Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 420 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 00:14:54 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
Godina: Dipl.
Smer: IS
Evo sta je nama Ognjen rekao: Zadatak ce se sastojati iz 2 ili 3 recenice, i sadrzace 3-5 entiteta.

Ne bi trebalo da bude tesko mnogo, mada mene malo plasi to sto ce tekst biti tako kratak, a bice dosta stvari da se crta...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 00:22:08 
Moderator
Korisnikov avatar

E da, Ognjen je rekao i da SIGURNO dolazi agregacija...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 10:24:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.01.2008. 13:09:32
Godina: II
TheNatural je napisao:
moze da bude i bez atributa...ne znam uopste zasto je u ovom primeru asortiman tu gde jeste i zasto je agregacija pa ako ima neko pametan da to sve pojasni...mnogi bi cenili

Asortiman je tu zato sto sa obe strane imas vezu cija je gornja granica M.
Dakle, kad god imas vezu (nesto,M) - (nesto,M) pravis agregaciju.
To je uvek tako, rek'o je Cuk u petak na vezbama.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 12:30:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.02.2008. 00:37:42
Godina: Apsolvent
Dominator je napisao:
zasto onda na slajdu 119. nema agregacije vec je samo obicna veza, da ga jbm!?!?!?

zato sto su i sami rekli da ima gresaka na slajdovima, a i meni je asistent rekao da uvek kad vidimo da su gornje granice M, stavljamo agregaciju

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 15:01:13 

Pridružio se: 18.01.2008. 23:08:14
Godina: I
Kobass je napisao:
Jel zna neko na sta bi trebalo da se obrati paznja od teorije?!

nama nina rece da vole da daju strukturna dinamicka pravila integriteta, odn ono restrict, cacade, setnull, setdefault..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 15:14:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2007. 14:33:24
Restrict - zabrana izvrsenja operacije

Cascade -povlaci lancanu odgovornost izvrsenja operacije

SetNull - postavlja kljucu null vrednost (nepoznata vrednost)

SetDefault - postavlja kljucu default (neku zvanicnu) vrednost

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 16:11:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
Smer: ME
Zato što lek ne postoji bez proizvođača.

Bane tebra radili smo unarnu vezu na vežbama. (onda kad smo imali kolokvijum iz OO)

Citiraj:
sad gledam ovaj model i zar nisu nezeljeni efekti isto sto i kontraindikacije

nisu, uzmi upustvo za lekove imaju obe stavke (proverio sam :D )

Citiraj:
(ako jesu, zar to onda ne bi trebalo da je slab objekat, a ne lek)

pazi tu ima mala fora totalno je nebitna ali je naša asist. bila baš dosledna. Recimo da postoji neki spisak kontraindikacija koji kasnije samo dodeljujemo leku (lao baza podataka pa samo izabereš iz liste) pa zato nisu slabi jer postoje. Nemojte da vas ovo zbunjuje može da se stavi kao i slab.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 16:52:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.01.2008. 18:41:20
Mogu ja za onaj moj primer, kod ovog drugog ima po meni nekih gresaka.
Radnik (SifraRadnika, Ime, Adresa) Preduzece (SifraPreduzeca, Atribut1, Atribut2, SifraDelatnosti), Delatnost (SifraDelatnosti, Atribut1, Atribut2), RadniOdnos (SifraRadnika, SifraPreduzeca,DatumPocetkaRadnogOdosa, DatumZavrsetkaRadnogOdnosa), Plata (SifraRadnika, Iznos, DatumPrimanja), Sindikat (SifraSindikata, Naziv), Clanstvo (SifraRadnika, SifraSindikata), Proizvodi (SifraProizvoda, Atribut1, Atribut2), Asortiman (SifraPreduzeca, SifraProizvoda), Masine (SifraProizvoda, Atribut1, Atribut2), Materijali (SifraProizvoda, Atribut1, Atribut2), SastojiSe(SifraProizvoda, SifraProizvodaUSastavu).
Nadam se da nema gresaka. :)

Poslednji put menjao Milic@ dana 13.04.2008. 17:00:48, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 16:58:42 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
@milica: Rekao bih da nema grešaka. Samo mislim da je u tekstu stajalo i vođenje evidencije o Datumu početka radnog odnosa i Datumu Završetka radnog odnosa koji bi trebalo da se stavi u agregaciju između objekata Preduzeće i Radnik i to je to! :) [/u]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 16:58:58 
Korisnikov avatar

Jel moze neko da mi pomogne??? Kada prebacujemo MOV u relacioni model, uzmimo za primer slajd 130 i 131, krenuli smo od poslovnog partnera i napisali njegove atribute, e sad kada smo nastavili sa narudzbenicom, da li tu gledamo ovu vezu "upucena" (1,1-1,m), pa po tome ispisujemo te kolone ili prvo uzimamo u obzir ona pravila za objekte? Drugim recima, o kojim pravilima razmisljam prvo? O kardinalnostima za one veze ili o pravilima za objekte? :prso:
Nadam se da me je neko razumeo... :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 17:04:51 
Korisnikov avatar

@Makelele, u pravu si, napisala sam samo kljuceve, a atribute nisam. Ispravljeno :)

@Hybrid, ne gledas vezu Upucena zato sto je kod Narudzbenice (1, 1) a ne (0, 1). Ako si to pitao :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 17:25:48 
Korisnikov avatar

Ovaj primer je nama asistent dao u petak na vezbama...
Nadam se da nisam nesto u zurbi zaboravio ili pogresio...
Slika
Jel moze neko da uradi relacioni model ovoga?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 17:27:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 15:51:54
Da li u zadatku gde PMOV treba da pretvorimo u relacioni model, treba da napishemo samo ovako rechima kao shto je Milica napisala par postova pre, ili treba da nacrtamo i onu semu relacija u nekakvom tabelarnom prikazu gde svaki objekat postaje tabela, kao zadnja strana u skripti... Pretpostavljam da samo treba da se ispishe relacija kao shto je gore napisana, ali me neko iznad zbuni pomenuvshi neko crtanje sheme relacije... Nadam se da nisam ukomplikovao pitanje... :)

I da... Da li neko moze da pojasni u par rechi shta su : narudzbenica, otpremnica i prijemnica... Mislim, konkretno nisam bio na vezbama kada je to objashnjeno josh za SSA, a treba mi sada za razumevanje ovih shema... Cisto gde se kada koja korisi, "ko kome shta daje i kada" od ovih dokumenata u poslovanju...

I josh jedno pitanjce... Ajde, ajde, najmanje sam pitao do sada :P
Dakle, moze li neko da pojasni kardinalnost izmedju objekata PosPartner i Narudzbenica npr., sa vezom "upucena", gde su kardinalnosti (0,M)-(1,1).

Xvala svim dobrim dushama :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 17:36:26 
Korisnikov avatar

Dzmidz_ZP je napisao:
Da li u zadatku gde PMOV treba da pretvorimo u relacioni model, treba da napishemo samo ovako rechima kao shto je Milica napisala par postova pre, ili treba da nacrtamo i onu semu relacija u nekakvom tabelarnom prikazu gde svaki objekat postaje tabela, kao zadnja strana u skripti... Pretpostavljam da samo treba da se ispishe relacija kao shto je gore napisana, ali me neko iznad zbuni pomenuvshi neko crtanje sheme relacije... Nadam se da nisam ukomplikovao pitanje... :)

I da... Da li neko moze da pojasni u par rechi shta su : narudzbenica, otpremnica i prijemnica... Mislim, konkretno nisam bio na vezbama kada je to objashnjeno josh za SSA, a treba mi sada za razumevanje ovih shema... Cisto gde se kada koja korisi, "ko kome shta daje i kada" od ovih dokumenata u poslovanju...

I josh jedno pitanjce... Ajde, ajde, najmanje sam pitao do sada :P
Dakle, moze li neko da pojasni kardinalnost izmedju objekata PosPartner i Narudzbenica npr., sa vezom "upucena", gde su kardinalnosti (0,M)-(1,1).

Xvala svim dobrim dushama :D

Treba samo ovako kako sam ja napisala ne treba da se crta nikakva tabela.

Narudzbenica, otpremnica i prijemnica su ti dokumenta koja se javljaju pri prodaji i kupovini u preduzecu. Narudzbenicu salje kupac prodavcu, Otpremnica se salje uz robu kada je prodavac salje kupcu, a prijemnica je dokaz o prijemu robe koju kupac potpisuje kada primi robu. Nadam se da ti je ovo jasno

Poslovni partner npr. prodavac moze da primi jednu ili vise narudzbenica ali kada saljes narudzbenicu saljes je samo jednom poslovnom partneru, ne mozes istu narudzbenicu da saljes, lupam, kod 5 prodavaca.

:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 17:47:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.02.2008. 13:14:27
Godina: IV
/primarni kljuc/-znam da se ne pise ovako ali ne znam drugacije:)
proizvodjac(/id proizv./naziv,tel,adresa)
lek(/id proizv.id leka/ime,lat naziv,uputstvo,id grupe)
grupa lekova(/id grupe/,atribut. . .)
leci(/id leka,id bolesti/)
bolest(/id bolesti/naziv,lat naziv)
se pakuje(/id lek,id pakovanja/)
pakovanje(/id pakovanja/,atribut1,atribut2..)
izaziva(/id nezeljenih e./atribut1)
kontriindikacije(/id kontr./atribut1..)
produkuje(/id leka,id kontr./)
ovo sam na brzinu odradio nadam se da je tacno ali nisam siguran..jedino nisam uradio unarnu vezu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 18:05:13 
Korisnikov avatar

bane je napisao:
/primarni kljuc/-znam da se ne pise ovako ali ne znam drugacije:)
proizvodjac(/id proizv./naziv,tel,adresa)
lek(/id proizv.id leka/ime,lat naziv,uputstvo,id grupe)
grupa lekova(/id grupe/,atribut. . .)
leci(/id leka,id bolesti/)
bolest(/id bolesti/naziv,lat naziv)
se pakuje(/id lek,id pakovanja/)
pakovanje(/id pakovanja/,atribut1,atribut2..)
izaziva(/id nezeljenih e./atribut1)
kontriindikacije(/id kontr./atribut1..)
produkuje(/id leka,id kontr./)
ovo sam na brzinu odradio nadam se da je tacno ali nisam siguran..jedino nisam uradio unarnu vezu

ISto je kao i tvoje samo sto kod izaziva su primarni kljucevi IdNezeljenihEfekata i IdLeka zato sto su gornje granice M i M. I unarna veza je
Zamena (IDLeka, IDLekaZamene)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 18:06:22 
Moderator
Korisnikov avatar

Proizvođač (IDproizv, Naziv, telefon, adresa)
Lek (IDProizv, IDleka, ime, upustvo, lat naziv, IDGrupe)
Bolest (IDbolesti, naziv, lat naziv)
Leči (IDleka, ID Bolesti)
Grupa lekova(Idgrupe, atribut)
Izaziva (IDLeka, IDNEzEfekta )
Nezeljeniefekti(IDNEzeEfekta, atribut, atribut, atribut)
SePakuje(IDleka, IDPakovanja )
Pakovanje (IDPakovanja, atribut, atribut)
Produkuje (IDLeka, IDkontraind )
Kontraindikacije (IDkontraind, atribut, atribut)
Zamena (IDLeka, IDLekaZamene) :D

nego ovde kod leka se pravi malo sranje, sudeći po pravilima dodeljuje mu primarni ključ koji se sastoj iz primarnog ključa objekta majke i njegovog ključa, dakle (IDProizv, IDleka, e sad po onim pravilima
Citiraj:
-ako sa jedne strane veze postoji kardinalnost 1,1 od veze nece nastati tabela vec se u tabelu sa te strane gde je 1,1 kao spoljni kljuc dodaje primarni kljuc drugog objekta
to znači da će da bude ovako
Lek (IDProizv, IDleka, ime, upustvo, lat naziv, IDGrupe, IDProizv) što izgleda *j*** zar ne što se veli ona slika nije ql, negde je kardinalnost pogrešna jer ne bi trewbalo da bude kontradiktorno, i mislim da kod leka treba da bude 1.M jer jedan isti lek može da prave i bugari i cigani etc... pa bi onda sve bilo ok zar ne? (naravno onda bi veza proizvodi takođe postala tabela)

Poslednji put menjao Neecola dana 13.04.2008. 18:19:31, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 18:51:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2007. 22:50:11
Ne sekirajte se oko relacionog, dace nam i kardinalnosti i sta je primarni kljuc, ako daju one uopstene primere samo sa slovima, radili smo mi kod Marka na vezbama, i sve je bilo dato. I tako je lakse, manje se pise :D

@neecola: nemoj da te buni to kod leka, on je slab objekat kod koga se podrazumeva veza 1,1 ka nadredjenom, i onda je zanemarujes kad vuces spoljni kljuc, tj. ne gledas nju, nego gledas da li postoji neka druga veza 1,1. Po pravilu slab objekat prvo vuce primarni od nadredjenog, pa svoj primarni, pa ostale svoje atribute, pa se gleda veza 1,1 iz koje vuce spoljasnji. ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 19:03:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2007. 14:33:24
Natasha, ti izgleda jos nisi krenula da ucis?
Imas slucajeva (u zavisnosti od kardinalnosti) kad moras da prevodis i veze u semu relacije.
Milic@, nama je rekao Ognjen da ce i to NARAVNO doci u obzir. Mada, on nikad naravno ne bi rekao za nesto da ne treba da se uci, e sad ako ti hoces da rizikujes...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 19:09:14 
Korisnikov avatar

^ vezu prevodis u sledecim slucajevima: 0,1-0,1 onda 0,1-0,M i 0,1-1,M pa 0,M-0,M i 1,M-1,M, a to sve pise na slajdovima.
@milica: i ja mislim da nece biti ta pravila kao teorijska pitanja, cini mi se da je Marko rekao. A svejedno, ako ih naucimo s razumevanjem, posto nam treba za zadatak, moci cemo i to da napisemo ako bas budu dali.

Poslednji put menjao mališa dana 13.04.2008. 19:14:22, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 20:29:08 
Korisnikov avatar

Evo mala pomoc za sve, nadam se da nije prekasno :)

Cuk je na vezbama rekao da od teorije 99% dolazi jedno pitanje sta je primarni, spoljni ili alternativni kljuc. Takodje, jedno pitanje ce najverovatnije da bude nesto od onoga klasifikacija, specijalizacija, generalizacija, apstrakcija... ima ih nekoliko na slajdovima.
Kaze da je ranijih godina u skoro svim grupama to bilo, tako da vredi nauciti, nije mnogo.

Dalje, obratiti paznju na 76 i 77 slajd. To je isto rekao na vezbama. S tim sto ona dva modela na 77 slajdu zajedno predstavljaju intelektualna sredstva za pravljenje is (nema na slajdu).

Jos nesto, isto nema na slajdovima, operacija suprotna klasifikaciji se zove uzorkovanje! To je prikazivanje jednog pojavljivanja (uzorka) datog tipa ili klase.

Malopre sam iskopao neke papire sa vezbi, pa rek'o da napisem... valjda ce biti od koristi :hvala:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 20:40:23 
Moderator
Korisnikov avatar

bravo bravo

nego pitanjce kako se prevodi ovo

Веза са кардиналношћу (1,1) – (1,1)
Оба објекта који у њој учествују преводимо у једну шему релације, чија су обележја сва обележја једног и другог објекта.

Кандидат за кључ у овој шеми релације су идентификатори једног и другог објекта који су у вези.

po ovome oba objekta postaju jedan što je suprotno onome svaki objekat postaje šema, i kako se zove ova šema? (kapiram da neće biti ali ko zna)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 20:43:29 
Moderator
Korisnikov avatar

^ Nama je Ognjen rekao da vezu (1,1)-(1,1) "necemo razmatrati"...:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 20:55:28 
Korisnikov avatar

na primer, ako imas objekat A(sa atributima A1# i A2) i objekat B(sa atributima B1# i B2), i oni su povezani vezom AB kod koje su kardinalnosti sa obe strane 1,1, kad prevodis u relacioni izgleda ovako: AB(A1#,B1#,A2,B2) i kao primarni se podvlace oba ova primarna i daju jedan slozen kljuc. Tacno je da se ovaj slucaj u praksi ne javlja skoro nikad, ali moguce je da ce nam doci na testu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2008. 21:23:30 
Korisnikov avatar

Ljudi, da li na 119-om i 124-om slajdu treba da se pravi agregacija? Nema je, a cini mi se da bi trebalo da bude. Na 119-om sam prilicno siguran da je greska, a za 124-i nisam, posto je unarna veza, pa ne znam da li tu vazi ono pravilo kad je M sa obe strane pravi agregaciju.

Jos nesto, da li je kod specijalizacije kardinalnost veze od nadtipa ka podtipovima (odozgo ka rombu sa slovom S) uvek (0,1) ili moze da bude nesto drugo? Gde god je bio primer specijalizacije, uvek je bilo (0,1), bar ja nisam video nista drugo.

Zna li iko?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 420 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sledeća