Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 435 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14.03.2009. 21:57:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2008. 18:12:55
Godina: Dipl.
Smer: ME
Mi kod Ilije (A4) smo uradili primer drugog nivoa dekompozicije, ali ćemo imati samo prvi .

Očigledno je da to svaki asistent radi kako hoće. Prema tome, svi radimo isto, samo je pitanje ko dokle ima da uči. ;) ;) ;)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.03.2009. 22:08:30 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.10.2008. 17:04:01
Smer: IS
Ok, hvala vam... Izgleda da sam se ja nesto gadno istripovala :stid:

Dobro je sto nece biti DTP drugog nivoa :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.03.2009. 23:07:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.12.2008. 19:36:35
Godina: IV
Smer: UK
Sta pricate svi vi??? Ilija nam je na vezbama izdiktirao tipican zadatak koji dolazi na ovom testu. Treba samo da citas i napravis dijagram konteksta i prvi nivo dekompozicije. NE TREBA UOPSTE SAMI DA SMISLJAMO PROCESE, SKLADISTA itd. ZA npr. PEKARU ILI NESTO SLICNO!!! Sve nam je dato. Bitno je samo da ti to lepo povezes postujuci pravila...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.03.2009. 23:30:12 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.07.2008. 01:29:51
Tacno tako.

Imas zadatak gde ti je objasnjeno kako se posluje, sta se radi sa klijentom i sta sa dobavljacem, ako ima 2 interfejsa. Da ti i kada se skladisti, da ti maltene proces, mozda samo treba da vidis sta ti je proces. A i drugi nivo dekompozicije nije tezak, samo malo vise rasclanis i to je to. I naravno, koliko je bilo tokova i skladista na prethodnom nivou, toliko ih ima i na tom koji radite.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 01:44:54 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
Khm... Ljudi, imate 2 zadatka na testu. I to DVA zadatka koja NISU ISTA. Jedan je to gde sami smisljate, i taj je smesan, a drugi je taj sa podacima koje oni daju, koji je malo tezi... Ne kapiram sta tu nije jasno... A da zadatak bude samo drugi nivo dekompozicije je apsolutno nemoguce, jer je 2. nivo dekompozicije nemoguce napraviti ako ne postoji prvi nivo a da ima bilo kakvog smisla, dok prvi nivo mozete smisliti iako ne nacrtate prethodno dijagram konteksta...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 03:49:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2008. 01:07:04
Sta se desava ako nemam tim za seminarski? Jel mogu sam da radim?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 12:41:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.08.2008. 19:40:03
Mozes, a mogu i da te ubace u neki tim u kom ima mesta... Tako su radili kod nas...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 15:55:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Estela je napisao:
Ok, hvala vam... Izgleda da sam se ja nesto gadno istripovala :stid:

Dobro je sto nece biti DTP drugog nivoa :)

Ma bre ja nisam luda! Cula sam lepo i zapisala kad je lik rekao da ce biti 2. nivo dekompozicije.
Evo, pitala sam danas i neke iz grupe koji su sa mnom u sali i kazu da su isto to culi.
E sad kako one grupe koje su kod Ognjena Pantelica mogu da rade i taj 2. nivo a ostale grupe ne? Sta mi smo kao mnogo pametni i napredni u odnosu na druge grupe? :zbun:

gagi88 je napisao:
A da zadatak bude samo drugi nivo dekompozicije je apsolutno nemoguce, jer je 2. nivo dekompozicije nemoguce napraviti ako ne postoji prvi nivo a da ima bilo kakvog smisla, dok prvi nivo mozete smisliti iako ne nacrtate prethodno dijagram konteksta...

I ja tako mislim, ali ocigledno da je moguce... :udri:

Mada, ako nam je tako rekao, tako ce i biti. Sta je tu je...

Nego da pitam za ovaj dijagram prvog nivoa dekompozicije sa slajda 49
Slika

Ocigledno je da su ovi tokovi podataka izmedju skladista i procesa pogresno nacrtani. Ali mislim da i ova dva skladista - nabavke i prodaje nisu potrebna jer valjda ima ono pravilo da na dijagramu prvog nivoa mogu da se pojave samo skladista koja su zajednicka za vise procesa?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 17:16:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
Ljudi, da bi uradili 2. nivo dekompozicije, morate da uradite Dijagram konteksta, i 1. nivo dekompozicije, a i uz to bi morali da vam daju detaljan opis kako funkcionise IS u samom zadatku. A zadaci na testovima su najvise 3~4 reda. Ne verujem da ce vam biti tako nesto, osim ako nisu menjali u odnosu na proslu godine, a opet ne verujem.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 20:11:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Estela je napisao:
Ocigledno je da su ovi tokovi podataka izmedju skladista i procesa pogresno nacrtani. Ali mislim da i ova dva skladista - nabavke i prodaje nisu potrebna jer valjda ima ono pravilo da na dijagramu prvog nivoa mogu da se pojave samo skladista koja su zajednicka za vise procesa?

Pogresno utoliko sto ne sme jedna strelica toka da bude u 2 smera, vec se crtaju dve strelice u razlicitim smerovima... A za to pravilo za skladista iskreno prvi put cujem, prilicno sam siguran da mogu da postoje i skladista za samo jedan proces, al nek neko ovo potvrdi, da budes 100% sigurna... Mada, kazem, recimo da sam 99% siguran da mogu i tako skladista da postoje, ne vidim nikakav razlog da ne mogu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 20:15:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.09.2008. 01:18:40
Godina: Padobranac
Estela je napisao:
Pravilo- na dijagramu prvog nivoa mogu da se pojave samo skladista koja su zajednicka za vise procesa?

Asistenti kod kojih sam ja bio nisu naglasili ovo. Mozda nece uzimati u obzir to pravilo prilikom testa bitno je da se to pravilo ukoliko postoji ispostuje kod seminarskog, jedino ako namrgodjeni nije izricito strogim pogledom naglasio.

Poslednji put menjao psihopata dana 15.03.2009. 20:28:33, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 20:27:48 
Moderator
Korisnikov avatar

E ovakvu definiciju nam je Nina izdiktirala (mislim da je nema u onoj pp prezentaciji):
Na prvom nivou dekompozicije pojavljuju se samo ona skladista koja su zajednicka za vise procesa, a interna za neki proces se ne prikazuju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 20:48:29 
Moderator
Korisnikov avatar

Evo upravo sam nasao svoj seminarski iz UIS-a na kojem sam dobio 10 kod Ognjena Pantelica, i na prvom nivou dekompozicije itekako imam skladista koja nisu zajednicka za vise procesa... Verovatno da razliciti asistenti razlicito predaju, ne pada mi nista drugo na pamet...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 21:09:18 

Pridružio se: 08.10.2008. 16:53:48
nije bitno to pravilo,nama je Ogi rekao da je skroz ok sto postoje skladista nabavke i prodaje.A sto se tice 2 nivoa dekompozicije,mi smo kad nam je rekao sta ce biti,pitali a drugi nivo?!?!?!a on je onda kao hocete i drugi moze i mi kao neeee..i naravno nece ga biti :))))
nego kad ide ova otpremnica kupcu/dobavljacu ?
E DA I :hvala: GAGIJU :)))) mnogo mi jasnije sad,bilo mi smesno sad ja da stavljam pecivo i bla bla.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 21:45:27 
Moderator
Korisnikov avatar

filip s je napisao:
nego kad ide ova otpremnica kupcu/dobavljacu ?

Na vezbama smo radili neki primer prodavnice gde dobavljac salje otpremnicu procesu nabavke, a posle toga dobija prijemnicu, ali ocigledno da i kupac moze da dobije otpremnicu (sta god ona znacila)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 21:56:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Evo pokusacu da vam objasnim sta je otpremnica na jednom konkretnom primeru. Recimo da imamo neki proces PRODAJA KNJIGA, i interfejs KUPAC. Npr. imamo tok od procesa ka interfejsu KATALOG (predstavlja katalog knjiga koje imamo u ponudi). Kada se kupac odluci za knjigu koju hoce, on nasem procesu odgovara npr. tokom NARUDZBENICA (ili nesto slicno, sto izrazava ono sta kupac zeli od nas da kupi). E, sad na scenu stupa OTPREMNICA. Otpremnica se koristi kada mi (u ovom slucaju kupcu) zelimo da damo konkretnu robu (knjigu). Nikad se na toku ne pise roba (knjiga, disk, pecivo, itd.) vec uvek otpremnica (jer IS radi uglavnom sa dokumentacijom, a i zvucalo bi glupo kada bismo imali tok KIFLA recimo). To mu dodje kao neka potvrda da smo kupcu isporucili ono sto zeli... E sad kad je kupac dobio otpremnicu, mozemo jos dodati recimo tok PLACANJE ka sistemu, i recimo RACUN ka kupcu... Nadam se da je sad malo jasnije sta je otpremnica...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2009. 22:07:44 
Moderator
Korisnikov avatar

^ Morala sam da to nacrtam da bih skapirala na sta mislis :D
Jasno mi je otprilike
Samo sto smo mi na tom nekom konkretnom primeru prodavnice te tokove: katalog, narudzbenica, otpremnica, prijemnica, faktura stavljali izmedju dobavljaca i IS prodavnice, a izmedju kupaca i prodavnice ove tokove: zahtev za robom, informacije o robi (pod ovim se kao podrazumeva da se kupcu urucuje ta neka roba, kao sto si ti gore rekao - kifla) i racun koji kupac na kraju dobije...
Ali, valjda, to i nije toliko bitno. Verovatno moze da se predstavi na vise razlicitih nacina...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2009. 19:49:46 

Pridružio se: 28.05.2008. 15:19:09
Godina: Padobranac
jel moze neko da ispise sva pravila koja nikako ne bi smeli da prekrsimo pri crtanju dijagrama?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2009. 20:06:00 
Moderator
Korisnikov avatar

^ Ta pravila imas u onoj pp prezentaciji, ali ajde da napisem neka najvaznija:

- Tokovima podataka ne mogu da se povezu 2 interfejsa, 2 skladista, niti interfejs i skladiste.
- Na dijagramu konteksta ne postoje skladista.
- Svaki proces mora da ima bar 1 ulaz i bar 1 izlaz.
- Svako skladiste mora da ima bar 1 ulaz ili bar 1 izlaz.
- Svaki interfejs mora da ima bar 1 ulaz ili bar 1 izlaz, a moze i oba.
- Tok podataka mora biti imenovan osim ako ide od ili ka skladistu, a nosi celu strukturu tog skladista (ima svoj izvor i ponor gde se spustaju podaci).
- Svaki proces mora da ima ime iz koga moze jasno da se vidi sta se desava u tom procesu (koju funkciju obavlja) i brojnu oznaku (referencu) koja ne mora da ima nikakve veze sa redosledom izvrasvanja procesa.
- balans tokova: Svi tokovi podataka vezani za neki proces moraju da se pojave i na njegovom dekomponovanom dijagramu.
- Kada se skladiste pojavi na nekom nivou dekompozicije, mora se pojaviti i na svakom nizem nivou dekompozicije tog procesa.

Takodje, nama je receno i ovo pravilo:
- Na prvom nivou dekompozicije pojavljuju se samo ona skladista koja su zajednicka za vise procesa, a interna za neki proces se ne prikazuju
ali izgleda da ostalim grupama nije...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2009. 23:46:44 

Pridružio se: 13.08.2008. 17:11:56
Godina: Apsolvent
Estela je napisao:

"Дозвољава се да складиште нема улазни ток, подразумевајући да се формира и ажурира у неком другом систему."

p.s. Kad smo vec kod balansa tokova na tom dijagramu koji si u nekom od predhodnih postova postavila fali jedan tok od dobavljaca (otpremnica)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2009. 02:26:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2008. 12:39:22
Godina: III
Estela, jel' mozesh da ubacish u svoj sig: "Zashto jednostavno kad moze komplikovano?" :D

Ovo shto te je Alex ispravio, jer nije lepo objasnio citat: Skladishte moze, i najcheshce u nashim sluchajevima ima i ulaz i izlaz, ali moze da ima samo izlaz. Ulaz ne mora da ima, jer kao shto definicija kaze, moze da se azurira, tj. "puni" u nekom drugom IS-u, or w/e..

Toliku ste frku digli oko ovog "testica", jee :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2009. 07:12:57 
Moderator
Korisnikov avatar

Alex89 je napisao:
Estela je napisao:

"Дозвољава се да складиште нема улазни ток, подразумевајући да се формира и ажурира у неком другом систему."

Kao sto rekoh mora da ima 1 ulaz ili 1 izlaz, ne mora da ima oba, a moze i da ima oba.

Jumper je napisao:
Estela, jel' mozesh da ubacish u svoj sig: "Zashto jednostavno kad moze komplikovano?"

E vala, to tvoje objasnjenje je gore i komplikovanije od mog... :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2009. 12:29:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.12.2008. 22:44:19
Godina: I
Jel moze neko ako ima da okaci text zadatka sa elektronskom prodavnicom?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2009. 16:11:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.02.2009. 20:08:41
ja mislim da nema nikakv tekst za taj zadatak, samo oni elementi, interfejsi i to...jesi na to mislio :yo: :yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: ALOOOOO
PostPoslato: 17.03.2009. 16:13:08 

Pridružio se: 05.01.2009. 20:26:04
EJ da pitam jel zna neko kod onog lazovica, Laze, kako se vec zove ne znam, a8, do kog slajda se uci kod njega??? do 55 ili 72?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 435 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Sledeća