Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 04:08:57 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Smer: IS
VITA je napisao:
drugo word cita samo doc format..
zasto ne cita .odt format koji je cist zip xml teksta...

Tako nesto ja i rekoh :)

VITA je napisao:
pa jel' sun pravio java VM samo za sunOS?

Pa, da je java pravljena samo za jednu platformu, recimo za SUN OS, ne bi ni bilo potrebe za VM, ni za zaj.ebancijom sa bajtkodovima, nego bi se direktno kompajlirani programi izvrsavali... Time sto su se odlucili za multiplatformski jezik samo su sebi zakomplikovali zivot :lol: (sto MS-u, naravno, nikad ne bi palo na pamet...)

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 13:47:38 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
pa i .net CLR je prenosiv... samo mozes da ga prenosis sa win xp sp1 na sp2..

wow ! kakva virtuelna masina :sarkazam:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 21:46:31 
Moderator
Korisnikov avatar

dobro... kad me vec opominju da budem konstruktivan..

evo link 25 razloga da se predje na linux
http://www.bellevuelinux.org/reasons_to_convert.html

a evo i lista superkompjutera na svetu
http://www.top500.org/lists/2005/11/basic#

evo lista sta ti kompovi koriste kao operativni sistem
http://www.top500.org/lists/2005/11/l/Operating_System

a evo i test za odabir linux distro-a...
http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php

Poslednji put menjao VITA dana 10.02.2006. 02:08:50, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 01:45:50 
Moderator
Korisnikov avatar

VITA je napisao:
a evo i lista superkompjutera na svetu
http://www.top500.org/lists/2005/11/basic#

evo lista sta ti kompovi koriste kao operativni sistem
http://www.top500.org/lists/2005/11/l/Operating_System

Dobro... Ne verujem da iko od nas ima na gajbi superkompjuter :lol:

Nego, prvi i poslednji link ti ne rade...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 02:35:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.05.2005. 11:14:49
Ej super je onaj test... Znaci SuSE, just as I thought.... Zesce sam se dvoumio za svoje "tehnicke vestine", da je bilo 5 nivoa, bilo bi mnogo lakse (izaberem sredinu)....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 12:20:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.10.2004. 20:09:42
Godina: Dipl.
SuSE ima YaST preko kog ti je 11x laksa instalacija od Windowsa, tako da ti i to ide u prilog...

~off~
zasto pojedine distribucije nemaju fortune... :( :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 15:55:07 
Korisnikov avatar

Sta je fortune? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 16:16:19 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Mali programčić u konzoli okoji kad se pozove ispiše neku mudrost, citira maksimu nekog poznatog lika ili ispiše šalu. Često je linux podešen da se pri paljenju pozove fortune.

Ima čak i šala na račun Win-a (ovo vadim iz glave):
Error 131232: press enter to continue or any other key

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 01:14:36 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
Godina: IV
kliforde, bug pogledajte ovaj link -> How To Ask Questions The Smart Way(sr)
Razjasnice vam mnoge stvari. Skoro je i Vita otvorio temu "Racunarska kultura"....

Ne bih da ova tema ode u pogresnom pravcu, cak je i dobro da postoji ovakva tema na ovom forumu, koja ce razjasniti nedoumice oko Linuxa, ali za neka pitanja stvarno je potrebno prvo konsultovati google, pre svega za pitanja koja i nemaju toliko veze sa ovom temom ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 01:27:38 
Korisnikov avatar

Ljudi, da nije neko mozda narucivao diskove sa www.overburn.tk ? Za koje vreme stizu diskovi?

I jos jedno pitanje, cisto da se ne ispalim nekad - kako se cita "SuSE"? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 00:47:56 
Korisnikov avatar

Izvinjavam se sto postujem ovako, ali ne provaljuje se da ima novih poruka (zbog edit...) :)

Ajde onda da postavim jos jedno pitanje: :)

Ako imam jednu verziju, a u medjuvremenu se pojavi druga verzija mog linux OS, da li bi trebalo da ja skroz instaliram novu verziju ili da samo update - ujem (ako jeste update - koja je prosecna velicina update "paketa")?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 03:28:55 
Moderator
Korisnikov avatar

salebab je napisao:
kliforde, bug pogledajte ovaj link -> How To Ask Questions The Smart Way(sr)
Razjasnice vam mnoge stvari. Skoro je i Vita otvorio temu "Racunarska kultura"....

To mi je savrseno jasno ;)
Bas zbog toga i kazem: znam sta je racunarska kulura i tim gore sto mi posaljete link kad pitam nesto... Jer, da sam hteo link, koristio bih fakin Gugl, ovako, kad pitam nesto na forumu, samo trazim fakin tri recenice na fakin srpskom jeziku :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 09:12:33 
Moderator
Korisnikov avatar

bug je napisao:
Ako imam jednu verziju, a u medjuvremenu se pojavi druga verzija mog linux OS, da li bi trebalo da ja skroz instaliram novu verziju ili da samo update - ujem (ako jeste update - koja je prosecna velicina update "paketa")?

ne moras sve od jednom... moze update...sve zavisi od distribucije...

suse,debian,ubuntu,fedora,mandrake ... svi imaju update sistem jako dobar...

a koliko je to u megabajatima.. nznm :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 12:45:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
VITA je napisao:
mene generalno nervira taj stav microsofta da ne priznaju nikog drugog ...

ima jos dosta close source kompanija ali je m$ najgori...

drugo word cita samo doc format..
zasto ne cita .odt format koji je cist zip xml teksta...
ovo je nikad lakse da naprave ali oni to NECE... i ne zele da doprinesu svojim korisnicima boljem koriscenju racunara . Bitno je da oni zarade...

Jeste, i mene nervira sto ne ukljucuju podrsku za tudje formate. Najocigledniji primer je PDF.

Mada:
Citiraj:
prvo .net postoji samo za win

.NET postoji i u KDE 3.nesto... ili sam ja lose cuo?

Citiraj:
trece sve je integrisano... nista ne znas kako radi i sve se pale wizardi... volim i ja da programi rade automatski i da ne gubis vreme na glupostima .. ali daj barem da se zna kako sta radi...

Mislim da ti wizardi olaksavaju pocetniku snalazenje, dok ne stekne znanje. Ja ih sada naravno iskljucim, ali u pocetku su mi bili vise neko od pomoci.
Poslednju recenicu nisam razumeo najbolje. Smatram da iz ugla velike vecine obicnog sveta (ne-programera i sl.) koji koristi racunar i nije potrebno da se zna kako tacno nesto radi. Ne vidim kako ce to doprineti da neka funkcija radi bolje... Ako si na ovo mislio.
Citiraj:
.net bez VS.net-a je neupotrebljiv u praksi...
mora VSS da se koristi.. i to kako ? kroz panel iz VS.net-a...

Ne znam sta je VSS, ali .NET mozes da razvijas pomocu #Developa, ako si na razvoj mislio.

Citiraj:
cetvrto
ceo sistem je sranje jer nema nacin da se prave dobri scriptovi koji bi se pokretali u tacno odredjeno vreme(npr backup nocu) jer totalno ignorise konzolu....

aj nek neko napravi za win program koji se pokrece tacno svaki ponedeljak u 2 ujutru , skida novi update sistema (ali npr update programa kao sto su program za slike ,muziku i sl), zatim salje mail u kome izvestava kako je sve proslo i zatim pravi backup baze podataka i reze na cd.... a zatim salje sms...
to je nemoguce na winu.. a na linuxu je sasvim moguce...jedino bi morao da kad odlazis iz firme ubacis cd i to je to.. i kad dodjes sutra backup te ceka i nov svez sistem..

Da bas totalno ignorise konzolu, i nije, dovoljno komandi ima samo konzolnu interpretaciju + se jos koriste stari DOS programi u nekim slucajevima, a postoji i Run u start meniju ,dakle, na dohvat ruke. Al', opet Windows je GUI OS. Ne znaci da ne koristi tastaturu uopste, ali ako mi je potrebno da za svaku malo komplikovaniju operaciju posezem za kuckanjem komandi, onda naziv GUI OS ozbiljno dolazi u pitanje.

Personally, ja ne volim te automatizme, volim kada sam licno prisutan dok se nesto radi.

A sto ne pricamo malo o manama Linuxa?

Mene u Linuxu nervira, izmedju ostalog, sto se komponente sistema ne zovu logicno:
Npr. SAMBA. Sta to znaci, na sta treba da me asocira? Aaa, to je fajl server, pa sto ga ne zoves tako?
Dalje YaST. E, sad si mi sve rekao :sarkazam: Odakle ja na brz (znaci, da ne moram odmah da posezem za nekim Readme-jem ili helpom) nacin da saznam da je to akronim za Yet another Setup Tool? Na Windowsu: Add/Remove Programs. Malo mesta ostaje za zabunu, zar ne?
Konqueror. Ovo jos i jeste donekle logicno, ali na Windowsu: Windows/Internet Explorer. Koliko logicnije i asocirajuce moze od toga?

A da spomenemo malo i nesto sa cime se medju prvim stvarima srecete: root. Molim? Koren? Na windowsu: Administrator. Zna se sta administrator radi (zanimanje postoji odavno pre pojave tog termina u IT svetu). Mada, dosta brzo postaje jasno sta znaci Root
(ali ne i prakticno odmah).

Na windowsu imam dosta uocljivo dugme koje kaze "Start". Na Linuxu imam Linux logo, ili veliko slovo "K". Pomisljam da je to samo ukrasni detalj (ozbiljno, nije mi namera da budem zajedljiv) koje nema jasne oblike gumeta, pa ni ne pomisljam da ga pritisnem (ali poucen iskustvom iz Windowsa, predpostavljam sta je).

Mountuj (namesti) CD-ROM rucno kako bi mogao da pristupis sadrzaju diska, ili uredjaju uopste. Isto to vazi i za harddiskove. Windows to lepo uradi umesto mene. Sacekam nekoliko sekundi da skapira sadrzaj i koristim ga normalno, bez bojazni da cu ga slucajno unmountovati

I jos mnogo stvari koje ipak cine Windows vise user-friendly (citaj: laskim) operativnim sistemom od Linuxa i mislim da je to ono sto je presudno velikoj vecini korisnika. Rad na racunaru bez mnogo cimanja, sto jednostavnije (a gde ces jednostavnije, ako vecinu stvari mogu da pokrenem na isti naci: klikcuci misem, bez potrebe kucanja komandi koje ne znam). Linux ima stabilnost, ali bih rekao da se Windows XP, a pre njega 2000 (a iz mog licnog iskustva i ME) opasno priblizio Linuxu po tom pitanju.

Nemam vremena sad da vise odkucam, Linux ima svojih prednosti, ali smatram da je Windows i dalje mnogo laksi za (svakodnevno) koriscenje (to je ono sto smatram vise user-friendly OSom), a postao je i mnogo vise konfigurabilan (smatram da i ne treba vise od ovoga sto je danas).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 16:56:34 
Moderator
Korisnikov avatar

RazbojNick je napisao:
Citiraj:
prvo .net postoji samo za win

.NET postoji i u KDE 3.nesto... ili sam ja lose cuo?

Postoji DOT-GNU i jos jedan emulator/simulator/cincilator DOT-NET-a na Linuxu, ali to su samo emulatori... Ali, pored toga treba ti emulator za C++, VB ili koji vec jezik koristis... Sve u svemu, mnogo mi je prakticniji sistem koji ima java sa svojom VM i bytecode-ovima...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 17:42:57 
Moderator
Korisnikov avatar

postoji .net runtime za linux..ali ga ne razvija MS....

Visual Source Safe.. sistem za cuvanje koda... CVS ceo svet koristi samo MS gura VSS...

Meni se svidja da program ima ime..samba mi je zakon ime...

wine koji svi misle da znaci windows emulator znaci :w ine is not emulator :) ...

root... ok svi znaju za admin jer svi koriste win.. ko je koristio komp pre pojave win-a je znao sta je root...

to je sve smesno malo problema...

jednostavno mislim da je gnu/linux daleko bolji sistem ako nista drugo onda zbog filozofije koja stoji iza njega.... a takodje sistem radi stabilnije i ima vise fleksibilnosti nego win...

kad smo drzali kurs ja sam rekao da win i treba da koriste ljudi koji nisu iz IT oblasti...ali da oni koji mislie da se ozbiljno bave kompjuterima trebaju da cene vishe fleksibilnost a ne imena programa....

i da citanje readme fileova ne treba da bude nesto loshe vecj nesto dobro....

nije linux za svakoga... za neke je win i to su po meni laici.... za profesionalnu upotrebu je neki unix klon i to je to...

takodje isto mislim i u pogledu jezika...

c# mi je isto losh zbog istih stvari zbog kojih je losh i win... zavistan od platforme,od okruzenja , neprosiriv, zatvoren....

ali ok ako je nekome bitnije da dugme bude start a ne k nek koristi windoze....

meni je bitnije da sistem moze da radi onako kako ja hocu .... i da imam totalnu kontrolu nad kompom a to je na winu totalno neizvodljivo...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 21:03:16 
Korisnikov avatar

VITA je napisao:
postoji .net runtime za linux..ali ga ne razvija MS....

Visual Source Safe.. sistem za cuvanje koda... CVS ceo svet koristi samo MS gura VSS...

Meni se svidja da program ima ime..samba mi je zakon ime...

wine koji svi misle da znaci windows emulator znaci :w ine is not emulator :) ...

root... ok svi znaju za admin jer svi koriste win.. ko je koristio komp pre pojave win-a je znao sta je root...

to je sve smesno malo problema...

jednostavno mislim da je gnu/linux daleko bolji sistem ako nista drugo onda zbog filozofije koja stoji iza njega.... a takodje sistem radi stabilnije i ima vise fleksibilnosti nego win...

kad smo drzali kurs ja sam rekao da win i treba da koriste ljudi koji nisu iz IT oblasti...ali da oni koji mislie da se ozbiljno bave kompjuterima trebaju da cene vishe fleksibilnost a ne imena programa....

i da citanje readme fileova ne treba da bude nesto loshe vecj nesto dobro....

nije linux za svakoga... za neke je win i to su po meni laici.... za profesionalnu upotrebu je neki unix klon i to je to...

takodje isto mislim i u pogledu jezika...

c# mi je isto losh zbog istih stvari zbog kojih je losh i win... zavistan od platforme,od okruzenja , neprosiriv, zatvoren....

ali ok ako je nekome bitnije da dugme bude start a ne k nek koristi windoze....

meni je bitnije da sistem moze da radi onako kako ja hocu .... i da imam totalnu kontrolu nad kompom a to je na winu totalno neizvodljivo...

Majkrosoft gura taj VSS. Sony je gurao svoj Beta sistem video kaseta naspram VHSa, sada gura SA-CD (super audio - CD) naspram DVD-Audia. Jel neko dize nevidjenu halabuku oko toga? Svaka kompanije ce da gura nesto svoje. Zasto bismo skakali samo na MS?

Nisam mislio na third party programe, vec samo na ono sto dolazi uz goli OS. Dakle, Windows i Linux esencijalne komponente iskljucivo. Wine tu ne spada. Da li se nekome svidja ime SAMBA ili ne, nije poenta, vec sta ti zakljucujes iz imena programa sta on radi. Dakle, mene Add/Remove Programs u Windowsu MNOGO vise asocira na menadzer programa od YaST. Admin: lepo sam naveo da je rec Administrator nesto sto postoji pre koriscenja tog termina na Windowsu (na primer, u birokratskim poslovima). Uostalom, koristi se i kao naziv zanimanja u IT svetu, bez obzira sa kojim OSom se radi. Root znam sta je, jer znam sta je Linux/Unix, al' reci mom bratu koji se slabo razume u racunare (a zna veoma dobro Engleski) "uloguj se kao 'Root'" (umesto "uloguj se kao administrator"), ima da te pogleda belo.

Ovo sto sam naveo cak i da nazovemo kao "smesno malo problema", ali bih mogao da napisem jos gomilu stvari, ali takav post niko ne bi citao zbog duzine.

Fleksibilnost:
Windows se koristi za svakakve poslove: kancelarijski posao, video editing, server, video igre, itd. Kolika fleskibilnost jos treba? Ako si mislio na platformsku/hardvesku fleksibilnost, to stoji za Linux, ali Windows postoji samo za x86 platformu (kao sto i PalmOS postoji samo za PDA platformu), a i razlicite verzije za razliciti dijapazon snage hardvera.
Stabilnost:
Pedja moze da potvrdi da racunar pod XPom ne gasi po nekoliko dana. I da ne trpi posledice u vidu zakucavanjka sistema zbog toga (da ne navodim i druge primere, misli da nema potrebe). Naravno, za to vreme mu radi gomila programa, sto aktivnih, sto u pozadini.

Mislim da je cela halabuka oko Windowsa vise zbog politike i stava MSa koji jeste los po korisnike, nego sto je Windows kao OS realno los. Mislim da bi MS imao mnogo vise koristi da se otvori i za druge platforme u vecoj meri, ali! To je njegova politika, ima potpuno pravo da posluje na nacin koji hoce.

Drago mi je da si rekao da Linux nije za svakoga. Mislim da je Windows VISE za svakoga nego Linux i da upravo tu lezi kljuc njegovog uspeha. Btw. "profesionalna upotreba" je sirok pojam. I radnik na salteru koristi racunar profesionalno.

Nije meni vazno da na dugmetu pise "start", promasio si poentu. Pokusavam da istaknem da je Windows mnogo laksi za koriscenje od konkretno Linuxa. Start dugme je samo primer. A evo i jos jednog: kad pokrenem Start>Run izadje mi prozor u kojem lepo pise: "Type the name of a program, folder, document, or Internet resource, and Windows will open it for you." j***, pa i malo dete razume (pod uslovom da zna engleski). I umesto da uputstvo ili objasnjenje trazim u nekom readme fajlu, imam ga odmah tu. A onda se pojave napredni korisnici koji pocinju takve stvari da smatraju uvredom za svoj intelekt i znanje ("Vidi kako ti Windows sve sazvace, kao da ja ne znam cemu sluzi to i to.") i snishodnljivo tvrde kako je Win bezveze OS i "nema izazova na njemu" zaboravljajuci da su i oni bili pocetnici, i kao da su se rodili nauceni. A ja smatram da je veoma dobro da ti odmah lepo objasi ili bar logicno nazove neku funkciju/komponentu, cak i ako si vec veoma dobro upoznat sa njom, jer je mozda neces koristiti neko vreme, pa i zaboravis za sta sluzi (hipoteticki pricano).

Sad, to sto je Win kao OS zatvorenog koda, to je MSova odluka. Njihovo vlasnistvo - njihovo pravo. Ni ti ne bi valjda da dodje neko i kaze ti da racunar koji si ti kupio od novac koji si ti sam zaradio koristis tako i tako i nikako drugacije. To malo lici na: "Ako mi ne das loptu, necu da se igram sa tobom". I takodje mislim da pod Winom imas dovoljno kontrole nad kompom, ali stvar misljenja.

I, konacno, za kraj: kako to da se nikad ne nadje neki Windows korisnik da prvi pocne da vice kako je Linux sranje (po njegovom misljenju), vec se uvek javljaju Linux useri da opanjkavaju Windows? Evo, ja sam se okusao na Linuxu (SuSe 8.1 i Best Linux 2002 beta), stvarno sam imao zelju da ga upoznam vise, ali sam na kraju shvatio da mi taj OS ne lezi, Pa, ipak, ne idem unaokolo i ne opanjkavam Linux.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 00:03:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.12.2001. 17:03:40
za sve one koji nisu upoznati da se .NET prostire i na Linux, Solaris, Mac OS X, Windows, and Unix platformi neka prouce malo Mono projekat, a ne da sire dezinformacije.

http://www.mono-project.com/Main_Page

spisak platformi i arhitektura
http://www.mono-project.com/Supported_Platforms

komercijalni softver na mono-u
http://www.mono-project.com/Software

kompanije koje koriste mono
http://www.mono-project.com/Companies_Using_Mono

mono je open source

Poslednji put menjao DJole dana 14.02.2006. 00:15:03, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 00:11:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
Smer: ME
RazbojNick je napisao:
I, konacno, za kraj: kako to da se nikad ne nadje neki Windows korisnik da prvi pocne da vice kako je Linux sranje (po njegovom misljenju), vec se uvek javljaju Linux useri da opanjkavaju Windows? Evo, ja sam se okusao na Linuxu (SuSe 8.1 i Best Linux 2002 beta), stvarno sam imao zelju da ga upoznam vise, ali sam na kraju shvatio da mi taj OS ne lezi, Pa, ipak, ne idem unaokolo i ne opanjkavam Linux.

Pa... verovatno je malo windows korisnika koji su uznapredovali dovoljno da se osmele da probaju linux ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 02:07:23 
Korisnikov avatar

Ovako....

Posto dobijam SuSE 10 sutra - prekosutra (jeeee....) planiram da sav posao oko formatiranja diska odradim sto pre (a ako ne odmah, onda pri instaliranju, ali sa unapred osmisljenim konceptom naravno), pa mi treba savet oko toga.

Imam maxtor 160 GB sa sl. particijama (sve su NTFS):

C: 20 GB - instaliran windows i programi
D: 40 GB
E: 40 GB
F: 60 GB

Procitao sam da je Linux-u dovoljno oko 2 GB prostora i da posto imam 256 ram-a treba 512 mb za swap... Ja sam nesto razmisljao da mu ostavim bar 10 GB i da bude nesto kao sadasnji C (ukljucujuci i instalirane programe), a da napravim jos jednu particiju za instalacione pakete i druge stvari koje bi ostale u slucaju da hocu da formatiram linux particiju.
Nemam pojma koji deo celokupnog diska da odvojim za Linux, pa ako neko moze da pomogne.... :) Takodje ne znam da li da stavim obe particije ext2 (mozda ext3) ili obe u fat32 ili mozda jednu ovako drugu onako..ovako :zbun: :zbun: ? I citao sa da ima i drugih Linuxovih vrsta FS-a, pa ne znam da li mozda postoji neki bolji od ext2(3)... Da li windows moze da cita ext2(3)? Mozda da mi objasnite kako ste vi na vasem racunaru to odradili?

One more thing... Kako je najbolje isprobati vise razlicitih distribucija (ne odjednom) na jednom racunaru, a da to ne podrazumeva formatiranje prethodnog sadrzaja? Hvala

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 02:15:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
bug je napisao:
Kako je najbolje isprobati vise razlicitih distribucija (ne odjednom) na jednom racunaru, a da to ne podrazumeva formatiranje prethodnog sadrzaja?

http://www.vmware.com/
mozes i odjednom :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 02:55:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Vita je napisao:
wine koji svi misle da znaci windows emulator znaci :w ine is not emulator

:udri:
Nikad mi nece biti jasna potreba coveka da pravi te skracenice koje u sebi sadrze sebe :D
Kao GNU, PHP, sad i za WINE saznah... Glupost...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 04:57:41 
Moderator
Korisnikov avatar

pazi posto na i386 mozes da imas max 4 primarne particije najbolje bi bilo da ovu od 60 ocistis da bude prazna pa je obrises i napravis tako da bude

Primarna 20 GB - instaliran windows i programi
Primarna 40 GB
Primarna 40 GB
Logicka 60
10 GB ext3
10 GB ext3
1 GB swap
39 GB fat32

poenta je da ne mozes da imas vise od 4 particije...
e zato pravis logicku particiju koja sadrzi 4 particije
prva za prvi linux druga za ostale treca za virtuelnu memoriju a zadnja za podatke pri cemu je bolje da bude fat32 od ntfs jer ces moci da menjas podatke iz win-a i linuxa...

onda instaliraj suse na prvoj a posle mozes nesto drugo na drugu particiju..predlazem ubuntu ako imas kablovski modem ili adsl... a ako ne mozes fedoru da stavis...
tako malo isprobavas :)

@Djole naravno da postoji mono... (cak je zakili pokazao na kursu kako to izgleda)
ali mono ne pravi MS... i uvuek ce mono da bude u zaostatku u odnosu na .net.... nikad ne bih poverio nekom thirh party sdk informacioni sistem....

cini mi se da mono nema dobru buducnost jerr medju korisnicima linuxa nema mnogo onih koji vole i zele da programiraju u c#...

@ Klif
bas je jaka fora :)
prvi koji je nastao je bilo FINE.. to je bilo u vreme kad je Emacs bio najjaci text editor za programiranje i posto je bio pod gpl-om svi su ga sredjivali kako njima odgovara... i svi su imali imena tipa EmascX
GEmacs i sl imena koja u sebi sadrze emacs...
e onda se neki lik setio da nazove Fine... i svima je bilo simpa jer je to bio emacs ali modifikovan tako da ... nije emacs :grin:

ima mnogo takvih...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 09:34:21 
Korisnikov avatar

Don je napisao:
RazbojNick je napisao:

Pa... verovatno je malo windows korisnika koji su uznapredovali dovoljno da se osmele da probaju linux ;)

;) Ja sam korisnik Windows koji je probao Linux (dve distribucije, jedna je cak direktno od Linusa Torvaldsa - Best (sada Sot) Linux) i nije mi se svideo. Mnoge su me stvari nervirale, zahtevale mnogo vise rada da bi s euradile, pa ne govorim da je Linux los. Sigurno ima jos Win korisnika sa istim iskustvom, pa ih ne vidimo, ali Linuxovci ne propuste priliku da napadnu Win.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 09:49:24 
Korisnikov avatar

VITA je napisao:
i uvuek ce mono da bude u zaostatku u odnosu na .net.... nikad ne bih poverio nekom thirh party sdk informacioni sistem....

cini mi se da mono nema dobru buducnost jerr medju korisnicima linuxa nema mnogo onih koji vole i zele da programiraju u c#...

Pa, i za standard u Javi je zaduzen Sun i jedini ima pravo da taj standard menja. Tako ce on prvi napraviti novu, napredniju verziju, a svi ostali koji razvijaju alate moraju da sacekaju da on obelodani nove specifikacije, pa da unaprede svoj razvojni alat. K'o sto i Macromedia radi sa Flashom. Primera je dosta.

A Linux korisnici nece raditi u C# iz principa, zato sto je to MSov proizvod.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća