Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18.09.2006. 23:15:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.06.2005. 12:50:22
Godina: Apsolvent
Smer: ME
ljudi,je l' treba da se uce i ovi primeri iz knjige za usmeni????

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.09.2006. 23:21:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.01.2005. 00:52:53
Godina: Dipl.
ne. ali treba vrrrlo da znash da razumesh shta si nauchio kada te profesorka pita neshto u vezi sa gradivom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.09.2006. 23:48:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.02.2006. 19:31:09
Ja sam polagala usmeni u septembru. Profesorka je bila vise nego korektna. Ljudi masovno nisu znali odgovore na podpitanja a polozili su. Ja nisam znala takodje a ona mi je sama dala odgovor, pitala da li sam razumela i dala mi ocenu. Treba uciti pitanja iz praktikuma koja nemaju u knjizi. Cak je pustala neke ljude da odgovaraju koji su odavno polozoli pismeni.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.09.2006. 00:00:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.02.2006. 19:31:09
Zadatak 10.(jako retko dolazi)
U vezi sa nabavkom materijala A dati su podaci:
- procenjena godisnja upotreba materijala iznosi 8000kg(A);
- procenjeni troskovi pribavljanja zaliha po porudzbini 10000 din.(S);
- procenjeni troskovi drzanja zaliha iznose 10% od njihove nabavne vrednosti (i);
- nabavna cena po kg materijala je 400din. (e).
Utvri i objasni:
a) optimalnu velicinu porudzbine
b) ukupne troskove drzanja zaliha ako se nabavke vrse u kolicinama koje odgovaraju optmalnoj velicini porudzbine.
c) ukupne troskove drzanja zaliha ako se nabavke vrse odjednom.
Zadatak 11.(uvek dolazi)
Dugorocni kapital preduzeca iznosi 370.000.000 dinara.U strukturi kapitala dugovi ucestvuju sa 30% a ostatak se odnosi na sopstvene izvore finansiranja. Preduzece namerava da finansira tekuci plan kapitalnih ulaganja od 60.000.000 dinara u istoj proporciji polazeci od postojece strukture kao zadovoljavajuce. Nominalna cena dugorocnog duga iznosi 16%, a stopa poreza na dobit 45%. Oportunitetni troskovi sopstvenog kapitala su procenjeni na 13%. Utvrdi prosecnu cenu dodatnog duga.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.09.2006. 00:11:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.01.2005. 00:52:53
ispravka. to "pushtala je ljude koji su odavno polozili" je bio onaj jedan jedini lik koji se pojavio na usmenom u septembru sa prichom da je polozio pismeni proshle god, pa ga je pustila da odgovara jer je jedini preostao takav sluchaj, i jer je to bilo na pochetku kada je josh uvek bila iole raspolozena, a on je nastupio sa profesorka-vidite-kako-sam-sladak-i-zaboravan osmehom.

dalje. to "vishe nego korektna" se odnosilo na prvih nekoliko studenata koji su odgovarali, a pogotovo to da je pushtala bez podpitanja. shtavishe, toliko vas je malo prema kojima je bila "korektna" da mogu sa greshkom od max 10% da pretpostavim koja si ti od njih. a preslushala sam ceo ispit, do kraja. kao shto vec rekoh, kako vreme prolazi, profesorica postaje sve gora, kazimo "nekorektnija", to je opshta slika.

no problem po meni uopshte nisu ta podpitanja. to je manje-vishe ono shto svejedno treba da se kapira ako se predje knjiga [i praktikum]. nije to nishta teshko, nego se ljudi masovno pogube pred njom, a ona ih fiksira u fazonu shta-shta-shta-ste-to-rekli-??!!! i kada prichaju ok i kada lupaju, tako da onda tu zapnu i za*ebu stvar.

ebg. da zakljuchim: mora da se zna pitanje, mora da se kapira razlika izmedju priliva i prihoda, mora da se objasni da li je bolje da je neki pokazatelj/leveridz veci ili manji etc. etc. da ne nabrajam pitanja [znachi nishta ne-znam-kako-teshko], ali isto tako mora da se rachuna na to da cete bash vi profesorici da naletite na zutu minutu i pozdravite se sa njom do sledeceg roka.

savet: izlazite ranije da odgovarate, ne chekajte da budete medju poslednjima. prelistajte praktikum. nauchite dobro sve formule. ako neshto ne kapirate raspitajte se pred ispit. obratite paznju na shtamparsku greshku u knjizi [poslednji od izveshtaja u poglavlju "izv. fin. rach." - formule]. i ne dajte da vas zbuni njen the-greatest-bitch stav.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.09.2006. 18:44:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
wishnya je napisao:
ispravka. to "pushtala je ljude koji su odavno polozili" je bio onaj jedan jedini lik koji se pojavio na usmenom u septembru sa prichom da je polozio pismeni proshle god, pa ga je pustila da odgovara jer je jedini preostao takav sluchaj, i jer je to bilo na pochetku kada je josh uvek bila iole raspolozena, a on je nastupio sa profesorka-vidite-kako-sam-sladak-i-zaboravan osmehom.

Za osmeh cemo da porazgovaramo :svadja: ;), a godine 2004/2005 je vazilo - kada polozis pismeni preko kolokvijuma, vazi DOK ne polozis usmeni. Bez ogranicenja. Ona je to potrvrdila i u januaru 2006. godine. Da ne bude zabune, profesorka je potvrdila na moje pitanje, pred jos nekoliko studenata. Problem je izgleda sto su svi to odavno polozili, a ja se nikako nisam nakanio da izadjem na ispit.

Sto se samog polaganja tice, ja sam polagao 5. ili 6. i prvi sam tog dana pao. Nemam razloga da se ljutim, jer sam odvalio nesto sto ovde necu ni da pomene, :stid:
"Odvala" je dosla nakon 4-5 podpitanja, ali sam se sam i navukao na njih, pominjuci neke stvari koje nisu bile deo pitanja.
S druge strane, dok sam ja odgvarao pala je i ona konstatacija da je kafu prosto nemoguce popiti i da je odvrtna i kratka prica sa asistentkinjom na tu temu.

Sto se korektnosti tice, bukvalno kako ti se zalomi u tih 5 min dok odgovaras. Pre mene su svi polozili, a 2 devojke su imale strasnih gresaka u odgovoru, profesorka ih nije ni konstatovala.
Sto neko gore pomenu ljudi razmisljaju na pitanje razlika izmedju prihoda i priliva i ne znaju da daju odgovor, a poloze....ali uvek je lakse kada sedis jedan red iznad nego ispred Vesne...

S obzirom na celu "scenu" sa njenom uslugom meni za priznavanje pismenog (e muka mi je vise od menjanja pravila po FON-u) i nacin na koji sam posle pao, izaci cu opet na pismeni, necu da me nervira bez razloga....ispadne da je molim da mi prizna ono sto je sama ranije rekla.

BTW ne secam se da sam imao osmeh na licu, vec sam bio nadrkan, jer moram da se objasnjavam sa njom ;)

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.09.2006. 01:09:47 

Pridružio se: 21.02.2004. 18:55:40
Moze li neko da napise podpitanja koja profesorka najcesce postavlja?!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.09.2006. 08:40:39 

Pridružio se: 20.08.2004. 12:35:18
Godina: IV
Da li postoji spisak pitanja za ovaj ispit, ili je to sve od reda?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2006. 14:42:44 

Pridružio se: 17.12.2002. 18:27:32
Da li mi neko moze reci sta je potrebno za spremanje pismenog sa predavanja.....koliko sam uspeo da vidim to je praktikum ...e sad mnogi kazu da tu ima gresaka i da li je potrebno spremiti sve zadatke ili neke posebne oblasti...jel ima neko te zadatke za spremanje na papirima kao sto su bili i oni sa vezbi...
Hvala svima........

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2006. 12:20:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.01.2005. 00:12:05
jel moze neko da napise od ove godine,kako funkcionisu stvati sto se tice ovog ispita?Da li je potrebno ici na predavanja?Vezbe?Da li ce biti kolokvijuma testova,gde i kad,i cega nas oni oslobadjaju?...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2006. 16:33:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.01.2005. 16:26:56
imas po 3 testa na predavanjima i vezbama koji nisu kao najavljeni, ali krajem svakog meseca sto se tice vezbi i krajem svake oblasti koja se radi na predavanjima (prva oblast je prvih 6 primera sa onih papira sto je delila to rece danas). ako to sve ispolazes onda te ceka jos usmeni koji kaze sladja da je skoro pa cisto formalan tj pitaju te neke osn stvari samo da skontaju da li razumes. inace testovi se rade po svescicama koje se dobijaju uz knjigu tako da one samo izdiktiraju brojeve ili sta vec treba na testu...
i da moras sve po redu da ih polazes nema preskakanja... a ne mogu da se setim da li imaju i popravni...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2006. 21:35:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.01.2005. 16:26:56
knjiga je izasla, uz nju dobijes te 2 svescice... na vezbama dobijes i par papira sa zadacima, a i na predavanjima isto neke zadatke, mozes da ih iskopiras... na puskicama imas da skines sve slajdove s predavanja sa sve zadacima koje se rade, a ovo sa vezbi ne znam... uzmi iskopiraj od nekog ko je bio...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 03:42:17 

Pridružio se: 04.11.2001. 19:20:29
Da li neko ko je izlazio na pismeni - vezbe u poslednjih par rokova moze da mi kaze sta je bilo?
tj. da li idalje vazi samo 6.-c, 2,3,4,7,10,11?!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2006. 16:26:07 

Da li zna neko koliko vazi polozen samo jedan deo pismenog..tipa samo vezbe ili predavanja........

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2006. 16:39:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2005. 19:00:05
Valjda januar i april, nisam 100% siguran.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2006. 19:05:15 

Ili ti 2 roka,jel?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2006. 13:43:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
jedno pitanje vezano za treci zadatak (vezbe)

faktor finansijskog leveridza pokazuje da ukoliko se poslovni dobitak poveca za 1%, neto dobitak ili dobit pre oporezivanja se povecava za x% ??? dakle, koje je od ova dva?
cini mi se da je prosle godine u fin. analizi stajalo neto dobit, a sada mi stoji da je dobit pre oporezivanja..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2006. 18:04:47 

Pridružio se: 06.04.2006. 09:24:39
dobit pre oporezivanja

a jel uradio neko kako valja onaj budzet troskova prodatih proizvoda? koliko vam je na kraju. meni
3 719 840

I jos jedno pitanje. Kod one korekcije, kako je Sladja dobila da se od pocetne CK realizovanih proizvoda koja je 3 750 000 dobije kasnije 3 863 000? Mislim, ako se na ovo pocetno doda kao sto je napisala 183 000 i oduzme 35 000 dobija se druga vrednost.... I onda posle sa tom drugom vrednoshcu ne moze da se dobije dobar rezultat.....Nije mi nista tu jasno
HELP!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.03.2007. 03:02:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2004. 19:08:35
Da li je neko od ovde prisutnih izlazio na pismeni u prethodnim rokovima(novembar, decembar, januar)?
Zanima me da li jos uvek vazi da na pismenom sa vezbi dolaze 2,3,4, 6c, 7 i 11 posto mi je jedna koleginica rekla da je kao cula da su sad svih tih 11 zadataka ravnopravni i da moze da dodje bilo koja kombinacija. Jel ovo trach ili ne?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2007. 19:23:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.01.2007. 22:09:19
Da li mi iko moze reci, da li u aprilu na pismenom i dalje dolaze zadaci iz radnih sveski ili se moraju uciti svi oni zadaci sa predavanja i vezbi?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.03.2007. 11:18:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.01.2005. 16:01:12
zna li neko da mi kaze koje su oblasti bile na testu sa predavanja u januaru?

tomorrow! tomorrow! I love ya, tomorrow
you're always a day away ..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.04.2007. 20:39:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2004. 19:08:35
Obzirom da je ispit iz ekspertnih odlozen za sutra u 18h kad je zakazano i upravljacko nema teoretske sanse da budem na dva mesta u isto vreme. Da li jos neko ima isti problem i ima li sanse da se nesto pomeri?

Da li moze neko ko je izasao na ispit u martu da napise sta je bilo od zadataka sa vezbi, a sta od zadataka sa predavanja?
I jos nesto, koliko sada vazi pismeni kad se polozi?
Hvala unapred.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: PISMENI 2007 help
PostPoslato: 08.04.2007. 22:21:00 

Pridružio se: 08.06.2002. 17:24:25
HELP HELP HELP.....
:((
1. Da li neko od kolega zna kako se polaze regularno pismeni ispit iz upravljackog?
2. Da li su se zadaci sa predavanja i vezbi menjali u odnosu na ranije godine?
3. Ima li neka "fora ili fazon" kod spremanja pismenog ispita ( npr. jedana od prva tri zadatka iz praktikuma ce biti prvi zadatak.... ili mozda oblasti koje se spremaju)?
HVALA

:udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.04.2007. 16:29:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
imas valjda 15 zadataka koji mogu da dodju, a 20, 30 u opste, s tim da su neki bas osnovni, tj. uvod u te teze zadatke. te zadatke koje imas u praktikumu - to ti je sto ti je, nema dalje. to su tipski, i kad njih provezbas, sve znas :) ne znam kako ti leze finansijski pojmovi, deo je nalik na finansijsku analizu, formule i komentari. nije tesko, samo treba da pohvatas kako se resavaju, pomoglo bi dosta ako bi uzeo/la svesku od nekoga ko je vec resio sve to.
ako neki zadatak ne znas kako se resava, pitaj : ) /rekla sam > neki : D /

usmeni isto nije tezak, moraju da se znaju bitne stvari, i nemoj da objasnjavas neki pojam drugim pojmom koji ne umes da objasnis (recimo da u recenici spomenes novcani tok, ili diskontnu stopu, a da ne znas sta je jedno ili drugo). ima dosta strana koje se preskacu, zato sto ima dosta primera, koji ti trebaju za pismeni, a ne za usmeni, tako da se usmeni dosta brzo sprema. 280 strana, na svakoj drugoj trecoj po nesto.. nije strasno :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12.04.2007. 08:12:05 

Pridružio se: 19.01.2005. 09:32:55
Koji zadaci ("od onih 21") dolaze na pismenom a ticu se predavanja???

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća