Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 11.12.2004. 01:45:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
Smer: IS
Hteo bih da osposobim moj stari računar (P1@166MHz) kome HDD od 2.5GB lagano otkazuje. Stavio bih mu Maxtor od 40GB ali se ne sećam masimalne veličine HDD-a koju te stare matične ploče podržavaju.

Čini mi se da je ranije postojao neki trik sa džamperima koji se rotiraju za 90° ( umesto | samo ne mogu da se setim na kojim pinovima to beše.

Iskustva?

P.S.
Našao bih sam na Net-u ali mi je trenutna situacija sa surfovanjem loša (4din/100kb@MOBTEL_GPRS)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2004. 02:10:09 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Godina: Dipl.
хтедох давно да спојим код ортака који има P1 133MHz хард од 10 гига и није могло никако. Дрги ортак је имао новију плочу од њега а она еј ајдна примала само 8.4 гига. Моја прошла плоча (говорим о њој као о моделу уопште, одлична Socket7 плоча) је са флешованим биосом (или са оригиналним) могла да прима хардове и од 40 гига (за веће хардове требао је други биос који је зезао).

Сумњам да ћеш нешто урадити :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2004. 03:07:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.06.2003. 01:23:24
Godina: Asistent
Pirossi, mislim da bi trebalo da vidi nekih 8GB (jedno od najcescih ogranicenja kod te generacije racunara, prvo sledece je bilo 137Gb, trenutno aktuelno ogranicenje je, cini mi se, par petabajta...). Probaj da flashujes BIOS, mada je pitanje da li uopste postoje novije verzije BIOS-a za tvoj model ploce...
Za trik sa dzamperima zaista ne znam... Zivo me zanima kako to radi...
Sretno s diskom!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 11.12.2004. 11:02:53 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
Smer: ME
Pirossi je napisao:
P.S.
Našao bih sam na Net-u ali mi je trenutna situacija sa surfovanjem loša (4din/100kb@MOBTEL_GPRS)

choveche daj model ploche, i eventualno sajt proizvodjacha
pa cjemo ti mi nacji shta kazhu na sajtu.. i ako eventualno imaju neki novi bios za tu plochu da ga skinemo i shibnemo ti na mail
(mislim da bi trebalo da postoje noviji biosi koji uspeshno reshavaju te stvari)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2004. 13:42:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.04.2003. 21:35:10
potreban je quantum ontrack disk manager ili sličan program koji se ugradi u but sektor čime se prevazilaze BIOS ograničenja... međutim, ploča je toliko stara, da je diskutabilno da li će u prvom koraku BIOS uopšte moći da inicijalizuje disk, vrlo je verovatno da će komp da bude samo potpuno mrtav, ili neće nikako videti hard...

ne shvatam samo koj' će kompu od 166mhz 40 giga? šta da stavi na njega kad i tako ništa preterano pametno ne može da se radi sa tim kompjuerom...

predlažem neki polovnjak do 8,4giga, koja je najverovatnija veličina koju ploča ima šanse da vidi...

:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2004. 14:26:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Postoojala su i mnjaa ogranicenja, ali prvo bitno je na 8GB....do tog od 137 postoje jos 2 komada, ali ne znam tacne vrednosti....jedno je valjda na 30 i nesto...znam da sam imao problem sa 40GB diskom na nekim PII plocama, ali je update biosa to resio...

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2004. 18:08:59 
Korisnikov avatar

nidza je napisao:
...
ne shvatam samo koj' će kompu od 166mhz 40 giga? šta da stavi na njega kad i tako ništa preterano pametno ne može da se radi sa tim kompjuerom...

he, he. Zaboravih da pojasnim. Nedavno sam za svoj računar pazario WD Caviar od 160GB pa mi ostao Maxtor od 40GB. Onaj (nesretni) HDD koji imam na starom računaru previše krči i zvrnda što je siguran znak da je na izdisaju pa sam hteo da ga zamenim.
Ne mogu da vidim koja je ploča jer mi računar trenutno nije u stanu.
Inače ga moj ćale koristi za kucanje teksta i povremeni surf.

Ma ništa, kupiću neki 3.5" rack sa USB 2.0 gde ću da metnem Maxtora i koristim ga kao auxilary storage (ne znam kako da kažem na srpskom :) )

Hvala svima na postovima.

E i da, umalo da zaboravim. Na starom Maxtoru mi se pojavili "bad" sektori, nekih 20kb što je zaista malo. Jel imao neko iskustva sa low-level formatiranjem HDD-a ili zna neki drugi način za otklanjanje ili barem izolovanje ovih sektora?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2004. 18:53:18 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Godina: IV
Smer: UK
http://store6.esellerate.net/store/ProductInfo.aspx?StoreIDC=STR793615240&SkuIDC=SKU9923428806&pc=

Ovaj program sam jednom koristio. Na zalost nije mi pomogao, hdd je bio u mnogo losem stanju. Dosta impresivno deluje ovaj program, probaj, mozda pomogne.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2004. 23:27:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Da, HDD regenerator je za uklanjanje softverskih bs-a. Mada, ako su krenuli bed sektori, nema taj jos puno vremena. Ovo moze samo da produzi zivot, cesto za plocama krene i elektronika/mehanika diska.

Ali, ne mora da znaci (sad sam ti sve rekao, jel da? :) )

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.12.2004. 12:08:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
low level format bi trebalo da mozhe da se radi i iz nekih biosa..
iako ga svi neshto gledaju ko tamnu stranu meseca.. sve kao "bolje nemoj to"
ja sam radio low level (iz neznanja, of koz.. hteo da vim shta je to ;) na mom praistorijskom maxtoru od 124 mb... i sve je bilo ok..
tako da ne vidim zashto bi na svim novijim diskovima low level bio strah.

ali ne verujem da cje ti low level pomocji. ako bed sektori nisu rashtrkani, vecj recimo na kraju diska, ili pri sredini ili gde vecj, probaj da nekim partition magicom podelish disk na particije tako da prva bude bez bed sektora

a sa druge strane, uvek pomisli kako na 5 DL dvda stane ceo taj pishljivi hard disk ;)

mislite o tome ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.12.2004. 12:30:24 
Korisnikov avatar

bLooes, jasno mi je za DVD-diskove i njihove pogodnosti. Već sam davno pazario Pioneer 107D ali još ništa nisam narezao jer nemam para da kupim Nero ;)

BTW, sumnjam da će Partition Magic pomoći; bad sektori se pojavili na primarnoj particiji.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.12.2004. 12:42:21 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Najjednostavnije receno, loe level format mu dodje "pisanje nula" po celom disku (binarnih, naravno :)).

Svaki proizvodjac diksova ima svoj software za tako nesto ili na svom sajtu preporucuju odredjeni software.
Za Maxtore je to PowerMAX.

LowLevel moze da neutralise BS (retko), da maskira (najcesce) i da ne ostvari nikakv uticaj na njih (srednja vrednost :)). Maskirani sektori ostaju takvi dok se prvi put ne upotrebe za pisanje po njima...

E, sada, sve ovo prihvatite sa odredjenom rezervom, jer je napisano iz licnog iskustva (i rkla-kazala ;)) koje bas i nije na zavidnom nivou....sto i nije tako lose, kada malo razmislis :)

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.12.2004. 16:37:10 
Korisnikov avatar

Skinuo PowerMax 4.0, napravio njegovu bootabilnu disketu i pustio ga jednu noć da završi sa upisivanjem tih nula. Prethodno sam pobrisao sve particije (samo Unallocated space).

Izgleda da sam se ratosiljao tih bad sectora. Ili ih je samo, što reče Peđa, "zamaskirao". Ne znam.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ]