Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

da li cete kupiti novi procesor?
da 8%  8%  [ 3 ]
ne 72%  72%  [ 26 ]
mozhda (letovanje VS novi procesor) 19%  19%  [ 7 ]
Ukupno glasova : 36
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15.07.2006. 19:36:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.07.2005. 02:02:03
Godina: Apsolvent
Smer: OM
masakr u pripremi - IS vs ME?!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.07.2006. 21:03:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Smer: ME
PaYa je napisao:
@ blooez: otkud ti to za hardver choveche!?! pola mendzhera ne zna ni da nabroji komponente koje ulaze u sastav jednog prosechnog kompjutera!!! imash podosta ljudi koji se razumeju u hardver na IS-u...

pa napiso sam gore - iz lichnog isqstva :] a i isqstva josh dosta drugih ljudi sa fona. naravno da nisu svi isovci takvi [to bi vecj bilo previshe :] ali ja ti kazhem da ja ne znam ni jednog. mozhda jednog :] ali zato na menadzmentu znam ljude koji zaista dobro stoje sa hardverom.

pazi, fazon je shto se od menadzera ne ocheqje da znaju ni hardver ni softver tako dobro, a od jednog ISovca se to ipak ne ocheqje, nego je to pod obavezno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.07.2006. 21:42:06 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Godina: Dipl.
Smer: IS
sto bi ISovac morao da zna o hardveru? znas kako idu nabavke racunara za IS neke firme? preko tendera :)
lepo napises potrebne masine koje ispunjavaju najmanje sledece specifikacije i to je to

ISovci treba da znaju mreze, OS, softver, ne hardver, gde sta ide po racunaru..za to postoji zaduzenje, ne brini se :) dovoljna je srednja skola da se dobije takav posao, tj za takvo zaduzenje se i ne trazi vise od srednje

ne, necu da uzimam Intel, jos uvek :) dobar mi ovaj AMD Athlon64 2800+ Socket754 koji radi zajedno sa PQI 1GB DDR :)

Poslednji put menjao Moma dana 15.07.2006. 22:06:10, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.07.2006. 22:00:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.06.2004. 15:40:38
ne zanima me da se neshto prepucavamo!

:D zanima me samo, ako je conroe tako dobar, kako ga hvale na sva zvona (po "testovima" inzhenjerskih primeraka) da li ce neki amd-ovci preci na intel, ako su im argumenti za amd bili bolje performanse po vatu disipacije...
mada, ja sam o5 znajuci za prescott-a uzeo celeron D, naspram amd-a koji objektivno ima bolje performanse... po vatu, naravno...

e sada, conroe vs AM2... nabavite dosta kokica i pica, ovaj film ce biti zanimljiv! ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.07.2006. 22:41:26 
Moderator
Korisnikov avatar

Moma je napisao:
ISovci treba da znaju mreze, OS, softver...

vitomir me jednom pitao na faxu shta su mac adrese :]
Moma je napisao:
...ne hardver, gde sta ide po racunaru..za to postoji zaduzenje, ne brini se :) dovoljna je srednja skola da se dobije takav posao, tj za takvo zaduzenje se i ne trazi vise od srednje

utoliko vecja sramota. crkne isovcu windows, i on zove servis. izgubi par sati, umesto da sam to namesti. na stranu shto takav isovac ne ume sam sebi da sastavi mashinu nego dodje kod nas menadzera pa ga mi oderemo i uzmemo procenat :]

shalu na stranu -> back to topic ->

4paya: ne zaboravi da su svi test primerci conroe-a bili sa duplo vishe l2 kesha nego onaj koji cje icji u mass proizvodnju. to mozhe dosta da utiche na performanse, duplo manji kesh.

mislim da cje conroe biti mozhda i bolji od am2 [ipak je kasnije izashao i ipak se intel okanuo netburst] ali cenim da cje biti neznatno sporiji ali duplo sqplji.

meni je mnogo zanimljivije da vidim shta cje se dalje deshavati sa amdom i atijem. da li cje amd qpiti ati itd :] da li ati pushta bube da bi na taj nachin uzeo neq kintu poshto su im kartice sve slabije..

dell je pocheo da prodaje amd mashine. dodushe, za sada samo opterone. mislim da i dell cheka da vidi shta cje da se desi na desktop trzhishtu sa intelovim conroe. moj tip je da dell na jesen vecj ima desktop amd u ponudi. [i siguran sam da je nedavna navodna eksplozija dell laptopa na konferenciji nameshtaljka bash zbog ovoga. ne mislim da je lazhirana eksplozija vecj da je namerno ta vest gurnuta na sve strane, i postala udarna. iako se to chesto deshava link i link]

zashto intel pravi ovoliq famu oko conroe? zashto ovoliko opipava puls i shtimuje conroe? zato shto je intelu ovaj conroe biti ili ne biti. ako conroe ne potuche am2 tako da i ja pozhelim da pre uzmem conroe nego am2, cenim da cje amd do kraja godine imati oko 30% desktop trzhishta.

huh. nisam dugo napisao ovoliki post.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 00:12:53 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
bLooez je napisao:
Moma je napisao:
ISovci treba da znaju mreze, OS, softver...

vitomir me jednom pitao na faxu shta su mac adrese :]

istina :grin: ...jbg...slabo stojim sa mrezama :kesa:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 00:23:06 

bLooez je napisao:
utoliko vecja sramota. crkne isovcu windows, i on zove servis. izgubi par sati, umesto da sam to namesti. na stranu shto takav isovac ne ume sam sebi da sastavi mashinu nego dodje kod nas menadzera pa ga mi oderemo i uzmemo procenat :]
kakve veze crknuti Windows ima sa mojom pricom o hardveru?
znas kako, vreme je novac :) odes i kupis gotov komp koji dobro radi ili sam juris odgovarajuce komponente pa povoljnu cenu ovo-ono...nije ni cudo sto raste udeo laptopova :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 09:07:29 
Korisnikov avatar

@ blooez: bice zanimljivo sa atijem, mada da su to samo priche stigli bi dematni iz amd-a, ovako su samo ostali neutralni, nisu imali komentara.. tako da bi ta akvizicija mogla veoma lako da se desi!!!
shto se tiche dell-a, ne secam se shta je na kraju bilo sa alienware-om, da li ga je dell kupio ili ne. ako jeste dell automatski u svojoj ponudi ima amd makine, dodushe ne sa svojom nalepnicom :p :D

a za intel vs amd... pa amd SIGURNO nece imati do kraja godine 30% trzhishta, jer NEMA SHANSE da mozhe da podmiri potrebe trzhishta sa svojim postojecim proizvodnim kapacitetima! investicije ulozhene u FAB u drezdenu ce poceti da se osecaju tek krajem ove godine, kada prepravke fab 36 i izgradnje nove fabrike budu gotove! tako da od tog procenta nema nishta do barem sredine sledece godine! projektovani udeo od 30% sui amd-ovi zvanicnici procenili na TEK 2008 ili 2009...
a intelovo prenaduvavanje conroe-a... pa ako je conroe makar najdalji rodjak pentium M, shto ja iskreno mislim, onda ce sigurno biti zanimljiva trzhishna bitka, ali mislim da ce im cena biti daleko nizha neko shto ti mislish... intel ima usavrshene proizvodne postupke, za razliku od amd-a koji "kaska" i pokushava da prati intela (jedini trzaj ce biti fab, jer amd ce najverovatnije preskociti 65 i ici direktno na 45 nm prilikom proizvodnje SLEDECE generacije procesora)! samo je pitanje uspeshnosti tranzicije intel-a na 65 nm, a prvi primerci su obecavajuci i pokazuju izuzetno mali procenat loshih jezgara sa jednog vafera...

uuuf... preterah ga! :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 13:06:35 
Moderator
Korisnikov avatar

PaYa je napisao:
@ blooez: bice zanimljivo sa atijem, mada da su to samo priche stigli bi dematni iz amd-a, ovako su samo ostali neutralni, nisu imali komentara.. tako da bi ta akvizicija mogla veoma lako da se desi!!!
shto se tiche dell-a, ne secam se shta je na kraju bilo sa alienware-om, da li ga je dell kupio ili ne. ako jeste dell automatski u svojoj ponudi ima amd makine, dodushe ne sa svojom nalepnicom :p :D

koliko znam dell nije opovrgao tu inf tako da je to skoro 100% sigurno. ali to o5 nije zvanichno dell :]
PaYa je napisao:
a za intel vs amd... pa amd SIGURNO nece imati do kraja godine 30% trzhishta, jer NEMA SHANSE da mozhe da podmiri potrebe trzhishta sa svojim postojecim proizvodnim kapacitetima! investicije ulozhene u FAB u drezdenu ce poceti da se osecaju tek krajem ove godine, kada prepravke fab 36 i izgradnje nove fabrike budu gotove! tako da od tog procenta nema nishta do barem sredine sledece godine! projektovani udeo od 30% sui amd-ovi zvanicnici procenili na TEK 2008 ili 2009...

huh. mislio sam da sam napisao do kraja sledecje godine. u pravu si.
pogotovu ako amd qpi ati - tek onda nema shanse da u skorije vreme otvori novu fabriq, a sa ovim kapacitetima nema nishta od tolikog udela.
moja greshka.
PaYa je napisao:
a intelovo prenaduvavanje conroe-a... pa ako je conroe makar najdalji rodjak pentium M, shto ja iskreno mislim, onda ce sigurno biti zanimljiva trzhishna bitka, ali mislim da ce im cena biti daleko nizha neko shto ti mislish... intel ima usavrshene proizvodne postupke, za razliku od amd-a koji "kaska" i pokushava da prati intela (jedini trzaj ce biti fab, jer amd ce najverovatnije preskociti 65 i ici direktno na 45 nm prilikom proizvodnje SLEDECE generacije procesora)!

ne zaboravi da amd radi soi tehnikom, shto jeste savrsheniji postupak, ostaje daleko manje shkarta, a to najvishe utiche na finalnu cenu. mozhda intel prvi osvoji 45nm ali amd cje imati bolju iskorishcjenost vafera. ja ne znam da li intel danas uopshte proizvodi soi tehnikom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 13:10:36 
Moderator
Korisnikov avatar

Moma je napisao:
kakve veze crknuti Windows ima sa mojom pricom o hardveru?
znas kako, vreme je novac :) odes i kupis gotov komp koji dobro radi ili sam juris odgovarajuce komponente pa povoljnu cenu ovo-ono...nije ni cudo sto raste udeo laptopova :)

ima veze. jer ako ti tako budesh radio svaki put kad ti crkne neshto u kompu, ima da dodjem i da te otpustim jer stvarash prevelike troshkove, poshto smo za tvoje radno mesto samo ovog meseca qpovali 5 kompova [a ustvari problem je bio do upsa koji je bacao loshu struju i zato ti je crkavao komp :]

vidish kako je isovcu bitno da se razume u hardver. na stranu mrezhe i to shto neki ljudi ne mogu sutra da prebace fajl sa kompa na komp preko mrezhe, ili ne umeju da umrezhe dve mashine [tomdam javi se ;]]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 13:15:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
ali stvarno, meni nije jasno da neki isovac nema toliko interesovanja koliko ja sa menadzmenta vezano za racunare i hardver uopste

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 13:23:22 

bLooeZ, mene neces morati da otupstas, sta vise, morao bi sebe da otpustis :P
a nameravam da se bavim necim gde nema sanse da me otpustis

a kao sto rekoh, neko ko je zaduzen za hardver (srafciger majstor9 ce lako da vidi da je problem do UPSa a ne do radne stanice konkretno
ja licno cu sam da izvalim u cemu je problem

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 15:42:35 

Pridružio se: 15.10.2005. 19:54:17
@ ( Don && bLooez )
Razlog tolikog vaseg interesovanja za racunare je sto i sami vidite da od menadzmenta nema leba. :lol: :P :rlol: :cool:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 16:50:18 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Don je napisao:
ali stvarno, meni nije jasno da neki isovac nema toliko interesovanja koliko ja sa menadzmenta vezano za racunare i hardver uopste

pa ti si trebao is da upises... ja kad sam cuo da si upisao menadzment :((

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 20:02:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.07.2005. 02:02:03
Smer: OM
ma done, ima nas... :fokus:
btw, 'zanimanje za računare' je širok pojam. Ja sanjam štampane ploče i lemove :) Podje mi voda na usta kad vidim sočan kondenzator...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2006. 22:22:29 
Korisnikov avatar

@ karadza: :respect: :D i ja sam se ranije bavio time, saD samo pomalo, za lichne potrebe!

@ blooez: istinu zborish za soi, a shto se tiche FAB-ova, amd SIGURNO ne bi ushao u proces modernizacije bez 100%ne finansijske podrzhke... pa nisu oni ko mi srbi, da pochnu gradnju, pa da im gradilishte stoji nezavrsheno par godina.... e, da shto se tiche procenta uspeshnosti sa vafera, poznato je da je kompletna gama amd-ovih x2 procesora mnogo skupa jer im je proizvodni postupak bio losh i bilo je podosta shkarta... mislim da ce tek AM2 pokazati neka poboljshanja "dostojna" ovakvih rasprava po forumima shirom nam majchice planete Zemlje!

@ VITA: nisam znao da je Don hteo IS, ali oduvek je bio kuja! ;) ali iako je za sheshelja i dalje ga gotivim... ipak sam ja komunjara u dushi!!! ;)

@ ostatak grupe: nemojmo da se raspravljamo.... blaaaah, what-the-heck....
pravi isovac bi trebalo da bude usko specijalizovan za svoju oblast, a ostalo da zna povrshno! kao shto znate svet IT-ja nije kao svet menadzhmenta, da se u skoro svakoj podoblasti vrti slichna pricha... sa manjim izmenama... svaka oblast it-ja je pricha za sebe, koje kad se povezhu dobijamo jednu kompleksnu oblast koju nazivamo ISiT! ne pokushavam da na bilo koji nachin omalovazhavam ME, samo se trudim da NAGLASIM da je IT swfera komplikovanija od menadzhmenta!!!
da bih pokushao da vas ubedim u to da NE OMALOVAZHAVAM, reci cu vam da me od modula na ISiT-u zanimaju (redom kojim su navedeni):
1. IT menadzhment
2. baze podataka
3. mrezhe

nema dobre firme, bez dobrog menadzhmenta, ali takodje ni bez dobrog it odeljenja, odeljenja za higijenu, prodaju, rachunovodstvo..... da ne shirim prichu... kapirate....

dakle, ljudi, SKRENULI SMO SA TEME!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.07.2006. 00:05:34 
Korisnikov avatar

PaYa je napisao:

nisam znao da je Don hteo IS, ali oduvek je bio kuja! ;) ali iako je za sheshelja i dalje ga gotivim... ipak sam ja komunjara u dushi!!! ;)

ovo si ti neshto gadnooo istripovao :D

@svima koje sam razočarao (:) ) : razočarao sam i sebe malo, ali okolnosti su tako nalagale. j***'ga.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.07.2006. 07:07:43 
Korisnikov avatar

:D ma shalio sam se batice! hteo sam da kazhem koliko gotivim!!! ;)

e, da josh jedna stvar, danas idem na more da troshim pare za procesor, pa nek ide sve u honduras! :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.08.2006. 09:08:47 
Korisnikov avatar

pffffffff..... sad sam gledao neke cenovnike... cene su pale 5-10%.... smeshno!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.08.2006. 09:19:01 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Pa dok svaki "pošteni" diler u ovoj zemlji uzme svoj deo, onda se taj popust od 40-60% svede na 5-10%. Čista matematika... Mrzim ih... Hoću da kupujem direktno u fabrici... :(

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.08.2006. 12:34:57 
Korisnikov avatar

kupi, narutchi i plati ptt :)

ako ti se vishe isplati da te deru za ptt :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.08.2006. 12:57:57 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Već vidim kakva bi mi bila reakcija dok bih otvarao kutiju:
"Jao, vidi, dobio sam procesor u više delova! Osećam se kao dete koje otvara kinder jaje. Još jedan deo! Gde li on ide?" :lol:

Veoma je verovatno da ga ne bih ni dobio. Nebitno, švercovaću kada budem išao negde preko (možda čak dogodine na apsolventskoj :D).

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.08.2006. 13:17:47 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Sto sverc?
Kad smo kod toga, kakvi su uslovi kupovine tih sr.anja u inostranstvu?

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.08.2006. 15:36:23 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Pasce i kod nas cene, samo im dajte vremena - trebaju prvo da prodaju ovo sto su nabavili ranije po visim cenama.

U Americi vec moze da se nadje X2 3800+ za $145! Neka ta cifra bude kod nas u eurima pa ce biti fenomenalno!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.08.2006. 19:26:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Mene iskreno zapanjuju ovi Amd odgovori na temi o Conroe procesoru ??? Mislim o cemu vi pricate, jel se vi kao bavite racunarima :D?

Malo pogledajte za koju cenu ce kakve performanse da pruza pa se vratite.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 72 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća