Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Да ли ћете успети да сакупите 60 ЕСП бода?
Glasanje se završava 16.03.2009. 11:15:07
Да, свакако 17%  17%  [ 14 ]
Требало би 31%  31%  [ 25 ]
Не верујем 22%  22%  [ 18 ]
Ма нема шансе 30%  30%  [ 24 ]
Ukupno glasova : 81
Autoru Poruka
PostPoslato: 14.02.2009. 11:12:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.09.2007. 00:20:34
Godina: Apsolvent
Smer: ME
Буџет само за најбоље студенте

Уколико посланици републичког парламента буду прихватили предлог измена и допуна Закона о високом образовању Универзитета у Београду, студенти ће убудуће имати шест испитних рокова, уместо досадашњих пет.

Ти рокови неће бити дефинисани законом по месецима, већ ће бити организовани у складу са потребама факултета.

Радна група Универзитета која се бави изменама закона предложила је да студентима буде омогућено да добију диплому и након три године.

- Идеја је да студентима омогућимо излаз после три године са звањем струке, рецимо правник или економиста. После четири године имали би звање дипломирани правник или економиста, као што је било и досад, а после пете године би добили звање мастер. Нисмо нашли заједнички језик са студентима око назива, јер они предлажу да први и други излаз носе назив правник првог и правник другог степена, а трећи излаз дипломирани правник-мастер - каже Сима Аврамовић, председник Статутарне комисије Универзитета у Београду.

Друга новина коју доносе измене и допуне закона предвиђа промене у начину финансирања студија. Досад су сви буџетски студенти који испуне услов за упис наредне године задржавали тај статус, а убудуће би факултети требало да праве ранг-листе студената са најбољим просеком који ће моћи да се школују о трошку државе. Јелена Вељић, члан радне групе и студент продекан Филозофског факултета, међутим, каже да се студенти залажу да сви који освоје 60 ЕСП бодова треба да буду на буџету, без обзира на просек. Академци сматрају и да би држава требало да финансира школовање што већег броја студената из буџета.

Коначни предлог радне групе требало би да буде завршен ускоро, а након тога о њему би требало да се изјасне Сенат, Савет Универзитета у Београду и Конференција универзитета Србије и да потом буде упућен Министарству просвете.

Студентски свет

Poslednji put menjao dostojewski dana 22.02.2009. 01:16:39, izmenjena samo jedanput

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2009. 11:57:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.06.2007. 12:05:47
Godina: Dipl.
A ovo ce jelte usvojiti kad skupstina pocne da funkcionise? Pre svih zakona koji cekaju po dve godine vec.. Ma dajte, izglasace ga nesto pre upisa. Nasla drzava da stedi na studentima.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2009. 13:05:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2007. 19:12:54
Smer: IS
Ma poznavajuci nasu skupstinu...neci oni ovo skoro izglasati. :D
Mozda za jedno par godina :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2009. 13:40:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
^^ Pa ista ova vest je bila i prosle godine, a relativno slicna i pretprosle... Do septembra se nista nece znati 100%...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2009. 14:45:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Idealno bi bilo da ništa ne menjaju za ovu godinu, tj. da ostane na snazi izmena i dopuna zakona od prošle godine a da sve što donesu do kraja godine važi za sledeću godinu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2009. 15:18:02 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.07.2008. 01:29:51
Sada su nas na vreme lepo obavestili. Da se spremi na vreme materijal za demonstracije. :D

Drago mi je da su se konacno uzeli malo u pamet i doveli u pitanje status onih koji su vec na budzetu. Nije fer da njima to mesto bude osigurano zbog dva boda vise na prijemnom. Vec mogu da se slozim sa gledanjem proseka, ali samo ako se gledaju svi. Svakom po zasluzi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2009. 19:42:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2007. 11:36:48
Оно што је сигурно јесте да нико не жели протесте у време универзијаде тако да то пре универзијаде тешко да може да се изгласа (или су баш луди). Друго, не верујем да ће новим законом обухватити све студенте јер много је то оштећених људи (или су, опет, баш луди :) ).

П.С. И убаците горе у гласање опцију "Ало царе, јеси ти нормалан, одакле ми?" :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2009. 20:17:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.09.2008. 01:18:40
Godina: Padobranac
^Upravo zbog toga sto ide univerzijada bolje je da se pitanje sto pre resi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.02.2009. 20:24:39 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
Profesor Ljubiša Rajić

http://www3.b92.net/mp3/Pescanik-2009-02-13-09-30.mp3 52:38

@54:33 je napisao:
Prosto mene iznenađuje da klučni problem akreditacije imaju veliki univerziteti kao Beograd i Novi Sad, a onda oni malecki državni u Novom Pazaru, dobije Megatrend dobiju razni privatni fakulteti za koje znamo koji im je kvalitet, sad se na to nešto nadovezuje nešto o čemu se u ovom trenutku ne priča a to je jak pritisak ministarstva da se državni univerziteti sve više prebacuju na samofinansiranje, već je najavljeno da praktično neće biti nikakvih sredstava za materijalne troškove, a da će se iznosi za plate verovatno umanjiti za 20-25%. Što znači da ćemo dobiti odliv jednog dela kadra ka privatnim univerzitetima, svi oni koji rade po ugovoru, oni održavaju održavaju dobar deo nastave, na pojedinim fakultetima izgubiće posao i mi ćemo opet da oborimo kvalitet obrazovanja...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.02.2009. 22:51:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Smer: UK
Milosh je napisao:
Idealno bi bilo da ništa ne menjaju za ovu godinu, tj. da ostane na snazi izmena i dopuna zakona od prošle godine a da sve što donesu do kraja godine važi za sledeću godinu.

Bistra izjava, nema šta. :roll:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.02.2009. 23:34:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Milosh A3 je napisao:
Milosh je napisao:

Bistra izjava, nema šta. :roll:

Nek' si mi rek'o.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.02.2009. 16:20:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Samo najbolji studenti ostaju na budžetu
R. Bulatović - 19.02.2009. - 02:37
Rang-liste će se praviti posle svake studijske godine...
Ako Skupština usvoji izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, čija je izrada u toku, akademcima bi moglo da bude omogućeno da studije završe u roku od tri, četiri ili pet godina, u zavisnosti od programa na fakultetu. Studenti će imati jedan ispitni rok više, ali neće svi koji skupe 60 bodova nastaviti školovanje na budžetu.

RANGIRANJE - Profesorski i studentski stavovi trebalo bi da budu usaglašeni do kraja sledeće nedelje. mada je do usvajanja dalek put jer posle radne grupe o izmenama treba da se usaglase i Senat Univerziteta, KONUS, Nacionalni Savet, Vlada i skupštinski odbor, evidentno je da će ove izmene izazvati dosta polemike.
Prvi kamen spoticanja je nastao zbog toga ko će ubuduće biti budžetski studenti.
- Fakulteti će praviti rang-liste i samo će najbolji moći da nastave studije na budžetu. Mi smatramo da ako je rangiranje već potrebno, da ono bude samo na osnovu bodova i da svi sa 60 ostanu na budžetu. Profesorski predlog je da se i oni sa 60 bodova takmiče - kaže za „24 sata” Jelena Veljić, student prodekan Filozofskog fakulteta i član Radne grupe.
Profesor Sima Avramović, predsednik Statutarne komisije BU, kaže da će taj predlog „stimulisati dobre studente”.
- Veliki je broj akademaca koji nisu mogli da se upišu na budžet, a imaju prosek viši od 8,5, dok neki na budžetu imaju prosečnu ocenu šest - kaže Avramović.
Akademci bi od sledeće godine mogli i da biraju da li će studije da završe za tri godine.
- Posle tri godine student na Pravnom dobio bi zvanje pravnika, posle četiri diplomiranog pravnika, a posle pet diplomiranog mastera pravnika - kaže Avramović.
Radna grupa Univerziteta predložiće, između ostalog, i da studenti imaju šest ispitnih rokova, koji neće biti definisani zakonom po mesecima, već će biti organizovani u skladu sa potrebama fakulteta.

Država studentima duguje 188 miliona dinara
Mada je Vlada Srbije u novembru garantovala da će fakultetima uplatiti novac za školarinu studenata koji su ostvarili 42 i više bodova, taj novac još nije stigao na račune fakulteta. U Ministarstvu prosvete kažu da je nalog za to, kao i za isplatu studentskih i učeničkih kredita, poslat Upravi za trezor Ministarstva finansija još 9. februara. „Učenički krediti nisu isplaćeni od septembra, za te kredite treba 4.848.000, a studentima za novembar i decembar 183.880.000 dinara”, kažu u Ministarstvu prosvete. U Trezoru Ministarstva finansija juče nam je na pitanje kada će novac biti uplaćen rečeno da oni „ne daju informacije o tome”.

http://www.24sata.rs/vesti.php?id=45826

sex

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.02.2009. 16:23:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Sve što Jeca sa Filozofskog kaže, to treba podržavati. Što znači sledeće oni su za i dalje zadržavanje kvota, a studenti su protiv kvota. Sumnjam da će menjati ovaj prelazni rok (mislim na povećanje potrebnih ESPB do 60), i pozdravljam odluku da budžetski studenti nemaju povlastice pri upisu u sledeću godinu, jer treba da se nagradjuje tekući rad, a samim tim će i budžetski studenti biti motivisaniji da pokažu više.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.02.2009. 16:58:09 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.07.2008. 01:29:51
Slazem se da 60 bodova bude uslov za budzet. A sto se tice proseka... ne znam.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.02.2009. 17:00:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Pa to i jeste stav studenata, da svi sa 60 idu na budzet.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.02.2009. 21:54:37 
Korisnikov avatar

Dj_Patkica je napisao:
Pa to i jeste stav studenata, da svi sa 60 idu na budzet.

Колико ја знам, оно што желе да направе је да само људи који сакупе 60 ЕСП бода и имају просек преко 8,5 биће на буџету, сви остали ће бити самофинансирајући.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.02.2009. 23:33:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Tesko ce im to zaziveti.Sta mislite koliko ima takvih studenata?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.02.2009. 00:09:44 
Korisnikov avatar

Kelegorm je napisao:
Tesko ce im to zaziveti.Sta mislite koliko ima takvih studenata?

Баш њих брига колико има таквих студената, њима је стало да што више буде самофинансирајућих студената...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.02.2009. 00:14:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Ma bice o5 demonstracija, i ostalih sranja, ina kraju ce biti ko ove god...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.02.2009. 00:16:39 
Korisnikov avatar

Kobass je napisao:
Ma bice o5 demonstracija, i ostalih sranja, ina kraju ce biti ko ove god...

Pomislio sam da sam jedini koji je pomislio isto ovo... :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.02.2009. 00:48:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
^ +1 :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.02.2009. 00:51:43 
Korisnikov avatar

Можда овако размишља нас до 50, али то није довољно да се нешто промени...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.02.2009. 01:10:49 
Moderator
Korisnikov avatar

ja jos imam rekvizite od proslog ali ovaj put ce nesto da gori j*** mi sve :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.02.2009. 02:24:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Citiraj:
Profesorski predlog je da se i oni sa 60 bodova takmiče...

Dotični ne bi ni pod razno trebali da požele da me sretnu u sitne sate na ulici. Koliko je samo cinizma u ovom redu. Verovatno je novinar malo karikirao stav profesora.Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.02.2009. 09:43:32 
Korisnikov avatar

Bilo bi super kad bi smo znali kakav stav ima naš fax u vezi toga.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća