Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03.12.2004. 23:15:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
Godina: Dipl.
Smer: IS
ja samo hocu da kazem da je bitnije da naucimo da razmisljamo o problemima kao programeri i da nas nauce osnovne koncepte programiranja, nego da ucimo obimno neki programski paket, koji dok zavrsimo faks, zastari.

treba u stvari da nas osposobe da kad izadje neki programski jezik L++ da mozemo da ga savladamo za 15 dana.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.12.2004. 23:32:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Nijedan programski jezik ne moze da se savlada za 15 dana....
to je nemoguce iz vise razloga...
glavni je da imas vec dosta postojeceg koda koji dobijas uz jezik koji moras da naucis...(npr jdk,ili c biblioteke f-ja ili c# pakete klasa)...mozes to lako da naucis c# petlhje obradu izuzetaka i sl. ali doboljno da odredjena metoda koja postoji u javi ne postoji u c# vec neka ista takva samo sa drugim imenom i u klasi sa drugim imenom i mozes da se ubijes ko siroce....

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.12.2004. 00:47:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.03.2003. 14:25:53
Godina: Apsolvent
hteo si da kazes L-- :D

:srecno:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.12.2004. 00:57:10 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
ајд' нек'неко укратко опише пројектовање софтвера

да ли то значи да пројектант добије налог (шта треба да се уради), обави потребно истраживање (какви подаци требају, какве опрације, таква база...), затим одради кроки, па онда то лепо усаврши онако концептуално док други куцкају код? ако је тако, то ми нешто не штима

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.12.2004. 03:08:24 

Pridružio se: 03.09.2004. 20:56:40
sumljam da iko od nas ovde na forumu ima neko ozbiljnije iskustvo u projektovanju softvera sa kojim bi mogao da opise sam proces koji se sprovodi u praksi pa makar i ukratko... ako neko ima takvog iskustva unapred se izvinjavam. ja imam knjisko znanje o tim stvarima. znam da su danas prisutna 2 glavna pristupa u razvoju: UP i XP. UP se npr. primenjuje na proj programa (Vlajic), a XP ne znam da li iko od prof. i spominje. stvar je jednostavna: ne postoji bolja, obe metodologije, bazirane su na iteraciji faza tako da vec po tome mozes shvatiti da je prica o projektantu koji ne programira i programeru koji ne projektuje zastarelo shvatanje razvoja softvera.
da ti sada ne bih prenosio ono sto sam ja procitao najbolje bi ti bilo da saam na netu potrazis i malo se bolje uputis.
UP - Unified Process
XP - Extreme Programming

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.12.2004. 01:11:13 

Pridružio se: 28.09.2004. 16:24:43
@ Vita

Vlajic je jednom na predavanjima sam izjavio, da je nebitno koji jezik ucimo, vec da naucimo da razmisljamo objektno. Dakle, sustina, a ne piskaranje programa. Naravno da moras da poznajes aktuelne jezike, ali nije potrebno da ih drzis u malom prstu.

Ti ces na primer iz projektovanja programa dobiti gotov seminarski koji treba samo da nadogradis.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.12.2004. 19:14:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
pa ima razlike i u razmisljanju ako koristis C++ ili Javu...ili c#....nemaju svi iste osobine ...
a Vlajic ne da poznaje vec drzi u malom prstu ako predaje o onakvim temama i naplacije 20 000 din...

i ja se ne slazem sa tim...z piskaranje programa...
bas sustina se tako i nauci....
sta treba svi da ucimo informaticke teoreme i sl. a da kad dodjemo sa predavanja ne uzmemo da piskaramo...
iinformatika je primenjena nauka ...zato dok su matematiku proucavali na katedri za matematiku imali smo jezike kao sto je fortran a kad je jedan programer uzeo i napisao ono sto njemu odgovara nastao je C...treba ti mnogo prakse da bi postao guru...a svi bi da prodaju pamet o projektovanju software-a ,a niko ne bi da uzme i malo zapne....
klasicna srpska posla...svi ce da budu menadzeri ,projektanti,konsultanti,arhitekte i svi ce da iznose svojeideje koje ce neko drugi da realizuje....

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.12.2004. 01:25:44 
Korisnikov avatar

\/IT/ je napisao:
pa ima razlike i u razmisljanju ako koristis C++ ili Javu...ili c#....nemaju svi iste osobine ...
a Vlajic ne da poznaje vec drzi u malom prstu ako predaje o onakvim temama i naplacije 20 000 din...

i ja se ne slazem sa tim...z piskaranje programa...
sta treba svi da ucimo informaticke teoreme i sl. a da kad dodjemo sa predavanja ne uzmemo da piskaramo...
iinformatika je primenjena nauka ...zato dok su matematiku proucavali na katedri za matematiku imali smo jezike kao sto je fortran a kad je jedan programer uzeo i napisao ono sto njemu odgovara nastao je C...treba ti mnogo prakse da bi postao guru...a svi bi da prodaju pamet o projektovanju software-a ,a niko ne bi da uzme i malo zapne....
klasicna srpska posla...svi ce da budu menadzeri ,projektanti,konsultanti,arhitekte i svi ce da iznose svojeideje koje ce neko drugi da realizuje....

Super ... guramo guramo guramo ... i dokle smo dosli ??
Ko je slusao onog profesora iz Londona koji je pricao o razvoju IT industrije mora da se slozi sa stavom da je Software uglavnom napredovao sto se sminke tice. Ali winXP je recimo isti kao win95 (za deset godina se nije mnogo toga promenilo), norton Commander iz ko zna koje godine mi je isti po funkcionalnosti kao najnoviji TotalCommander.

Dok sa druge strane procesorska snaga na primer je skocila 1000 puta, internet bandwidth 100 puta ... a to nisu mogli da naprave neki srednjoskolci "kodiranjem" vec je za to bila potrebna teorija i projektovanje!

Slazem se ja sa stavom da treba da kodiramo i da savrseno znamo programske jezike ... ali da za krajnju srhu imamo projektovanje nekih novih (citaj Revolucionarnih) resenja :)

Barem se ja tako nesto zanosim :)

a ko je bio na predavanjima iz LINS-a zna i onu pricu o ETF- programerima ...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.12.2004. 01:34:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
ja sam bio al ne znam :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.12.2004. 13:02:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Godina: Padobranac
Iako je hardware napredovao neverovatnom brzinom za poslednjih xy godina, najveci novac se ipak vrti u industriji softwarea, zar ne? ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.12.2004. 01:17:39 
Korisnikov avatar

freeman je napisao:
Iako je hardware napredovao neverovatnom brzinom za poslednjih xy godina, najveci novac se ipak vrti u industriji softwarea, zar ne? ;)

Apsolutno se slazem ... ali opet cu citirati onog Engleza koji je rekao ... "kupujemo i kupujemo software, ali samo zato sto nema boljeg". To sto nam nude software u beta-beta fazi, pun bugova ... to ne znaci da ga ljudi nece kupovati (na zalost)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.12.2004. 01:48:26 

koji bre englez?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.12.2004. 11:13:53 

Englez je dekan nekog londonskog fakulteta, koji je sve vreme pricao viceve, ali je rekao par pametnih stvari. Gotivan neki lik... voli srpsku kuhinju

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.12.2004. 12:08:52 

Имам ја 1 питање: како тече напредак програмских језика? Видим да се спорије мења него хардвер, можда зато што нема толике потребе за мењањем како код хардвера (ипак је потребна брзина и капацитет за обраду података)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.12.2004. 12:53:17 

Fahrenheit je napisao:
Englez je dekan nekog londonskog fakulteta, koji je sve vreme pricao viceve, ali je rekao par pametnih stvari. Gotivan neki lik... voli srpsku kuhinju

a ima li taj covek ime?!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.12.2004. 11:40:15 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Mi treba da učimo jezike, ali ne kao sada samo sintaksu, a suštinu ostavimo za poslednja 2 časa. To je ono kada za svaki jezik potrošimo 2 časa za for petlju.

Ovo je u stvari ono opšte pitanje šta je starije praksa ili teorija. Naravno da kad učimo konkretan jezik moramo imati na umu šire stvari i obratno kad učimo nešto iz teorije moramo imati neki konkretan primer u nekom jeziku da sve to ne bi ostala prazna priča.

Evo npr. java. Ona se uči ne samo radi nje već da se nauči OOP. Sad bi neko rekao da smo to mogli i u Turbo paskalu. Da mogli smo ali se u javi to mnogo lakše pokazuje. Ja sam tek u javi shvatio šta je to jak polimorfizam. Knjigu Misliti na Javi baš zbog toga cenim. U njoj se na razglaba svaka biblioteka jave, ne daju se uprošćena tj. pogrešna objašnjenja samo da čitalac ne bi zamarao mozak, već se govori o suštini programiranja koja je ista u mnogim jezicima. Autor te knjige kada govori o IO tokovima ne priča samo o njime već i o Decorator (Wrarper) uzorku koji su Sun-ovo prorameri koristili i zbog čega su to radili.

Svaki novi jezik otvara vidike. Meni je i COBOL pomogao. Shvatio sam da jedan jezik može imati više kompajlera, da kompajler ne mora da je spregnut sa editorom, da ne mora da stane na 1. grešci... Čak sam posle COBOL-a počeo češće koristiti goto aka break, exit i continue. Velika je šteta što se kod nas ne uči ni jedan funkcionalni jezik, pa nam onda SQL dođe glave.

Naravno da je razvoj jezika sporiji od razvoja hardvera. Ljudi naviknu na jedan jezik, pa im je teško da se priviknu na drugi. Gomila koda je napisana u jednom a sad teba sve to nekako iskoristiti u drugom jeziku. Potrebno je vreme da se jezik razvije, da se razviju biblioteke za njega i da počnu da ga prihvataju veliki igrači.

Linija jezika koji se kompajliraju u mašinski kod je u nekakvom ćorsokaku. Posle C++ ništa nije ostvareno. Mada jedna kompanija razvija jezik D, koji će biti nešto kao Java koja se kompajlira u mapinski kod (mada java to i sada može). Ovi veliki jezici koji se izvšavaju na virtelnim mašinama se razvijaju. Java je izašla u verziji 5 i tu je došlo do obrta: sad java potkrada C# :) C# pokušava da izađe iz MS atara. Python je ušao među top 10 jezike. Sad mu je izašla verzija 2.4.

Kakvi vetrovi duvaju? Sve je više skript jezika. Sve je više jezika koji imaju dinamičko određivanje tipa podatka. Neki se zalažu da to usvoji i java. Jezici sve manje prave razliku među tipovima. U novijim je sve objekat. Npr. u pythonu je int objekat, klasa može da se nasleđuje, može se čak radite sve u skaldu sa OOP-om: i.__add__(j) mesto neobjektnog i + j. Int automatski postaje long kad se prekorači opseg. Npr. zadam 2**100000 i dobijem broj za čiji ispis je potreban čitav ekran. Ovi stariji jezici prave klase koje obmotavaju proste tipove i automatski pretvataju prost tip u objekat i obratno. Čak se ide dotle da se sve proglašava objektom i funkcija i modul i klasa. Počinje da se odvaja jezik od virtuelne mašine. Jedan jezik će moći da radi na više mašina, a jedna mašina će izvršavati više različitih jezika. Mogu se čak i koristiti iste biblioteke. U grani funkcionalnih jezika najnovija zvezda je Haskell. Neke njegove implementacije (GHC) po brzini pobeđuju i kod pisan u C-u.

U eksperimentalnoj fazi se nalaze novi vidovi programiranja. To je aspektno orijentisano programiranje AOP i metaprogramiranje. Postoje impelmentacije AOP-a u javi kao AspectJ. AOP prosto seče klase i razbija učaurenje klase, pa se mnogi pribojavaju da će se to zloupotrebiti.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.12.2004. 01:05:28 

FOP

Potrazi na netu middlesex university. Ovo sex je skraceno od saseks, nije za****..cija. Covek se zove Norman. Prezime sam zaboravio, mada ne znam sta ce ti on.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: aaa
PostPoslato: 09.12.2004. 01:26:44 

zlatko je napisao:
U eksperimentalnoj fazi se nalaze novi vidovi programiranja. To je aspektno orijentisano programiranje AOP i metaprogramiranje. Postoje impelmentacije AOP-a u javi kao AspectJ. AOP prosto seče klase i razbija učaurenje klase, pa se mnogi pribojavaju da će se to zloupotrebiti.

:aaa: :aaa:

Вита je napisao:
...
...

Пази кад сам на сопственој кожи схватио да је Вита у праву. Прошле седмице радио сам у C# неки задатак из ПЈП-а и добио 0 поена јер једноставно ништа нисам куцкао већ само гледао примере, прелисато пар пута књигу, сео тамо за комп и све заборавио. Данас сам сео за свој рачунар, сам откуцао програме да видим како то ради, због чега се појављују неке грешке (и на ргешкама се учи) и слично. Данас сам имао поправни и одрадио 100% (уз малу помоћ асистенткиње која ми је рекла шта да изменим пошто је требало друкчије да ради) :)

следи кратак одговор особе која програмира "од малих ногу" (тј. од 4. разреда основне, чини ми се) на моје питање /ukratko, jasno i uopšteno šta je to PROJEKTOVANJE SOFTVERA./

Citiraj:
Osmisljanje kako ce tvoj softverski sistem da izgleda (komponente, API-ovi,
relacije, strukture podataka, koji programski jezici najbolje odgovaraju
problemu, na kojoj hardverskoj platformi ce to na kraju da runnuje,
i tako dalje).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: cuveni englez
PostPoslato: 09.12.2004. 01:42:14 

Pridružio se: 25.12.2003. 12:24:46
mozda mislimo na ovog coveka
Citiraj:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.12.2004. 01:45:46 

2 veki: ma taman posla, jim coplien je amerikanac, i ne prica viceve... malo je reci da je on legenda u svetu programiranja... i dalje mi nije jasno kako su uspeli da ga dovuku ovde?!

2 moma: znaci po njemu (?! ko je to uopste ?!) realizacija nije ukljucena u fazu projektovanja? a mogao bi da ga uputis na forum da malo prodiskutujemo da se ne za**** ovako.... bas me zanima koga to citiras...

2 Fahrenheit: ma cisto da ispostujemo gosta, bezveze je da ga na forumu zovemo "onaj Englez"...makar sad ljudi mogu da kazu... "Cika Norman je lepo rekao..." :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.12.2004. 16:36:19 
Korisnikov avatar

fop je napisao:
2 veki: ma taman posla, jim coplien je amerikanac, i ne prica viceve... malo je reci da je on legenda u svetu programiranja... i dalje mi nije jasno kako su uspeli da ga dovuku ovde?!

Ti verovatno mislis da niko na nasem fakultetu NISTA ne zna i da je Sinisa Vlajic sisao vesla. Raspitaj se malo kod starijih kolega, ko je sta i gde radio, pa se onda cudi sto je Coplien bas OVDE dosao ...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: мој буразер
PostPoslato: 09.12.2004. 16:57:06 

fop je napisao:
2 moma: znaci po njemu (?! ko je to uopste ?!) realizacija nije ukljucena u fazu projektovanja? a mogao bi da ga uputis na forum da malo prodiskutujemo da se ne za**** ovako.... bas me zanima koga to citiras...

свог буразера, др наука, програмирањем почео да се бави у 4. разреду основне (ваљда), бави се софтверским инжењерингом, тера ме да учим програмске језике а усавршавам енсглески (не мучи се претерано пошто зна како сам тврдоглав), можда ће држати неко предавање на нашем факсу, зна га др Девеџић...

:mrgreen: нећу да упућујем ЕТФ-овца на ФФ иако зна за ФФ :mrgreen: шалу настрану, једноставно нема времена за из његове перспективе неки тамо форум поред посла, бициклизма (ту је успео да ме натера), роњења, падобранства...

реализација: човече, поред свега онога што треба одрадити ти би и да реализујеш све то? ако имаш нерава за то, слободно одради :) мада, у оном кратком одговору се налазе 3 тачке.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.12.2004. 18:33:03 

momo: u kojoj firmi ti radi brat?

NeoDesign: ti verovatno skupljas njihove slicice i album pa si sigurno dobro upucen, pa cu tebe i da pitam: ko je gde i sta radio?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.12.2004. 00:29:29 

не смем да кажем која фирма је у питању(нису тајне службе у питању); сазнаћете ако буде држао предавање; и ово што сам написао о SI је превише информација о њему

п.с. баш се малопре дописујем са њим и споемух му ову тему на ФФ-у. ко зна, можда наврати да ме испрозива :)

Poslednji put menjao Moma dana 10.12.2004. 01:23:27, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.12.2004. 01:18:57 

Moma je napisao:
не смем да кажем која фирма је у питању; можда сазнате ако буде држао предавање; и ово што сам написао о SI је превише информација о њему

:bljak:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća