Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Treba mi pomoc
PostPoslato: 02.02.2005. 19:04:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.01.2002. 14:16:12
Godina: I
Prvi put cu polagati ispit u februaru. Nazalost, nisam pratio predavanja i vezbe pa bih molio ako neko nadje vremena da mi pojasni postupak polaganja.

Saznao sam do sada da treba da odbranim seminarski rad koji se sastoji od tri zadatka - pretpostavljam da treba da prijavim temu kod asistenata ili nesto slicno? Mozda neko ima primere tih zadataka (osim onih sa Puskica)?

Hvala unapred!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2005. 22:39:55 

Pridružio se: 03.01.2002. 02:15:30
Godina: Dipl.
Smer: IS
Ne treba da prijavljujes temu, nego samo da odneses te zadatke, u terminu kada je zakazana odbrana. Inace, moguce je i poloziti pismeni deo ispita, pa braniti zadatke, uglavnom bitno je da zadatke odbranis pre usmenog dela.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.02.2005. 00:29:15 

Pridružio se: 16.02.2004. 15:01:55
A gde naci taj spisak tema??
Znaci mogu sam da odaberem sta mi se svidja?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2005. 20:06:24 
Korisnikov avatar

Hm... ponoviću pitanje da osvežim temu:

Da li neko ima urađene zadatke iz DIS-a? Posebno me interesuju prva dva.

offtopic:
:cupavi: hehe imao sam ovakvu frizuru do pre par dana

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2005. 20:08:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.09.2002. 18:43:05
Godina: Dipl.
danijelg je napisao:
offtopic:
:cupavi: hehe imao sam ovakvu frizuru do pre par dana

... i istu onakvu masku k'o sa avatara? ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2005. 21:19:11 
Korisnikov avatar

Pored konstantno povećanog nivoa benzena u vazduhu (Pančevo) uskoro ću morati da nabavim pravu masku :( Uh, ovo je sad pravi offtopic :glass:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2005. 09:17:52 

Pridružio se: 06.03.2004. 09:30:04
Godina: Apsolvent
Uputstvo za izradu projektnih zadataka
Svaki projektni zadatak treba da prati i odgovarajuća dokumentacija. Ona treba da sadrži :
- programski zahtev
- analizu problema
- idejno rešenje problema
- opis implementacije
- zaključak.
Dokumentacija se predaje u papirnom obliku, a kao prilog je disketa sa kodom. Prilikom odbrane projektnog zadatka se brani primenjeno idejno rešenje i implementacija.
Projektni zadaci se rade samostalno.
Odbranjeni projektni zadaci važe do kraja st
udija.
Projekte je potrebno zavšiti pre usmenog dela ispita.
Projekti se brane samo u periodu konsultacija predmetnog asiste
nta.
Projekat 1 – Program za prikazivanje tačnog vremena
Napisaćete program koristeći TCP sockets biblioteku za prikazivanje datuma i vremena sakupljenog sa network time servera. Datum i vreme treba prikazati u čitljivom formatu.
RFC868 koji je definisao Internet Engineering Task Force opisuje time protokol.
Program treba da kreira socket i da se poveže za time server na portu 37. Potom će program primiti 4 bajta od time servera. Ta 4 bajta predstavljaju 32 bitni integer koji predstavlja datum i vreme kao broj sekundi proteklih od 1. Janura 1900. godine. Integer je u standradnom formatu mreže ili BigEndian formatu. Jednostavni Java metod za konverziju 4 bajta u long integer je prikazan niže. C verzija je skoro identična ako se promeni byte u char i ako se izbaci private static modifikator.

private static long byte2long(byte[] bite) { long together = 0L; int i; for (i = 0; i < 4; i++) { // for each byte together <<= 8; // shift result left 8 bits if (bite[i] < 0) { // if high bit of byte is set together += 256 + bite[i]; // adjust for negative num } else {
together += bite[i]; } } return together; }

U C-u, ctime(long *seconds) funkcija konvertuje vreme kao sekunde protekle od 1. Januara 1970. godine u string, dok u javi sledeći izraz konvertuje broj milisekundi proteklih od 1. Januara 1970. godine u string.

String dt = java.text.DateFormat.getDateTimeInstance(java.text.DateFormat.FULL, java.text.DateFormat.FULL).format(new java.util.Date(milliseconds));

S obzirom da time server vraća sekunde protekle od 1900. godine a funkcija koristi vreme proteklo od 1970. godine. Jednostavno oduzimanje broja sekundi između 1970. i 1900. godine, što je 2208988800L ( L predstavlja long konstatu ), od vrednosti dobijene sa mreže konvertovane u long. U javi, rezultat je potrebno pomnožiti sa 1000 da bi se dobio broj milisekundi.
Postoji dosta servera na mreži koji se mogu koristiti za dobijanje tačnog vremena. Primarni serveri opslužuju veoma precizne atomske časovnike, dok sekundarni serveri sinhronizuju vreme sa njima. Vaš zadatak je da pronađete neki od time servera i da ga iskoristite za dobijanje tačnog vremena.
Projekat 2 – Chat server
Potrebno je napisati chat server koji će zadovoljiti rad chat klijenta , korišćenjem TCP sockets biblioteke.
Program treba da omogući klijentima da se konektuju na proizvoljno odredjen port a potom razmenjuju među sobom poruke. Program može da radi kako na Windows platformi tako i na Linux platformi. Sami odaberite platformu na kojoj će te raditi. Takođe možete izabrati i jezik u kome će te implemetirati server.
Da bi ste lakše implemetirali server date su funkcije koje možete koristiti prilikom izrade servera koje aproskimiraju specifičnosti Windows i Linux platoforme u jedinstveni API (direktorijum capi), koji je napisan na C jeziku. Ukoliko koristite neki drugi jezik za implementaciju potrebno je da prevedete API na implementacioni jezik.
Takođe je dat i kostur generičkog servera, koji će poslužiti kao uzor za izradu servera.
Projekat 3 – Web prezentacija
Napisaće te web prezentaciju koja mora da zadovolji sledeće kriterijume:
i) Simulirati koncept stanja za HTTP protokol putem cookies i/ili čuvanjem stanja sesije u bazi
ii) Korisnik web prezentacije mora da se loguje da bi mogao da pregleda sadržaj
Web prezentacija treba da sadrži, pored strane za logovanje, još najmanje tri strane. Svaka strana treba da sadrži neki parametar vezan za konkretnog korisnika koji će prikazati kada korisnik bude gledao tu stranicu. (Na primer: ime i/ili prezime, ili broj godina korisnika, ili pol, ili IP adresu sa koje gleda prezentaciju ili tip browsera koji koristi .....)
Prva i druga strana prezentacije moraju podržavati duge sesije. Duge sesije su one sesije koje se mogu prekinuti u bilo kom trenutku, a ponovnim dolaskom na sajt se nastavlja sesija tamo gde se stalo sa radom, tj. Svi podaci prethodno uneseni na toj stranici, pre prekida se moraju prikazati. Ukoliko su svi podaci sa prve strane popunjeni, korisnik se automatski prebacuje na drugu stranu. Ako su svi podaci na drugoj strani popunjeni onda se smatra da je sesija završena i sledećim pristupom jednoj od te dve strane smatra se da počinje nova. Ukoliko se prvo pristupa drugoj strani a nisu uneti svi podaci na prvoj i sesija je još uvek aktivna potrebno je da se korisnik automatski vrati na prvu stranu.
Treća stranica će podržavati samo kratke sesije. Kratke sesije su one kojima validnost prestaje sa radom browsera ondnosno napuštanjem prezentacije.
Pored stardandnog HTML koda, moguće je koristiti : PHP, ASP, Java script, VB script ili bilo koji drugi jezik podržan od strane browsera, ondnosno servera.
Pre nego se počne sa izradom prezentacije potrebno je sastaviti kratak opis prezentacije koji će biti predat asistentu na uvid.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2005. 09:20:46 

Bojan ti uglavnom ne gleda kod vec samo pita generalna pitanja (kako si to uradio),a ako si 'prepisao' skontace na osnovu 3. zadatka,tu svi imaju neku anketu...

Bolje se iscimaj par dana i odradi to,cisto da dobijes malo vecu ocenu...

Ja imam uradjeno u C#,vichi ako ti treba...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2005. 11:05:41 
Korisnikov avatar

valhalla je napisao:
Ja imam uradjeno u C#,vichi ako ti treba...

AAAAAARRRRGHHHH!!! ovaj, treba :)
Shibni na mail ako nije preveliko - danijelg@flashmail.com

A taman sam mislio da sam se otarasio .NET-a sa polozenim Projektovanjem Programa i PIS-om :( Jel ima neka dobra zamena za Visual Studio .NET posto mi deluje da ovo sto treba da se napravi nisu obimne aplikacije? Uopste mi se ne instalira ponovo onih 7-8 GB :bljak:

Treci zadatak sam vec poceo da radim u PHP-u pa cu i nastaviti... nego - jel treba da se koristi baza u trecem, ili je dovoljno da se odrade sesije?

I pazi sad ovaj momenat:

Citiraj:
Pre nego se počne sa izradom prezentacije potrebno je sastaviti kratak opis prezentacije koji će biti predat asistentu na uvid.

Neko rece da ne treba da se ide kod asistenta pre odbrane???

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2005. 14:46:57 

danijelg je napisao:
A taman sam mislio da sam se otarasio .NET-a sa polozenim Projektovanjem Programa i PIS-om :( Jel ima neka dobra zamena za Visual Studio .NET posto mi deluje da ovo sto treba da se napravi nisu obimne aplikacije? Uopste mi se ne instalira ponovo onih 7-8 GB :bljak:

Treci zadatak sam vec poceo da radim u PHP-u pa cu i nastaviti... nego - jel treba da se koristi baza u trecem, ili je dovoljno da se odrade sesije?

I pazi sad ovaj momenat:

Citiraj:

Neko rece da ne treba da se ide kod asistenta pre odbrane???

Ma ne moras da ides do Bojana, samo kad branis.
Ako treci zadatak uradis u php,iskoristi 1. i 2. od mene i eto ti zamene za VS.Net :yo: :yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2005. 14:45:11 
Korisnikov avatar

OK... resio sam problem seminarskog (valhalla - thanx!!)
Sada mi treba info sta je od one silne literature (ppt, pdf, itd...) neophodno za pismeni, a sta za usmeni posto planiram da odstampam sve sto ce mi trebati.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2005. 18:53:53 

Za pismeni ti trebaju puskice...Ili jos bolje-uzmi nekoliko prethodnih rokova i videces sta dolazi...Naravno,pozeljno bi bilo da predjes ona silna poglavlja sa cda (beshe bilo predavanja/pa dole u dnu imas glava3,glava4...)

Sto se usmenog tiche,treba ti sve sa pismenog,plus dolaze onako,malo chudnija pitanja:
kad ethernet mreza najbolje radi?
koja je razlika izmedju interneta i Interneta?
i sl.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2005. 11:22:40 
Korisnikov avatar

Hvala!

btw. veoma zanimljivo stivo... prosto mi je zao sto nisam pohadjao predavanja i vezbe :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ]