Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2004. 01:39:58 

Pridružio se: 07.05.2003. 10:04:44
Godina: I
ako imate mogucnosti obavezno:
knjiga 1
knjiga2

napomena: ovo je samo jedna od mogucih buducnosti!

ipak koncepti su koncepti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2004. 02:03:49 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Godina: Dipl.
Smer: IS
ау, Жаре и екипа ће те "смрвити" због овога.

занимљив је тај .net, али ми се више свиђају решења која нсиу зависна од платформе као што је .net (ради само на M$ производима, исправите ме ако грешим)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2004. 08:04:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.12.2001. 17:03:40
Normalno da grеšiš.Najnovije KDE okruženje ima C# kompajler integrisan ,nešto slično gcc i ostalima.
A i .NET tehnologija je i stvorena kao platformski nezavisna pošto ima svoj Just-In-Time kompajler, pandan Javinoj virtuelnoj mašini.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2004. 08:58:49 

Pridružio se: 03.09.2004. 20:56:40
ne shvatam ovu temu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2004. 09:28:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
JIT kompajler spram JVM je kao poređenje dirižabala sa avionima. JVM obično ne koristi JIT mod, već radi u mešovitom modu. Evo šta kaže JVM:
Kod:
D:\>java -version
java version "1.5.0"
Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.5.0-b64)
Java [b]HotSpot(TM)[/b] Client VM (build 1.5.0-b64, [b]mixed mode[/b])

Jedina prednost C# je uniformnost, ali to je i mana, jer nemaš izbora kao na javi. Ali to je ono večito pitanje ko j srećniji onaj koji zna ili onaj koji ne zna.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2004. 13:59:26 

da odmah prekinem zapoceto!

ne ne ne dragi moji ova tema nije zapoceta da bi se sad mi svi lepo globalno podelili u dva tabora i napusavali.

a posto vidim da niko nije shvatio temu => razumite ovo kao temu podrske da krenete da radite, jer cemo se u jednom svi sloziti: NA OVOM FAKSU SE NISTA NE RADI.

zanimljivo je da sam bio na predavanju Sase Lazarevica i gde je covek u jednoj neformalnoj atmosferi (bilo nas je oko 20 na poslednjem predavanju oko 20h) lepo govorio o par stvari:
1. zaista ne cete nauciti programiranje na fonu (TO SVI ZNAMO)
2. buducnost su web servisi, ja bih dodao i inteligentni agenti
3. (KLJUCNO ZA SVE) pricao je o konceptima i vaznosti da ih razumemo. sto znaci da ako postoji web servis vi morate razumeti sta on radi, kako radi... A NIJE BITNO da li cete ga implemetirati u ovom ili onom ili bas onom tamo jeziku. i to je zasita bitno.
moja opaska: KADA PROGRAMIRATE NEKORISTITE DESIGNER MODE - bar u pocetku ili jednostavno razumite sta se desava ispod haube

i to je cela poenta. RADITE LJUDI.

ps. ja, konkretno, znam za ovaj jezik ali ovde naravno svi oni koji rade u drugim bi TREBALO da ostave reference (naravno kvalitetne i za nas nivo, koje su videli ili culi da su valjane)*pogledaj pss na kraju

i da: najbolje od najboljeg za pocetnike jeste knjiga c# profesionalno programiranje, koja ima glup naziv (profesionalno) ali vas ne tretira ko debile (za razliku od svih ostalih knjiga na nasem trzistu). savet: skinite probno poglavlje i razvalite PJP

pozdrav ljudi i RADITE

pps pogledajte da u mom naslovu nigde ne stoji neki odredjeni programski jezik. tako da ljudi mnogo ali mnoooooogo opustenije.

Edited By vekica on 1100438506

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2004. 14:10:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Da se vratimo na temu.

Dakle hoćemo li išta učiti o web servisima iz bilo kog predmeta na faxu? Ili će nam samo natuknuti kako je to jako važno, a ako nam kažu moraće da nas koknu :aaa:

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2004. 14:26:32 

pa zlatko koliko ja znam Devedzic drzi izborni predmet: Inteligenti agenti ili tako nesto. kapiram da je to slicno.
a naravno da ne cemo videti ni ono W od WS. mada ostavljam mogucnost da gresim

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2004. 16:44:04 

neverovatno je da onaj ko je zaduzen za ucenje (profesor/asistent) izjavi tako nesto!!! Zasto ga niko nije pitao npr "a zasto vi onda radite ovaj posao?!"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2004. 03:31:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
zlatko je napisao:
Dakle hoćemo li išta učiti o web servisima iz bilo kog predmeta na faxu? Ili će nam samo natuknuti kako je to jako važno, a ako nam kažu moraće da nas koknu :aaa:

Koliko ja znam Web Service-i se ni ne pominju u četvrtoj godini. Možda, ali možda na predavanjima iz PISa u drugom semestru bude nešto rečeno na tu temu, ali i to je skoro ništa.
Ali, problem je uglavnom u ljudima (studentima), a ne u faxu. I pored toga što je nastavni program zastareo, na faxu se uči puno korisnih stvari koje, ako se dobro savladaju pružaju odličnu osnovu za dalji rad. (Ali problem je u tome što svi hoće sve na gotovo..)
A Web servisi nisu ništa spektakularno, i svako ko kapira (manje ili više) klijent/server arhitekture može da napravi neki i to relativno jednostavno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2004. 10:43:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Sad se setih da je Babarogić pomenuo WS kao nekakve međuplatformske medijatore koji omogućavaju komuniciranje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2004. 12:30:04 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
vekica je napisao:
2. buducnost su web servisi, ja bih dodao i inteligentni agenti

web сервиси су САДАШЊОСТ! да не смарам сад

иначе, tomdam је све рекао :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2004. 13:33:11 

Pridružio se: 03.01.2002. 02:15:30
O Web servisima je nesto malo pricao i Starcevic, na jednom predavanju iz DISa, a ima o tome i jedno poglavlje u njegovoj skripti, naravno, u najopstijim crtama..

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2004. 17:09:45 

da li neko od vas sto deli savete moze da objasni neverovatan znacaj web servisa - "web servisi su buducnost/sadasnjost" ?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2004. 18:51:23 

@fop pa niko ovde nije specijalac mozes da pogledas naravno na http://www.elitesecurity.org/ a ceo smisao je ona toliko ponavljana prica o spajanju ljudi, dospunosti informacija itd itd. a ono sto rece da je neverovantno da profa tako nesto izjavi i nije. samo je iskreno i posto mi se cini da si jos brucos, ma cini mi se da ces se vec uveriti

no dobro je primetio tomdam = problem je u studentima mnogo vise.

eto da vidite kako ljudi rade (mada necete mnogo razumeti) evo ga covek koji je bio drugi prosle godine na imagine cupu http://zadig.fizteh.ru/zlife/zlab.html

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2004. 22:30:07 

nisam brucos, pre 2 godine sam bio na vezbama na kojima je gorepomenuti asistent pricao kako u programe treba da ubacujemo namerno kood zbog kojeg ce programi da pucaju, pa da tako zaradjujemo - na cestom odrzavanju. ( !!! )
eto samo zbog toga sam zeleo da cujem sta je ovoga puta mudro savetovao o web servisima.
a ti si rekao ("... ja bih dodao i inteligenti agenti") pa sam mislio da to malo elaboriras... ali ok... ne moras. mozda moma zagrize :;):

Edited By fop on 1100554407

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2004. 22:49:06 

ok. nisam znao da je sasa tako pragmatican. mozda radi za nl pro group. salu na stranu.
pa WS su nesto slicno rutinama za obradu dogadjaja. rade po principu da na internetu ti (tvoj program = klijent za WS) se prijavi da ce koristiti WS i onda ti jednostavno preko tvoje ZASTUPNICKE KLASE jednostavno ga koristis. evo ti primer: ti imas na tvojoj web stranici anketu. i ti kao vlasnik zeleo bih da stalno imas uvid u rezultate. sta radis? pa jednostavno pravis web servis koji ce ti uvek slati informacije o trenutnom stanju tvoje ankete. tacnije rezultate iste. kod kuce na tvom desktop racunaru imas klijent (recimo win aplikaciju) koja komunicira sa WS. i prikazuje ti broj glasova u real time. na primer mozes podesiti da se WS sa rezultatima ukljucuje svakih 5sekundi. e sad programerski to izgleda u aplikaciji vrlo prosto. ti jednostavno pravis instancu te tog WS i pozivas njegov metod recimo Vrati_Rezultate(). i zasto je to ok? jer ti ne moras da znas kako je implementiran taj WS. ti znas da postoji i sta radi. i znas da ga pozoves. i naravno onda ga koristis.
mada savet: vredi razmisljati raditi WS u jezicima baziranim na Javi. ali kao sto rekoh koncepti su koncepti
aj pozdrav

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.11.2004. 02:20:30 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
Prvo i prvo, Web Servisi nisu ništa novo, tj oni su samo nov način pristupa istom problemu, a to je komunikacija izmedju različitih aplikacija. Aplikacija koje su pisane na različitim Operativnim sistemima, u različitim jezicima, od strane različitih ljudi...
Ovaj problem je rešavan i pre nastanka Web Servisa, i to na razne (dobre) načine. Postoje binarni protokoli koji su industrijski standard i koji se mnogo koriste (CORBA, DCOM, RMI), ali iako brži od web servisa oni imaju par velikih problema.
Postoje problemi sa sigurnošću sistema na kojima se vrte aplikacije koje podržavaju neki od ovih protokola. Problem je u tome što te aplikacije komuniciraju na nekim od portova, što znači da administratori moraju dodatno podešavati firewall-ove, a otvaranje portova (sem onih neophodnih) nije baš omiljeni posao admina velikih firmi (znam iz ličnog iskustva).
Druga stvar je to što su različiti protokoli "različiti" ;D (ma koliko to glupo zvučalo :) ) pa je potrebno praviti prevodioce iz 1 u drugi....
E sad tu nastupaju ws, koji su daleko sporiji (ako o tome može da se priča u današnje vreme (doduše kod nas još uveliko može)) od binarnih protokola, ali prilagodjeniji komunikaciji preko web-a. Oni su zasnovani na SOAP protokolu, ispod koga je XML, pa HTTP, pa tcp/ip.
Problem sa firewall-ovima više ne postoji jer kao što napisah sve ide preko http-a, takođe i problem sa prevodjenjem formata je rešen, jer je xml jezik koga svi govore.
To je to ukratko. Ws se mogu pisati u bilo kom jeziku (java, neki od .NET jezika, Delphi,...)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.12.2004. 12:13:38 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
ljudi mislim da ste temu oterali u offtopic ali ...ok...
ja mmislim da covek nista lose nije mislio kad je stavio linkove...
ali ja konkretno vise volim !M$ tehnologije....
java,php ,apache,mysql,linux....

a sto se tice ucenja programiranja na faxu...
pa programski jezici.....su i kao svaki drugi jezici....
moras da ih pricas(u ovom slucaju pises) da bi ih naucio...
ko moze spanski da nauci a da ne gleda filmove ne slusa takvu muziku...ne prica na predavanjima i vezbama....to se tako ne radi....polako ucis rec po rec i pricas...

ako jednu rec ne znas ti pokusavas pomocu drugih da objasnis(ako ne znas kako da kazes flower ti reci npr that herb that smells good and mens gives to women(mada zvuci totalno glupo) )...isto tako je totalno glupo pisati svoj kod za neku vec ugradjenu funkciju ili metodu...ali ako ne znas ti moras i na taj nacin vebas svoj postojeci fond reci ...a kad naucis onda pocnes i nju da koristis jer ti olaksava posao(govor)....

to je to....
mora da se kuca....

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.12.2004. 00:28:59 

Pridružio se: 01.10.2002. 17:40:14
Godina: Profesor
Smer: UK
zlatko je napisao:
Da se vratimo na temu.

Ja sam prosle godine na osnovu Markove sugestije uzeo Web Servise kao temu za seminarski (ne esej!) iz PJP-a. Vrlo korisna stvar! Koga zanima, nece se pokajati!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.12.2004. 00:40:35 

\/IT/ je napisao:
ljudi mislim da ste temu oterali u offtopic ali ...ok...

a koji je topic btw, nikako da shvatim?!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.12.2004. 00:47:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
Ja sam konkretno video jednu vrlo zanimljivu prezentaciju u flashu (na microsoft-ovom sajtu) gde je na vrlo plastican nacin objasnjen koncept web servisa.

Mozete ga shavtiti ovako:

Ja imam sajt na kojem prodajem razne proizvode. Sada, da bih ja proverio kupca(da li je kreditna kartica validan, i da li ima para na njoj) ja saljem jedan XML instituciji koja je autorizaovana za taj posao, a oni mi salju odgovor u XML-u ... tj. pruzaju mi web servis :)

Sto se programiranja na faksu tice ... lepo je rekao profesor Vlajic ... ko hoce da se bavi programiranjem ... neka lepo odmah napusti faks i zavrsi neki od MS kursva (ili nesto drugo) a ko zeli da PROJEKTUJE SOFTWARE ili da PROJEKTUJE IS, trebace mu malkice programerskog znanja, ali bitno je da se razume sustina.

Da vas pitam ... sta vredi sto ce oni da nas nauce NAJNOVIJE programske jezike, kada oni zastarevaju??

Oni te nauce da razmisljam o problemima na "programerski" nacin i da modeliras odredjeni problem. To posle das nekim catama da odrade (sa MS kursa) i cao djaci.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.12.2004. 02:23:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
a to ti je kao da si projektant bolida formule 1 a da nemas polozem vozacki...
ma dajte ko jos projektuje software a da ne zna programiranje i programske jezike? samo oni koji su predhodno bili programeri....pa dobili iskustvo i posali projektanti....
zasto vlajic onda zna javu(i to po kursevima koje drzi reklo bi se da stvarno mnogo dobro zna javu)...
sta ce mu to...ima da zastari....u stvari sto je on uopste ucio javu....kad je on bio student tada java nije ni postojala...
onda je on istu tu pricu slusao da mu jezici ne trebaju i da on uci projektovanje i sl. ..... i onda je on uzeo i naucio javu....zasto???
stvarno....zasto prof. Vlajic zna javu? pa za projektovanje mu nije potrebna programerska vestina(bar ne puno da uci enterprise java beans)
pa zasto je onda posle 10 god od zavrsetka studija naucio javu? razum sto mi ucimo...isto ko sto je on ucio c ali sta ce njemu java...nek projektuje bez nje....

ma dajte to su puste price....

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.12.2004. 02:28:00 

NeoDesign je napisao:
Sto se programiranja na faksu tice ... lepo je rekao profesor Vlajic ... ko hoce da se bavi programiranjem ... neka lepo odmah napusti faks i zavrsi neki od MS kursva (ili nesto drugo) a ko zeli da PROJEKTUJE SOFTWARE ili da PROJEKTUJE IS, trebace mu malkice programerskog znanja, ali bitno je da se razume sustina.
...............
Oni te nauce da razmisljam o problemima na "programerski" nacin i da modeliras odredjeni problem. To posle das nekim catama da odrade (sa MS kursa) i cao djaci.

to je stara tradicija FONa da studentima pricaju bajke o tome kako ce biti nekakva gospoda projektanti za koje ce nekakvi niskoobrazovani programeri da fizikalisu...
al sva sreca pa je tu internet, inace bismo svi ziveli u lazi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.12.2004. 17:30:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Godina: Padobranac
bash tako... kao shto josh ranije reche Pukovnik... kada se prijavio na biro rada, lupili su mu prechat "programer" u radnu knjizicu, ne "inzenjer informacionih sistema"...
(btw. ima li josh svrshenih studenata koji bi mogli da kazu koji struchni kadar postajesh na trzistu rada kada zavrshish FON-IS? neko ko zna koje zvanje napishu u radnoj knjizici?)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća