Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2009. 17:39:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.07.2008. 10:16:03
Godina: Dipl.
Smer: IS
Hoce li biti Power Pointa na testu?

Bio sam na svim vezbama osim na poslednjim, i radio se samo Word?!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2009. 18:26:54 

Pridružio se: 07.11.2009. 14:24:49
Godina: I
Nikola Jovanovic je napisao:
Damn. Ja kucao samo .exe . :) Kad sam vec krenuo sa pitanjima, moze li neko da mi razjasni ovo:"Podesite parametre operativnog sistema tako da veličine budu izražene u anglosaksonskim mernim jedinicama". Pretpostavljam da je to u Regional and Language Options", ali ne mogu da se snadjem sta traze.

To ti nece biti nemas ovlascenja na racunarima da menjas

DzOni14 je napisao:
7.Na koje Sve nacine mogu da proverim spelling?

7. kliknes misom u tekst i pritisnes F7 za proveru nego ja imam par pitanja. Jel neko moze da uradi ovo pod 8 i 9 pls unapred zahvalana .A iz ppt ne razumem jel naslov treba da bude iznad tabele ili sta ? I da li treba da teks na naslovnoj strain zajedno sa TexBoxom bude centriran lil da bude samo teks centriran .
Molba
Molba 1

Ne pisi dve poruke za redom, koristi opciju 'Izmena'. Estela

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2009. 20:19:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.11.2009. 11:34:28
Godina: Apsolvent
Kox@ je napisao:
Te linije kreiras u Borders and Shading>Shading. Znaci napravis tabelu od 2 kolone i 10 redova (konkretno za ovaj primer). U toj celiji u kojoj hoces linije ides desni>Borders and Shading>Shading>Patterns>Style>Lt Horizontal. :)

Imam nekoliko pitanja u vezi ovoga.
Zasto mora 2x10? Meni nije uspelo tako kad sam radio, uspelo mi jedino sa 1x1, ali onda mi ispadnu 6 linija.. To dovodi do mog drugog pitanja. Jer mora da bude bukvalno identican tekst, sve tacno u centimetar i da li eto u mom primeru mora da bude tacan broj linijica? Takodje, sta bude ako se za kretanje u tekstu koristi Spacing? Da li smanjuju poene?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2009. 21:10:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.09.2009. 00:24:32
Godina: IV
Pa konkretno za ovaj primer najlakse je da napravis tabelu sa 2 kolone i 10 redova. Zato sto imas 8 redova gde upisujes ove podatke a gore imas da upises ime direktora i redni broj pa kasnije preko Borders and Shading-a iskljucis linije, mada mozes i da napravis dve tabele jednu 2x8 i drugu 2x2 kako hoces. To sto ti ispadne 6 linije je do toga koliko si razvukao celiju a inace niko nece da ti gleda u liniju tako da nije bitno da li je sve tacno u cm. Bitno je da to uradis slicno, osim ako oni ne naglase da nesto radis po dimenzijama. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2009. 21:24:32 

Pridružio se: 06.10.2009. 19:33:32
Jel moze neko da uradi ove vezbe da vec jednom saznam sta ovi ljudi sve traze...

http://www.speedyshare.com/421218374.html

Pls?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2009. 21:36:44 
Korisnikov avatar

@z3r0

Molba
8. Sliku sto si ubacilo smanjis da bude visine drugog paragrafa. Zatim ides desni na sliku>Format Picture>Layout>Tight. Sada sliku ubacis u drugi paragraf bilo gde (recimo na sredinu) rasiris da bude kolika je visina paragrafa. Sada imas sliku u sredini a sa leve i desne strane je tekst. Ides ponovo desni na sliku>Format Picture>Layout>i oznacis opciju Left i to je to slika je uz levu ivicu margine i u visini paragrafa.
9. Ovde se misli na poslednji paragraf, jer je nemoguce da samo poslednja recenica ima centralno poravnanje jer je ona u sklopu drugog paragrafa. Moze jedino ako se ona izdvoji kao poseban pragraf.

Molba 1
Za naslovnu stranu treba da je tekst centriran, ne treba da ubacujes nikakav Text box samo kliknes u polje tamo gde pise Click to add title (samo polje je vec centrirano kao i tekst koji unosis).
Naslov tabele ja mislim da treba da bude u tabeli. Ja sam kao primer napravio tabelu od 2 kolone i 3 reda i prve dve celije sam spojio i tu napisao PRODAJA. :)

Nikola Jovanovic je napisao:
Jel moze neko da uradi ove vezbe da vec jednom saznam sta ovi ljudi sve traze...

http://www.speedyshare.com/421218374.html

Pls?

Da li te nesto konkretno interesuje? Jer dok se sve ovo objasni proci ce test :D ili hoces da neko samo okaci uradjenu vezbu (ne znam koliko mozes zakljuciti iz uradjene vezbe ono sto te interesuje).

Ne pisi dve poruke za redom, koristi opciju 'Izmena'. Estela

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2009. 21:57:51 

ZADATAK 1.
Kreirajte šablon koji ćete koristiti u svim slajdovima prezentacije:
• jednobojna pozadina žute boje (5p)
• šablon treba da sadrži elipsu (objekat) poluprečnika 1cm, crne boje, koji je 1cm udaljen od gornje i leve ivice slajda (5p)
• u krug unesite tekst PEKARA, Arial 16pt, bold, žute boje. (5p)
Kreirajte prezentaciju sa sledećim slajdovima i sačuvajte je u folderu IMEBROJINDEXA:
• Naslovna strana – Times New Roman 72pt, bold, centralno poravnanje, tekst NOVO NA FON-u žute boje, pozadina teksta tamnosive boje (10p)
• Druga strana - Tabela po želji, naslov tabele PRODAJA (10p)
• Treća strana – Slika nekog peciva na sredini slajda. Naslov slajda Najviše volim…. (10p)

Konkretno, jel pod "sablon" podrazumevaju onaj Slide Master? To nisam pratio uopste. I ovo me cudi, jel treba da boja naslova bude zute, a za ovu pozadinu texta smatraju okvir u kom se on nalazi? Ako mozes, uradi samo ovo, bicu ti zahvalan!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2009. 22:24:26 
Korisnikov avatar

Evo ti ceo 1. Zadatak http://www24.zippyshare.com/v/58789733/file.html :)

PS. Sad sam video da nisam obojio onaj krug gde pise PEKARA u crno ( inace u zadatku pise da treba elipsa a oni su dali samo 1 poluprecnik pa tako da ispada krug). Ako sam jos negde pogresio ispravi me jer sam sad na brzinu to odradio.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2009. 23:28:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2009. 17:29:46
Pozdrav.
Imam i ja nekoliko pitanja u vezi ovog testa... Sve izgleda jednostavno, al' neke stvari nikako nisam uspeo naci i povezati.

Word:

1. Podesite da potpis i adresa ispod potpisa budu bliže desnoj margini i da ta dva reda imaju centralno poravnanje.
2. Iznad imena kreirajte pomoću tabulatora liniju sa tačkama koja predstavlja mesto za potpis.
3. Vertikalno poravnanje teksta – bottom.
4. Podesite da prvi pasus bude udaljen 4cm od desne margine.
5. Sliku iz predhodne tačke pozicionirajte između leve margine i drugog pasusa. Visina slike i visina drugog pasusa treba da budu približno iste.
6. Kreirajte okvir za poslednju rečenicu koji ima liniju samo sa leve i desne strane. Boja linije treba da bude crvena.
7. Podesite da potpis bude bliže desnoj margini.
8. Kreirajte ispod prva dva reda dokumenta tanku liniju od leve do desne margine.

Pa ako neko zna, kako se ovo radi, neka podeli :stid:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2009. 00:12:44 

Super Kox@, hvala ti. Skontao sam i ovo sa master slajdom. A jedva sam nasao ono eraser za brisanje one linije u tabeli. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2009. 00:35:24 
Korisnikov avatar

@Nikola Jovanovic
Moras preko Master Slide-a, bar ja tako mislim, a i bolje da ne rizikujes to ti je dva minuta posla. Sem toga oni na pocetku kazu da se kreira sablon na svim slajdovima, sto znaci Master Slide.:)

@dinustef
1. Ovde nisu rekli da li treba pomocu tabulatora tako da verovatno samo oznacis Potpis i Adresu i onda desni>Paragraph>Alignment>Right. A ovo "i da ta dva reda imaju centralno poravnanje" je nerazumno, koja dva reda, ne moze u isto vreme da potpis i adresa budu i uz desnu marginu i na centru, to je neka greska.
2. Pa to sad (kada ti je potpis uz desnu ivicu margine) ides dvoklik na gornji lenjir i otvori ti se prozor Tabs, zadas recimo da ti linija za potpis ide od 15-18cm. Znaci pozicioniras se na pocetak reda u kome hoces da napravis potpis, ides dvoklik na lenjir>Tabs>Clear all>Pa sad u polje Tab stop position ukucas prvo 15>Set pa sad ukucas 18 i dole gde pise leader cekiras 2........ i opet Set>OK Sad stisnes 2x tab i to je to.
3. Page Layout>Page Setup>Layout>Vertikal alignment>Bottom
4.Oznacis prvi paragraf>desni Paragraph>Indentation>Right>4cm
5. Sliku sto si ubacilo smanjis da bude visine drugog paragrafa. Zatim ides desni na sliku>Format Picture>Layout>Tight. Sada sliku ubacis u drugi paragraf bilo gde (recimo na sredinu) rasiris da bude kolika je visina paragrafa. Sada imas sliku u sredini a sa leve i desne strane je tekst. Ides ponovo desni na sliku>Format Picture>Layout>i oznacis opciju Left i to je to slika je uz levu ivicu margine i u visini paragrafa.
6. Okvir ne moze da se kreira samo za poslednju recenicu a da ima linije samo sa leve i desne strane (moze ako se rucno nacrta ali to nije poenta). Moze da se kreira za poslednji paragraf u Borders and Shading ili da se poslednja recenica napravi kao poseban paragraf.
7.desni>Paragraph>Alignment>Right
8.Pozicioniras se ispod prva dva reda dokumenta>Page Layout>Page Borders>Horizontal line :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2009. 05:09:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.07.2008. 10:16:03
Jel moze neko ukratko da objasni tabulator? Tj, sta je to i kako se koristi. Ne mogu da se setim :/

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2009. 09:50:58 

Pridružio se: 07.11.2009. 14:24:49
Kox@ je napisao:
@z3r0

Molba 1
Za naslovnu stranu treba da je tekst centriran, ne treba da ubacujes nikakav Text box samo kliknes u polje tamo gde pise Click to add title (samo polje je vec centrirano kao i tekst koji unosis).

Pls?

Text box = Click to add title e jel on treba da bude centriran u odnosu na stranicu ili samo teks ? to me interesuje.Onaj ognjen ne sastavlja lepo zadatke isto za pravougaonik kaze stavi te pravougaonik 3 cm e sad si ti j*** za sirinu odnosno duzinu !

E i za tabelu isto to da li treba da spojim dve tabele ili da napisem naslov ni to mi nije jasno

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2009. 11:50:52 
Korisnikov avatar

@Arizmendi
Tabulator je rad sa tabovima, tj sta se desava kada stisnes TAB na tastaturi. E sad kad ti treba da napravis negde mesto za potpis (ona linija za potpis), ili kada treba da otkucas da nesto bude u vrsti (npr Zadatak 6. Word) onda koristis tabulator.
Primer kada se pomocu tabulatora kreira mesto za potpis:

Citiraj:
Kox@:: 2. Pa to sad (kada ti je potpis uz desnu ivicu margine) ides dvoklik na gornji lenjir i otvori ti se prozor Tabs, zadas recimo da ti linija za potpis ide od 15-18cm. Znaci pozicioniras se na pocetak reda u kome hoces da napravis potpis, ides dvoklik na lenjir>Tabs>Clear all>Pa sad u polje Tab stop position ukucas prvo 15>Set pa sad ukucas 18 i dole gde pise leader cekiras 2........ i opet Set>OK Sad stisnes 2x tab i to je to.

@z3r0
Polje Click to add title je vec centrirano u odnosu na levu i desnu marginu a ovo se odnosi samo na tekst. Osim toga oni nisu ni pokazali kako se centrira celo polje ali ako i to traze to se ovako radi: Kliknes na ivicu polja>Format>Align>Middle. Nisam namerno pisao Text box jer postoji posebna opcija u PP za kreiranje posebnog Text box-a. Insert>Text box.

Citiraj:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2009. 12:06:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.11.2005. 16:53:31
Godina: II
Je l`poslao Dule nekome mail sa primerima testa?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2009. 12:15:22 
Korisnikov avatar

Meni jeste, samo sto su to ustvari isti testovi kao na sajtu OIKT-a samo spakovani u jedan folder i razmesteni po TJ. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.11.2009. 16:32:16 

Koji je nacin ocenjivanja i kako se gleda sta je dovoljno za prolaz?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: SAVET!SAVET!
PostPoslato: 13.11.2009. 20:15:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.07.2008. 23:50:04
Smer: UK
Ja sam iz A8,radili smo danas,nije bilo preterano tesko,ali su zadaci veoma nerazumljivi!Windows je lak,to sam uradio,ali word i power point radite NAIZMENICNO!!!MALO RADITE WORD,PA PPT,PA WORD,PA PPT,DA BISTE POLOZILI OBA!!!Malo je vremena,samo 30 min...ja jesam sa menadzmenta :bljak: (imate utisak o mom radu sa racunarima),ali cak i ljudi sa isita nisu stigli sve da urade!!!ali najjaci utisak mi je bio iz ppt,koji glasi:"napravite master slajd,gde je pozadina crvena,a u prvom slajdu napravite naslov crvene boje".ja pitah,a oni mi kazu :"pa stavi neku drugu nijansu".pa zar od toliko boja na ovome svetu moraju da naprave nebulozu da stave istu!!! :aaa: :aaa: :aaa: toliko o organizaciji...evo vam i nesto sto sam zapamtio od zadataka:

WINDOWS:Nista posebno,foldere A i B,u A napravite C,u C napravite D i E,u E kopirate najveci fajl ekstenzije .exe iz my documents.staviti fajl da je sakriven

WORD:neki tekst,ubacite sliku,namestite joj velicinu,rastojanje od prvog do drugog paragrafa povecati,treci paragraf promenite font i boju,ubacite fusnotu,mozda jos nesto...

POWER POINT: master slajd,tekst na kojem pise msm "oikt";na prvom 2 text boxa,da dolaze sa razlicitih strana,drugi je neka tabela,treci slika,ali da sa njom bude ono objasnjenje (to sam kuci znao,al sam tamo zaboravio :udri: :udri: :udri: )i msm da je bilo jos nesto,al se ne secam stvarno...
Nadam se da vam je koristilo koliko-toliko,i poslusajte stvarno ako zelite da prodjete,bez obzira na ocenu---->RADITE WORD I PPT NAIZMENICNO!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.11.2009. 21:15:05 

Pridružio se: 27.04.2009. 16:03:54
Slažem se sa kolegom oko nerazumljivih rečenica.

Meni test nije bio težak, mada koliko sam mogao da primetim, ja sam imao lakšu grupu od ostalih.

Elem, iz Windowsa sam dobio standardne zadatke koje smo radili; pretraživanje fajlova i kopiranje najmanjeg u određeni folder.

Word je bio prelak, nisam imao da pravim nikakve tabele, tačkice preko tabulatora ili nešto slično.

Obično centriranje, dodavanje horizontalnih linija u paragrafu, dodavanje slike, podebljavanje određenog dela teksta.. Ništa posebno.

Powerpoint je imao istu težinu kao Word. Dodavanje slika i kucanje, podešavanje master slajda. U mojoj grupi čak nije bilo ni potrebno da se podešava Slideshow, osim jednog efekta (custom animation).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2009. 00:13:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.08.2009. 20:54:56
Smer: ME
da bas je bilo lako...ja sam ocekivala svasta...samo malo koncentracije i bez treme i sve ce biti super...:D
u windows-u je bilo da nadjete sve word-ove documente manje od 1 mb koji su napravljeni u toku ove godine. onda da se napravi folder i u tom folderu folder itd
u word-u dat vam je text pa treba da se neke reci zamene drugim...u mom slucaju je bilo da dunav zamenim sa lim... da word je bio ok...
bilo je i da se napravi okvir za naslov i bookmark i hyperlink... to je to
i ppt je bio bas lak da se ubaci slika i da se podesi velicina, master slide i da se prezentacija ponavlja dok se ne preitisne esc. i tako....ok je bilo...:D :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2009. 22:26:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2009. 17:29:46
Ah kako sam se iznervirao posle testa. Windows i Power Point su bili laki. Ali Word ... Mislim i on je bio smesno lak, al' sam totalno blokirao, nista dobro nisam uradio. Prvo, da druga strana bude landskape, ja selektirao tekst, izabrao orientation landskape, a on mi sve prebaci na landskape. Tu sam izgubio 5 min i nisam uspeo da nadjem da treba da se izabere u opcijama da se samo selektirani tekst prebaci. Pa da tekst bude u tri kolone. Ja se utripovao da bude u 3 reda, strasno :zbun: .
Sad sam kuci sve to odradio za 3 min... :((

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: xitnooooooo
PostPoslato: 17.11.2009. 15:06:11 

Pridružio se: 09.06.2009. 17:20:33
Da li studenti generacije 2008\09 koji su obnovili god moraju da rade integralni test-iako su ga polozili,i kada ako neko zna...???....Ja poslao mail profesorki ali nista od nje..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.11.2009. 10:09:55 

Pridružio se: 18.02.2009. 23:01:50
Kada grupa A1 radi test?Trebalo bi u cetvrtak, ali posto nema nastave...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.11.2009. 15:46:00 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2009. 19:47:27
imas na sajtu kad koja grupa polaze...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.11.2009. 15:55:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.11.2005. 16:53:31
Je l` zna neko kako se postavlja, u PP-u, pozadina gornje polovine slajda sa gradijentom - od gornje ka donjoj ivici, iz žute u tamnoljubičastu boju? :((

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća