Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 880 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05.09.2008. 23:10:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
Smer: ME
Ja sam ovo vec pisao, ali od viska glava ne boli.

http://www.parlament.sr.gov.yu/content/ ... d=271&t=Z#

Dj_Patkica je napisao:
Ovako zakon ne govori nista o ovom postepenom uvodjenju bolonje, i podizanja praga za budzet.

Zakon kaze da za budzet treba 60 poena, a za samofinansirajuci 37 ESPB, sto se tice onih koji su bili samofinasirajuci, a ocistili su godinu (imaju 60 ESPB), e oni imaju "priliku" da upadnu na budzet, ako im to "rang lista" dozvoli. (pogledati clanove 87 i 88, PRAVILA STUDIJA i STATUS STUDENATA).

Citiraj:
Студент који се финансира из буџета опредељује се за онолико предмета колико је потребно да се оствари најмање 60 ЕСПБ бодова.
Студент који се сâм финансира опредељује се, у складу са студијским програмом, за онолико предмета колико је потребно да се оствари најмање 37 ЕСПБ бодова.

Da ne bude zabune...
Citiraj:
Студијским програмом може се условити опредељивање студента за одређени предмет претходно положеним испитима из једног или више предмета утврђених студијским програмом.

Citiraj:
Статус студента
Члан 88.
Студент који се финансира из буџета и који је у току школске године, у оквиру уписаног студијског програма, по положеним испитима стекао 60 ЕСПБ бодова, има право да се и у наредној школској години финансира из буџета.
Студент који се финансира из буџета и који у току школске године оствари мање од 60 ЕСПБ бодова, може наставити студије у статусу студента који сâм финансира студије.
Студент који се сâм финансира и који у току школске године оствари 60 ЕСПБ бодова из текуће године студијског програма, може да се у наредној школској години финансира из буџета.
Право из става 3. овог члана студент остварује ако се рангира у оквиру укупног броја студената чије се студије финансирају из буџета, на начин и по поступку утврђеним општим актом високошколске установе.
Студент који се финансира из буџета може у том статусу да има уписан само један одобрен, односно акредитован студијски програм на истом нивоу студија

A sta se desava...
http://www.studentskisvet.com/info/2008 ... ne-studija

Citiraj:
Konferencija univerziteta u Srbiji predložila je Ministarstvu prosvete da se broj bodova potreban za upis naredne godine studija postepeno povećava, izjavio rektor univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Kovačević je kazao da je plan da se 2010. godine stigne do zakonom propisanog uslova od 60 poena za upis naredne godine studija. Kovačević je naveo da je za donošenje takve odluke potrebna saglasnost vlade, a potom i Skupštine Srbije.

"Reč je zapravo o amandmanu na Zakon o visokom obrazovanju, zato je potrebno da se o tome izjasni i parlament. Konačna odluka mora biti doneta do oktobra, pošto tada počinje upis u narednu godinu studija", kazao je rektor Univetrziteta u Beogradu.

Kovačević je precizirao da se postepeno povećanje broja bodova odnosi isključivo na budžetske studente, pošto je za samofinansirajuće akademce zakonom utvrđeno da narednu godinu studija mogu upisati sa 37 bodova. On je naveo da je Ministarstvu prosvete upućen predlog koji je Senat Univerziteta u Beogradu usvojio u maju, a taj dokument su prihvatili svi državni univerziteti u Srbiji.

Prema tom predlogu studenti koji su školske 2007/08. godine bili brucoši da bi upisali narednu godinu studija moraju da steknu 43 poena.

"Studentima koji školske 2008/09. godine upisuju prvu godinu fakulteta za upis na drugu godinu studija biće potrebno 49 bodova", kazao je Kovačević. On je naveo da je izuzetak generacija studenata koja je studije počela školske 2006/07. godine i koja je prošle godine mogla da upiše drugu godinu studija sa 37 poena. Kovačević je podsetio da su studenti te generacije umesto da drugu godinu studija upišu sa obaveznih 60 poena dobili 23 boda kredita koje imaju pravo da iskoriste u bilo kojoj narednoj godini studija.

"Mnogi su te bodove već iskoristili, a sada bi tim studentima trebalo da bude omogućeno da dobiju još šest bodova kredita", dodao je on.

Rektor univerziteta u Beogradu je precizirao da će, na primer, student koji je fakultet upisao 2006/07. godine i protekle školske godine potrošio sva 23 boda kredita, treću godinu studija moći da upiše ako osvoji 54 poena.

Sto znaci niko nista ne zna, i ne moze da tvrdi... Glavni krivci eno sede u skupstini i prepucavaju se i zasvrbe ih levi guz, za nas studente, i ne samo njih vec i ove iz Ministrastva. Za sve treba para, a oni moraju da izaberu il' cemo se uvucemo u dupe studentima, il' penzionerima, izgleda da su guzice penzionera bile primamljivije, ovaj put. :udri:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.09.2008. 23:12:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.09.2008. 19:48:51
Godina: IV
Smer: UK
@Chaki svaka ti dala..

Ja imam vise poena od nekog sa filoloskog. On ima pravo da upise na budzet a ja ne ??? + Slobodna procena fon je tezi od filoloskog . Svima su isti zakoni, i njima kao i nama. Tako da ovi koji buncaju i opravdavaju ovu torturu nek' napisu molbu da se njima licno poveca skolarina na 240.000.

Neka se neko raspita sta i kako da preduzimamo, popustice i sami znaju da nisu u pravu. Sada moramo da budemo jaci nego ikad. Nismo mi za dzabe studenti fona pa sutra cemo imati ovakvu situaciju u preduzecu. pozz my people

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.09.2008. 23:37:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.02.2008. 00:37:42
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Jedino sto mi sada mozemo da uradimo je da SVI dodjemo 11-og!!!
To je najmanje sto mozemo da ucinimo!!! Ja znam da ja hocu. A ako ispadnem budala i glup i ovca, sta da radim, bar sam pokusao... Sigurno ne mogu ispasti veca budala od ove sto su me vec napravili "men in black" sa FON-a... :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 00:47:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.11.2007. 11:52:09
Godina: III
Uprava Fakulteta je napisao:
Prigovor na dovoljan uslov za upis druge godine studenti mogu uputiti Ministarstvu prosvete jer je ono jedino nadležno za izmenu člana 84. Zakona ili za donošenje roka do kog ovaj član Zakona nije obavezno primenjivati.

Ja opet citam sta nam je nasa draga uprava fakulteta napisala i ovo gore kad god procitam stalno shvatim kao da su hteli da nam kazu, jbg nismo mi krivi napili se ministri i ostala skupstinska elita (pogresi covek, a i jeftin onaj skupstinski restoran) kad su doneli ovo resenje, ali zato nemoj da ste budale mozete da se zalite pa ako budete imali srece da budu trezni prepravice oni to, ali budite brzi, zalite se sto pre sljivovica se uveliko svuda pece...ovo ako nisu hteli da nam kazu ja stvarno ne znam sta su hteli sa ovim pasusem.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 01:01:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.08.2008. 01:21:20
Godina: Dipl.
Mislim da bi posle razgovora 11og (ili vec 12og), ukoliko dobijemo neki neadekvatan odgovor od fakulteta najbolje bilo da se organizujemo svi lepo, i ozbiljno pripremimo neku strategiju za dalje aktivnosti; pa da lepo pocnemo sa pritiscima na fakultet, ministarstvo, studentski parlament i uopste sve relevantne institucije (znaci, peticije i prituzbe da pljuste na sve strane :ljutko: ...). A ukoliko i od ministarstva dobijemo neko bzvz objasnjenje, onda lepo da vidimo nesto preko ombudsmana (posto cela ova stvar i dodje neka zloupotreba nasih gradjanskih prava, sto bi bilo u njegovoj nadleznosti).

* a sto se tice lomace za ivy glasam za, tek u ime jedinstva i solidarnosti sa ruljom :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 08:56:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2007. 13:52:04
BOGOVI je napisao:
Stariji studenti ujedinite se, i recite mi da li je problem upisati ME smer u oktobru, da li zapravo ima mesta?

Hvala unapred.
A jel ti uopste citas ove postove..Jel vidis da upis nece biti kao prosle godine!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 09:47:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2008. 11:58:55
Godina: III
::SHOMY je napisao:
BOGOVI je napisao:
Stariji studenti ujedinite se, i recite mi da li je problem upisati ME smer u oktobru, da li zapravo ima mesta?

Hvala unapred.
A jel ti uopste citas ove postove..Jel vidis da upis nece biti kao prosle godine!!!

Nista ti ja ovo ne razumem Shomy moj...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 10:53:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2007. 13:52:04
^ aj ovako...
Prvo se upisuju oni koji su ocistili godinu u bilo kom roku..Kad se oni upisu pravi se rang lista svih onih koji su dali uslov, a nisu ocistili godinu... I popounjavaju se mesta presotala mesta na budzetu(od onih 366).. To u kom roku si dao uslov ne igra veliku ulogu.. tj. bitno je samo ako ti imas isto bodova i isti prosek kao neko sto je dao ulsov u junu ili septembru pa ce on imati prednost pri upisu...
Nadam se da je sad jasnije...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 10:59:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.01.2008. 20:15:37
Godina: I
ja bi bas obavestila i neke medije pa i ministarstvu se zalila!! pa da vidimo....da se ide do kraja...njima se usladilo pa bi sad svake god sve vise para!Oni verovatno misle da cemo iskulirati to cim su rekli da se zalbe ministarstvu upucuju...slazem se sa svima vama,to samo na FON-u ima da neko da 10 od 11 ispita i razmislja i strepi dal ce upasti na budzet....E Srbijo!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Jedno pitanjce
PostPoslato: 06.09.2008. 12:41:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.04.2008. 20:15:04
ljudi sta mislite koje su sanse da upisem na budzet ako u oktobru budem imao onih 60 poena, sad imam 54, ostao mi jedan....HVALA

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 12:46:49 

Pridružio se: 04.09.2008. 17:14:53
^Ma upadas sigurno, opusteno.
E mora da se zalimo ministarstvu nema nam drugog, od faxa ne zavisi, a kad su nam napisali da mozemo da se zalimo ministarstvu, znaci da oni misle da ce da prodje zalba!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 13:20:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
Ja cu do ta 54 MOZDA da dodjem u oktobru. I... onda cu da strepim da li cu sa 9-10 polozenih ispita od 11 na budzet? Nije fer. Da ne pominjem kako su u studentskoj sluzbi svima ponavljali da smo sa 43 SIGURNO na budzetu, i da nista ne brinemo. Aha.

Ouuu da. Ovo treba dodati kao jednu od stavki na onom sastanku.
Zasto su onda pricali da je tako, ako sad nije? :durisha:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 13:22:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 02:17:36
jel se zna koliko ce ljudi primiti na koji smer od onih 366 koji ce na budzet...?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 13:42:51 

Pridružio se: 04.09.2008. 17:14:53
:-) je napisao:
jel se zna koliko ce ljudi primiti na koji smer od onih 366 koji ce na budzet...?

Do sad je bilo 30%isit i me a 20% om i uk.E sad posto tamo nista nisu naveli nadam se da ko god upadne u 366 moze da bira smer i da nece na dan upisa opet da menjaju onu odluku.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 14:33:37 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 14:30:14
Pa valjda je logicno da se prvo borimo za budzetska mesta pa tek onda za smer....ako je ista logicno na ovom faxu:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 16:53:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.02.2008. 13:14:27
ja ne znam za ostale ali ja idem sledecom logikom...neka nam je ostalo 300 mesta na budzetu,to znaci da recimo do kraja oktobra jos 100 ljudi ocisti godinu,neka 100 ljudi imaju jos samo 1 ispit i neka jos 100 ljudi imaju 2 ispita do kraja..iskreno mislim da je malo ne moguce da ima ovoliko ljudi...ako bude imalo ,to znaci da smo neka mnogo pametna generacija :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 17:32:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
^Pa recimo da smo po rezultatima na prijemnom druga generacija po uspesnosti. (tako nama rekose)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 17:59:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.01.2008. 22:31:30
bane je napisao:
to znaci da recimo do kraja oktobra jos 100 ljudi ocisti godinu

care, jel shvatash koliko ovo nema smisla shto prichas? 60+ ljudi je obrisalo u junu. Recimo da ce u septembru ochistiti svi kojima je ostalo 2 ispita. To je, mnogo ljudi! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 18:39:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
^^Pa to mnogo ljudi je prosle godine bilo 50 a na kraju oktobra 100...Cist da kazem sta je bilo prosle god, sto ne znaci da ce i ove...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 18:40:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Dajte bre ljudi, to što vi pričate su samo stavke, nagađanja i neke vaše računice. DA vam predstavim moju : Upisaće se svi koji budu ostvarili 60 poena (očekujem da će ih biti oko 100), upadaju svi sa 54 poena, upadaju svi sa 48 poena, i mali broj sa 43...Koliko god to bilo nemoguće i vi mislili da jeste, ja ipak milsim drugačije. To što je oko 60 ljudi dalo usllove u junu ne mora apsolutno ništa da znači. Možda ih bude više, možda manje.

Poenta je da ovi koji sada imaju 54 ne pitaju gluposti DA LI ĆU UĆI NA BUDŽET, naravno da hoćete!

Poenta je da moramo da pokažemo da nismo glupaci koji će da klimaju glavom za svaku odluku koju oni donesu, a naravno, na našu štetu. Kad je mogla druga godina da se izbori za svoja prava, možemo i mi, bez obzira što su imali drugačiji upis i školovanje. Čekamo sastanak i ako nam se ne sviđa šta su rekli, ja idem pravac u hodnik i ima da sednem na sred. A može štrajk ispred, ne bitno, samo hoćemo da vide da smo oštećeni.
Imamo dosta ljudi, više nego prošli put, definitivno. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 19:10:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.01.2008. 22:31:30
43 boda i data 3 potrebna uslovna predmeta po smerovima, i da budesh medju prvih 366 ljudi na listi koja se formira posle oktobarskog roka, na kojij su studenti rangirani po broju bodova.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 22:34:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 21:10:34
Ne mora da znaci da ce ispasti tako kako vi mislite. Moze da ocisti, ko sto rece kolega mnogo manje a moze i mnogo vise ljudi. To se nece znati do kraja oktobarskog. Ali poenta je da oni ne mogu da uvode pravila na kreju godine. Ja sam se raspitala kod drugih fakulteta, i ko sto rekoh svi imaju uslov, i svi koji daju ulaze na budzet bez obzira na broj studenata. Jedino FPN ima 60 poena i prosek 8,5. Tako da i oni planiraju strajk ako tako ostane. Mozemo da se udruzimo, posto smo komsije :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2008. 02:14:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2007. 19:12:54
^ Nije tacno da na drugim fakultetima nemaju granice za budzet. Idi na sajtove drugih fakulteta, i vidi kakva su obavestenja oni okacili....evo da ti skratim pretragu : identicna nasim :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2008. 12:12:33 

Pridružio se: 23.01.2008. 13:40:04
Godina: II
Mene interesuje jel sigurno da cemo imati oktobar 2 ???

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2008. 12:28:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Negde sam pročitao da će ga biti sigurno, samo se ne sećam gde (nisu puškice provereno) :P
Ispit se plaća 900 dinara i samo jedan predmet može da se prijavi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 880 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Sledeća