Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30.10.2006. 22:45:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Godina: Dipl.
Smer: IS
Jel moze neko od onih koji su polozili ekonomiju preko kolokvijuma da napise par saveta kako sta i koliko su oni ucili? Koleginica i ja spremamo vec 2 nedelje, lepo nam ide, razumemo itd itd, i u principu bi mogli te lekcije da prepricamo, ali sta konkretno od toga treba da se zna od reci do reci? Ili je mozda dovoljno samo da mnogo puta procitamo sve to, ili treba nauciti onu skriptu sa puskica od reci do reci...?

Odvojio sam ovo od teme kolokvijumi, jer ipak je ovo najtezi kolokvijum koga se svi pribojavaju, pa ovde mozemo konkretno samo o njemu da diskutujemo...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.10.2006. 00:34:51 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Skripta nikako!
Knjiga je fino napisana (nije savrsena), i mislim da je dva citanja sa razumevanjem sasvim dovoljno za kolokvijum, ali da kazemo da treba jos 2 puta da se prelista, radi sigurnosti ;)

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.10.2006. 00:42:29 

Pridružio se: 20.12.2005. 00:27:13
Godina: I
mozda neko ima neku skrptu sa kojom je polozio a nije je nigde postovao? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.10.2006. 01:21:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.04.2006. 15:05:54
Smer: UK
kliford je napisao:
Skripta nikako!
Knjiga je fino napisana (nije savrsena), i mislim da je dva citanja sa razumevanjem sasvim dovoljno za kolokvijum, ali da kazemo da treba jos 2 puta da se prelista, radi sigurnosti ;)

Chekaj, Klif, jel to znachi da nema potrebe da napamet bubamo definicije za svaki zivi pojam? Treba samo da sve skapiramo?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.10.2006. 01:33:39 

ova mala skriptica mi se svidja... ima skoro svaki pojam jasna mala definicija... :)

http://www.fonforum.org/download/prva/R ... nzijom.zip

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.10.2006. 03:04:02 
Moderator
Korisnikov avatar

^
Ima definiciju papirnog novca, kovanog novca, ziralnog novca, novca kao plateznog sredstva, kao sredstva razmene, u funkciji ocuvanja vrednosti, ali ja ne nadjoh definiciju samo novca ;)

*Iris* je napisao:
kliford je napisao:
Skripta nikako!

Chekaj, Klif, jel to znachi da nema potrebe da napamet bubamo definicije za svaki zivi pojam? Treba samo da sve skapiramo?

Ne, knjiga ima obilje definicija, ali ih kroz ucenje/citanje/preslisavanje celog gradiva, kao neke price, skapiras.. nisu zajbane definicije... jedino prva glava ima te neke stvari kao definicija ekonomije pa jos tako neke stvari, sve ostalo je prica... :)
Mislim, ako naucis deo o osnovnim i obrtnim sredstvima, ne mozes a da ne znas definiciju osnovnih i obrtnih sredstava... Ako naucis sta je ziralni novac ne mozes da ne znas sta je ziralni novac... nema tu definicija koje nemaju blage veze sa pricom, sve je povezano...
Jedina definicija koju sam morao da sednem i bubam je ova:
"Indikatori privredne razvijenosti su sumarne serije toka podataka toka i stanja, formirani u cilju merenja razlicitih aspekata ekonomskih i drustvenih uslova koji su vazni za analizu i donosenje odluka."
(ovo sam prepisao, nisam pisao napamet :D )
Elem, pre treba da obratite paznju na nabrajanja nego na definicije, ako vec pricate o bubanju.. (mislim pre svega na cuvenih 8 stavki u lekciji o limitima trzista i na jos dva ili tri nabrajanja, nista strasno)

Ona skripitca gore mozda ima sve definicije, ali lakse cete sve definicije nauciti samo citanjem knjige... ali DOBRIM i PAZLJIVIM citanjem ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.10.2006. 03:21:38 

e da si prochitao zadnju stranu video bi ovo:

Važne napomene:
Drage kolege, u ovom pasusu će vam biti skrenuta pažnja šta će te morati obavezno da znate. U ovoj skriptici kao što vidite nema grafika jer bi bili preopširni, a ionako to morate da odradite iz knjige. Napisaću grafike koje morate da znate, tj. brojeve strana u knjizi: 100, 127, 131, 140, 142, 147, 200, 271, 272, 274, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 332, 335. Pod obavezno je da naučite bukvalno svaki grafik od inflacije pa nadalje, jer vam na ispitu od tih 11 sigurno padaju bar 3.
NE MOŽETE koristiti samo ovih 10 strana da bi položili ispit iz prostog razloga što na ispitu uz svako pitanje imate i da ga OBJASNITE! Moraćete ipak da pročitate knjigu sa razumevanjem koji put ( ja sam je pošteno naučio). Nipošto ne izbegavajte podele tipa : Grčki mudraci, zemlje članice EU, posledice inflacije, loše i dobre strane stranih investicija itd... Nemojte misliti da tu podelu nećete dobiti jer je prevelika – to je razlog više da je dobijete, verujte mi, sve sam ih nabrojao iz ličnog iskustva. Deo o Inflaciji i deflaciji, ekonomskim politikama države (kreditno monetarna, monetarna, fiskalna...), o novcu i Evropsku uniju morate da znate u 4 ujutru kad vas probude jer vam je to 40%-50% ispita. Ne izbegavajte ni formulu za količinu novca u prometu, i nju sam dobio. Diferencijalna renta pada obavezno kao jedno pitanje, bilo da je na zaokruživanje (češći slučaj) ili ne. Takođe vam je i jedno pitanje elastičnost i da nactrtate bar jedan od onih 6 grafika. Bukvalno svaku podelu morate da objasnite, ja sam ovde pokušao u kratkim crtama, meni je to bilo dovoljno da se podsetim šta trebam da pišem (pričam) jer sam knjigu fino naučio. Naučite akumulacije (realna (neto investicija) i nominalna), amortizaciju, rabaćenje, bruto investiije, šematske prikaze kružnog kretanja društvene proizvodnje, novčane agregate, tipove preduzeća, IN-OUT bilanse, merkantiliste i fiziokrate, promene na strani kapitala (ovo obavezno) kao i do detalja izvoz i oblike izvoza kapitala, formule...
Srećno svim kolegama!!! Author: Ronaldinho

mislim da uz ovu skripticu kao dodatak knjizi moze da se lagano prodje ekonomija... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.10.2006. 19:49:41 
Moderator
Korisnikov avatar

gavra33 je napisao:
mislim da uz ovu skripticu kao dodatak knjizi moze da se lagano prodje ekonomija... :)

Uz knjizicu iz ekonomije skriptica ti je apsolutni visak, veruj mi, nepotrebna je......

iz skripte je napisao:
Pod obavezno je da naučite bukvalno svaki grafik od inflacije pa nadalje, jer vam na ispitu od tih 11 sigurno padaju bar 3.

Netacno... mislim da ih ima vise od 11, a i mislim da ne mora da ti padne najmanje 3 grafika... meni, npr, nije pao ni jedan....

A one stranice koje je on nabrojao, ja se na njih ne bih oslanjao jer su te stranice iz nekog drugog izdanja knjige, ako razumes... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.11.2006. 17:58:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.09.2006. 21:03:01
Ako mislite da spremate kolokvijum iz skripte+knjiga kao dodatak, mozete odmah da zaboravite na ekonomiju do januara... To ne bi bila Dragana Kragulj da je tako lako... Dolaze definicije, objasnjenja definicija, grafici, objasnjenja grafika. Meni su prosle godine bila 4 komada... Ucite ljudi! Nemojte da citate...(iscitavanje knjige vam vredi samo kod menadzmenta i kod psihologije gde vam je skoro sve na zaokruzivanje, odnosno dozvoljena je knjiga) Ako vam nesto BAS nije jasno idite na konsultacije, Sandra je uvek spremna da pomogne...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.11.2006. 07:12:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.06.2005. 21:02:53
Smer: ME
Slazem se sa Toxic. Nemojte uciti iz skripte!!! Necete dobro proci...
Ekonomija je zaista najbitniji, i jedan od tezih predmeta na prvoj. Pogotovo za one koji hoce da upishu menadzment! Necete mi verovati koliko se ostali predmeti baziraju na njoj!

I da, dolazi bukvalno sve iz knjige! I ono jako bitno, a i ono shto vam se chini potpuno nebitno - nema pravila!!! Ne preskachite nishta, vec uchite redom. U stvari, primetila sam da profesorka bash voli da daje ono shto studenti najcheshce preskachu i shto misle da "nece biti". Kao npr, poslednje lekcije iz neke glave, koje vam deluju relativno nebitno, a vec ste se i toliko smorili od uchenja pa kazhete sebi "ma nece ovo biti".... E pa hoce!!!
Grafike morate znati perfektno - to i Evropsku uniju obozhava da daje.

Btw, Dragana Kragulj nije babaroga! Nemojte je se plashiti. Sve one gluposti kako ona obara ni zbog chega su netachne. Naravno, nije uvek najobjektivnija, ali ako relativno dobro znate, i ne ponashate se kao najveci kreten, nece vas oboriti!

Nemojte se plashiti - samo uchite :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.11.2006. 10:32:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.07.2005. 10:11:29
Smer: ME
what she said...

UČITE IZ KNJIGE

sa naznakom na učite...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.11.2006. 17:41:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Irena i ja ucimo tako sto iscitamo lekciju, podvucemo najvaznije, to naucimo, i onda uzmemo diskutujemo o tome, ili eventualno razjasnjavamo ono sto nam nije jasno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 01:18:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Gorbash je napisao:
Irena i ja ucimo tako sto iscitamo lekciju, podvucemo najvaznije, to naucimo, i onda uzmemo diskutujemo o tome, ili eventualno razjasnjavamo ono sto nam nije jasno...

Taj fazon... Samo sto sam ja prvo procitao celu knjigu (i obicnom olovkom ispodvalcio), a u drugom prelasku sa dva markera povadio bitne stvari... Diskusija je dobra, ali meni je to lakse sam sa sobom, recimo, dok sam u WC-u, dok se tusiram, spremam klopu i sl. Jednostavno, hteo ili ne, razmisljam o tim stvarima...
Mada, za kolokvijum to bas i nije neophodno :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.11.2006. 23:57:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.10.2006. 23:40:05
Jedno pitanjce... Kog tipa su pitanja? Da li ima nekih zatvorenih?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 00:40:55 
Moderator
Korisnikov avatar

Ja ne znam sta su otvorena/zatvorena, tako da ako bi mogao neko ko je polagao da da barem par tipova pitanja kakva dolaze, cisto da znamo u sta se upustamo :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 01:38:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.09.2006. 07:34:18
Godina: III
Ima nekih zatvorenih (na zaokruzivanje) ali ne dovoljno da bi samo sa njima moglo da se prodje.

Naravno slike pod obavezno , prvu lekciju ukljucijuci i onu nebulozu sa filozofima (i Grci i Rimljani) fiziokrati i merkantilisti ... . Ako u prvi kolokvijum spadaju pokazatelji onda i to (ako ne za ovaj onda sledeci sigurno).

Previse davno sam to polagao da bih se setio nekog konkretnog primera , ako se dobro secam trebalo je na primer nabrojati n grka (mozda bejose i rimljani).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 11:36:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.04.2006. 15:05:54
Smer: UK
To je sick.. :zbun: Mislila sam da su u toj glavi najvazniji Merkantilisti/Fiziokrati i sl..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 17:15:07 
Moderator
Korisnikov avatar

Jesu... u toj glavi su svi najbitniji :)
Znaci i merkantilisti, i fiziokrati (Keneeve tablice pod obavezno da znas), i Adam Smit, i Marks, i teorija vrednosti...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 17:46:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2006. 15:52:10
Moze neko pls da navede proizvodne / neproizvodne usluge? :ovaj:
Profanka je na proslom predavanju rekla da to dolazi pod obavezno (kao i GDP i GNP)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 18:00:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
"Proizvodne usluge su delatnosti kojima se ne stvaraju nova materijalna dobra nego se trosi rad za odrzavanja postojecih dobara,za njihovu popravku,prenos od proizvodjaca do potrosaca...Neproizvodne usluge su delatnosti koje se cine za zadovoljavanje potreba izvan sfere materijalne proizvodje kao sto su zanatske neproizvodne usluge(frizer pedikir kozmeticar),to su usluge koje se ticu stvari a ne ljudi.Ovde ulaze i usluge neprivrednih delatnosti,kao sto su prosveta,zdravstvo,umetnost ,javne sluzbe i slicno koje se jednim imenom nazivaju drustvene delatnosti."
Ekonomija,prof. dr Dragana Kragulj,prof.dr Dragisha Milicevic,str 59.
Mada kao sto vidis nisu dati primeri za proizvodne....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 19:36:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Proizvodne usluge su sve usluge koje su podrska u samom procesu proizvodnje: remont, odrzavanje, transport...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 13:05:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2006. 15:52:10
Kelegorm je napisao:
Nema problema :) Bas sam citao evropsku uniju kad sam video post pa rekoh da ti napisem.

a, vidim uci se bas ono na sta je profanka obratila paznju-samo napred ;)

hvala i klifu :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 18:39:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2006. 09:16:11
Godina: II
Moze neko od starijih da kaze sta je obicno dolazilo iz glave "Trziste, cene, konkurencija" na kolokvijumu (osim onih 8 stavki i Staklbergove tabele), posto nemam vise ni snage ni volje da ucim :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 18:46:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 19:17:38
Godina: IV
Desperado je napisao:
Moze neko od starijih da kaze sta je obicno dolazilo iz glave "Trziste, cene, konkurencija" na kolokvijumu (osim onih 8 stavki i Staklbergove tabele), posto nemam vise ni snage ni volje da ucim :(

m1, m2, m3... (danas rece da i to imamo)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 18:49:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.09.2006. 14:39:17
da joj nije palo na pamet mozdA danas da ubaci i 9u glavu za kolokvijum?

nemoj da bacas betonske table sa vrha moje zgrade

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća