Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Telefon ISDN
PostPoslato: 15.12.2004. 12:09:22 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Godina: Dipl.
Smer: IS
Htela bih da kupim za kucu novi telefon. Posto smo nedavno uveli ISDN volela bi da kupim neki koji ce mi omoguciti koriscenje nekih naprednijih mogucnosti tipa Caller ID i sl. Jos uvek ne znam sta sve tacno nudi...

Uglavnom, drug mi je dao link www.minelta.co.yu i rekao da tu pogledam. Medjutim, svi ovi telefoni su dosta i skupi i pitam se koliko meni stvarno trebaju sve te funkcije koje oni nude. Koliko vidim, postoje i obicni telefoni koji imaju display, Caller ID, mogu da pamte propustene pozive, imaju imenik i sl... Pa me zanima, imate li vi neka iskustva, predloge, kako se krecu cene i sl, posto se nikad nisam baktala telefonima.

Inace, ovo bi trebalo da stoji kao poklon pod jelkom za novu godinu, posto je to obicaj kod nas kuci. A ja sam eto to smislila da uzmem za nas sve, tacnije za kuci. Naravno, ako uspem da nadjem dobar telefon.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.12.2004. 13:36:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
Siemens u bilo kojoj varijanti je najkvalitetnije rešenje, javi mi se na PP da ti kažem ko i gde nudi najpovoljnije. (lično iskustvo)
Panasonic, iskreno još nisam video njihov ISDN model...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.12.2004. 15:54:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Ukoliko uzimas ISDN telefon definitivno neki Siemens model, ali moja preporuka je da se manes corava poslz (sto mi Srbi kazemo ;)) i uzmes analogni telefon! Zbog kompatibilnosti, zbog cene....zbog opcija koje na ISDN platis, a kod nas ne funkcionisu...

ISDN u nekoj DECT/Gigaset/kako_ga_ko_zove varijanti je zgodan ukoliko posedujes vise slusalica, pa da prebacujes vezu izmedju MSN-ova i za interno pozivanje, ali posto ne zivis u kuci od 1562kvm ova opcija ti nije potrebna u odnosu na nekoliko stotina evra koliko akrobacija kosta.
Drugi razlog za kupovinu ISDN telefona je nedostatak analognih prikljucaka na NT1 zavrsetka (moj slucaj - svi prikljuchci su mi popunjeni).
Treci slucaj je nedostatak informacija (opet moj slucaj....'97 jednostavno nije bilo ljudi od kojih si morao nesto da cujes o tome, pa sam ja brze bolje potrcao da kupim telefon (pre nego sto su mi montirali prikljucak) i pukao 650DEM za Siemens Gigaset 2060 ISDN koji mi tada nije bio potreban).

Ja sam u poslednjih godinu dana izmenjao telefone po kuci (i ISDN i analogne) i koji je finalni zakljucak?
Ako imas mogucnost da uzmes analogni telefon, uzmi neki od Panasonic DECT modela. Ja sam se odlucio za DECT500 (bez sekretarice i ostalih dzidz-bidza....osnovni model).
Za gore pomenuti 2060 sam dokupio samo jos jednu slusalicu SX1 (ili tako nesto...nisam sada siguran...mozda CX1) i kostala me je 20-30e vise nego ovaj analogni telefon sa svojom bazom. Plus sto sam je povezao na staru bazu (serija 2000), pa nemam sve opcije koje daje serija SX/CX

Siemens SX/CX vs. Panasonic DECT 500
Siemens ima nesto bolji domet, ne slusas ono pi-piii-pii kada stiskas brojeve (na ISDN bazi) i tu mu se otprilike zavrsavaju sve prednosti.
DECT 500 ima bolji ekran, osvetlenje tastature, pamti vreme propustenih pzoiva, mana je sto ne pamti vreme kada si ti nekoga zvao, 32-bit polifone melodije :) )ne mozes da ubacujes svoje :( )...i tako....

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.12.2004. 15:57:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Evo ti c/p sa Benchmarka....ovo sam pisao pre oko godinu dana....

Citiraj:
DECT 500 ima 200 mesta u imeniku sto dobija dodatno na znacaju ukoliko iams Caller ID, jer kada te neko zove, a imas ga u imeniku ispisuje ti ime. Telefon ima sat i datum (imas 3 mesta za alarm), pa je logicno da ispisuje vreme pored poziva na Caller ID listi. Ono sto nije logicno jeste: zasto NE ispisuje vreme na dialled listi?!? Zvono je polifono, sto u pocetku iritira, ali se naviknes. Svu da na NEtu pise i na kutiji da ima 30 (ili bese 32 melodije), ali ja ovde nadjoh "samo" 15 kompozicija. Bazom upravljas sa slusalice. Baza je ujedno i punjac za baterije. Slusalica radi na 2xAAA baterije i prilikom kupovine dobijas 2 Pansonic baterije od 750mAh. Najveci kapacitet koji sam ja pronasao je 850mAh (C.F.L.) i interesantno je da one traje i 2 dana duze od onih 750mAh. U pocetku sam mislio da je fora u tome koliko sam pricao, ali mi je nemoguce da se uvek uklopi Kada baterije punis na externom punjacu i ubacis ih u telefon on pokazuje da je puna samo jedna trecina, ali baterija radi normalno. Ukoliko bateriju punis na bazi normalno pokaze sve 3 crtice. Ja imam Sanyo model punjaca na kome pise output 4x250mAh, ali to izgleda vazi za AA baterije, jer za AAA ima samo 2 lezista i baterije se pune 5-10h, dok za AAA mozes tacno da izracunas vreme punjenja u zavisnosti od kapaciteta. Zbunjujuce.
Baterije traju od 72h (minimum do sada mi je bio 71h) do 140. Prosek je oko 100h.

Slusalica je previse osetljiva tako da ukliko pricam i kucam istovremeno u slusalici cujem kao neko odzvanjanje. Prvo sam mislio da je zbog RF tastature, ali sam onda ukapirao da se cuje svaki zvuk. Odjekuje. Nije srasno, ali dok ne naviknes smeta. Domet je nesto losiji od gore pomenutog 1700B sto me je prilicno iznenadilo. Nisam probao da setkam po komsiluku, ali na spratu garaze, u dvoristu, 1700B mi je radio sasvim normalno, a DECT 500 moram da vodim racuna gde cu da ostavim. Kod 2060 je dobra stvar sto drzi signal dok je kvalitetan, a kada izadje iz dometa nisi vise "dostupan" Moguce je da to ima veze sa tim sto je telefon ISDN (sumnjam), ali DECT 500 se ponasa kao i ostali Panasonic modeli tj. sto si dalje od baze veza je losija. Ovaj "problem" sa dometom moze da ima veze i sa mojim okruzenjem, jer mi je dvoriste opasano gomilom kablova (telefon i struja), pa sam fakticki u nekom blago modifikovanom faradejevom kavezu

Jos neke stvari koje bi mogle da budu interesantne...
Telefon ima spikerfon koji moze da bude prilicno koristan, ali ovaj model ima "bubu" da kada ukljucis spikerfon vise ne mozes da se vratis na slusalicu. Mozda ja nisam uspeo da pronadjem, ali na drugim modelima koje sam probao (neDECT) ovo radi sasvim OK. Slusalica ima 2.5" konektor za hansfree, ali Samsungov nije detektovao. Druge modele nisam imao pri ruci. Tastatura deluje jeftino, ali je sasvim OK.

Bese ovde jos par stvari, ali nisam pri koeficijentu...ukoliko se setim dopsiacu. Ukoliko nekoga nesto interesuje neka pita, jer sam gore ugalvnom dogovorio na pitanja koja sam ja trazio pre kupovine, ali nisam uspeo da ih dobijem/pronadjem.

Gore sam se potrudio da navedem sve sto mi smeta, ali kada pogledas nista od toga nije strasno. Telefon ima svaku preporuku sto se mene tice. U potpisu zadovoljni korisnik :mrgreen:

P.S.
Kada je moj matori uzeo telefon u ruku pitao je za drzac za pojas (koji sam posle 2-3 dana skinuo, jer ga nisam koristio) "jel ovo kamera?" (nije imao naocare ), a kad sam rekao da nema kameru pitanje je bilo:"a sta ce ti onda ovoliki mobilni?"

Prebacivanje sa spikerfona na slusalicu je profunkcionisalo i radi dan-danas kako je predvidjeno. Prilikom C/P su nestali pojedini smajliji, pa je teks mozda izgubi context na tim mestima ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.12.2004. 16:15:04 
Moderator
Korisnikov avatar

Wow, Pedja, ti si se bas raspisao. Super :) Oki, sad cu da proucim to sto si napisao. Inace, rekla sam da ne mora da bude ISDN model, ali ono sto bih volela jesu display, caller id, lista propustenih poziva, pozeljno da ima imenik i da je bezican. Sekretarica mi ne treba (Boze moj, pa ja prva nikad ne ostavljam nikome poruku na sekretarici, uostalom sta ce mi kad imam listu propustenih poziva ;) )Inace, mnogo mi se dopada i varijanta vise slusalica na jednu bazu, prakticno. Stan u kome zivim nije da je veliki, ali nije ni mali, sa sadasnjim Panasonic-om ne mogu da kuvam kafu i pricam jer gubi signal vec u kuhinji... a iza imam jos jednu sobu, pa ti vidi... :D

Ripper, pa sto mi javno ne napises te preporuke? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.12.2004. 17:12:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Godina: Padobranac
hmm... Jale, ne znam za te isdn opcije, ali ja vec neko vreme merkam neke bezichne telefone od 3.500 din. u jednoj prodavnici na Brdu... bsh me zanima koje su to cene na koje si ti naishla...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.12.2004. 17:37:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
Jale je napisao:
Ripper, pa sto mi javno ne napises te preporuke? :)

Pa ja reko` da ne reklamiram, ali to nije zabranjeno na ovom forumu pa... :P

Elem, tip se zove Mladen, živi u blizini Novog Merkatora (Bulevar Umetnosti 11/1). Cene su dosta bolje nego po prodavnicama, sve je novo, radi i servis i u suštini ima sve već dostupno.
Meni je pokazao nekoliko analognih telefona (C100, C200, S100, i SL (ne znam koji model ali ima ekran u boji i sve u svemu podseća na Prokkin S55).
Cene od 80€ do 180€ s tim što je ovaj SL perverzija. Znači ekran u boji, male dimenzije, litijum-jonska baterija, polifone melodije, (mogućnost SMSa :aaa: s tim pošto to naši ne podržavaju onda je moguć samo između slušalica), propušteni pozivi, Caller ID, povezivanje s računarom radi kopiranja melodija i pozadina, otprilike isto kao mobilni a i košta toliko).
Pa eto... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.12.2004. 18:49:24 
Moderator
Korisnikov avatar

Hmm... zanimljivo..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.12.2004. 19:34:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2003. 01:21:05
Godina: Apsolvent
Oovaj... a jel taj lik ima i panasonic slušalice.. pošto imam stanicu.. a ne bi bilo loše da ima još koja sluška... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.12.2004. 13:01:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Mladen ne drzi Panasonc, samo Siemens. Lik je maximalno korektan, ali i relativno ne obavesten o tome sto prodaje :)
Bas zbog "neobavestenosti" sam ja kod njega odneo moju bazu i slusalicu, sve lepo isprobali, jedino sto sam ja "znao" sta gde klikcem, a on je podrzavao moj entuzijazam i nove ideje :)

Dakle, ukoliko se odlucis za Siemens, nemoj da lutas, vec odamh zovi njega, ali moja preporuka ostaje DECT 500, jer je li, ne bih ga ja kupio posle 3 meseca ispitivanja okolo :)
Moze i na njega vise slusalica (na jednu bazu), ali su sve na istom broju dok kod ISDN modela na istoj bazi moze da bude vise slusalica sa razlicitim brojevima.

Sto se baterije tice (ne znam da li sam gore pravio poredjenje) uvek preporucujem standardne punjive baterije (uglavnom AAA), jer mozes da dokupis nove i cim ti se ove u telefonu isprazne, ti ih zamenis. Punjaci su sada smesno jeftini.

Sto se dometa tice....nijedan od ovih ti nece bas zablistati u poredjenju sa starim Panasonic serijama, bez obzira na rad na visoj frekvenciji. (u stare serije brojim on od pre '96-'97 godine...)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.12.2004. 16:36:28 
Moderator
Korisnikov avatar

Pedja, imam fantasticnu ideju :D A da ti podjes samnom kod Mladena ili u neku drugu radnju i da mi pomognes pri odabiru i eventualnoj kupovini? Sta kazes? A posle mozemo i na skvos da idemo :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.12.2004. 17:09:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Mladen prodaje u stanu...11/1 :)

I moras da se cujes sa njima da vidis sta ima, a kada moze da bude ako nema...

Ja i dalje ostajem pri preporuci za Panasonic DECT 500....tj. ne preporucujem ga tebi, vec kazem da bih ga kupio kada bi se ovom mom nesto desilo...

Posedujem/korisitm i Siemense i stare Pansonice (one sa antenicom), pa zasto dajem sebi za pravo da ovako iskljcivo preporucujem DECT 500....
Cena je oko 80e...valjda...

BTW od skvosa nista do polovine januara...u najboljem slucaju...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.12.2004. 17:17:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Ne rece hoces li samnom... :)