Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08.05.2004. 15:58:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.04.2002. 00:45:02
Godina: Dipl.
Smer: IS
[color=#000000]Hitno mi je potrebna pomoć!
Imam problem sa predefinisanim konstruktorom. Naime, iz jedne klase pozivam konstruktor druge klase (predefinisan) sa 3 parametra. Međutim, neće da se kompajlira već daje sledeću poruku:

[code]
EvidencijaOVakcinamaKontroler.java [80:1] cannot resolve symbol
symbol

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.05.2004. 23:08:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Dakle i meni je prvo palo na pamet da li je public i da li je u nekim paketima... ajde daj klasu Vakcina i njene konstruktore..
da li si proverio da li si uneo dobre tipove koji se traze u konstruktoru: String, boolean, double?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 00:00:17 
Korisnikov avatar

Proradilo je, ali samo u NetBeans-u. Kada program kompajliram i pokrenem iz konzole, javlja da ne prepoznaje metodu kreirajVakcinu(...) klase EvidencijaOVakcinamaKontroler iz koje se poziva konstruktor klase Vakcina. Imam i problem sa serijalizacijom objekata ove klase, koja isto radi u IDE-u a ne u konzoli.

Inače, u konzoli program kompajliram uz eksplicitno navođenje classpath-a. Sve klase su provereno public. Stvarno ne znam šta može da bude.

Kod je u attachment-u.

Još jedna sitnica mi zadaje probleme: kako da kod deserijalizacije ispitam kada je kraj fajla?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 00:25:46 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Hm. Da li si probao da ubacis default konstruktor?
public Vakcina(){}

Deserijalizaciju ne mogu da ti pomognem, nisam je radila... jos uvek :) no meni bi prvo palo na pamet da proverim da li objekat tipa File ima neku konstantu EOF, END_OF_FILE ili nesto slicno...

Edited By Jale on 1084059076

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 10:26:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.04.2002. 20:41:32
[color=#0000FF]Sto se tice serijalizacije:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 12:43:43 
Korisnikov avatar

Jale, ja uopšte nisam koristio objekat klase File, sem toga, ni ObjectInputStream ni FileInputStream nemaju metode za proveru da li je kraj fajla, a nigde ne mogu da nađem primer da se iz fajla podaci učitavaju u kolekciju, kao što je kod mene slučaj. U svim primerima (Eckel, Java dokumentacija...) prvo se upisuju podaci pa se odmah obavlja isto toliko čitanja. Probaću nešto preko izuzetaka da izboksujem, npr. da prvo prođem kroz datoteku, prebrojim čitanja, "uhvatim" izuzetak i tako saznam koliko puta treba da učitavam objekte.

Bageri, putanja je stavljena eksplicitno zato što NetBeans ima neke svoje podrazumevane putanje, a meni je datoteka u direktorijumu gde i kod. To ću naravno da izbacim. A ovaj kod što si mi dao ne radi :( , javlja da ne može da primeni operator ==. Probao sam na brzinu nekoliko varijanti ali ne pomaže.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 13:11:20 

Pridružio se: 22.03.2004. 04:09:40
Resenje koje ti je dao Bageri je ono pravo. Naime u Javi se tako radi provera kada je fajl gotov. Sve pomenute funkcije za ucitavanje iz nekog InputStream-a vracaju -1 ako naidju na kraj fajla (EOF). Onaj kod bi trebao da radi, ali pokusaj sa ovako postavljenim zaglavljem while petlje
while ((vak = (Vakcina) in.readObject()) !=-1) { ... } - za slucaj da krene sa desne strane parsiranje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 14:35:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Мени је неразумљива метода kreirajVakcinu:
1. она нема никакве везе са инстанцом класе којој припада те би ако уопште треба да постоји морала да се означи са static.
2. а метода би вероватно требала да поставља атрибут инстанце који је означен са v и типа је Vakcina. Међутим метода kreirajVakcinu то не ради, већ се користи локална променљива, која је истог назива као и атрибут инстанце. А иначе се тај атрибут инстанце нигде не користи...

Још нешто што није грешка али се обично не ради а то је увожење java.lang пакета (он је подразумевано увежен).

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 18:18:44 
Korisnikov avatar

Našao sam rešenje: ne serijalizujem pojedinačne objekte već celu kolekciju! Radi bez problema u NetBeans-u, dok u konzoli prijavljuje da klasa Vakcina ne može da se deserijalizuje. Aliza to već imam ideju kako da rešim.

Zlatko, dobro si primetio ono za konstruktor. Znam da mi je kod haotičan, pošto su potpisi klasa generisani iz case alata, pa ima dosta metoda koje su višak, obično implementacije sa navigabilnošću u oba smera, gde to nije potrebno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ]