Započni novu temu Odgovori na temu  [ 215 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sta je lakse spremiti???
Psihologija 44%  44%  [ 113 ]
Sociologija 56%  56%  [ 142 ]
Ukupno glasova : 255
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30.09.2008. 13:41:22 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.01.2008. 23:40:24
Godina: II
Smer: IS
Mozda je sociologiju lakse spremiti,ali psihologija mnogo POMAZE u ucenju drugih predmeta!!!!Mnogo korisnih stvari ima.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.10.2008. 17:33:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2007. 13:52:04
Godina: Dipl.
Moja preporuka je psihologija :P ... Nisam je imao u srednjoj !!! Ali sam se ipak odlucio za nju jer mi se cinila zanimljivijom od soc. I naravno nisam pogresio... Vezbe su zanimljive.. gradivo nije tesko.. i uopste se nesto nisam namucio uceci ..
Ima dva kolokvijuma .. Za prvi sme da se koristi knjiga, a za drugi ne... ako polozite oba otkacili ste dva dela gradiva.. a za traci deo(koji ima 60 str.) mozete da radite istrazivacki rad za koji ne treba puno vremena ili usmeno da odgovarate//
Ja licno nisam polozio prvi kolokvijum pa sam morao usmeno da odgovaram taj deo .. Profesor je bio krajnje korektan... odgovorio sam na to jedno pitanje nije bilo podpitanja i sl. bar u mom slucaju...

I prednost je mozda sto ako date preko kolokvijuma imate vremena da ucite neke druge vaznije ispite(citaj Ekonomija :D ) :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.10.2008. 21:53:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Godina: Apsolvent
Smer: UK
Kolega je u potpunosti u pravu, samo da se nadovežem za prvi kolokvijum...koliko god super zvučalo to što možete da koristite knjigu na kolokvijumu, ništa vam ne vredi ako niste pročitali najmanje 5 puta!!! Tu idu detaljno, bukvalno da dopunite rečenicu iz knjige, tako da bi bilo poželjno i da malo naučite jer će vam biti lakše...Ja sam milsio da će biti laganica kad imam knjigu (predhodno čitao 3 puta) i naravno da sam pao. Izašao sam na usmeni i profesor je krajnje korektan iako izgleda strašno na prvi pogled. :) Dobio sam 9 a nisam se baš pretrgao od učenja...pamet u glavu, učite na vreme... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2008. 01:24:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2007. 22:50:11
Meni bas nije bio bauk taj prvi kolokvijum. Dva puta procitala, podvukla sve sitnice za koje sam mislila da ce biti njima interesantne, dobro obelezila knjigu tako da znam gde se sta otprilike nalazi, i dobila 10. Drugi ipak malo drugacije, nisam ga bas nesto spremala, al sam isla na tref i osecaj, izbacili me s kolokvijuma jer sam navodno pricala, ali me nisu diskvalifikovali, i dobila 7(dobro 6, izvukli me malo bodovi s vezbi). Onda jos istrazivacki, i jos neki bod s vezbi(nikad ne znas kad ti mogu zatrebati), i prof mi na kraju ladno upisao 10. Mozda je sreca, al ja bih opet izabrala psihologiju. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2008. 12:01:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2007. 19:12:54
Pa ovako, posto sam ja "ucila" oba predmeta, mogu da napravim najbolji review :D :P

U sustini soc. i psiho. su slicne tezine, i prvenstveno treba izabrati predmet koji vam je interesantniji. Uglavnom je ljudima interesantnija psihologija, pa zato masovno idu na nju.
Iz oba predmeta na ispitu imate po 3 ispitna pitanja. Iz psiho. mozete da se preko kolokvijuma oslobodite 2 pitanja, treceg preko seminarskog, i time ste se oslobodili ispita (na prvom kolokvijumu je dozvoljena knjiga :D ). Kod soc. vec to nije slucaj. Ako polozite kolokvijume, oslobadjate se samo jednog pitanja, i morate da izadjete na ispit. Tako da je po tome psiho. bolja.

Na ispitu je za nijansu lakse da se polozi soc. Imate siri prostor za pricu, i uz malo snalazljivosti, cak i da ne naucite dobro, mozete da prodjete. Kod psiho. nema mnogo filozofiranja, ima par definicija koje moraju da se znaju napamet i to je najosnovnije. Znaci, gledajuci sam ispit, soc je bolja, jer je veca prolaznost.

Knjige su u sustini iste obimnosti (sto je nebitno, posto svi uce iz skripti :P ), gradivo slicne tezine. Vezbe su interesantne na oba predmeta.
To sto neko sa soc. prica kako je psiho laksa, i obrnuto je glupost. Naravno da je lakse ono sto drugi uce :P .

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2008. 18:58:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.10.2007. 22:39:12
Citiraj:
Ako polozite kolokvijume, oslobadjate se samo jednog pitanja, i morate da izadjete na ispit. Tako da je po tome psiho. bolja.

Ne verujem, drugačije nam je profesor rekao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2008. 19:18:29 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
^ Položiš 2 kolokvijuma (koja su neverovatno laka) odbraniš seminarski rad i na usmenom umesto 3 vučeš 2 pitanja sa skraćenog spiska ispitnih pitanja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2008. 19:32:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.11.2007. 20:40:18
moja preporuka sociologija(imao u srednjoj al nisam naravno nishta ucio) polozish neka 2 kolokvijuma koja su ono toliko laka da mozesh sve zakljuchiti logicki.. onda izadjesh na ispit,imash s kriptu od 40strana to prochitash hmm 2x maximum,i polozish ladno.. i to dobijesh visoku ocenu 8.9.10.. seminarski je glupost lako za odbraniti,trebash samo znati fino isprichati i iskucati 5 strana texta od 30tak sto ti asistent da.. tako da uzmitesociologiju,netjete je ni osetiti kao predmet

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.09.2009. 13:41:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2009. 11:25:12
Godina: II
Smer: ME
*Tiffany* je napisao:
Mozda je sociologiju lakse spremiti,ali psihologija mnogo POMAZE u ucenju drugih predmeta!!!!Mnogo korisnih stvari ima.

Ja sam u OGROMNOJ dilemi... Više sam za "plivanje uz reku" da bi se postigao uspeh ali mi je bitna i ocena(zbog kasnije prolaznosti: dom, stipendije...). Hvala starijima-iskusnijima na obilju informacija! Ako je stvarno korisnije gradivo na psihologiji, rado bih ga učila...? :cvetic:
P.S. Mada je i prolaznost bitna... Zašto se mučiti i trošiti vreme kad ima ozbiljnijih predmeta... :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.09.2009. 14:36:56 

Pridružio se: 12.01.2009. 20:54:42
Godina: III
Sociologija definitivno...!!! profesor je super!!! Asistenti su odlicni.....!!! Nije mi bilo tesko da spremim gradivo...u januarskom roku sam vratila papirice jer nisam znala jedno pitanje a htela sam vecu ocenu od 8...u aprilskom roku devojka pre mene je jako malo znala i profesor joj bukvalno poklonio 6 nije hteo da je obara....ja sam za prvo pitanje rekla tri cetiri recenice a za drugo mozda dve....bas sam bila nesigurna....i dao mi je 9!!! ovakve su mi oci bile :aaa:

EDIT : kod profesora sociologije vremenom sve manje ljudi dolazi jer ih "smara" da slusaju predavanje....e bas tad on pusta papirice da se potpisete i onda imate "privilegije" na usmenom ispitu :D mislim da je to i razlog sto sam dobila 9 a nisam se bas proslavila sa znanjem :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.09.2009. 15:03:19 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
samo nemojte da nasednete na prof psy-ovu pircu na startu, posto ce verovatno napraviti da izgleda da je predmet beskrajna zeza i zabava.
na soci
Vezbe vam drzi profesor sa saobracajnog :D Dalibor, nevdjeni car, jedne od najzabavnijh vezbi i najsadrzajnijh vezbi

iz soce se isto uce stvari koje ce vam trebati kasnije, hortonski eksperiment, grupe, motivacija...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.09.2009. 15:07:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.10.2008. 17:04:01
Cini mi se da je sociologija dosta opustenija i da je mnogo lakse izvuci visoku ocenu nego na psihologiji.
Ja sam izabrala psihologiju jer sam mislila da ce mi tamo biti zanimljivije, ali nije uopste bilo zanimljivo. A koliko je korisno gradivo... Pa nista posebno i poprilicno smara.

Jeste da psihologija moze da se polozi preko 2 kolokvijuma i istrazivackog rada dok na sociologiji 3. deo mora i usmeno da se odgovara, ali po onome sto sam cula uglavnom je ljudima koji su bili na sociologiji bilo dosta lakse... Imali su i neke popravne kolokvijume koliko se secam...

Ali ono, ni na psihologiji nije nesto mnogo strasno. Mada, cini mi se da su se prosle godine bas trudili da zavuku neka pitanja da ne ispadne da npr. moze da se dobije 10 samo sa skriptom...
A taj istrazivacki rad nije neki problem...

U sustini, oba ova predmeta spadaju u 'lakse' sa prve godine tako da ni ne moze nesto mnogo da se pogresi pri izboru. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.09.2009. 15:37:08 

Pridružio se: 12.01.2009. 20:54:42
^^ Da dodam i ja da je profesor sa saobracajnog Dalibor, koji je kod nas asistent, odlican!!! :) prava je uzivancija sedeti kod njega na casu.....nikako ne moze da vam bude dosadno...asistent ne prica jednolicnim tonom i uvek neke zanimljivosti saznate... stvarno je odlican sve pohvale :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.09.2009. 18:58:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.07.2008. 01:29:51
Godina: IV
Ja sam uzeo sociologiju.

Vezbe su interesantne. Predavanja dosadna. Kolokvijumi koji oslobadjaju gradiva prosti. Sam ispit je jako lako poloziti, ali knjiga je dosadna, dosadna, dosadna. Ali skripta je nekako zanimljivija, ali je potrebno procitati knjigu.

A sto se tice samog gradiva, pomoglo mi je za dobar deo spremanja prvog kolokvijuma iz Osnova Organizacije. A to znaci. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.09.2009. 22:14:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.04.2006. 15:05:54
Svake godine ista tema. Psihologija naravno :P Nista dosadnije od sociologije.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.09.2009. 23:42:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 22:56:20
+1 za psihologiju.
prvi kolokvijum se lako položi, samo zapamtiš otprilike gde je šta u knjizi :P znači pročitaš je bar 2 puta. drugi je lakši, ja sam ga bar mnogo brzo spremila.
mene su naplašili za usmeni pa nisam izlazila nekoliko rokova, a zapravo je ultra lak. naročito ako odgovaraš kod asistentkinje. na predavanja sam otišla par puta, a na vežbe... hmm, možda sam išla. ali sigurno ne na sve.

a ja sam izabrala psihologiju jer je nisam imala u srednjoj.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.09.2009. 01:44:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2007. 19:12:54
Ja sam prisustvovala na oba (polagala samo psihologiju), i definitivno je mnogo opustenija sociologija. A i tamo obicno ide mnooogo manje ljudi, sto je veliki plus.
Studente obicno primami psihologija, zato sto se prvi kolokvijum polaze uz kjnigu, ali bas taj kolokvijum nije nimalo naivan kao sto izgleda.

Tako da...veliki plus za sociologiju. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.09.2009. 01:51:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
mozda bih i ja razmisljao u prvoj o psy ali srecom sam imao profesorku koja nam je dala 2 kontrolna uz koja smo mogli da koristimo literaturu i cim je profa u svojoj beskrajno sarmantnoj i slatkorecivoj prezentaciji pomenuo dozvoljenu literaturu vec sam zaokruzio soc :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.09.2009. 08:48:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2008. 09:03:26
Sociologija definitivno, takodje pomaze kasnije.
Sve pohvale za asistenta i profesora :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.09.2009. 10:44:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2008. 01:33:45
Godina: IV
Ja sam slusala sociologiju, ali sada... To ne bih preporucila ni najgorem neprijatelju! Asistent je zaista okej, ali je profesor toliko sujetan... :udri: Ili ti... Mozete znati sve i dobiti losu ocenu ili odgovarati krajnje prosecno i dobiti 10... Uz to... Ume da izvredja i ponizi studenta (prisustvovala sam vise takvih situacija).
Moja najiskrenija preporuka je psihologija, jer je neizmerno lakse poloziti, a ako sve resite preko kolokvijuma i rada (sto nije tesko) nece vam ocena zavisiti ni od cije sujete i raspolozenja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.09.2009. 12:35:36 

Pridružio se: 09.11.2008. 18:54:04
Ljudi bez dileme - SOCILOGIJA. Niko mi nije rekao da se pokajao sto je upisao sociologiju, a znam one koji su se pokajali zbog psihologije. Drugo asistent je mnoooooooogo dobar lik, njegove vezbe su barem meni bile najzanimljivije na faxu, necete tu toliko pricati o samom predmetu, vec npr. da li ste kul ako imate 1000 prijatelja na facebooku, a luzer ako imate 20 itd. Sto se tice samog ispita spremao sam ga 8 dana i dobio sam 10 (jedina 10-ka do sada :) ) . Za 6 trebate samo da lupate gluposti i procice te.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.09.2009. 17:20:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 22:56:20
^ pa evo, devojka iznad se pojakala :D
nemojte skroz da se oslonite na ovo što čitate ovde, svako ima svoje mišljenje i drugačije iskustvo. evo, neki kažu da je profesor sociologije "sujetan", da ponekad vređa, itd. isto to mogu ja da kažem npr. za Veru iz matematike. mene je mnogo smorila svojim komentarom na moje (ne)znanje neke šnj teoreme, ali mnogi nju gotive jer im "uvek izađe u susret". tako da - ovo ovde pročitajte, pa polako na prezentacije predmeta, pa odlučite. mada, čuh da su prezentacije po 15 minuta, jeeej, skoncentrišite se, mora da svašta imaju da ispričaju za to vreme. nisam išla na prezentacije ni u prvoj ni u drugoj godini, ali čini mi se da su duže trajale. uglavnom, mislim da je velika greška što nisam išla bar na početku druge godine, eto možda bih izabrala dms umesto numeričke analize, ubiću se sa tim predmetom :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2009. 12:42:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.01.2009. 14:28:50
Godina: Padobranac
isao sam na psihologiju zato sto me je sociologija smorila u srednjoj, a i psihologija mi je delovala zanmljivije iako je nisam imao u srednjoj...
gradivo je korisno, jer se nesto nalazi u menadzmentu i osnovama organizacije...
vezbe su takodje korisne...
nazalost, nema teorije da predvidite konacnu ocenu na osnovu polozenih kolokvijuma i istrazivackog rada...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2009. 14:29:23 

Pridružio se: 01.06.2009. 23:12:28
Ja preporučujem sociologiju. Odrade se 2 kolokvijuma (pitanja su na zaokruživanje, uopšte nije teško) i odbrani seminarski i onda imate uslov za skraćeni spisak pitanja. Za ispit sam učio iz skripte i malo je dopunio još sa knjigom (tamo gde su bila štura pitanja) i dobio 10.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.10.2009. 18:49:52 

Pridružio se: 05.09.2009. 22:35:03
Evo i mog misljenja... Sto ih je vise, to bolje. Pronadje se neko u svakom...
Oba predmeta ce vam znaciti kao osnova za druge ispite kao sto su Osnove organizacije u drugom semestru.
Ja sam odabrala soc. Blize mi je to gradivo od psihologije. Nisam se pokajala. Manje sam ucila tokom semestra. Polozila 2 kolokvijuma, koji su bas lagani, jer se trazi samo prepozanavanje pojmova i nekih kljucih delova u knjizi. Odbranila seminarski kod asistenta Dalibora i na lak nacin uspela da otkacim 30 pitanja za usmeni.
Asistent je jedan od najboljih na prvoj godini... Na vezbama te bas zainteresuje za gradivo i podsakne te da se ukljucis u diskusije.
Na usmenom profesor je korektan u potpunosti. Ne obara bez razloga. Ako znate o cemu da pricate u okviru pitanja, nece vas oboriti, ali ako krenete sa neki mdesetim stvarima koje bas i nemaju veze s vezom, gledace vas cudno... :)
Ako zelite da ucite manje tokom semestra jedan predmet, pa da zapnete kad je rok, tj. kad se polaze usmeni deo, preporucujem soc... I naravno ako vas vise interesuje to gradivo.
Sta god da odaberete, prilagodicete se tom predmetu i to ce biti to. Najtezi deo je doneti odluku... :)
Toliko od mene... :hvala:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 215 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća