj kod iz one frekvencije...ono sa rekurzijom je ok, ali ne znam sta da radim sa onim karakterima...da to stavljamo, ili da ostavimo samo Vitino resenje?

Sto se mene tice uradite kako mislite da je najbolje. Slobodno kopirajte, krojite, komentarisite do besvesti...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.03.2005. 01:53:09 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
GNU licenca :grin:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.03.2005. 22:15:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.11.2004. 19:26:34
A kakvi zadaci mogu da padnu iz paketa?Zna li neko?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.03.2005. 12:30:40 
Korisnikov avatar

Sta je bilo na vezbama ove nedelje? Paketi ili kombinacija matrica i nizova ko sto rece jedan laborant?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.03.2005. 14:08:41 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Na moje iznenađenje radili su se paketi.

Zadaci su prosti tipa napraviti klasu u paketu p1 sa jednom javnom i jednom privatnom metodom. Javna prikazuje stanje klase (štampa nešto na ekran), a privatna nešto radi. Posle se pravi druga klasa u drugom paketu koja pravi objekat prve. Sad je potrebno nekako pozvati onu privatnu metodu prve klase, jer neposredan poziv nije moguć.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.03.2005. 18:06:24 

Pridružio se: 28.12.2004. 09:27:37
Da li neko zna kako se na Windows 98 podesava CLASSPATH!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.03.2005. 19:08:23 
Moderator
Korisnikov avatar

Pa CLASSPATH ti ni ne treba (kao ni Win 98 :) )

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.03.2005. 21:06:48 
Korisnikov avatar

e jesi mu odgovorio! :ljutko:

dakle edi,
ako ces da radis iz CommandPromta, onda kad otvoris sesiju (Start>Programs>CommandPromt (mislim da je on u 98ici odma tu, a ne u Accessoriesima, ako nije, potrazi ga i tu) i otvori ti se ono DOS okruzenje) mozes da kucas sledecu naredbu

set CLASSPATH=[putanja do direktorijuma1];[putanja do direktorijuma2]

npr. da za putanje C:\PrviDir\Klase1 i C:\DrugiDir\Klase2 ces kucati sledece:

set CLASSPATH=C:\PrviDir\Klase1;C:\DrugiDir\Klase2

NAPOMENA!> ovako napravljen CLASSPATH ce ti vazi samo dok si u ovoj sesiji, tj dok ne zatvoris DOS prozorce, ako otvaras ponovo onda moras ponovo da kucas

u samom windowsu se verovatno podesava slicno kao i u ovim ostalim ControlPanel>System>Advanced>EnviromentVariables> pa tu napraviti novu varijablu CLASSPATH sa zadatim putanjama, ali bitna stvar je da posle toga moras da restartujes komp da bi ti on ucitao tu varijablu u sistem.
valjda je ovo odgovor na tvoje pitanje.
poz

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.04.2005. 17:33:21 
Moderator
Korisnikov avatar

Na win 98 se za trajni classpath treba edituje autoexec.bat ako se dobro sećam. A od nekoliko poslednjih verzija jdk-a podešavanje classpatha nije nužno i nije reporučivo raditi. Ako se projekat dobro organizuje sa zajedničkim početnim direktorijumom classpath apsolutno nije potreban. Osim toga može sa kao zastavica (flag) poslati virutuelnoj mašini npr.
Kod:
java -cp putanjaDoKlasaKojeJeNekoNabioBoguIzaTregera PaketGlavneKlase.GlavnaKlasa

Nadam se da sam bio jasniji :)

Poslednji put menjao zlatko dana 08.04.2005. 07:35:11, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća