Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25.10.2008. 23:20:09 

Pridružio se: 10.10.2008. 00:01:14
Godina: I
Italijanska studentska unija obecala je na pres konferenciji u cetvrtak (23-eg oktobra), da ce nastaviti sa demonstracijama protiv reformi u visokom skolstvu, ukljucujuci tu i smanjenje fonda za budzetsko studiranje, bez obzira na pretnje (koje su se na kraju i obistinile) od strane premijera Silvija Berluskonija. Gradovi koji su u sredu ucestvovali u protestu bili su: Milan, Firenca, Bari, Torino, Napulj i Rim - gde su drzani javni casovi na drzavnim univerzitetima.

Smanjenja u dotiranju i broju zaposlenih, koja su uticala i na primarno i univerzitetsko obrazovanje, lansirala su proteste po citavoj Italiji jos od pocetka akademske godine.

"Ne samo da se mobilizacija nastavlja, ona raste", kaze studentska unija UDU u saopstenju. "Uopste nas ne plase komkentari Berluskonija jer to nije samo studentska mobilizacija."

Berluskoni je upozorio u sredu da ce narediti policiji da razbije studente koji su prekinuli nastavu, zauzimajuci ucionice.

"Zakon mora da se postuje", rekao je italijanski premijer, "drzava ima odgovornost da garantuje studentima pravo da pohadjaju casove".

Ujedno, Berluskoni opisuje promene koje njegova vlada zeli sprovesti kao "racionalizaciju". Plan koji treba da se sprovede kroz budzet usvojen u avgustu navodno ce da 2009-e ustedi 456 miliona evra, milijardu i 650 miliona 2010-e i dve milijarde i 540 miliona u 2011. Racunica italijanskih studenata kaze da reforme o kojima se sada raspravlja u senatu treba da ispumpaju milijardu i po evra iz drzavnog obrazovanja kroz sledecih 5 godina i izbace odredjeni deo kurseva koji su sada u ponudi univerziteta. Takodje, plan je da se univerzitetima dozvoli da postanu fondacije ne bi li paralelno pored drzavnog novca privukli i privatne investicije.

Generalni strajk skoro celog prosvetnog sektora ce biti 14. novembra, dok ce se mobilizacija i zauzimanja fakulteta sprovoditi bez obzira na pretnje premijera Berluskonija.

-----------------------

U sredu, 22. oktobra, hiljade spanskih ucenika i studenata je izaslo na proteste koje je organizovao Sindikat studenata Spanije. Po procenama Sindikata, pozivu se odazvalo oko 70% studenata i 96% ucenika srednjih skola. U Madridu je na ulicama bilo 10 000 ljudi, a u Barseloni 5000. U manjim gradovima se broj kretao oko izmedju 1200(Bilbao) i 2500 (Valensija i Granada).
Neposredan povod za izbijanje ovih masovnih protesta ucenika i studenata je pokusaj spanske vlade da obrazovni sistem reformise u skladu sa Bolonjskom deklaracijom, sto bi, prema misljenju protestnika produbilo elitizaciju obrazovanja kroz poteze poput zamene studentske pomoci (koju inace malo studenata dobija) studentskim zajmovima.
Vodece parole tih protesta su bile "Ako ne bude resenja, bice revolucije" i "Radnicka deca na univerzitete". Sindikat studenata Spanije je takodje pozvao na proteste radnickih sindikata, na sta su se u prvom redu odazvali sindikati zdravstvenih i prosvetnih radnika, kao i radnika vodovoda i univerziteta, zajedno sa Strajkackim komitetom vozaca autobusa. Generalni sekretar Sindikada studenata Spanije, Huanho Lopez je povodom protesta izjavio: "ovim se pobijaju sve lazi o tome kako je omladina pasivna i nezainteresovana za politiku".

Protesti studenata Spanije, kao i njihovih kolega u Italiji pokazuju odlucan antibolonjski kurs, sto je vrlo jasan indikator cinjenice da ta reforma nije ostetila studente samo u Srbiji, vec su njene katastrofalne posledice jedna opsteevropska pojava.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2008. 16:09:22 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
Smer: ME
Meni se i ne sviđaju ovi članci.

Bolonja nema veze sa tim što se tamo dešava, a tamo se dešava privatizacija fakulteta, što preti i nama da se desi. Zato mi se i ne sviđa jer porede bolonju sa uslovima upisa i školovanja u tim zemljama kao i kod nas, i tako stvaraju odbojnost prema bolonjskom procesu.

Kao što možete da vidite iz članaka to više nisu protesti studenata nego su prerasli u socijalne revolucije.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2008. 16:23:24 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
Godina: Apsolvent
Pazi nam je vec fax skuplji od nekih privatnih. tako da smo mozda okasnili, a imam osecaj da su revidiranje skolarina odlozili ne bi li se sto vishe skrenula paznja sa njih.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2008. 00:41:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.09.2007. 00:20:34
Ево неких података о висинама школарина и плата код нас и у региону.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2008. 18:17:11 

Pridružio se: 05.09.2007. 15:19:42
Smer: IS
Bolonjski proces ne predstavlja neku standardizaciju(kao vecina misli) postojeceg sistema obrazovanja,vec harmonizaciju sistema obrazovanja clanica potpisnica Bolonjske deklaracije. Svaka potpisnica ima pravo da zadrzi svoje specificnosti u domenu obrazovanja. Ova dva slucaja Italije i Spanije mislim da nemaju veze sa bolonjskim procesom. Znam da ceo taj proces po nekom planu bi trebalo da se zavrsi 2010, a te zemlje su verovatno prebrodile te "sitne pocetne bolesti" svake reforme.
Sto se tice Srbije ovde nemam nikakve reforme vec godinama. Ovde treba prvo reformisati ljude koji studiraju na univerzitetima da prvo procitaju Zakon o Visokom Obrazovanju,pa onda da odluce da li ce da upisuju fakultet.
Ovi podaci o skolarinama su veoma zanimljivi. Ovde se moze videti koliko se pljacka na pojedinim fakultetima u Srbiji. Po nasem ZAKONU O VISOKOM OBRAZOVANJU skolarine utvrdjuju fakulteti, a nas jadni ministar se ubi izgovarajuci reci "socijalna pravda",zajedno sa svojim prijateljima "studentima".

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2008. 18:44:33 
Korisnikov avatar

Ne postoje jasno utvrđeni kriterijumi po kojima se utvrđuje visina školarina, kao i šta mi dobijamo time...

Fakulteti su slobodni da nam naplaćuju i ulaz na fakultet.

Inače bilo je planirano da se bolonjski proces sprovede do 2010., ali većina zemalja je kraj tog procesa najavila do 2014. godine.

A inače ja mislim da taj Zakon o Visokom Obrazovanju (ZoVO), treba reformisati, pa tek onda dati svakom budućem studentu da ga pročita.

Kao i da svaki student kad upiše svoj fakultet bi trebao da pročita statut svog fakulteta.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2008. 18:49:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.09.2007. 00:20:34
Ма ускоро ће да студирају САМО они који имају паре да плате...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2008. 18:52:36 
Korisnikov avatar

Pa ne znam baš, ja sam načuo da žele da uvedu zakon koji će da uvede novi kriterijum za budžet.

Dakle po tom "traču" (ne znam kako drugačije da nazovem), na budžet će moći da idu samo oni čiji roditelji imaju minimalna primanja, a koji su ne znam na prijemnom ostvarili određeni uspeh. Ne znam kako će određivati granicu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2008. 19:30:14 

Pridružio se: 05.09.2007. 15:19:42
Citiraj:
Ne postoje jasno utvrđeni kriterijumi po kojima se utvrđuje visina školarina, kao i šta mi dobijamo time...

Kriterijumi se lako dobijaju kada bi studenti imali uvid gde idu njihove pare. To je stvar fakulteta po ovom debilnom zakonu. Inace taj zakon je donet avgusta 2005. godine i za ovih 3 godine je toliko puta prekrsen od strane fakulteta i ministarstva. On je prakticno ne valja jer ne resava boljke starog sistema, a to su:
1. nedodirljivost profesora i KORUPCIJA
2. nastavni plan koji je 50 godina isti i zasniva se na prestampavanju knjiga
3. problem studentskih predstavnika(studenata prodekana i drugih) koji su clanovi partija ili lojalni nekim drugim strukturama. Imate danasnje predsednika studentskog parlamenta kojeg ste mogli da vidite na plakatima DSS-a
4. Studenti ne ucestvuju u izradi zakona niti se pitaju oko bilo cega sto se tice obrazovanja jer su im studentski predstavnici upravo ovakvi.
5. Za sprovodjenje bilo kakve reforme potrebne su pare,sto mi nemamo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2008. 19:36:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
Godina: Dipl.
Dj_Patkica je napisao:
Dakle po tom "traču" (ne znam kako drugačije da nazovem), na budžet će moći da idu samo oni čiji roditelji imaju minimalna primanja, a koji su ne znam na prijemnom ostvarili određeni uspeh. Ne znam kako će određivati granicu.

Ovo za primanja roditelja je toliko škatljivo da ne mogu da vam opišem. Većina privatnika sebi i svojim radnicima isplaćuje bukvalno zakonski minimalac, a ostatak para daje na ruke ('na crno'). Tako jednostavno prave uštedu ne plaćajući poreze i doprinose na zaradu. Tako se dešava da neko ko ima 20.000 din platu živi kao da ima 200.000. Tako da to je 100% trač :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2008. 19:39:21 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
da ali vec se primenjuje kao kriterijum za kredite i za domove. Tako da me ne bi iznenadilo da ga ubace.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ]