Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: PDA uređaj
PostPoslato: 23.11.2005. 18:27:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Godina: Dipl.
Smer: IS
Ima li neko preporuku za PDA do 250 n.j. na našem tržištu?

Da li se isplati kupovati uređaje sa PalmOS-om, koji je izgleda na slepoj grani evolucije?

Kakav vam se čini Asus mypal a620(bt)?

Hvala unapred :stid:

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.11.2005. 18:58:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
PalmOS ne. Sam si lepo rekao da izgleda da je sa njim zavrseno. Pedja mi rece da taj operativni sistem ne podrzava multitasking, sto je skroz bzvz. Mada, nista nije definitivno, Palmovi poslednji modeli su relativno novi, a i sam OS postoji dugo, tako da bi trebalo da se za njega jos pravi softver i dodaci. A i jeftiniji su od Windows uredjaja.

Vidim da ti je budzet prilicno ogranicen, posto o najslabijem aktuelnom modelu sa Windowsom nema price bez ~350e.
Asus deluje ok. Malkice je "zastareo", ali Windows 2003 je i dalje odlicno podrzana platforma. Jos ako postoji WM 2003SE rom da se nadje za njega, na konju si :D

P.S. Da napomenem da nemam licnog iskustva sa PDA, najblize sto imam je smartphone, tako da pricam verovatno kao i ti: potencijalni korisnik i pratilac IT sfere. Skokni do www.itsvet.com i pogledaj, ako vec nisi, mada su cene visoko iznad navedene cifre.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.11.2005. 19:22:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Asus je super izbor, a pored njega jedino jos HP ima dobar odnos cena/kvalitet kod nas.

Inace cini mi se da sam negde procitao da ce Palm poceti da prelazi Windowse!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.11.2005. 20:24:10 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Palm je vec presao na Windows, cudi me da ih jos nema u ponudi

moje isqstvo kaze da uzmes HP i to da ti ga neko donese iz Amerike i da je qpljen preko eBay :)
probao samo Windows PocketPCje (8koja je razlika izmedju PDA i PocketPC?) i od svih su mi se najbolje pokazali HP-ovi modeli (jos da pmatim koji su modeli... znam da je u pitanju iPaq, tako nekako)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.11.2005. 21:00:49 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Asusa sam hteo i ja da kupim... Ne košta mnogo, tj. čak mi izgleda da je jeftiniji nego što bi trebalo da bude.

Evo specifikacije ukratko:

ASUS MyPal A620BT,
Intel PXA255 400MHz,
64MB Flash ROM,
64MB SDRAM,
CF,
IR,
BlueTooth

+opcija ubacivanja GPS modula!

Cena: od 255 evrića, pa na dalje...

izvor www.pcberza.co.yu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.11.2005. 22:30:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2005. 23:46:26
Godina: Apsolvent
Ja imam Asus-a A716 vise od godinu dana i sasvim je ok, mada u ovo vreme verovatno ne bih uzimao PDA bez VGA rezolucije, razlika u funkcionalnosti je jako velika kod nekih stvari (recimo citanje pdf-ova i bilo sta sto zahteva dosta teksta na strani).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.11.2005. 23:18:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Koji od HP-ova je jeftin a zadovoljajuć?

Nisam čuo da je Palm prešao na Win. Firma koja je radila PalmOS je propala, jer 2 godine nisu uspevali da izrade verziju 6 koja je trebala da bude multitasking. Onda je Palm otkupio licencu za PalmOS, ali izgleda da ga neće nastavljati. Ionako su ostali usamljeni jer je Sony kao 2. veliki korisnik PalmOS-a prestao sa proizvodnjom PDA uređaja a ostali su davno prešli na Win.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.11.2005. 05:38:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.12.2001. 02:38:56
Godina: I
zlatko je napisao:
Koji od HP-ova je jeftin a zadovoljajuć?

Nisam čuo da je Palm prešao na Win. Firma koja je radila PalmOS je propala, jer 2 godine nisu uspevali da izrade verziju 6 koja je trebala da bude multitasking. Onda je Palm otkupio licencu za PalmOS, ali izgleda da ga neće nastavljati. Ionako su ostali usamljeni jer je Sony kao 2. veliki korisnik PalmOS-a prestao sa proizvodnjom PDA uređaja a ostali su davno prešli na Win.

Ja imam iPaq 1945 HP, mnogo je dobar cena/kvalitet itd. lose: nema gsm/gprs tako da moras da vuces telefon sa sobom i nema wiFi tako da moras da budzis gprs racun :( ostalo je sve fenomenalno bez ikakve zamerke,ali stvarno!!

Ono sto ja zameram nasem budjavom gadget trzistu je to sto smo jadni da jadniji ne mozemo biti jer ovi sto uvoze ove stvari imaju racun samo kad su u pitanju sami uredjaju, a sto se tice accessories i sitnih dodataka u vidu folije za ekran, dodatnog stylusa itd. to za PPC nema nigde! Za Palm ima gde oces, a gospoda iz Comtrade-a i BS-a koja su glavna za PPC import ne vide racun u obezbedjivanju dodataka za svoje musterije (koji inace kostaju po 2-3-5€) pa tako ja moram iz boxwave-a iz USA da porucujem j*** rezervni stylus i rezervni punjac i na to cekam 6 meseci zato sto spretni Ameri salju postu u Yugoslowakiu, Yugosloveniu, Serboslovakiu pa na kraju tolko smore sami sebe da izgube volju da ti salju 5 puta jedno isto.

Hmmm... PPC rullezz by the way, ko ima nek poseti www.ppcsoft.org braca rusi otkidaju... sve full, nista trial, sve legalno :D :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.11.2005. 08:56:16 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
PDA je personal digital assistant, a Pocket PC oznacava PDA sa MS OS-om.

Mislim da ti Asus-i predstavljaju BestBuy trenutno!
Samo znam da je bila fora da na jednom od tih Asus-a BT dolazi u oblicu CF kartice, tako da ukoliko hoces da koriits BT, mozes da zaboravis na prosirenje memorije preko CF slota.
Mada, nije iskljuceno da se to odnosi na seriju 7 koja ima i SD i CF. Samo se secam da mi je zvucalo pomalo glupo :)

Da li ti je PDA stvarno potreban? Za sta planiras da ga koristis? je napisao:
Koristio sam HP Jornadu 690 i Clie UX50.
Jornada je imala qwerty tastaturu i predstavljala fantasticno resenje za hvatanje beleski na predavnajima, ekranu 640x320 je omogucavao da se lako citaju dokumenta, ugradjen 56k modem i jos nekoliko fora, ali je taj uredjaj pregazilo vreme (ne mogucnost stavljanja novijeg OS-a), a ovi noviji su tada kostali 1000+ USD, sto je predpostavljam i razlog zastu su prestali da ih proizvode.
Inace, to je PDA koji mi je bio koristan :)

Slie UX50....Palm 5, modfikovan od strane Sony-ja. BT, WiFi, kamerica, qwerty tastatura (doduse mnogo manja od one sa Jornade, ali opet upotrebljiva, ali en za beleske, vec za neki SMS, kraci mail i sl)....uredjaj od, u to vreme, 700e, bez multitaskinga i sa onako malim ekranom (pristojna rezolucija, ali je jako malih dimenzija).
Krajenj beskoristan PDA za moje potrebe.

Poznajem veci broj ljudi koji bi umrli (od dezoragnizacije :)) da nemaju PDA, ali sve zavisi za sta planiras da ga koristis. Ja sam probao i ukapirao sam da PDA ipak nije za mene i ne zavrsava mi neke stvari za koje sam racunao da hoce. Uzeh notebook sa 10.6" ekranom (manji od nekog moba :D ) i napravih "sredinu" izmedju starog notebooka sa 15" i PDA sa 4" :)

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.11.2005. 11:26:28 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Pa dobro, kao da ćeš ti koristiti GPS stalno... Kad ti treba, ti lepo izvadiš mem. karticu i ubaciš gps modul. :)

Koliko uopšte i košta GPS modul?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.11.2005. 13:50:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Milex je napisao:
Koliko uopšte i košta GPS modul?

Verovatno vise nego sam PDA

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.11.2005. 13:56:42 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
BT, ne GPS....prepodstavljam da si hteo da napise GPRS? :)

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.11.2005. 14:04:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Moma je napisao:
Palm je vec presao na Windows, cudi me da ih jos nema u ponudi

Malkice su skupi. Imaju Windows Mobile 5.0 i tek sto su obnarodovali jedan model. I na zapadu je to jos novo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.11.2005. 10:49:31 
Moderator
Korisnikov avatar

Meni bi PDA trebao uglavnom kao digitron++. Za sada ne osećam potrebu za asistentom, ne treba mi za navigaciju niti za pristup internetu u svakom trenutku, mada nije isključeno da će se te potrebe razviti vremenom.

Da li asus 620 postoji i u verziji sa SD slotom? Da li postoji verzija sa Win 2003 SE? Kako se menja OS u PDA uređajima?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.11.2005. 12:34:01 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
Moj Pimpla je hp1940, ili ti kao Borkov. Sto kaze Borko, ako se izuzme nedostatak WiFi-a, u potpunosti sam zadovoljan.
Sto se OS-a tice, teska srca priznajem da sam prinudjen da koristim wm2003, ali mi projekti kao sto su http://familiar.handhelds.org/ ulivaju nade da ce instalacija GNU/Linuxa na PDA uskoro biti realnost. (Na nekim modelima Familiar je pokazao 100% funkcionalnosti) Sto se mog, 1940, modela tice uputstvo za instalaciju moze se naci ovde http://www.linuxforge.hu/index.php?opti ... 1&Itemid=7
ali ne radi pola stvari :)

za kraj evo malo slika:
http://opie.handhelds.org/gallery/
http://gpe.handhelds.org/screenshots/

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ]