Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04.05.2008. 12:36:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 15:51:54
Godina: Dipl.
Smer: ME
Skoro na Pushkicama naleteh na neku vest da se vode neki "pregovori" da FON sledeci put kada trazi akreditaciju za smerove, trazi i akreditaciju za novi smer - Softversko inženjerstvo, koji bi trebalo da se uvede... Medjutim, ne nadjoh ni jednu vest da li je bilo neshto od ovoga...
Po meni ideja je extra, naravno ako to bude ono shto mu sam naziv govori, a ne neshto kao ISIT, za koji chujem da i nije bash toliko "informatichki" smer koliko bi trebalo da bude...

Dakle, svi koji znate neshto o ovome, pishite, jer bash me zanima da li je ovo samo "pricha", ili ima nekih izgleda da ce uvesti novi smer, mozda josh ove godine...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 12:41:38 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
Smer: IS
Softversko inženjerstvo postoji na ETFu, godina se plaća nešto baš skupo (ne mogu da se setim, al mislim da je skuplje od FONovih 110.000 din), i ne postoji budžet, već svi plaćaju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 12:53:56 
Korisnikov avatar

Ne znam za ETF, ali znam da ga ima na RAF-u... Godina je 3.000 evrica mislim :P Nisam ni mislio da ce FON biti narochito "jeftin", i da nece ispratiti cene ostalih fakulteta koji imaju ovakav smer :D

...Ali me zanima da li ima neshto od ovoga, i da li ce se eventualno (mada ne verujem) ovaj smer uvesti sada, pa ce nasha generacija ('07/08 ) moci da bira i ovaj smer... Ustvari, da li ce da uopshte uvesti :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 13:10:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Prvi put cujem za ovo, cisto sumnjam da i da planiraju to ce biti za vasu generaciju. Ne ide ta akretidacija tako brzo.
Inace na etfu kosta 180k.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 13:27:15 
Korisnikov avatar

Evo nadjoh i vest sa Pushkica (od 23.03. je) :

"Како пушкице незванично сазнају, на данашњој седници Научно-Наставног Већа под једном од тачака, разматраће се заједнички предлог проф др Душана Старчевића и проф др Владана Девеџића о увођењу новог смера на ФОН-у који ће покривати област Софтверског инжењерства.
Наиме, на одсеку за ИС већ неколико година постоји замисао да се уведе овај смер, а повод за изношење предлога у овом тренутку је тај што се ФОН спрема за трећи круг акредитације у јуну и до тада мора послати спецификацију и сва неопходна документа о свим студијским програмима за чију дозволу извођења конкурише. Ту се могу наћи или не наћи садашњи програми који се изводе, али и увести неки нови.
Према Статуту Факултета и представници студената у НН Већу имају право дискусије и гласа по овом питању, али на основу тоталне незаинтересованости за учешће у раду овог тела, мале су шансе да ће и данас испунити то своје право и обавезу и узети учешће о одлуци овако важног питања за студенте и факултет у целини."

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 13:55:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Čime se bave ti ljudi ako ih ovo ne zanima???

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 14:28:33 
Korisnikov avatar

Pa globalno zagrevanje mi deluje kao tema od interesa za FON ovih dana... Mada i gladni Kinezi u pustinji Gobi nisu za potcenjivanje :P
Ne znam, ne bi da offtopikujem, ali koliko sam ja skapirao do sada, retko ko od tih "predstavnika studenata" se zaista zalaze za interese studenata, vec su tu vishe zbog interesa za njih koje ta pozicija omogucava...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 21:35:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
Nece biti ovo za nasu generaciju najverovatnije :) A i posto ima na ETF-u tesko da ce dozvoliti da na 2 drzavna faxa bude isti smer.. Ako i bude, onda jedino nesto u sklopu ISIT-a, tesko kao poseban smer.. Tako sam bar ja razumela prof. iz UIS-a, posto ju je neko bas pitao za to :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 21:54:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Ma ime je najmanji problem. Samo ga nazovu npr. Projektovanje softvera, Aplikativni inženjering, Razvoj softvera....

Inače znam da je to davnašnja želja profesora Vlajića. Ne znam što ga niko ne pominje. On i Devedić su imali ideju da se uvede taj smer, makar kao neki modul (što imaju menadžeri). Super je što ideju guraju 3 najbolja i najprogresivnija profesora na FON-u. Treba ih podržati.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 21:56:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Nek naprave finansijsko inženjerstvo. Bar po imenu imaju skoro sve predmete koji bi trebalo da se uče.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 21:58:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Ne moraju da prave nove smerove, nek srede malo ove da se vise razlikuju, tj da ima vise strucnih a manje zajednickih predmeta...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.05.2008. 23:28:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2006. 09:16:11
Godina: II
^Da stvarno... Upisali smo ISiT, a imamo na drugoj od 11 ispita samo 3 direktno vezana za tu tematiku...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.05.2008. 07:29:56 
Korisnikov avatar

Stvarno, da li se neko ikad "zvanichno" bunio za mnogo predmeta koji nemaju veze sa ISiTom, a nalaze se na istom?
Mislim, vecina studenata sa ISIT-a se buni da je malo "informatichkih" predmeta u ondosu na druge... Zar ne bi bilo pametno da se studenti koji imaju "glas", malo potrude da se neshto uchini povodom ovoga?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.05.2008. 08:25:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2005. 23:46:26
Godina: Apsolvent
Desperado je napisao:
^Da stvarno... Upisali smo ISiT, a imamo na drugoj od 11 ispita samo 3 direktno vezana za tu tematiku...
Po starom programu je bio samo jedan, barem se popravljamo :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.05.2008. 16:42:45 
Korisnikov avatar

"Како Пушкице сазнају, из извора блиских ПентаФОН-у, још увек нема резултата по питању отварања новог смера "Софтверско Инжењерство". Проблем је вишеструк, а најболнија тачка је оптерећење асистената који, због постојећег броја студената, држе већи број часова недељно него што је то дозвољено законском нормом. Такође, чека се изјашњавање свих катедра на одсеку за Информационе Системе, а то ће имати јак утицај на коначну одлуку Факултета.
Да ли ће ФОН наћи начин да реши проблем оптерећења асистената (услед прекомерног броја студената, прим. аут.) као и да ли ће катедре показати интересовање за убацивање смера који ће ФОН-у учврстити позицију лидера на пољу ИКТ у земљи, сазнаћемо ускоро."

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.05.2008. 17:02:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
Najbolnija tačka je opterećenje fizičkih kapaciteta. ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.05.2008. 21:07:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.10.2006. 14:03:01
Godina: Padobranac
Smer: UK
^ Психо-физичких капацитета! :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.10.2008. 17:24:48 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.02.2008. 17:23:56
Da li možda ima nekih novih informacija u vezi sa ovim smerom? Veoma sam zainteresovan za softversko inženjerstvo i čuo sam da će se možda od sledeće godine (09/10) uvesti ovaj smer na FON-u, ali to su samo priče. Da li neko makar zna koliko je moguće da se to desi?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.10.2008. 17:32:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Sanse su ravne nuli. Da postoji opcija za taj smer, vec bi sad znali to, ako nsita drugo zbog uslovnih predmeta koji bi bili potrebni za upis njega.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.10.2008. 17:33:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2007. 22:50:11
rekli su na Open Day-u da se od sledece godine odvojeno polaze prijemni, za menadzment i informacione sisteme, i da se kasnije na menadzmentu opredeljuje za smer, ali nisu nista pricali za informacione, tj. da li ce ili nece uvesti softversko inzenjerstvo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2008. 15:21:36 

Pridružio se: 05.09.2007. 15:19:42
Softversko inzenjerstvo ce biti uvedeno kada profesori i studenti sa NEinformacionih smerova shvate sta je softversko inzenjerstvo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2008. 16:26:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.10.2004. 00:25:28
da se nadovezhem na prichu kolege iznad sebe, greota je kada upishesh IV godinu na ISIT-u, a svestan si da ne znash nishta ili da si bar u nekom minusu, a nesrecja je kada zavrshish fakultet a onda skapirash da ne znash nishta. Dok si 4-ta mozhesh i neshto da nadoknadish. U prevodu, bez individualnog rada za neke konkretne oblasti, diploma je samo ukras na zidu. Jasno je da na isitu barem u III godini treba (bilo bi uputno) da se uvede josh jedan predmet vezan za programiranje jer je PJP smeshan. , sa smeshnim principima iz II ne vidi se perspektiva ne samo ljudi koji zhele softverskim inzhenjerstvom da se bave nego i projektanata sistema kada treba da implementiraju to sve u nekom okruzhenju. barem meni tako deluje. Paterni treba da budu obavezni za ceo ISIT, a ne izborni, kao i savremene softverske arhitekture. Odnosno potreban je novi smer, ili da se neki ubace na nizhe godine, a izbace marketing, tehnologija, HRM, OI 2. Da od "upravljachko-menadzherskih" ispita nakon I godine, ostanu samo FMiR i Investicije.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2008. 20:01:15 

Slazem se u potpunosti. Na 4. godini je obavezan predmet na IT smeru UPRAVLJANJE KVALITETOM. Niko se nije pobunio.
Na faksu ima najvise 50 ljudi koji bi otisli na taj smer,jer svi znaju da tu ne moze da se polozi ispit tako sto cu da prevodim neke tekstove,pisem neke seminarske,smesim se profesoru i asistentima.Svi znaju da mora da se radi i da nije to tako lako. Moto vecine studenata na fonu je da dobije diplomu a ne znanje. Glavna pitanja su svake kodine OKTOBAR2 i kompenzacija. Nikoga nije briga sto se vecina knjiga na fonu prestampava vec 50 godina, sto je nastavni plan u sutini ne izmenjen(iako se govori da se menja). Mislim da je ovo jedna velika prepreka sto se tice uvodjenja tog smera, a i reforme obrazovnog sistema u Srbiji.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.10.2008. 08:00:25 

Pridružio se: 10.09.2008. 18:43:01
Godina: II
FON je ipak "business colledge". Uvodjenje ovakvog smera odudara od osnovne ideje FON-a, tako da

mislim da bi neki profesori mogli da budu protiv toga.

Ako cemo posteno, najbolje bi bilo da se osnuje drzavni RAF, so obzirom kolika je zainteresovanost...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.10.2008. 19:41:34 

Citiraj:
FON je ipak "business colledge". Uvodjenje ovakvog smera odudara od osnovne ideje FON-a

Znas li koliki je biznis softversko inzenjerstvo? Nijedan kolega sa naseg menadzerskog smera ne moze da vodi neku softversku kompaniju,jer misli da je softversko inzenjerstvo gomila geekova koja se tu zaludjuje kompjuterima i pravi se pametna. Koja to firma nema neki softver? Softver nije dovoljno napraviti vece ga je potrebno odrzavati.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća