Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 1168 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 47  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 16:42:26 

Pridružio se: 26.01.2010. 20:57:23
Godina: Dipl.
Smer: ME
standard 50

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 16:44:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2008. 09:22:18
Godina: III
Jel neko bre radio treci zadatak, II grupa?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 16:46:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2008. 18:12:55
tashaPFC, pa pogledaj prethodnu stranicu, odgovorio sam ti... :P :D :) :fokus:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 16:50:23 
Korisnikov avatar

A Dacho, bez ljutnje, trazim nekoga sa konkretnim resenjima :) jel ti pod b) kad si standardizovao na kraju ispalo 0, 9544? :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 16:58:01 
Korisnikov avatar

a)0.60596
b)0,9544
c)ne sećam se
d)2.59

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 17:00:09 
Korisnikov avatar

A zar pod d nije -2,59?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 17:01:53 
Korisnikov avatar

Prva dva su mi sigurno tačan, a za c i d nisam siguran da li mi je tačno.

Videćemo kad se još neko javi, koliko je dobio... ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 17:20:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.02.2007. 11:26:08
Godina: II
Smer: IS
I meni je prvi tacan, ja sam u 4 dobio 3.2. Da li ce i meni priznati? Ja sam samo gledao stepene kontra od vas, na horizontali 16 a ver 8

Edit: pod c sam dobio da je b=-3

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 17:48:46 
Korisnikov avatar

^ Nece ti priznati, znam meni je tako bilo za statistiku... I meni je pod c) -3.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 20:25:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 15:51:54
262 je napisao:
Samo se malo razlikuje jer je trazena ona verovatnoca kada je samo jedan student resio zadatak, a to znaci da se ne racuna i dogadjaj kada su oba studenta resila zadatak... To se odnosi na b)..
E, i ja sam ubedjen da je to tako, i tako sam i uradio. Ali je u zbirci postavka skroz ista kao nasha danas i oni su rachunali pod b) tako shto su delili 0.9 sa onim iz a). Mislim da je u zbirci greshka. Tako bi bilo da su u tekstu rekli "ako ga je reshio bar jedan student", ali nije tako pisalo. Bice svadje na uvidu ako budu na tome zakidali...

'Ajd' ako je neko bio I grupa, da proverimo reshenja, znachilo bi mi poshto mislim da sam negde na granici za prolaz...

1.) a) P = 98.5 %
b) P = 51.4 % (kao shto rekoh, ubedjen sam da je kod njih greshka u zbirci da ovo nije 91.4%)

2.)a)C=2
b)ne secam se sada tachno funkcije gustine, ali kada se nacrta na grafiku dobija se da je gustina za X od 0 do 3 - od 0 do 0.4, a za X od 3 do 5 - gustina se "spushta" od 0.4 do 0 (ostalo X je nula), i proverio sam povrsina jeste 1.
c) Modus je 3, a medijana 2.739
d) Verovatnoca je laka, samo se zameni F(4)-F(2) u funkciju gustine, ne znam koliko sada ispada.

3.) a) Izvrshi se standardizacija sa np i npq, na kraju znam da se dobije verovatnoca neshto tipa 2 F(2.6neshto)-1, pa ispadne 98-99 i neshto %
pod b), c) i d) sam sve na kraju dobija neshto da je -F(a)=neshto, i nikako nisam mogao da provalim kako se te stvari rade (vec je neko pitao na forumu za to). Citao sam normalno iz tabele i stavljao da je a= - to neshto shto se dobije iz tabele.

4.) poslednji je bio jako degenerisan i uvrtut sa onim beskonachnostima, nisam radio.

Sve u svemu, nije bilo mnogo teshko, ali nisam zadovoljan rokom. 2 sa integralima, nimalo lakim i raspodele koje kao da su se trudili da ih uvrnu shto vishe... verovatnoca chije mi je reshenje bilo "kontraverzno" i kada sam vezbao... Dosta sitnica... I to shto su dali 2 teza zadatka koji su vec bili ove godine na kolokvijumu, starijim studentima i nije neshto pomoglo, al' ajd'... Ma ok, valjda ce se proci... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 21:02:20 

Pridružio se: 24.06.2007. 03:12:14
Godina: I
jesi siguran za drugi zadatak jarane?posto su i meni ta resenja?jedino ovo pod d sam malo drugacije dobio!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 21:34:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2005. 21:42:30
^^ Kod 3. zadatak ako dobijes F(-2) to ti je 1-F(2). Pod d) je bila fiserova raspodela, tako da koji god rezultat da si dobio nema mnogo veze, samo gledas stepene slobode, i tamo gde se seku u tablici to je ta vrednost, bez obzira koju si ti vrednost dobio u racunu. Pod a) je meni bilo F(27/koren iz 8,1) -F(-27/koren iz 8,1)=posto nije smeo da se koristi digitron odukativnom metodotom sam ja dobio da je negde 9, 10, a posto normalna raspodela ima vrednost samo do 3,4 ja sam stavio da je verovatnoca 1-(1-1)=1

Kod drugog zadatka sam dobio da je c=12 ne znam kako sam uspeo u tome. :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.08.2010. 23:06:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.08.2008. 19:40:03
Godina: IV
Dzmidz_ZP je napisao:
262 je napisao:
Samo se malo razlikuje jer je trazena ona verovatnoca kada je samo jedan student resio zadatak, a to znaci da se ne racuna i dogadjaj kada su oba studenta resila zadatak... To se odnosi na b)..
E, i ja sam ubedjen da je to tako, i tako sam i uradio. Ali je u zbirci postavka skroz ista kao nasha danas i oni su rachunali pod b) tako shto su delili 0.9 sa onim iz a). Mislim da je u zbirci greshka. Tako bi bilo da su u tekstu rekli "ako ga je reshio bar jedan student", ali nije tako pisalo. Bice svadje na uvidu ako budu na tome zakidali...

'Ajd' ako je neko bio I grupa, da proverimo reshenja, znachilo bi mi poshto mislim da sam negde na granici za prolaz...

1.) a) P = 98.5 %
b) P = 51.4 % (kao shto rekoh, ubedjen sam da je kod njih greshka u zbirci da ovo nije 91.4%)

2.)a)C=2
b)ne secam se sada tachno funkcije gustine, ali kada se nacrta na grafiku dobija se da je gustina za X od 0 do 3 - od 0 do 0.4, a za X od 3 do 5 - gustina se "spushta" od 0.4 do 0 (ostalo X je nula), i proverio sam povrsina jeste 1.
c) Modus je 3, a medijana 2.739
d) Verovatnoca je laka, samo se zameni F(4)-F(2) u funkciju gustine, ne znam koliko sada ispada.

3.) a) Izvrshi se standardizacija sa np i npq, na kraju znam da se dobije verovatnoca neshto tipa 2 F(2.6neshto)-1, pa ispadne 98-99 i neshto %
pod b), c) i d) sam sve na kraju dobija neshto da je -F(a)=neshto, i nikako nisam mogao da provalim kako se te stvari rade (vec je neko pitao na forumu za to). Citao sam normalno iz tabele i stavljao da je a= - to neshto shto se dobije iz tabele.

4.) poslednji je bio jako degenerisan i uvrtut sa onim beskonachnostima, nisam radio.

Sve u svemu, nije bilo mnogo teshko, ali nisam zadovoljan rokom. 2 sa integralima, nimalo lakim i raspodele koje kao da su se trudili da ih uvrnu shto vishe... verovatnoca chije mi je reshenje bilo "kontraverzno" i kada sam vezbao... Dosta sitnica... I to shto su dali 2 teza zadatka koji su vec bili ove godine na kolokvijumu, starijim studentima i nije neshto pomoglo, al' ajd'... Ma ok, valjda ce se proci... :)

Sto se tice prva dva, mislim da je i meni isto tako..
Treci nisam pamtio, mislim da sam pogresio kod hi kvadratne, to mi je drugar posle objasnio.. A valjda je ostalo ok.. Videcemo vec..

A sto se tice prvog, znao sam da postoji neki slican u zbirci, ali su oni stvarno dali isti, moguce i da bi proverili da li se uci napamet... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 09:12:56 
Korisnikov avatar

Night_Walker je napisao:
Kod 3. zadatak ako dobijes F(-2) to ti je 1-F(2).

Nisam na to mislio, to je ok. Konkretno shta me npr. zanima, kako da se reshi ovako neshto P(X>a)=0.9. Znam da izgleda debilno, ali me buni. OK, to znachi da je -F(a)=0.9, i kako to da prochitam iz tabele?

Night_Walker je napisao:
Pod a) je meni bilo F(27/koren iz 8,1) -F(-27/koren iz 8,1)=posto nije smeo da se koristi digitron odukativnom metodotom sam ja dobio da je negde 9, 10, a posto normalna raspodela ima vrednost samo do 3,4 ja sam stavio da je verovatnoca 1-(1-1)=1

Ovde si se zeznuo (i ja sam), jeste gore 27, a dole je koren iz n*p*q shto je 900*0.1*0.9=81, pa koren iz toga za sigmu je 9, a ceo razlomak 27/9=3. Dobije se verovatnoca 99.74%. Zato i nije trebao digitron, jer su sve "ciste" vrednosti bile do tabele...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 10:30:41 
Korisnikov avatar

Kad imas P(X>a)=0.9, to ti je P(X>a)=1-P(X<a) ,1-P(X<a)=0,9 P(X<a)=1-0,9=0,1 F(a)=0,1 i sad procitas iz tablice, a citas tako sto trazis za koju vrednost a je verovatnoca 0,1. Obrnut postupak od F(0,1). Ako si dobio N:P(X<a)=0,5398 onda je a=0,1.
Sve sam zadatke nesto zeznuo u racunu, bice veselo. :udri: :udri: :udri: :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 12:20:16 
Korisnikov avatar

^ A pokushavao sam bio i tako, i prevideo da ne moze... Skroz glupo izgubljenih 25 poena... Mada opet, nema te vrednosti za a u tablici kako bi se dobila verovatnoca koja iznosi 0.1 (u tablici za tako obrnut postupak ima samo za verovatnocu od 0.5 do 1). Opet neshto nije dobro :) Fala na objashnjenju enivej...

Lol, i ja sam izgreshio na dva mesta od po 6 poena u rachunu sitnice, a ovako mi je tachno 45 poena izgleda shto sam sada proverio i nishta vishe nisam uradio :) Bice veselo, to sigurno :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 13:26:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.02.2007. 11:26:08
Godina: II
I ja cu imati oko 44/45 poena. Kakve su sanse na uvidu da se izvuce koji bod?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 13:37:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.09.2008. 22:48:40
^realne,dosta se puta desi da preskoce neki deo zadatka,konkretno meni se desilo u jauaru i dobio sam pet bodova
ali kazem ti,moras da imas osnovu,ne poklanjaju na lepe oci.Srecno :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 13:54:17 
Korisnikov avatar

Dzmidz_ZP je napisao:
^ A pokushavao sam bio i tako, i prevideo da ne moze... Skroz glupo izgubljenih 25 poena... Mada opet, nema te vrednosti za a u tablici kako bi se dobila verovatnoca koja iznosi 0.1 (u tablici za tako obrnut postupak ima samo za verovatnocu od 0.5 do 1). Opet neshto nije dobro :) Fala na objashnjenju enivej...

Lol, i ja sam izgreshio na dva mesta od po 6 poena u rachunu sitnice, a ovako mi je tachno 45 poena izgleda shto sam sada proverio i nishta vishe nisam uradio :) Bice veselo, to sigurno :)

Kod normlane raspodele nema vrednost za verovatnocu 0,1, ali cini mi se da je bila u pitanju Hi-kvadrat raspodela. Recimo da je bilo 6 stepeni slodode, onda bi vrednost bila 2.204

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 14:01:53 
Korisnikov avatar

^ Aaa, ok, zbunio si me sa onim N (0,1) u nastavku pa sam se iptripovao. My bad :) Onda ima smisla... tnx

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 14:05:10 
Korisnikov avatar

Da rezimiram ovaj rok:

Mislim da čemo svi imati između 44-50 poena. Dobili smo prvi zadatak kao iz zbirke, 4. kojem se niko nije nadao pa nije ni radio, 2. u kojem nisam mogao da izračunam a, i džabe mi što znam ceo postupak zadatka kada sam dobio funkciju koju ne znam da rešim :udri: i 3. za koji jeste bio lakši, ali pošto sam uradio 3/4 u tom zadatku, sada će mi hvaliti 6 poena za prolaz.

Plus što sam mislio da sam došao da polažem matematiku 2 (koju nisam položio :udri: ). Saglasan sam da je verovatnoća deo matematike, ali mislim da je ovo previše matematike.:aaa:

Neecola je lepo rekao da ako nam Veljko pravi ispit da će zadaci biti kao iz zbirke, a ako pravi Đoković neće. Što se svakim rokom pokazuje kao živa istina, nažalost. :durisha:

Prema tome, za sledeči rok ću da spremam "najgore" funkcije i da vidim šta če biti. Jer ovako, džabe meni što znam netodologiju rada zadataka kada ne mogu to da primenim na ispitu. :durisha:

Pozdrav do septembra. :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 16:30:46 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.07.2008. 01:29:51
Okej ljudi, da rezimiram za II grupu, drugi zadatak.

Jel ste svi radili izvode da biste dobili f-ju gustine? Onda je 100% 4/a i -a*e^-ax. Ali, sta se dobija kada se nadje tu a izjednacavanjem svih integrala sa 1? Ja dobijem da je u f(x)=2 od -1 do 0 i -2*e na nesto kada je x preko 0. Kada se nacrta grafikon, povrsina je prvo 2, a onda eksponenijalna negativna koja je -2. I sa 2 i -2, krse se pravila verovatnoce da je ozmedju 0 i 1 i da nije negativna. :/

Jel iko zna sta je trebalo da se dogodi u tom zadatku? Da li je izvode trebalo da primenimo bez ikakve promene na funkciju raspodele? Zasto to pitam. Jer se funkcija raspodele dobija ne samo integracijom f-je gustine, vec sabiranjem, imamo kumulativ integrala... pa ne znam da li cisti izvod resava problem.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 17:36:29 
Korisnikov avatar

Funkcija e na nesto, je uvek pozitivna, bez obizra kolika ti je konstanta, a ako si dobio negativnu vrednost za konstnatu to znaci da vise tezi nuli, na slici ce biti bliza nuli nego nekom drugom broju. Za - beskonacno ona je tu negde skoro na nuli. Funkcija raspodele se dobija kad uradis prvi izvod. Ali ako imas vise f-ja za svaku f-ju posebno radis izvod. Pa kad dobijes te f-je onda preko kumulativnog integrala trazis konstantu. F-je raspodele ostaju 2, 3 ili zavisno od toga koliko si imao f-ja gustine.

Nego, hoce li neko u slucaju da padnemo na ispitu da odrzimo neke grupne konsultacije? Posto vidim da pojedinacno svi nesto znamo, pa ako se udruzimo mozda na kraju konacno i polozimo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 19:09:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.08.2010. 12:10:31
To njega nece da spreci da i dalje izmislja tako zeznute zadatke.

Ja jos ne znam kako je trebalo da se interpretira onaj zadatak gde nije trebao da se koristi digitron. Da li se to odnosilo na deljenje ili na to da neki digitroni mogu odmah da izbace gotovu verovatnocu pa to? Ako ne bilo za neku aritmeticku operaciju, onda je to nevidjeno glupo.

Sto se tice onog 4. sa dvojnim integralom, ja sam kiksnuo jer nikako nisam mogao da se setim granica za arctg tako da mi je ceo zadatak otisao na to, iako sam resio integral, i samo to je ostalo da se ubaci i izracuna. Sta mi vrede svi obrasci sto sam naucio iz dvodimenzionalnih kad on covek da nesto matematicki sto ne moze da se provali. Tako da mi se ceo zadatak zavrsava tu. Jeste da je on nosio najmanje poena, ali opet to su 20 poena koje sam mogao da imam.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2010. 20:52:02 
Korisnikov avatar

^ Za treci se mislilo da se ne koristi da ne bi ljudi lupali, jer nije ni trebalo da se koristi digitron. Nije bilo nikakvog rachuna, sve je trebalo nekako da se svede i da se samo pogleda u tabeli vrednost.
Prince Charming je napisao:
Okej ljudi, da rezimiram za II grupu, drugi zadatak.

Jel ste svi radili izvode da biste dobili f-ju gustine? Onda je 100% 4/a i -a*e^-ax. Ali, sta se dobija kada se nadje tu a izjednacavanjem svih integrala sa 1? Ja dobijem da je u f(x)=2 od -1 do 0 i -2*e na nesto kada je x preko 0. Kada se nacrta grafikon, povrsina je prvo 2, a onda eksponenijalna negativna koja je -2. I sa 2 i -2, krse se pravila verovatnoce da je ozmedju 0 i 1 i da nije negativna. :/

Jel iko zna sta je trebalo da se dogodi u tom zadatku? Da li je izvode trebalo da primenimo bez ikakve promene na funkciju raspodele? Zasto to pitam. Jer se funkcija raspodele dobija ne samo integracijom f-je gustine, vec sabiranjem, imamo kumulativ integrala... pa ne znam da li cisti izvod resava problem.

Pazi majstore, ako smo imali i mi u 1. i vi u 2. grupa istu postavku ali razlicite funkcije (data je funkcija raspodele, a trazi se pod a) konstanta a pod b) funkcija gustine). Ja sam prvo radio tako shto sam radio izvod na sve to (zajedno sa konstantom) da bi dobio f-ju gustine, pa tek onda trazio konstantu. Medjutim, dobijao sam neka sra*nja za konstantu stalno. Onda mi je sinula ideja da uradim to na drugaciji nachin. Posto nam je f-ja raspodele bila definisana za x najvishe 5 (x<=5), onda bi u F(5) verovatnoca trebala da bude 1. Pogledaj (sliku) za objashnjenje. I poshto je f-ja raspodele iz dva dela, znachi uzima se drugi deo, zamenjuje umesto x da je 5, i izjednachimo to sa jedan. I iz toga sam dobio konstantu. A posle radio izvod iz raspodele bez konstante za gustinu. I ispalo sve logichno i ok. Valjda si mislio na to.

Poslednji put menjao Dzmidz_ZP dana 22.08.2010. 20:58:31, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 1168 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 47  Sledeća