Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03.03.2005. 16:52:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Godina: Dipl.
Smer: IS
Primetili ste da je prof. Vlajić pokrenuo nezaustavljivu seriju seminara. Obaveštenje koje nam on prosleđuje na listi objavljivaćemo >>ovde<<, a ova tema služi za detaljnija obaveštenja i komentare.

Pa da počnem prvi :aaa:

Dolazi nam baja ipo. Posle Copliena još jedan u svetu poznat i priznat guru. Ovaj je uz to i naš, kao u reklami za :pivo:

Ime Bran Selic vam je poznato još iz bestselera UML ukratko Martina Fowlera, gde se pominje u predgovoru. Selic učestvuje u timu za specifikaciju UML-a, pored veličina kakve su Jim Rumbaugh i Cris Kobryn. Zaposlen je u IBM Rational-u, pisac je mnogih radova. Više o njemu na http://www-306.ibm.com/software/rationa ... selic.html

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.03.2005. 18:40:23 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
stvarno ovo ne propustam nikako...ako je danas nesto bitno onda je to UML... prosto moram da vidim sta covek ima da kaze...

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.03.2005. 18:52:20 

Pridružio se: 03.01.2002. 02:15:30
Inicijativa profesora Vlajica je za svaku pohvalu, konacno da neko uradi nesto konkretno za najbrojniju grupu studenata na FONu..
Ali, ne mogu da ne primetim da bi takva predavanja trebalo da se nadju u redovnom rezimu studija, umesto svih tih nebuloza koje nam se serviraju, ali to je vec neka druga tema..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.03.2005. 19:18:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
Ja dolazim.Svaka cast prof.Vlajicu na angazovanosti!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.03.2005. 20:43:52 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
U jednoj nedelji dva predavanja, i to kakva...uhuu..
Sve pohvale.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.03.2005. 21:44:58 
Moderator

Pridružio se: 03.04.2002. 10:55:06
др Синиши Влајићу стварно свака част. Мени је криво што нисам у прилици да посећујем сва предавања, пошто сам на одлужењу војног рока, али ако ми се укаже шанса да присуствујем ето мене. До децембра, док сам био у Бг, ишао сам редовно на семинаре који су држане у сали 201 (базе, XML...). Стварно, све похвале... проф. Влајић је један од ретких коме се може одати признање да ради нешто за смери ИС или по новоме ИСТ.

"... дакле чините подвиге какве год можете, али не заборавите своје име!"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.03.2005. 22:44:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.10.2004. 20:09:42
hm ali mogli bi i jednom da se nadjemo da se upoznamo...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2005. 07:54:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Zaboravio sam napisati kako je Vlajić rekao da mu se javilo mnogo pojedinaca i firmi koje traže rezervaciju za predavanje. Pošto rezervacije nema vlada pravilo bržeg. Zato krenite na predavanje što ranije. Verovatno će seminar biti izmešten u amfiteatar.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.03.2005. 18:01:31 
Moderator
Korisnikov avatar

Profesor Vlajić me je obavestio da će se seminar o UML-u biti održan u amfiteatru.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.03.2005. 23:25:56 
Moderator
Korisnikov avatar

cak su ova predavanja i na javasvet siteu... ima mali milion ljudi da dodje...

aha..
FON rules! :)

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.03.2005. 20:12:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
Ajde ja prvi :)

Meni se veoma svidelo predavanje, mada bih mozda zeleo da je malo vise pricao o samom UML2 i da je pricao o alatima, ali boze moj. Ovo je velika stvar za fakultet i svaka cast Profesoru sto nam je obezbedio da strucnjak ovakvog renomea dolazi da nam drzi predavanja.

Jos jednom bi se osvrnuo na ne tako davno postavljene teme o "kodiranju" i o tome sta nas uce na fakultetu. Covek me je danas DODATNO ubedio u sve ono iza cega cvrsto stojim, a to je da ne treba da se drzimo programiranja kao pijani plota, nego da treba da razmisljamo na nekom visem nivou. OVO predavanje je sustina, a ne sami programski jezici ... makar ja tako mislim;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.03.2005. 22:14:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.10.2004. 20:09:42
nisam mogao da dodjem bedak...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.03.2005. 22:17:46 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.04.2003. 21:35:10
definitivno se nalazimo na prekretnici kreiranja softvera... sasvim sigurno mnoge firme kriju svoje alate za razvijanje koji su na mnogo višem nivou od klasičnih alata. Mislim da bi trebalo što pre da UML zaživi i ne samo UML, nego još konkurentnih alata sa sličnom idejom, i da zaboravimo postojeće alate kao što smo zaboravili mašinski kod i asembler...

predavanje je bilo više nego sjajno, šteta što su stolice u amfiteatru tako užasne i onaj vazduh nezdrav (kad će više da srede tu klimu, 300 ljudi treba da diše u onom podrumu), inače bi bilo sjajno da je moglo i duže da se ostane, malo više da saznamo o detaljima UML-a 2.0...

sve čestitke profesoru Vlajiću, što se ovog predavanja tiče prevazišlo je sva očekivanja... :) A za pojedine profesore koji su prisustvovali predavanju, a i one koji nisu, da se zapitaju čime nam sve troše dragoceno vreme i resurse kada se oko nas nalazi nesagledivo more informacija i novih stvari uz pomoć kojih može čudo da se napravi!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.03.2005. 22:42:35 
Moderator
Korisnikov avatar

sstvarno sve cestitke....
meni se predavanje svidelo...doduse ja sam sumnjicav u vezi UML-a... strasna je t stvar.. bez toga nema nikakvog slozenijeg programiranja...ali da cu moci da cuvam UML dijagrame kao source kod... (znaci da iz slicica dobijem c++ ilij java kod a da odma automatski pozovem kompajler za c++ ili javu bez bilo kakvog cackanja)
malo mi je cudno... nije to tako lepo i krasno... ipak kad su nastali kompajleri veoma brzo su ih napravili da rade kako treba... a ovakav "graficki jezik i njegov kompajler" se trude jako dugo da napravae i ne ide im bash najbolje... (da je sve lepo i krasno zasto bi uopste neko generisao c++ kod? sta ce ti to ako nemas potrebu da prepravljas? )

pokazao je jednu liniju UML-a i naspam nje kod od 50 linija.... pa to mi bas nije jednoznacno... i ne bih rekao da se lako napravi i da je to cista fizikalija(ali naravno dijagram je neophodan na pocetku kad tek pocinjes sa projektom da bi zanemario gluposti koje te ne zanimaju tada...ali zanimace te)
ipak na dijagramima sekvence imas i oznake za petlje i uslove i sl. stvari... pa kad sve to pogledas ako bi tako do detalja razradjivao dijagram, i sam dijagram bi postao previse komplikovan tako da ne bi bio nista jasniji od koda.... a ako to ne uradis i kazes to nije bitno za ljude... a kako to komp da ti generise? i ocigledno je to problem... naci pravu meru izmedju apstrakcije i detaljisanja....

ja sam citao od fowlera "UML ukratko" i bas o ovome i on prica i kaze da je skeptican po pitanju UML-a kao jezika... on vise naglasava njegovu upotrebu za prevazilazenje problema komunikacije medju clanovima tima i odbacivanja detalja na pocetku... i onda dobijes polu dobar kod koji u svakom slucaju lakse sredis nego da pises od samog starta...
(a covek je vrsan poznavalac UML-a ... tako da je ovo druga strana medalje koju bas Branisav Selic odbacuje ... zato je i prof Vlajic na kraju rekao "cini mi se upravu" ... ni on bas nije siguran u sve ovo)

zasad UML koristim da ti izgenerise poluupotrebljiv kod..
a ako bude nastao tako dobar graf. prog. jezik onda cu naravno da ga naucim....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.03.2005. 22:52:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.04.2003. 21:35:10
@\/IT/\: ne zaboravi da se ovde radi o jednoj perspektivi. Uopšte ne sumnjam da će se uskoro programirati gotovo isključivo u "UML-ikoj" formi. Već ti svi alati pružaju mnogo mogućnosti kojima sami generišu znatan deo koda, i samo je još malo potrebno pogurati celu stvar da se konačno odskoči od programskog koda i ode malo dalje... Mislim da niko ne očekuje da će se to desiti preko noći, kao što assembler programeri takođe nisu nestali istog trenutka... U svakom slučaju je krajnje vreme da programiranje evoluira, i da se računaru ostavi da računa, a čovek da se bavi onim što je daleko iznad poimanja mašine... ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.03.2005. 23:07:06 
Moderator
Korisnikov avatar

nidza je napisao:
Uopšte ne sumnjam da će se uskoro programirati gotovo isključivo u "UML-ikoj" formi.

e pa deo koda je ok... ali ceo kod... to je problem.. sto rece zlatko : "kako da prikazes asinhrone metode,niti i sl. stvari"

a onda ce dijagrami biti jos slozeniji... i moze se desiti da postane jako tesko pisati te dijagrame... a samim tim i gube sve vise na znacaju.. (jer se sve vise spustaju ka detaljisanju na onoj y osi grafika koji je Selic dao)
i ne slazem se da je programiranje ostalo na istom nivou kao i 59...
prvo dosao je posle period pravog strukturnog programiranja ,procedura fja i sl stvari....
a zatim i OO programiranje....nije to mala stvar... sad i aspektno .... ipak.. ranije si morad da ti grbaca pukne kad programiras zbog milion glupoasti... sad je mnogo lakse....(npr. destruktori izbaceni iz jave...)

+ postoji i funkcionalno rogramiranje (Haskell npr) koje je koliko sam skapirao totalno drugacije i progrmiranje puem odgovornosti (Eiffell)
koje nisam ni sta skapirao(sa nekim predpostavkama koje nemaju nikakve veze sa klasicnim pristupom ) tako da nije sve bas tako jednolicno....

u svakom slucaju lepo predavanje .. a videcemo sta buducnost donosi.. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.03.2005. 23:42:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Godina: Padobranac
odlichno predavanje... gosn. Selic je bio poprilichno jasan i opshiran shto se izlaganja tiche... mislim da su svi shvatili o chemu je prichao... samo, meni je smetalo shto su neki izgleda doshli da ubiju vreme prichajuci :ljutko:
Shteta shto nije zavrshio sve shto je planirao... nadam se da ce biti josh ovakvih predavanja o IS seminara!!

Vlajicu :respect:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.03.2005. 00:42:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Zaista jako korisno predavanje i nadasve jako korisno. Predavac je bio odlican i ostaje mozda mali propust sto vise nije pricao o samom UMLu, ali pretpostavljam da cemo uskoro mozda cuti neki nastavak. A i covek je ostavio svoj e-mail za sva pitanja...

Drugo, svaka cast Sinisi Vlajicu sto je doveo ovakvo jakog gosta i ovo je jako dobra stvar za fakultet i bas mi je drago da kroz ova predavanja iz prve ruke saznamo sta se desava u svetu! Svaka cast :jeah:

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.03.2005. 00:59:16 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Свака част!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.03.2005. 11:48:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Predavanje je bilo super. Predavač nam je proširio poglede, predskazao budućnost. Sad nam ostaje samo da se usmerimo u njenom pravcu.

Evo i na javasvetu kometar Predraga Spasojevića na oba predavanja: http://www.javasvet.net/forumTopicView.do?tid=187

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.03.2005. 01:40:30 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.12.2001. 17:03:40
Prezentacija se može skinuti sa :
http://www.fon.bg.ac.yu/prva_stranica/d ... ew.FON.zip

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.03.2005. 08:24:25 

Pridružio se: 18.01.2005. 10:34:41
super... btw, šta bi sa folijama i materijalom koji je Coplien ostavio? gde to može da se nađe?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.03.2005. 13:00:02 
Moderator
Korisnikov avatar

e to bih voleo da imam... aj ako zna neko nek baci link

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.03.2005. 05:32:12 

Pridružio se: 05.08.2003. 14:22:26
Kod mene je disk sa JMS predavanja, ako nekome treba.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 11:24:24 

Pridružio se: 18.01.2005. 10:34:41
neverovatno mi je da neko ima folije sa coplienovog predavanja i da ih ne deli sa ostalima!!! ajmo ljudi nemoj da vas mrzi, i ne budite sebični...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća