Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 339 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 13:54:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
Smer: ME
Citiraj:
PREDLOG ZAKONA
O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANjU

Član 1.

U Zakonu o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RS”, br. 76/05 i 100/07-autentično tumačenje – u daljem tekstu: Zakon), u članu 123. stav 1. reči: „najduže za dve godine po isteku redovnog trajanja studija” zamenjuju se rečima: „najkasnije do kraja školske 2011/2012. godine”.

Član 2.

Izuzetno od odredaba člana 84. stav 4. i člana 88. st. 1-4. Zakona, studenti koji su upisani na osnovne studije na visokoškolskoj ustanovi posle stupanja na snagu Zakona, a zaključno sa upisom u prvu godinu osnovnih studija školske 2009/2010. godine, mogu zadržati status studenta koji se finansira iz budžeta, odnosno mogu nastaviti studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta:
1) ako su u školskoj 2007/2008. godini ostvarili najmanje 42 ESPB boda;
2) ako u školskoj 2008/2009. godini ostvare najmanje 48 ESPB bodova;
3) ako u školskoj 2009/2010. godini ostvare najmanje 54 ESPB boda.
Studenti iz stava 1. ovog člana mogu zadržati status studenta koji se finansira iz budžeta najduže:
1) godinu dana po isteku redovnog trajanja studija - ako su upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2006/2007, odnosno 2007/2008. godine;
2) šest meseci po isteku redovnog trajanja studija - ako su upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2008/2009, odnosno 2009/2010. godine

Član 3.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

4542008.191/10

PREGLED ODREDABA ZAKONA KOJE SE MENjAJU I DOPUNjUJU

Studenti

Član 123.

Studenti upisani na osnovne studije na višim školama do stupanja na snagu ovog zakona mogu završiti ove studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najduže za dve godine po isteku redovnog trajanja studija NAJKASNIJE DO KRAJA ŠKOLSKE 2011/2012. GODINE.
Studenti upisani do stupanja na snagu ovog zakona na studije na višim školama koje ne dobiju dozvolu za rad mogu završiti studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija u roku od dva godina od dana donošenja rešenja o odbijanju zahteva za izdavanje dozvole za rad.
Studenti upisani na magistarske studije do stupanja na snagu ovog zakona imaju pravo da završe studije po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najduže zapet godina od stupanja na snagu ovog zakona.
Studenti upisani na doktorske studije, odnosno kandidati koji su prijavili doktorsku disertaciju do stupanja na snagu ovog zakona, imaju pravo da završe studije po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija, odnosno da steknu naučni stepen doktora nauka, najduže za pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.
Studenti iz stava 1. ovog člana imaju pravo da nastave započete studije po studijskom programu koji je donet u skladu sa odredbama ovog zakona, na način i po postupku utvrđenim opštim aktom visokoškolske ustanove.

ČLAN 2.

IZUZETNO OD ODREDABA ČLANA 84. STAV 4. I ČLANA 88. ST. 1-4. ZAKONA, STUDENTI KOJI SU UPISANI NA OSNOVNE STUDIJE NA VISOKOŠKOLSKOJ USTANOVI POSLE STUPANjA NA SNAGU ZAKONA, A ZAKLjUČNO SA UPISOM U PRVU GODINU OSNOVNIH STUDIJA ŠKOLSKE 2009/2010. GODINE, MOGU ZADRŽATI STATUS STUDENTA KOJI SE FINANSIRA IZ BUDžETA, ODNOSNO MOGU NASTAVITI STUDIJE U STATUSU STUDENTA KOJI SE FINANSIRA IZ BUDžETA:
1) AKO SU U ŠKOLSKOJ 2007/2008. GODINI OSTVARILI NAJMANjE 42 ESPB BODA;
2) AKO U ŠKOLSKOJ 2008/2009. GODINI OSTVARE NAJMANjE 48 ESPB BODOVA;
3) AKO U ŠKOLSKOJ 2009/2010. GODINI OSTVARE NAJMANjE 54 ESPB BODA.
STUDENTI IZ STAVA 1. OVOG ČLANA MOGU ZADRŽATI STATUS STUDENTA KOJI SE FINANSIRA IZ BUDžETA NAJDUŽE:
1) GODINU DANA PO ISTEKU REDOVNOG TRAJANjA STUDIJA - AKO SU UPISANI U PRVU GODINU OSNOVNIH STUDIJA ŠKOLSKE 2006/2007, ODNOSNO 2007/2008. GODINE;
2) ŠEST MESECI PO ISTEKU REDOVNOG TRAJANjA STUDIJA - AKO SU UPISANI U PRVU GODINU OSNOVNIH STUDIJA ŠKOLSKE 2008/2009, ODNOSNO 2009/2010. GODINE

4542008.191.doc/6

O B R A Z L O Ž E Nj E

I USTAVNI OSNOV

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u članu 79. tačka 10. Ustava, kojim je utvrđeno da Republika Srbija uređuje i obezbeđuje sistem u oblasti obrazovanja, kao i sistem javnih službi.

II RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA

U početnom periodu reforme visokog obrazovanja, koja je započeta stupanjem na snagu Zakona o visokom obrazovanju, visokoškolske ustanove su pristupile usklađivanju studijskih programa i režima studija sa odredbama Zakona i Pravilnika o standardima i postupku za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa ("Službeni glasnik RS", broj 106/06), koje je utvrdilo Nacionalni savet za visoko obrazovanje.
S obzirom na obaveze koje u procesu reforme imaju visokoškolske ustanove, a posebno u vezi sa uvođenjem ESPB bodova kao mere opterećenja studenata, potrebno je izvršiti mnogo izmena koje se odnose na studijske programe, metode izvođenja nastave i udžbenika. Te aktivnosti visokoškolskih ustanova i dalje traju i tek će okončanje procesa akreditacije (2009. godine) dati odgovor na pitanje uspešnosti visokoškolskih ustanova u pogledu utvrđivanja opterećenja studenata izraženog ESPB bodova. Takođe, treba imati u vidu činjenicu da je i studentima potrebno određeno vreme da bi se upoznali sa novim režimom studija i prilagodili mu se.
Zbog navedenog, neophodno je da se ESPB bodovi uvode postepeno, uz stalno praćenje stvarnog opterećenja studenata i odgovarajuću korekciju broja bodova na osnovu analiza ispitnih rezultata, odnosno prolaznosti studenata na ispitima i mišljenja studenata o efektivnom opterećenju u savlađivanju programskih sadržaja.
Imajući u vidu navedeno, ocenjeno je da je potrebno da se za studente koji se upisuju na studije u prve četiri godine po započetoj reformi visokog obrazovanja, promeni uslov za studiranje na teret budžeta, odnosno da se za ove studente Zakonom utvrdi manji broj ESPB bodova kao uslov za zadržavanje, odnosno sticanje statusa studenta koji se finansira iz budžeta.
Radi preciziranja roka u kome studenti, upisani na osnovne studije i na studije na višim školama do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, mogu završiti započete studije, predlaže se izmena u članu 123. stav 1.

III OBJAŠNjENjE POJEDINAČNIH REŠENjA

Predloženom izmenom u članu 1. bliže se precizira rok u kome studenti upisani na osnovne studije i na studije na višim školama do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, mogu završiti ove studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija.
U članu 2. utvrđuje se dinamika postepenog prelaska na režim studija koji je propisan Zakonom.
U članu 3. predlaže se da Zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", imajući u vidu datum početka školske 200/2009. godine i potrebu da se upis na studije u ovoj školskoj godini obavi u skladu sa privilima utvrđenim ovim zakonom.

IV FINANSIJSKA SREDSTVA POTREBNA ZA SPROVOĐENjE
ZAKONA

Za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budžetu Republike.

V RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA PO HITNOM POSTUPKU

Nedonošenje ovog zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po rad visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika.

4542008.191/8
FINANSIJSKI EFEKTI PREDLOGA ZAKONA O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANjU

Za planiran broj studenata (približno oko 6000), koji će se dodatno finansirati iz budžeta, najduže za jednu godinu po isteku redovnog trajanja studija za školsku 2006/07 i 2007/08, potrebno je obezbediti oko 264.000.000 dinara na mesečnom nivou, ali tek u budžetu za 2009. godinu, jer će se finansijski efekti primene ovog zakona odraziti na potrebna budžetska sredstva tek u idućoj godini.
Predlogom finansijskog plana Ministarstva prosvete za 2009. godinu nisu obuhvaćena ova dodatna sredstva, a precizni efekti primene zakona mogu se dobiti tek u februaru 2009. godine, kada sve visokoškolske ustanove dostave tačan broj upisanih studenata.
Znači, nisu potrebna dodatna sredstva za finansiranje po osnovu efekata ovih izmena u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu.

Citiraj:
NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE
-PREDSEDNIKU-

Na osnovu čl. 145. stav 1. i čl. 163. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije ("Službeni glasnik Republike Srbije" br_56/05 -prečišćeni tekst i br.81/06), na PREDLOG ZAKONA O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU, podnosimo sledeći:

Amadman

U članu 2. stav 1. reči: "člana 84. stav 4. i" brišu se, reči: "mogu zadržati" zamenjuju se rečima: "zadržavaju", a reči "mogu nastaviti" zamenjuju se rečima "nastavljaju".

Posle stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:

"Student iz stava 1. ovog člana koji se sam finansira, nastavlja studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta, pod uslovima iz stava 1. tač. 1) - 3) ovog člana, ako se rangira u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta, na način i po postupku utvrđenom opštim aktom visokoškolske ustanove."
U dosadašnjem stavu 2., koji postaje stav 3. reči: "stava 1." zamenjuju se rečima: "st. 1. i 2."

Obrazloženje

Amadmanom se preciznije utvrđuje pravo studenata na finansiranje studija sredstvima iz budžeta Republike zaključno sa upisom u prvu godinu osnovnih studija školske 2009/2010.godine i obezbeđuje primena principa autonomije visokoškolskih ustanova u delu koji se odnosi na određivanje broja studenata koji se finansiraju iz budžeta.

Narodni poslanik
Jagoda Jorga

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:00:55 

Pridružio se: 02.03.2007. 14:54:05
Mislim da si ovo zaboravo: Student iz stava 1. ovog člana koji se sam finansira, nastavlja studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta ako se rangira u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta, na način i po postupku utvrđenom opštim aktom visokoškolske ustanove.

Poslednji put menjao Ranger dana 19.10.2008. 14:03:54, izmenjena 2 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:01:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Godina: Dipl.
Smer: IS
Gde je ovde 20%?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:04:32 

20% pise u zakonu (onom iz 2005. )

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:08:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Sramota :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:08:54 
Korisnikov avatar

@Ranger

Gde sam to izostavio?! :zbun:

@Kobass

to je clan 84-i iz postojeceg zakona.

Citiraj:
IZ TRENUTNOG ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU

Broj studenata
Član 84.
Samostalna visokoškolska ustanova utvrđuje broj studenata koji se
upisuje na studijske programe koje organizuje, a koji ne može biti veći od broja
utvrđenog u dozvoli za rad.
Utvrđivanje broja studenata iz stava 1. ovog člana vrši se na predlog
visokoškolskih jedinica u sastavu samostalne visokoškolske ustanove, u skladu sa
statutom te ustanove.
Odluku o broju studenata za upis u prvu godinu studijskog programa
koji se finansira iz budžeta, za visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač Republika,

donosi Vlada, po pribavljenom mišljenju visokoškolskih ustanova i Nacionalnog
saveta, najkasnije dva meseca pre raspisivanja konkursa.
U narednim godinama studija broj studenata iz stava 3. ovog člana
visokoškolska ustanova može povećati za najviše 20% u odnosu na prethodnu
godinu
, u skladu sa odlukom nadležnog organa visokoškolske ustanove.

Poslednji put menjao Dj_Patkica dana 19.10.2008. 14:09:28, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:09:04 

Izostavio, mislim obratio paznju na to... Samofinansirajuci studenti...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:11:06 

Pridružio se: 04.01.2008. 20:17:56
Znaci to je to, stvarno su jadni... Jedino mi se svidja sto su sf i budzetlije ravnopravni ili gresim?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:11:09 

Pridružio se: 26.09.2008. 13:34:53
Godina: I
Koliko vidim, pise da budzetlije zadrzavaju status ako daju uslov? ili pogresno vidim?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:11:46 
Korisnikov avatar

@Ranger

Pa nisam to izostavio, eno u amadmanu ta recenica. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:14:31 

Vanja Bisercic je napisao:
Koliko vidim, pise da budzetlije zadrzavaju status ako daju uslov? ili pogresno vidim?

Ja mislim isto ovo, a da se ostali rangiraju kao sto pise... Samo to...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:15:30 
Korisnikov avatar

Iz predloga izmene zakona:

Citiraj:
mogu zadržati status studenta koji se finansira iz budžeta,

Ovo su studenti koji su bili vec na budzetu.

Citiraj:
odnosno mogu nastaviti studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta:

Ovo su studenti koji su pre bili na samofinasiranju.

--------------------------------------------

Iz amadmana:

Citiraj:
"Student iz stava 1. ovog člana koji se sam finansira, nastavlja studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta, pod uslovima iz stava 1. tač. 1) - 3) ovog člana, ako se rangira u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta

Ovde se podrazumevaju i budzetlije i samofinansirajuci.

---------------

Koliko smo kolega dostojewski i ja uspeli da skapiramo, amdman je samo vratio na snagu clan 84. postojeceg ZoVO-a, kojim se postoji kvota koja moze da se podigne za 20%. A mi i kad smo pisali molbu NAJBITNIJE nam je bilo ukidanje kvote.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:18:02 

Tako pise,

MOGU ZADRŽATI STATUS STUDENTA KOJI SE FINANSIRA IZ BUDžETA, ODNOSNO MOGU NASTAVITI STUDIJE U STATUSU STUDENTA KOJI SE FINANSIRA IZ BUDžETA:
1) AKO SU U ŠKOLSKOJ 2007/2008. GODINI OSTVARILI NAJMANjE 42 ESPB BODA;
2) AKO U ŠKOLSKOJ 2008/2009. GODINI OSTVARE NAJMANjE 48 ESPB BODOVA;
3) AKO U ŠKOLSKOJ 2009/2010. GODINI OSTVARE NAJMANjE 54 ESPB BODA.

i ovde se menja rec iz "mogu zadrzati" u "ZADRZAVAJU" i "mogu nastaviti" u "NASTAVLJAJU" (u amandmanu gdje Jorge)

Veoma jasno

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:19:56 

@ patkica

Pa cemu onda prvi stav, ako se uvodi drugi, koji ponistava znacenje prvog?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:21:18 
Korisnikov avatar

Citiraj:
"Student iz stava 1. ovog člana koji se sam finansira, nastavlja studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta, pod uslovima iz stava 1. tač. 1) - 3) ovog člana, ako se rangira u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta, na način i po postupku utvrđenom opštim aktom visokoškolske ustanove."

Veoma jasno da se vraca na snagu clan 84., koji ogranicava broj budzetskih mesta, za sta smo dobili uverenje da ce biti uklonjeno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:22:35 

To je jasno, i to je uzas...prosto neverovatno ...

to je ono, kao dali su nam nesto, pa cemo zaboraviti ono sto trazimo....e pa nece moci :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:23:42 
Korisnikov avatar

Drugi stav ne ponistava prvi stav, vec ga samo ogranicava. :)

je*em mu mater koliko je konfuzno prvi clan, drugi stav, clanovi stavovi i cuda... :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:24:23 

Dj_Patkica je napisao:

Iz amadmana:

Citiraj:
"Student iz stava 1. ovog člana koji se sam finansira, nastavlja studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta, pod uslovima iz stava 1. tač. 1) - 3) ovog člana, ako se rangira u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta

Ovde se podrazumevaju i budzetlije i samofinansirajuci.

Ovde mislim da vam je greska u tumacenju, jer se eksplicitno navodi da je to :"Student koji se sam finansira (iz stava 1 ovog clana)", on nastavlja ako se rangira u okviru ove kvote...

Ovo tumacenje jeste bolje po nas, koji smo na budzetu; ali svakako da ta kvota ne treba da postoji i da trebaju SVI, bez obzira na status da predju na budzet...

Ako ja gresim bice bolje po samofinansirajuce jer ce im dati vece sanse, ako patkica gresi bice bolje po budzetlije sa 42+ boda, ali niko od nas nije pravnik...

Svakako da treba da nastavimo sa borbom da se ta crta ukine...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:26:18 

Slazem se sa gore navedenim

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:26:26 
Korisnikov avatar

@Ranger

Bem mu misha... Mislim da si upravu, i ovako me boli glava, a oni ga bas zabiberili. :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:33:24 

E moj braco koliko sam ja taj zakon puta citao... :udri: :lol:

Cuj patak: Ti organizuj strajk, ja cu da tumacim zakone i mozda mozemo za nesto i da se izborimo!? ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 14:35:01 
Korisnikov avatar

Sva sreca ne moram ja da tumacim. :) Ima pravnika medju delegatima studenata koji organizuju proteste. ;)

U svakom slucaju ako si voljan da pomognes oko organizacije studenata na FON-u javim mi se na pp. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 15:17:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2007. 08:40:31
Godina: IV
ja imam 48bodova ali sam obnovio prvu god, a bio sam na samofinansiranju, da pokusavam 29-og ili sutra da pohitam??? :((

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 15:20:56 
Korisnikov avatar

Ne razumem?! Ti si sad obnovio godinu?! Ili si vec dva put isao prvu?!

Ako si sad obnovio godinu, to je to ti si opet upisao prvu i ne mozes sad da upisujes drugu.

Ako si vec dva put isao u prvu, onda si automatski ostao bez prava da drugu upises na teret budzeta, tj tek ces trecu moci da upises na teret budzeta ako sve ocistis.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 15:29:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2007. 22:50:11
^pa kako sad obnovio ako covek ima 48 bodova, razmisljaj malo!
^^posto si svakako ostao na samofinansiranju, mozda mozes da pokusas i sutra, jer tebe ove nove odredbe zakona ne kace, sta god oni resili.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 339 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sledeća