Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02.10.2009. 13:47:11 

Pridružio se: 23.02.2005. 14:39:14
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Posto se ovo pitanje provlaci kroz vise tema, mislim da zasluzuje sopstvenu.

Razmatranje i eventualno donosenje neke odluke od strane uprave fakulteta se sigurno nece desiti pre zavrsetka oktobra 2, tako da do isteka istog imamo vremena da se organizujemo, sastavimo peticiju i prosledimo je nadleznima.
Dodao bih samo, da ove godine, mi po starom nastavnom planu i programu, imamo daleko vise razloga da trazimo bezuslovan upis 4. godine, za razliku od prosle kada je odbijen. Jedan od glavnih je taj da nam je krajnji rok za zavrsetak fakulteta po programu po kom smo upisali naprasno skracen, a to je do kraja tekuce skolske 2008/2009 godine, a ne do isteka 2010/2011 kako je isprva odluceno! Razlog tome nije poznat, ali tek se zna da ce svi koji ne upisu 4. godinu biti, zeleli oni to ili ne, prebaceni na novi nastavni plan!
Takodje, dodao bih, da i oni kojima i kompenzacija "vrsi posao", posto je to trenutno aktuelno pitanje, apsolutno nista ne moze skoditi zalaganje za bezuslovni upis. U krajnjem slucaju, ako i ne odobre buzuslovni upis, kompenzaciju sigurno hoce. "Uvek ciljak ka zvezdama, i ako promasis i dalje si visoko" ;)
Zato bih zamolio sve studente, koji su na starom nastavnom planu i programu, bilo da su vec stekli uslov za upis 4., bilo da im fali 1, 2 ili vise ispita, da nas podrze u ovome!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 14:03:46 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.09.2004. 21:53:55
Godina: Dipl.
Imate moju podrshku! ;) Proshle godine mi je trebao bezuslovni ali od toga nije bilo nishta, a i ishao sam sam kod Martica. Pa sam obnovio trecu. Sad se nadam kompenzaciji. Elem, ako se organizujete i uz peticiju, verujem da su dobre shanse da ga odobre. :) ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 14:21:37 

Pridružio se: 14.09.2009. 19:02:09
Smer: UK
Dzoni, koliko sam ja skapirao, a prilicno sam siguran da jesam, novi NASTAVNI plan, tice se nastave i predmeta, to ti je ono (Mata I po starom planu = Mata1+Mata2 po novom, Uis po starom = OIKT+UIS po novom, verovatnoca i statistika po starom su po novom dva odvojena ispita itd) tj. po starom planu su postojali dvosemestralni ispiti kao sto je MATA ili UIS, a po novom su svi jednosemestralni.. ja kada sam upisivao drugu godinu mogao sam da biram da li cu ostati da studiram po starom, ili cu preci na novi nastavni plan, naravno presao sam na novi.

Problem je u tome sto mi studiramo po zakonu iz 2002. po njemu nam je uslov ciste prve dve godine i 6 komada iz trece, a 2006. je stupio na snagu novi zakon o visokom skolstvu po kome ispiti nose te ESPB poene i na osnovu kojih se daje uslov.

ja gotovo da ne znam nikoga ko studira po starom, znam jednog lika koji je generacija 03 ali mislim da je on zavrsio u medjuvremenu, nisam ga odavno video..

a ako oni ne zavrse ti koji su po starom nastavnom planu i programu moraju da predju na novi, a to znaci da polazu menadzment kao razliku ispita, neki ispiti koje su dali vise im ne vaze kao sto su kadrovi i organizacija koji su bili na prvoj godini, sada taj ispit ne postoji i ko zna sta sve jos...

za bezuslovan upis se slazem ako neko zna nekoga sa puskica ili studenta prodekana, neka kontaktira pa da se napravi neka peticija ili slicno, meni licno fali 4 komada za uslov i extra bi bilo da odobre tako nesto, ali sumnjem da postoje bilo kakve sanse za bezuslovno upisivanje.. :muka:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 14:49:05 

^^ Hvala Dakimiki, to se zove kolegialnost :)

^ Upravo tako Salle, samo sto bih dodao da se nikako ne moze strudirati po novom zakonu a na starom programu, te dve stvari ne idu zajedno :D , pa kada se kaze stari program uglavnom se misli i na zakon i na nastavni plan. Naravno, ovde je problem u zakonu, tacnije u prelasku na novi ukoliko ne steknemo uslov za upis 4. godine, i to se odnosi na sve, i one koji su imali reicimo samo "Engleski" i na one koji su imali Engleski 1, 2 i 3, bitno je da su po starom zakonu.

Poenta je da nemaju pravo da nas odvajaju od onih koji su vec upisali 4. ili su apsolventi, ne vidim razlog zasto bi njima bilo dozvoljeno duze da budu na tom planu i zakonu od nas koji smo trenutno 3.
U skladu sa tim, zahtevacemo bezuslovni upis.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 15:13:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.11.2003. 20:26:59
Godina: III
+1 :)
ja sam generacija 02, preshao na taj medjuplan 04/05 i sad jurcam u prazno reklo bi se.. mogli bi realno da puste to, da zavrshe sa nama ostacima starog nachina studiranja :D
mada lichno neshto ne verujem, isto je i proshle god bilo..

al' naravno, ako bude peticija or samting, tuj sam :)

Remember. The dragons live. Inside us.

hail to the ultimate truth:
kliford je napisao:
mnogi profesori se služe metodom varijacije raspoloženja

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 15:18:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.03.2008. 23:11:55
Razlika u odnosu na prošlu godinu je u tome što , ko sada ne da uslov za 4tu, MORA da pređe na bolonju.
Tako da, postoji tračak nade da će nas pustiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 15:44:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2005. 18:51:48
^To nije tacno. Ja sam sad obnovila trecu, i pitala sam studenta prodekana, i rekao je da ne mora ako necu i da me niko na to nece terati.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 15:50:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.02.2008. 00:21:23
Cek cek bitno pitanje,sad znaci OVE GODINE ides o5 u trecu???? Jel to znaci da mozemo da zadrzimo status budzeta mi generacije 05, ako ne obnavljamo 2, put istu godinu,posto su me naplasili pricama da mi prelazimo i na novi plan i da mozda placamo godinu, al kvotu za samofinasiranje,a sto je nemoguce jer po zakonu jelte kako si upisao godinu tako mozes da je zavrsis,osim ako svojevoljno ne zelis da predjes na novi sistem.... U svakom sluvaju ja sam 05 generacija,i nema sanse da dam uslov za cetvrtu, na budzetu sam,jel i dalje ostajem isti plan i program i zadrzavam budzetsko mesto?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 16:26:59 

andrea je napisao:
^To nije tacno. Ja sam sad obnovila trecu, i pitala sam studenta prodekana, i rekao je da ne mora ako necu i da me niko na to nece terati.

Cekaj Andrea, da li si zvanicno sada obnovila trecu, u smislu vec bila na salteru sluzbe i obnovila goidnu danas, juce, prekjuce... Ili si kada si rekla da si "sad obnovila trecu" mislila da si cele ove godine vec obnovljena treca? Ako je ovo drugo, moguce je da je student prodekan pogresio, posto je do skoro na FON-ovom sajtu jasno i glasno stojalo upravo suprotno (verovatno jos uvek stoji, samo ga treba iskopati u arhivi vesti).

_blacksmith_ je napisao:
Cek cek bitno pitanje,sad znaci OVE GODINE ides o5 u trecu???? Jel to znaci da mozemo da zadrzimo status budzeta mi generacije 05, ako ne obnavljamo 2, put istu godinu,posto su me naplasili pricama da mi prelazimo i na novi plan i da mozda placamo godinu, al kvotu za samofinasiranje,a sto je nemoguce jer po zakonu jelte kako si upisao godinu tako mozes da je zavrsis,osim ako svojevoljno ne zelis da predjes na novi sistem.... U svakom sluvaju ja sam 05 generacija,i nema sanse da dam uslov za cetvrtu, na budzetu sam,jel i dalje ostajem isti plan i program i zadrzavam budzetsko mesto?

Pazi ovako, ako si trenutno na starom programu (onom najstarijem ili onom malo manje starom :) ), niko ne moze da ti ospori pravo da ako nisi 2 puta za redom obnovio istu godinu ostanes i dalje na budzetu, u to budi ubedjen.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 17:02:38 

Pridružio se: 21.09.2009. 10:06:44
Smer: ME
A moze li nekako i generacija 06 da upadne u tu peticiju?
Pa da bude siri front ! :)

Posto genercija 06 nije ni stari program, a ni Bolonja !
Mi smo neka siva zona...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 17:26:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.04.2005. 17:34:57
Gde treba da potpisem? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 17:41:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.02.2008. 00:21:23
E pa Johny slazem sa time,al kao sto si rekao za tu vest koja treba da bude arhivirana na sajtu , juce sam kod oratka video,posto on ima sacuvan taj dokument, pri kraju istog pise da se ne moze obnoviti niti upisati treca po starom sistemu, vec se prelazi na novi nasatavni plan, sad vise zackoljica ima tu,prvo to je protivzakonito jel nas niko ne moze da NATERA da predjemo na novi nasavni plan, drugo posto se razlikuju sistem kad sam ja upisao 2005 jelte,i pre toga ne znam dal su mislili da ne moze na taj sistem pre 05 da se upise, trece sta se desava ako predjemo na taj sistem,jel se ostaje na budeztu ili samofinan, mene je zesci zent posto nije mala razlika ako treba da dam 120 000 i 20 000 :S I bilo bi lepo da nam Andrea odgovori dal je sad obonvila trecu ili je vec bila obnovljena treca kad joj je bila saopstena ona informacija, javi se pls :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 17:57:51 

@Stud

Hmm, kako 06 nije bolonja, zar vi niste prva generacija koja je krenula sa bodovanjem?! :zbun: Ako nisi po sistemu bodovanja (bolonji) onda i ti po defaultu ulazis u peticiju.

@_blacksmith_

To i jeste problem, nekompatibilnost programa! Ti po starom programu mozes da budes treca godina vec sa 13 ispita (to je "najstariji stari" program, generacija '02, kojoj i ja pripadam, i starije), cista prva + pola iz druge, dok na bolonji sa time nikako ne bi imao uslov za trecu. E sad ti sa tom sicjom od ispita predjes na bolonju, i sta oni sada tebi da rade?! Pitanje od milion dolara, koje ni oni ne znaju :D U tom slucaju, ti bi bio u trecoj godini a da prakticno ne ispunjavas uslove za to, jer naravno, ne mogu da te unazade i vrate u drugu ;)
Kada se sve sumira, daaaleeeko bi i njima bilo jednostavnije da nas puste da lepo po starom planu bezuslovno predjemo u 4. i zavrsimo fakultet k'o ljudi :D Jbg, jedino sto bi tada mogli svima da naplate skolarinu, i onima koji su bili nabudzetu, ali boze moj, ako ne platis na mostu platices na cupriji.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 18:32:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.10.2008. 11:16:45
Ja se apsolutno slazem sa Johny-jem i ostalima...gledacu da precesljam sutradan, ako ima nesto na netu, na kojim su se sve fakultetima dozvoljavale bezuslovne 4. i po kom principu ove i prosle godine, pa cu izneti sta sam nasao...

Inace ova akcija mora da bude po principu "Blitzkrieg", ako hocemo da uspe...dakle da uletimo, da ih "razbijemo" i da izletimo (ne mislim sa faxa :D )...

EDIT: I ljudi, bez odustajanja, pogotovo ako u pocetku budu bile neke negativne informacije...borba do kraja (u kakav bi bio proleterski vodja :lol: )

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 19:22:51 
Korisnikov avatar

O ovome sam ja pričao. Piše pred kraj.
http://www.mediafire.com/download.php?wny2mvhz3mn
PS: Mrzelo me da tražim na fonovom sajtu, pa sam uploadovao, jer sam imao na kompu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.10.2009. 19:45:10 

^^ Aj' vidi ako mozes prikupi sto je vise moguce pouzdanih informacija (a i nepouzdanih :D ), pa da lepo sastavimo peticiju, u cijoj ce se sadrzini nalaziti i upravo te info. Definisacemo lepo spisak egzaktnih razloga, onako po stavkama, zbog cega smatramo da bi bilo najpostenije da nam se odobri bezuslovni upis.

^ E upravo se i ja sve vreme pozivam na taj "dokument" , koji je do skoro visio na njihovom sajtu. Tako da sumnjam da ce ikoga pustiti da obnovi trecu a da to nije po bolonji.
Zato vile i lopate u ruke... !!! :D :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.10.2009. 12:59:40 
Korisnikov avatar

Odobren bezuslovan upis na sledecim fakultetima u protekle tri godine:

Fizicki fakultet novembar 2008. tacka 12 - http://bmw.ff.bg.ac.yu/FAKULTET/Zapisni ... bar_08.pdf

Filoloski fakultet 20. juli 2009. - http://www.fil.bg.ac.yu/ssluzba/upis2009/upis03.pdf

Geografski i Ekonomski fakultet (ovo je nezvanicno, ne mogu da pronadjem neki zvanican info) - http://www.megatrend-info.com/forum/ind ... #msg304401

Sumarski fakultet 4.10.2007. - http://www.fagus.org/root/?q=node/1321

Saobracajni fakultet 2007. - http://www.kontra-punkt.info/print.php?sid=55550 (nezvanicno) i zvanicno za 5. godinu: http://www.sf.bg.ac.rs/index.php?option ... &Itemid=89 + bezuslovni upis 2007/2008: http://www.sf.bg.ac.rs/index.php?option ... &Itemid=89

Poljoprivredni fakultet 2008. - znam da je 100% bila bezuslovna: http://lt-lt.facebook.com/wall.php?id=9 ... 84186f478d (10-ti post odozgo) - na sajtu fakulteta nema nikakvih dokumenata

Link ka Zakonu o visokom obrazovanju (ako nekoga zanima): http://www.ius.bg.ac.yu/informacije/Zak ... ovanju.pdf

I nas fakultet ima 44 ispita dok se taj broj na drugim fakultetima krece u proseku do 30 ispita.

Ako neko nadje jos neki zvanican dokument o bezuslovnom upisu na neki fakultet neka postavi link.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2009. 15:11:13 

Treba insistirati na zahtevu za bezusovan upis 4-te !
I to nevezano za program vec kao princip, jer su nam pogotovo ove godine samo tako napakostili sa bezumnoscu rasporeda rokova !

Jer kao sto kazes mnogi od tih fakulteta imaju daleko manje ispita od naseg, pa izlaze u susret studentima!
Pa jedna Gradjevina koja ima 10 semestara tj 5 godina, ona ima 43 ispita !!!!

Ja ne znam da li jos ijedan fakultet ima po svakoj godini 11 predmeta ?!?!

Jer oni su problem dvosemestralnih i obimnosti programa predmeta resili jednostavno tako sto su ih samo podelili na 2 predmeta !
Ali dobro, treba neko da prima platu valjda i da zaradi penziju, a to sto studentima ne ide u prilog njihovo odradjivanje plate i penzije, to je druga prica...

Znaci najobimniji smo faks po broju predmeta po godini!
Mrsko mi je da kopam sad ali ako neko ima neka vidi koliko jos fakulteta ima 11 predmeta po godini ?!
Evo ja sam naveo primer Gradjevine koja ima 43 ali na 5 godina !!!

Zatim rokovi!
Jedino na nasem faxu ja mislim se rokovi zovu po mesecima u kojima se uopste ne odrzavaju !!!
Ove godine su nam ih posebno zavukli i nabili i povezali i izvodili samo takve vratolomije s rokovima...

I onda kad vidis da drugi fakulteti, koji su da ironija bude veca, daleko bolje ORGANIZOVANI od FAKULTETA ORGANIZACIONIH NAUKA, kad vidis da oni idu u susret studentima i oko rokova i oko bezuslovnog upisa zavrsnih godina, onda stvarno treba da se blokira fakultet dok se ovi iz uprave ne upristoje konacno !!!!!!

Trece i ne manje vazno neki ljudi koji se vrte po studentskoj sluzbi poput onog sedog zivcanog coveka, ne znam mu ime, ali znam da je dole u sluzbi, su zreli za penzije!
Ono nije osoba koja je sposobna za rad sa ljudima, ako je ikada i bio !!!
Zatim Suknovic, prodekan za nastavu, hvala lepo dovidjenja !
Jer ako je on prodekan za nastavu a ova godina mu je ovako protekla, onda je covek vidno nesposoban za organizovanje iste!

Dakle zahtev za bezuslovnim upisom IV godine, bez obzira na program !
Jer sve su nas jednako dobro namagarcili ove godine !

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2009. 15:25:08 
Korisnikov avatar

^ Moj brat na prvoj na ETF-u ima 14 ispita. U drugoj ima 11, ali to im posle zavisi od smera. To je po Bolonji.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2009. 15:42:04 

Po Bolonji je i to da prolaznost mora biti 80% !

Jer u suprotnom nije nesto u redu sa fakultetom!

Pa nek mi neko kaze koja je prolaznost kod nas?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2009. 16:01:23 
Korisnikov avatar

Evo ovde su izlistani svi fakulteti na BU i uglavnom za svaki pise koliko ima ukupno ispita, pa moze da se napravi neko generalno poredjenje: http://www.vodickrozbu.com/univerzitet/fakulteti1.htm#1

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2009. 16:36:39 

Da i kad ce kod nas uvesti prvi stepen i drugi stepen ?!
Da ne bude 4 + 1 (master), nego 3 + 2 godine!

Ako vec govorimo o Bolonji i to je Bolonja 3 + 2 !

Ali ne, na FON-u je Bolonja izgleda samo nacin za reketiranje studenata !

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2009. 16:40:57 

Pridružio se: 18.05.2003. 12:48:48
Smer: UK
Stud je napisao:
Da i kad ce kod nas uvesti prvi stepen i drugi stepen ?!
Da ne bude 4 + 1 (master), nego 3 + 2 godine!

Ako vec govorimo o Bolonji i to je Bolonja 3 + 2 !

Ali ne, na FON-u je Bolonja izgleda samo nacin za reketiranje studenata !

На то 3+2 заборави! То су речи Невенке од пре пар месеци...а питао један колега... То им се једноставно не исплати да уведу...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2009. 16:47:53 

Pa da..., bolje reketirati sto duze mogu...

Neki kojima pukne film od "organizovanosti" Fakulteta organizacionih nauka, bi mozda uzeli taj prvi stepen i zavrsili sa FON-om!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2009. 20:42:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.07.2005. 02:02:03
Smer: OM
upravo to pucanje filma sam imao i ja, no srećom ili nesrećom, nisam mogao da stepenujem jer sam dva puta za redom obnovio treću (to može samo genije) i sa starog 02 programa prešao automatski na neki prelazni, kao novi program, samo (valjda) bez bodova. a po tom programu, kažu, nema stepenovanja. no, nakon par godina pauze, rešio sam da se navratim i još jednom slavno obnovim treću i počnem da studiram, umesto što sviram...

što se tiče peticije - sumnjam da će da uspe. prošle godine smo nešto probali i bili smo tako glatko odbijeni da taj bedan osećaj nije moguće objasniti. od mnogo zainteresovanih se pojavilo nas 15 što je bilo nedovoljno da se se to pitanje zvanično postavi na sednici koja se tog dana održavala. kako je marin ispred sale u kojoj se sednica održavala rekao - ja to ne smem ni da pitam, potpuno je nebulozno to što tražite. podvili smo rep i svi nazad. eto.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća