Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20.10.2008. 21:28:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
Smer: ME
Iako je meni bilo odobreno da imam uvid u google grupu Studentskog Parlamenta FON-a, kao jedan od 3 predstavnika kada se pisala molba pre nekih mesec-mesec i po dana. Kako bih bio u toku sa dešavanjima vezanim oko potrebnog broja bodova za upis na teret budžeta, danas mi je uskraćen uvid u rad SP FON-a.

Iako su trenutna dešavanja u direktnoj vezi upravo sa potrebnim bodovima za upis u II godinu studija, meni je uskraćen pristup aktivnostima SP FON-a.

Iako smo uskraćeni SVI MI STUDENTI FON-a za uvid u rad našeg studentskog parlamenta, jer im je sajt van funkcije već duže vreme, jer se nigde NE kače bilo kakva obaveštenja o aktivnostima SP FON-a, o održavanjima njihovih sednica i slično.

Samim tim oni mogu da rade šta žele iza naših leđa, samim tim pokazuju svoju NEtransparetnost, i uskraćuju naše pravo da prisutvujemo istim tim sednicama na koja imamo pravo, kao i da budemo uključeni u diskusiju.

O legitimnosti i izboru članova našeg parlamenta neću ni započinjati priču, jer je jednom rečju mučna.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 21:50:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.09.2007. 00:20:34
Godina: Apsolvent
У потпуности се слажем са овим што си рекао, али знаш како ово су ти као домине кад почну да падају једна повлачи другу, у овом случају један проблема ствара други...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 20.10.2008. 21:54:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Smer: UK
Dj_Patkica je napisao:
O legitimnosti i izboru članova našeg parlamenta neću ni započinjati priču, jer je jednom rečju mučna.

A šta kažeš na to da raspišemo nove izbore, gde će svaka grupa imati svog predstavnika? A da je sramotaq sve to, jeste.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 21:55:19 
Korisnikov avatar

Ljudi su se uplašili "odgovornosti", mogu da vam pokažem poruku ako želite?!

A oni ne mogu da snose odgovornost za ove proteste, nikako. Jer ljudi koji su predali svoje lične karte i maršute protesta u stanice MUP-a nikako nisu naši studenti, za nas u MUP-u odgovaraju ljudi sa FPN-a. Eeeeee... Toliko o tome. Oni čak nisu ni ovlašćeni da daju zvanične izjave kao predstavnici tog skupa, jedina stvar koju sam tražio od njih je DA INFORMIŠU STUDENTE. JEDINA! To može da se vidi tamo.

-Milosh A3

Teško da to možemo da uradimo, treba nam ja mislim potpisi mnogo studenata nisam siguran da l je 1/3, 1/2 ili 2/3.

A inače naš sistem izbora kaže da student prve godine glasa za predstavnike, i prve, i druge, i treće i četvrte i za predstavnika apsolvenata, i to važi i za ostale godine mi sa druge glasamo za predstavnike i prve, i druge, itd... To važi za sve studente.

Što je moram se tako izraziti glupo, na ETF-u svaka godina bira predstavnike svoje godine. I to je najbolje.

A pored toga svaki KANDIDAT za predstavnika parlamenta treba da skupi 80 potpisa (ovi sadašnji naši "predstavnici" su bili "oslobođeni" toga). Osim u slučaju da ne stoji neka organizacija iza njega, pa ESTIEM, AISEC, SportFON i još neke organizacije mogu da prijave svog kandidata ili čak više kandidata bez potpisa, nego samo pismo da imaju podršku te organizacije.

Poslednji put menjao Dj_Patkica dana 20.10.2008. 21:59:59, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 21:56:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.10.2008. 17:10:27
Smer: IS
Treba to sve g****m motkom najuriti i dati svima jednake sanse da konkurisu za mesta u SP. Od pocetka studiranja nisam video nikakvo obavestenje niti sam nacuo od nekoga da hoce da se uclani u SP. To je neko zaseo u parlament i drzi konce u svojim rukama... sramota :bljak:

Ako si vec zapoceo temu onda nam otvori karte potuno pa nem objavi tu poruku.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 22:04:06 
Korisnikov avatar

Moja malenkost je otvorila sledeću temu da bi informisala SP FON-a o sledećem:
Citiraj:
KADA?! SREDA 22.OKTOBAR.2008. u 14:00h
GDE?! NA SLAVIJI OKUPLJANJE SVIH STUDENATA SA SVIH FAKULTETA!

Studenti FON-a će se okupljati u 12:00h kod ulaza u ul. Jove Ilića.
Gde ćemo se nešto kasnije pridružiti kolegama sa FPN-a, sa njima ćemo
opet preko ul. vojvode Stepe, autokomande, bulevarom do Slavije, gde
ćemo se spojiti sa svim ostalim studentima. U 14:30h predviđeno je da
se ide ispred zgrade Vlade (planiran je i kulturno-umetnički
performans tokom protesta).

Zahtevi su:
1. "42 za sve" (da se svima sa 42 ESPB omogući upis II godine studija
na teret budžeta)
2. "bezuslovni uslov za upis IV" (da se generaciji koja ide po starom
programu omogući bezuslovni uslov upisa u IV godinu, kao i to da mogu
da završe svoje studije po starom programu do 2011 godine)
3. "bez naknade za prenesene bodove" (da se ne naplaćuju bodovi koji
se "prenose" prilikom upisa u višu godinu studija, a da nije ostvareno
60 ESPB)
4. "preispitivanje školarina" (ovo je čisto FORMALAN zahtev i
nadovezuje se na izjavu ministra Obradovića da će poslati inspekcije
da preispitaju cene školarina, želja studenata je da se taj proces
ubrza)

-------------

Ponesite pištaljke, trube i majice FON-a. KAO I INDEX-e!!!!!!!

Poruka jednog od predstavnika SP FON-a
Citiraj:
To je sve ok...ali ne vidim nikakve vesti vezane za nas....
Ako vec treba da se napravi protest onda vec danas moraju plakati biti okaceni na faksu...dan pre nikada nije bilo dobro resenje...
I jedno vrlo bitno pitanje...ko je od nasih organizatora u kontaktu sa drugim fakultetima

Moja malenkost
Citiraj:
Ja sam u kontaktu sa organizatorima skupa.

Predsednik SP FON-a
Citiraj:
Ljudi, par informacija:

Danas mi je Marin rekao da sutra u 13h moramo biti na fakultetu zbog procesa akreditacije. Nakon toga, posto se vec okupljamo, bi mogli da odrzimo sednicu vezanu za protest koji ce se odrzati u sredu.

Druga stvar, sutra treba da oformimo dve komisije:

1. Komisija za izbor studenata u nastavno naucno vece. Osamnaest posto ovog tela cine studenti ili u brojkama receno, treba da odaberemo 19 studenata koji ce se zajedno sa Studentom prodekanom pred profesorima boriti za studentska prava i interese.

2. Izbor komisije za odabir organizatora za apsolventske ekskurzije.

Treca stvar, proslo je jako malo vremena od konstituisanja drugog studentskog parlamenta a vec vidim neka nepotrebna prepucavanja i sarkazme kako ih pojedine kolege nazivaju.

Pozivam Marina da otvori grupu studentskog parlamenta na kojoj ce pravo diskusije imati SAMO CLANOVI STUDENTSKOG PARLAMENTA. Ti clanovi, koji su dobili poverenje studenata, treba da oforme tim koji ce funkcionisati jedinstveno. To je nemoguce u slucaju kada je tu prisutan neko sa strane ko dolazi pun informacija, kojima raspolazu svi clanovi, i nabija nepotrebnu nervozu i sve to jer ne poseduje nikakvu odgovornost.

Dakle, mi, koji smo clanovi ovog parlamenta, a samim tim smo i odgovorni za delovanja istog, necemo snositi odgovornost nekog ko nije deo tima.

Po statutu i pravilniku studentskog parlamenta, svaki student moze prisustvovati sednici parlamenta bez prava glasa ali sa pravom izlaganja svog misljenja i bez prava diskusije i rasprave.

Da rezimiram, moje misljenje je da svaku razumnu inicijativu (kao sto je i ovaj protest) treba podrzati prvenstveno odlukom parlamenta pa onda i organizovanjem samog protesta. Ovu odluku donosi iskljucivo tim o kome sa malopre govorio.

Ne zelim da me bilo ko shvati pogresno ali mislim da je sve sto sam napisao krajnje razumno i ljudski. Moja ideja je da sistematicnim i promisljenim radom postizemo ciljeve koji su u interesu studenata FON-a. Konfuzijom i nervozom nista ne dobijamo.

Molim sve clanove studentskog parlamenta da sutra u 13h budu na fakultetu i da o svemu ovome prodiskutujemo.

Pozdrav.

Moja malenkost:
Citiraj:
Ovo sam očekivao mnogo ranije da će se desiti. Niko od vas ne traži da snosite nikakvu odgovornost, jer vi niste ti koji su organizatori skupa, niste vi ti koji su išli u stanice MUP-a da prijave maršute protestnih šetnji, vi niste ti koji imaju zaduženja da daju zvanične izjave medija kao predstavnici studenata koji se okupljaju na ovom skupu.

Toliko oko protesta i odgovornosti.

Ja tražim samo da ovaj parlament bude transparentan i ovo što je sadašnji predsednik SP FON-a rekao da može svako da prisustvuje sednicama parlamenta, tražim od vas da budem pravovremeno obavešten o vremenu i mestu njihovog održavanja, kako bi ih mogao da iskoristim moje pravo i dođem da prisustvujem tim sednicama.

A što se tiče legitimnosti vašeg izbora, bolje da ne potežemo to pitanje, jer ne znam koliko vas je predalo onih "80 potpisa" koliko po pravilniku o izboru članova parlamenta se nalaže.

Isto tako ja ću studente obavestiti o ovome. I vašoj NEtransparentnosti. U to budite sigurni.

Hvala.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 20.10.2008. 22:50:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.11.2007. 22:55:55
Godina: IV
Dj_Patkica je napisao:

Tu si u pravu.

Ali vidim ja da si ovu temu otvorio zato sto bi ti hteo da zasednes u studentski parlament. :mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 23:04:36 
Korisnikov avatar

@Notorious

Ne krijem da zelim da budem aktivan clan parlamenta, ali sam svestan da to nije moguce do aprila kad su izbori, tad cu se lepo kandidovati sve po propisu, tj. ako skupim tih 80 potpisa.

Zato sam i rekao da necu pricati o legitimnosti, jer znam da nema poente, jer nece nista promeniti, ovi ljudi ce ostati u parlamentu, neki clanovi su cak i dobili moj glas na proslim izborima.

Ja sam ovde potegao pitanje TRANSPARENTNOSTI SP FON-a, koji ocigledno NIJE TRANSPARENTAN, sto znaci da mi studenti NEMAMO uvid u njihov rad i delovanje. A imamo pravo na to.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 23:05:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.04.2008. 14:33:15
Godina: Dipl.
Sramota je to sto je SP Fon-a odbio poziv FPN da zajedno protestujemo!!!

Voleo bih kada bi se neko od clanova SP Fon-a OVDE obratio i objasnio iz kojih razloga je to uradjeno??? Ili mozda nisu registrovani na Fonforumu?! :pitamse:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 23:12:25 
Korisnikov avatar

^Ma ko njih pita, ima da idem sa FPNovcima...tj. ima da idemo sa njima ako hoćemo, ipak smo mi bratski fakultet... :)

@ Patkica : Ma skupićemo mi potpise, ne brini, ceo fax će biti uz nas. ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 23:20:28 
Korisnikov avatar

Iz razloga sto sam ja prosli put bio malo drzak... citiram sebe, ovo je napisano 16.oktobra...
Moja malenkost
Citiraj:
Ja se izvinjavam ako ću zvučati bezobrazno, ali stekao sam utisak da
je upravo to i istina "da smo nesposobni da se sami organizujemo",
danas na fakultetu stojala su dva JEDVA PRIMETNA plakata, ogromna
većina studenata uopšte ne zna da se održava protest, a kamol' i o
čemu se radi.

Sutra se mora ići od učionice/amfiteatra i obavestiti studenti o
protestu. Mene su danas neki gledali kao da sam lud kad sam sa njima
pričao o tome.

Treba studente obavestiti da treba da idu na taj skup. Imajte obzira
da je vreme za sastančenje prošlo... Treba da se dela...

Isto ako niste obavešteni odbili su da se pomeri upis za 1.novembar.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 23:39:23 
Korisnikov avatar

Dj_Patkica je napisao:
Ne krijem da zelim da budem aktivan clan parlamenta, ali sam svestan da to nije moguce do aprila kad su izbori, tad cu se lepo kandidovati sve po propisu, tj. ako skupim tih 80 potpisa.

Netransparentnost parlamenta i transparentnost dj patkice :mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.10.2008. 23:54:48 
Korisnikov avatar

Sve što sam rekao i napisao, ne vredi kriti, niti ću to uraditi. Ja stojim iza svojih reči, a nadam se da ljudi mogu da razumeju da sam ja njima javio za protest dva, tri dana ranije, oni nisu ništa preduzeli, zato sam možda malo burnije reagovao, što je diskutabilno.

Plakate, obaveštenja, ništa oni nisu uradili. Dva plakata su zalepili studenti Filozofskog fakulteta, obaveštenje preko FB-a, listovi A4 formata sa obaveštenjem su potekla od mene, uz pomoć nekih kolega i koleginica, pištaljke sam isto doneo, par kolega je donelo parolu "nek vam žirafe vode preduzeća", FPN-ovci su nas predvodili.

Što se tiče ovog protesta, ja sam njih samo obavestio nisam bio drzak, nisam očekivao ništa od njih, niti sam vršio pritisak da nešto urade, samo sam im prosledio informacije. Jer sam u nedelju bio na sastanku sa organizatorima (koji je inače trajao 5 sati, bio i jedan član parlamenta ali kao student ne kao predstavnik parlamenta). Ova sad obaveštenja što su išla po fakultetu su delo par nas kolega i koleginica, sutra će ih biti još i plakata. Parole isto treba da spremimo...
Pričao sam danas i sa studentom prodekanom, on je rekao da će spremiti flajere za sutra, i da će imati informacije o broju studenata sa ko koliko ima bodova. Nisam ništa više ni tražio, samo da INFORMIŠE studente, ništa više. Iako je i on i predsednik studentskog parlamenta FON-a bili pozvani na sastanak (prodekan je rekao da će doći - nije došao, predsednik SP FON-a je bio sprečen da dođe).

Ja sam pozvao ljude da mi se obrate i na pp ako žele da učestvuju. A neki članovi su saglasni da treba da se organizujemo, ali ostalo je samo na tome. Ja čak i ne tražim podršku parlamenta, već da kao studenti učestvuju u tome. Nema potrebe da izglasavaju da ili ne... Bilo bi lepo, ali to je čista formalnost. Kad ljudi vide da su FON-ovci na ulicama njima će biti jasno da smo uz ostale kolege BU-a i da ih podržavamo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.10.2008. 04:14:39 

Pridružio se: 05.09.2008. 13:45:50
Godina: II
Tvoja malenkost neka prvo proveri od koga su poruke pre nego sto krene da se hvali....komentar je bio moj i ja nemam nikakve veze sa SP FON...vec sam bio jedan od ona tri predstavnika prve godine koji su potpisali....Moje pitanje i moja konstatacija su bile na mestu...

Citiraj:
To je sve ok...ali ne vidim nikakve vesti vezane za nas....
Ako vec treba da se napravi protest onda vec danas moraju plakati biti okaceni na faksu...dan pre nikada nije bilo dobro resenje...
I jedno vrlo bitno pitanje...ko je od nasih organizatora u kontaktu sa drugim fakultetima

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.10.2008. 12:54:24 
Korisnikov avatar

Ma ja predlažem da se mi svi dogovorimo da zbacimo ove sad i da biramo nove parlamentarce. j*** ti to kad ljudi ni ne znaju ko je u studentskom parlamentu. A ovi se utripovali da rade za FBI, pa ih nigde nema i rade u tajnosti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.10.2008. 13:09:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2007. 19:12:54
Ne rade oni u tajnosti, vec NE rade UOPSTE :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.10.2008. 14:27:21 
Korisnikov avatar

Milosh A3 je napisao:
Ma ja predlažem da se mi svi dogovorimo da zbacimo ove sad i da biramo nove parlamentarce. j***š ti to kad ljudi ni ne znaju ko je u studentskom parlamentu. A ovi se utripovali da rade za FBI, pa ih nigde nema i rade u tajnosti.

Podnick da promenis i da stavis CheGuevara, samo bi diz'o neke revolucije :mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.10.2008. 14:42:48 
Korisnikov avatar

Bez revolucije samo Transparentnost, to moze samo da nam steti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.10.2008. 14:59:34 
Korisnikov avatar

@ Notorious: Ja sam uvek za takve stvari. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.10.2008. 20:49:08 
Korisnikov avatar

Ljudi morate da razumete jednu stvar, ne mozemo da ocekujemo neke stvari od SP-a za koje on nije nadlezan.

Ja samo zelim da budu TRANSPARENTNI (dakle da taj sajt proradi i da mi imamo uvid u njihov rad).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.10.2008. 21:01:18 
Korisnikov avatar

A ja samo želim da napokon u studentskom parlamentu budu ljudi koji RADE NEŠTO.

Uradiću sve što je u mojo moći da se oni smene, a u aprilu se vidimo na glasanju! (možda i ranije) ;) :cool:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.10.2008. 21:19:30 
Korisnikov avatar

Kolega Milose

Molio bih vas da procitate, Zakon o Visokom Obrazovanju, Statut Fakulteta Organizacionih Nauka, Pravilnik/Poslovnik SP FON-a.

I da obratite paznju npr. u statutu FON-a na stvari vezane za SP FON-a.

I da onda prokomentarises takve stvari.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]