Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 05.10.2008. 10:27:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2005. 02:48:55
Godina: Dipl.
Smer: IS
Sada ću da započnem jednu zanimljivu temu. Da li neko zna da li je moguće plaćanja usluga studentskoj službi izvršiti elektronskim transferom novca, za one koji poseduju tekući račun u nekoj banci i naravno e-banking nalog? U tom slučaju, kako se daje na šalteru dokaz uplate, s obzirom da nemaš "fizičku" uplatnicu? Ova mogućnost je recimo moguća na ETF-u.

Poslednji put menjao SerijskiUbica dana 05.10.2008. 20:03:15, izmenjena samo jedanput

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.10.2008. 12:40:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Bio bih iznenađen.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.10.2008. 16:29:33 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Ja sam to pitao pre cca 3 godine i dobio odgovor da nije problem, ali da potvrdu koju mi da računar moram da odnesem u banku da je oni tamo overe. Na moje pitanje:"Koja je onda korist?", žena je samo slegla ramenima.

Ako saznaš da se nešto promenilo, javi, možda nekome bude korisno.

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2008. 20:08:15 

Pridružio se: 05.09.2007. 15:19:42
Godina: Apsolvent
Nasa studentska sluzba ima zastareli informacioni sstem. Koliko mi je poznato to je neki Kliper sistem,tako da blagodeti e-bankinga nisu jos zakoracile na fon. Ako gresim neka me neko ispravi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2008. 20:22:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2005. 02:48:55
Koliko sam video, informacioni sistem je star najmanje 15 godina. Video sam da na kompu imaju XP, a da za pregled i unos ocena koriste neki crno beli program iz DOS prompta.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.10.2008. 10:06:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Kakve veze ima što se koristi DOS software?
Za veliki broj stvari nije ekonosmki opravdano ili jednostvno nije potrebno preći na neki software sa dopadljivim GUI.

Ako nemaju uplatnicu, oni pozovu računovodstvo, pa provere sa njima. Kada se poveže računovodstvo i studentska služba, pa poziv na broj bude matični broj ili broj indeksa, onda više neće biti potrebe za ubacivanjem papirića. Naravno, ovo povezivanje je moguće i preko DOS look like software-a :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.10.2008. 12:32:19 

DOS nije software vec operativni sistem. Na onim kompovima je Windows operativni sistem.
Nema to veze sa GUI-jem,vec sa onim sta je iza te crne pozadine i belih slova. Nije vazno kakva vam je gui,vec da li taj software radi. GUI se pravi kako bi oni koji ne znaju sta je iza toga mogli da koriste software. Da li je isplativo uvoditi novi informacioni sistem? Da li ce to da kosta? Zar mi nemamo studente IT smera koji mogu to da odrade,u saradnji sa nekim profesorom.
Citiraj:
Ako nemaju uplatnicu, oni pozovu računovodstvo, pa provere sa njima

Bas zbog ovoga treba da postoji bolji informacioni sistem. Sa ovim postojecim ne verujem da bi se to moglo uraditi. Fora je da se ukine PAPIR.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.10.2008. 12:45:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Pundravac, ne znam kome je upućen tvoj post, ali pošto si jedino mene quotovao, osećam potrebu da odgovorim.

"DOS software" se odnosi na software koji je predviđen da radi na MS-DOS-u.
Koji je OS instaliran je irelevantno.

GUI sam pomenuo, jer sam stekao utisak da je SerijskiUbica software okarakterisao kao loš, jer je "crno beli".

Stvarno misliš da varijanta "IT studenti u saradnji sa nekim profesorom" ne košta ništa?

Nije rešenje ukinuti papir, već svesti njegovu upotrebu na neki manji nivo. Bez štampanih dokumenata mnoge stvari nije moguće realizovati. Bar ne na trenutnom stepenu razvoja ljudske civilizacije.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.10.2008. 19:38:34 

Citiraj:
"DOS software" se odnosi na software koji je predviđen da radi na MS-DOS-u.
Koji je OS instaliran je irelevantno.

MS-DOS jeste operativni sistem. Postoji gomila DOS-based operativnih sistema kao sto su FreeDOS,OpenDOS,itd. Bitno je koji je operativni sistem instaliran,recimo linux sistemi nemaju veza sa DOS-om.Oni koriste shell software(Bash shell). Ne bi dalje skretao sa teme,ako te zanima mogu da ti pojasnim :D
Citiraj:
GUI sam pomenuo, jer sam stekao utisak da je SerijskiUbica software okarakterisao kao loš, jer je "crno beli".

Onda je OK. :D
Citiraj:
Stvarno misliš da varijanta "IT studenti u saradnji sa nekim profesorom" ne košta ništa?

Recimo da 4 studenta rade diplomski u vezi toga i da sve to nadgleda neki profesor. Ne mislim da bi sada ta 4 studenta napravila ceo sistem,ali bi stigi do nekle,kako bi posle mogli jos neki ljudi da to doradjuju. Za tri godine moze se nesto napraviti.
Druga solucija je da na Fonis pokrene taj projekat.
Da li ce to sve da kosta? Verovatno da(u slucaju fonisa),ali sigurno mnogo manje nego da to neko drugi radi.

Sto se tice papira,evo sada mi pada na pamet elektronski potpis. Zasto se to ne bi primenjivalo za neke birokratske poslove. U srbiji postoji zakon o elektronskom potpisu,tako da je jedina prepreka za to sredina koja bezi od promena.
Sigurno ima jos resenja. Ako neko zna nek pise.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.10.2008. 15:08:19 
Moderator
Korisnikov avatar

Ajde, OpenDOS da razumem, ali gde ulete sa ovim FreeDOS-om koji je najavljen kao projekat tek kada je MS najavio obustavu podrške za MS-DOS, a prva verzija se pojavila u vreme kada početnici već nisu mogli da zamisle upotrebu računara bez miša...

U potpunosti podržavam smanjivanje upotrebe papira (nisam u EKO fazonu, već elektronske medije smatram praktičnijim), ali izbacivanje u poslovanju, administraciji i sl. jednostavno NIJE moguće.
Vidiš da dan danas nismo ni novac uspeli da zemenimo plastikom, a ne različita dokumenta i formulare. Ne govorim o Srbiji, već WW.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.10.2008. 20:08:56 

Tacno je da je FreeDOS nastao kada jeMS odustao od MS-DOS-a i krenuo sa Windowsom. Version 1. se pojavila 2006. Pre toga imaju verziuj 0.1, 0.2, itd..FreeDOS se inace pojavio 1994. Sada podrska za misa sigurno postoji za neka GUI resenja koja su radjena za FreeDOS.
Citiraj:
U potpunosti podržavam smanjivanje upotrebe papira (nisam u EKO fazonu, već elektronske medije smatram praktičnijim), ali izbacivanje u poslovanju, administraciji i sl. jednostavno NIJE moguće.

Ne izbacuje se administracija. Vec se izbacuje nefunkcionalna administracija koja je pretrpana papirima i gomilama procedura koje usporavaju funkcionisanje celog sistema.
PRIMER: Mi kada polazemo ispit odemo na sajt i prijavimo ispit. Kada dodjemo na ispit popunjavamo prijavu za ispit,gde sesve pise 2 puta(ZASTO?????) Nakon ispita profesor upisuje ocenu i daje prijave studentskoj sluzbi koja unosi podatke o polozenom ispitu. To je nefunkcionalna administracija.
PRIMER U VEZI E-BANKINGA
Citiraj:
Ja sam to pitao pre cca 3 godine i dobio odgovor da nije problem, ali da potvrdu koju mi da računar moram da odnesem u banku da je oni tamo overe. Na moje pitanje:"Koja je onda korist?", žena je samo slegla ramenima.
.

:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.10.2008. 08:18:01 
Moderator
Korisnikov avatar

Vidim da imamo neka mesta gde se ne kapiramo, pristup ti je suviše ISovski ;), ali evo oko jedne se sigurno slažemo
.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ]