Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07.11.2007. 17:37:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.09.2007. 12:11:11
Godina: I
"Sad jedna vrlo zanimljiva konstatacija i pitanje. Bolonju kontam (a fala bogu posto me zanimalo, o tome sam i citao) kao nacin rada koji omogucava studentima lakse polagaje ispita, uz ocekivano bolje znanje iz razloga sto je potreban kontinuiran rad. Dakle, bilo bi mi logicno da ako polozimo KOLOKVIJUM, za koji NE BI TEREBALO da postoji uslov, TREBALO BI da smo polozili ispit sa minimalcem, tj. 6icom. Za visu ocenu, ko voli - nek izvoli, da se uradi seminarski/istrazivacki, da se ne izostaje sa nastave i vezbi, aktivnost na casovima/vezbama. Moje pitanje je: ZASTO TO NIJE TAKO??? Kakva je ovo kvazi bolonja koju svako moze da tumaci na svoj nacin?"

Citat iz posta koji sam ostavio na jednoj temi, vezanoj za ispite prve godine.

A sad malo opsirnije:

Правила студија
Члан 87.
При упису сваке школске године студент се опредељује за предмете из студијског програма.
Студијским програмом се прописује који су предмети обавезни за одређену годину студирања.
Студент који се финансира из буџета опредељује се за онолико предмета колико је потребно да се оствари најмање 60 ЕСПБ бодова.
Студент који се сâм финансира опредељује се, у складу са студијским програмом, за онолико предмета колико је потребно да се оствари најмање 37 ЕСПБ бодова.
Студент који се сам финансира плаћа део школарине обрачунат према предметима за које се определио.
Полагањем испита студент стиче одређени број ЕСПБ бодова у складу са студијским програмом.
Студент који не положи испит из обавезног предмета до почетка наредне школске године, уписује исти предмет.
Студент који не положи изборни предмет, може поново уписати исти или се определити за други изборни предмет.
Студијским програмом може се условити опредељивање студента за одређени предмет претходно положеним испитима из једног или више предмета утврђених студијским програмом.
Правила студија ближе се уређују општим актом високошколске установе.

Статус студента
Члан 88.
Студент који се финансира из буџета и који је у току школске године, у оквиру уписаног студијског програма, по положеним испитима стекао 60 ЕСПБ бодова, има право да се и у наредној школској години финансира из буџета.
Студент који се финансира из буџета и који у току школске године оствари мање од 60 ЕСПБ бодова, може наставити студије у статусу студента који сâм финансира студије.
Студент који се сâм финансира и који у току школске године оствари 60 ЕСПБ бодова из текуће године студијског програма, може да се у наредној школској години финансира из буџета.
Право из става 3. овог члана студент остварује ако се рангира у оквиру укупног броја студената чије се студије финансирају из буџета, на начин и по поступку утврђеним општим актом високошколске установе.
Студент који се финансира из буџета може у том статусу да има уписан само један одобрен, односно акредитован студијски програм на истом нивоу студија.

Оцењивање
Члан 89.
Успешност студента у савлађивању појединог предмета континуирано се прати током наставе и изражава се поенима.
Испуњавањем предиспитних обавеза и полагањем испита студент може остварити највише 100 поена.
Студијским програмом утврђује се сразмера поена стечених у предиспитним обавезама и на испиту, при чему предиспитне обавезе учествују са најмање 30, а највише 70 поена.
Успех студента на испиту изражава се оценом од 5 (није положио) до 10 (одличан).
Високошколска установа може прописати и други, ненумерички начин оцењивања, утврђивањем односа ових оцена са оценама из става 4. овог члана.
Општим актом високошколске установе ближе се уређује начин полагања испита и оцењивање на испиту.

Испити
Члан 90.
Испит је јединствен и полаже се усмено, писмено, односно практично.
Испит се полаже у седишту високошколске установе, односно у објектима наведеним у дозволи за рад.
Одредба става 2. овог члана односи се и на извођење студијског програма на даљину.
Високошколска установа може организовати полагање испита ван седишта, ако се ради о испиту из предмета чији карактер то захтева.
Студент полаже испит непосредно по окончању наставе из тог предмета.
Испитни рокови су: јануарски, априлски, јунски, септембарски и октобарски.
Изузетно, за уметничке предмете у пољу уметности може да се утврди један испитни рок у складу са општим актом високошколске установе.
Уколико студент из става 5. овог члана не положи испит, има право да испит полаже још два пута у току исте школске године.
Изузетно, студент коме је преостао један неположени испит из студијског програма уписане године има право да тај испит полаже у накнадном испитном року до почетка наредне школске године.
Студент са хендикепом има право да полаже испит на начин прилагођен његовим могућностима, у складу са општим актом високошколске установе.

http://www.mas.bg.ac.yu/obrazovanje/ref ... ovanje.pdf

Da ne bih vise navodio (a tice se problema novog nacina studiranja), ostavicu link za one koje zanima vise. Radi se o izjavi prof. dr Branka Kovačevića, rektora Beogradskog univerziteta i predsednika KONUS-a, koju je pre par meseci dao za list "Novosti". Naravno sa rezervom uzimam i ovu izjavu, sto predlazem i vama, ali ona u pojedinim delovima teksta ukazuje na realne probleme koji se javljaju uvodjenjem Bolonje kod nas.

http://www.totalportal.net/zakon-studir ... 3-09-2007/

Pitanja mastera, tj. ekvialencije nisam dotakao, jer zaista malo znam o njima. Ono sto znam je da bi po odredbama Bolonje, BU trebalo da odobri ekvivalenciju starim diplomcima (jedna od odredbi je: "ocenjivanje (evaluacija) kvaliteta predavanja i kurseva" - posto su imali delako vise ispita, trebalo bi da imaju dovoljno bodova za master? - Jesa li dobro shvatio ili gresim?). Voleo bih da se i stariji studenti, svojim komentarima ukljuce u temu, jer me iskreno zanima sta sve treba da ocekujemo u narednih par godina.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2007. 18:26:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Svaka cast za temu! :respect:

Dobro sto nisi potezao prisu o dipl.ing-master izjednacavanju, o tome se svuda nasiroko diskutovalo i diskutuje se.

Izdvojio si iz zakona najbitnije stvari vezane za sam proces studiranja.
Sad nek samo neko spomene kako je FON presao na bolonju. Debelguzi stvorovi.
Bitno da su oni hteli da uvedu da ne postoji uslov, vec da mora da se cisti godina. Sad sto je to samo jedna od 55 stavki, nema veze, ta im najvise odgovara.

Citiraj:
Da li su cene školarine realne?
- Izdvajanja države za jednog budžetskog studenta su veća od cene školarina za samofinansirajuće, osim, možda, na Arhitektonskom fakultetu, gde je cena 240.000 dinara. Za jednog studenta ETF iz budžeta se izdvaja godišnje više od 100.000 dinara, dok je školarina 60.000 dinara. Ne možemo da tražimo više, jer znamo za tešku materijalnu situaciju njihovih roditelja.

Pobogu! Sta to jedan student radi na fakultetu godinu dana, pa da drzava za njega izdvaja 100.000 dinara??? :aaa:

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.11.2007. 19:50:26 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
uchi pikas :sarkazam:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.11.2007. 22:23:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.01.2007. 15:08:36
Godina: Dipl.
Ha ha, ma kakva Bolonja. Pa oni i ne skracuju gradivo nego ga prosiruju. Iz sociologije je 'ladno dopisao jos 2 glave u ovogodisnjem izdanju npr.

Po Bolonji bi trebalo da visimo na faksu 40 sati nedeljno. To bi i bilo dovoljno da se pripremis za ispit, jer je poenta da (pred)ispitne obaveze odradis na fakultetu, ne kod kuce! A mi na prvoj godini smo po rasporedu 24h nedeljno na FON-u.

I ja stvarno ne znam sta se to promenilo u pozitivnom smeru ove godine u odnosu na prosle pa da sad mogu da nam ukinu uslov. Mozda je rano za tu pricu, ali sam ubedjen da ce i nama ostati po starom.

U suprotnom neredi na fuckSu :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 00:31:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Igzz je napisao:
Po Bolonji bi trebalo da visimo na faksu 40 sati nedeljno. To bi i bilo dovoljno da se pripremis za ispit, jer je poenta da (pred)ispitne obaveze odradis na fakultetu, ne kod kuce! A mi na prvoj godini smo po rasporedu 24h nedeljno na FON-u.

Ha! Nemoguce. Fakultet nema toliko prostora.

Btw, negde procitah da je za akreditaciju ili nesto slicno uslov da fakultet ima 4m^2 po studentu, a da FON ima oko 1.5m^2... znam, nesto sad kao dozidjuju, ali to je u odnosu na fakultet toliko malo da sumnjam da ce se to popeti na vise od 2 - 2.5m^2

Citiraj:
I ja stvarno ne znam sta se to promenilo u pozitivnom smeru ove godine u odnosu na prosle pa da sad mogu da nam ukinu uslov. Mozda je rano za tu pricu, ali sam ubedjen da ce i nama ostati po starom.

Iskreno, iz generacije u generaciju su mnogi ispiti sve laksi i laksi... ali to nema veze s Bolonjom... tj, profani se nesto kao loze da uvode bolonju, pa ti daju parcijalno sve i svasta, plus dolasci, lab.vezbe i sl, ali sve je to mlacenje prazne slame.. olaksavaju polaganje, to stoji, ali daleko od toga da se to radi u skladu sa bolonjom...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 00:41:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.11.2004. 12:45:23
Godina: III
^ mislim (nisam siguran) da trebaju 4m^2 po studentu, do 50 ljudi u grupi, do 200 ljudi na predavanjima itd.

Ali mislim da to u vezi prostora vazi samo za vezbe ili tako nesto, pa da pokusavaju da se izvuku dogradnjom (i izgradnjom) ali i iznajmljivanjem prostorija od VA.

Isto postoji koliko profesora mora da bude na koliko studenata itd, ali nikako da izguglam dokument gde su svi uslovi akreditacije.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 01:14:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Ali, vidis, to je mac sa dve ostrice... ne bih sad da moj fakultet izgubi akreditaciju u sred studiranja :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 02:04:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.11.2004. 12:45:23
Godina: III
Ako izgubi akreditaciju, moze da konkurise opet sledece godine. Svi vec upisani studenti normalno nastavljaju studije. Nisam siguran za diplome, ali mislim da i njih regularno izdaju.

Jedino sto mogu da izgube je mogucnost da upisu narednu generaciju studenata. A posto to para kosta, i zivaca upravu kosta, ne verujem da ce to sebi dozvoliti. Pored toga, mnoge od visih skola su prosle ovogodisnju akreditaciju :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 17:48:24 

Pridružio se: 02.09.2004. 18:46:31
eee bash mi se dopala tema... vidim da ovde ima ljud koji znaju da diskutuju na vu temu i lepo arataju informacijama...
Da li vam je interesantno da napravimo neki okrugli sto na faxu gde bi razgoarali na ovu temu i zakljucke uputili stud. parlamentu i upravi fakulteta...

Pozdrav
Nemanja

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2007. 00:22:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.01.2007. 15:08:36
Jeste, ali sam 100% siguran da ljudi iz uprave sve ove stvari znaju i bolje od nas, ali ovo je Srbija, svako tumaci zakon na svoj nacin, tj. kako njemu odgovara.

Mozda bi bilo korisno ljude iz parlamenta snabdeti korisnim informacijama, za slucaj da nisu upoznati. To vec ne znam.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2007. 04:47:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.11.2002. 15:44:31
Nemanja,
odlicna ideja....

ajde iscimaj se da nadjemo termin i mesto da se sastanemo na faksu.. da dodje ko hoce, pa da prodiskutujemo oko ove tematike.
ja sam za.

:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2007. 13:19:39 
Korisnikov avatar

@nexbg

"Da li vam je interesantno da napravimo neki okrugli sto na faxu gde bi razgoarali na ovu temu i zakljucke uputili stud. parlamentu i upravi fakulteta..."

Evo mene opet, sa pitanjem naravno. :D Koliko je tako nesto uopste izvodljivo, tj. da li ce nam fon zaista ustupiti svoje prostorije da mi razglabamo kako fucks ne valja i sta bi sve rebalo da se promeni... :blah_blah: Nisam siguran da ce sa odusevljenjem gledati na nas. A koliko vidim ni vecina profesora, ne da nije odusevljena bolonjom, nego kao da svoju ''pravdu'' isteruje nad nama i tvrdoglavo se drzi koliko god moze starog nacina i predavanja i davanja ocena... :durisha:

Jbt, na BU kad se dokopas mesta profesora kao da polozis zakletvu prema fucksu: ''Bicu kraj tebe i u tebi dok nas smrt ne rastavi...'' :zaljubljeni:

A ocenjivanje profesora...?
A uvodjenje novih predmeta koji bi vise odgovarali studentima u njihovom daljem radu...?
I jos x (ili mozda kako neki vise vole - n pitanja)... :???:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2007. 13:24:51 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
nexbg, kakav okrugli sto... secas se sta je bilo onomad sa masterom...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2007. 17:39:46 
Korisnikov avatar

sta je bilo? :zbun:
ja se secam da su ljudi koji su dosli tamo imali sasvim pristojnu raspravu i da se doslo do nekih zakljucaka.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2007. 21:34:21 
Moderator
Korisnikov avatar

^ ne znam na sta mislis...
Ja znam da je bio najavljen protest, na kome se, na kraju, u amfiteatru skupilo 25 ljudi, od cega sam desetoro ja dovukao iz AKDU-a, trebalo je da imamo probu... ali bilo je ono: Unlce Sam needs you! :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2007. 21:53:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
Smer: ME
Da, a niko se ne seća protesta na platou :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.11.2007. 23:59:38 
Korisnikov avatar

E ljudi, danas sam razmisljao... Sta se desava sa onom evaluacijom profesora? Kao anonimno davanje ocena profanima od 5 do 10...? Znam da to postoji na fucksu, ali koliko se to uopste uvazava? Da li odredjena grupa npr. A - neshto, moze da kaze: ne svidja nam se kako nam odredjeni asistent/profesor predaje, hocemo drugog (tj. da se to uradi preko tog ocenjivanja profesora i da sama uprava faksa zameni tu osobu)? Ili ipak stoji ono sto sam danas naveo: Ziveli su srecno do kraja zivota (profesor i fakultet)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2007. 09:53:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.10.2006. 14:03:01
Godina: Padobranac
Smer: UK
Rigmarole je napisao:
E ljudi, danas sam razmisljao... Sta se desava sa onom evaluacijom profesora? Kao anonimno davanje ocena profanima od 5 do 10...? Znam da to postoji na fucksu, ali koliko se to uopste uvazava? Da li odredjena grupa npr. A - neshto, moze da kaze: ne svidja nam se kako nam odredjeni asistent/profesor predaje, hocemo drugog (tj. da se to uradi preko tog ocenjivanja profesora i da sama uprava faksa zameni tu osobu)? Ili ipak stoji ono sto sam danas naveo: Ziveli su srecno do kraja zivota (profesor i fakultet)

Nama su prosle godine davali da popunjavamo anketu na kraju semestra u kojoj ocenjujes asistente, profana, bla, bla, e da li je nekoga zanimalo to sto smo mi popunjavali ne znam, ali ako neki profan dobije , npr. prosecnu ocenu od strane studenata 1 ili 2, a uprava ne preduzme nista, onda neko treba da se zapita...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2007. 14:19:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2006. 13:03:43
Bolonja+FON xD

Ahahahahahahaha, samo u snovima. Nece se to ovde promeniti ma sta ljudi pricali. Jednostavno profesori su pokupili onaj deo bolonje koji im se dopada i to je to. Nece kod nas skoro zaziveti prava Bolonja, ne nadajte se, vec iskoristite vreme koje imate i spremajte kolokvijume ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2007. 15:33:21 

Pridružio se: 02.09.2004. 18:46:31
Evo ovako.... oko prostora za okrugli sto na fakultetu i tejnikalija nebrinite to bi bio moj posao.
Ja iskreno nemam vremena da se cimam ako ce tamo dci 5 ljudi i da prica na ovu temu... porazgovarajte sa svojim kolegama, ja mogu da zamolim ove iz unije da iskordinisu to, pozvacu i studenta prodekana, a vi koji ste zainteresovani da ucestvujete javite mi se na mail nemanja[et]fon.bg.ac.yu... kada budem imao 10 mailova obavestavam vas i krecemo u akciju...

ajd
pa se nadam da se gledamo

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.11.2007. 18:35:47 
Moderator
Korisnikov avatar

Iskreno, sumnjam:
1. da ima dovoljno ljudi koji mogu da diskutuju na tu temu, a da su upuceni
2. da nas ima doovljno da mozemo bilo sta da promenimo

mozda je bolje da se organizuje okrugli sto na nivou BU...

Trenutno nemam vremena, ali od decembra mozda i budem mogao da se malo vise angazujem oko ove price... kazem 'mozda'.. imam volju i zelju, pitanje je vremena..

Treba obavezno baciti na papir:
1. sta Bolonjska deklaracija predlaze (procitati detaljno i povaditi po crtama)
2. sta je nas Zakon uradio po tom pitanju (takodje)
3. koliko je FON primenio toga iz stavki 1. i 2. (malo cimanja i raspitivanja u stud.sluzbi, kod studenata, mozda neko malo istrazivanje)

Bilo bi fino baciti na papir:
1. sta se desava na drugim fakultetima BU
2. sta rade po tom pitanju Hrvatska, Bosna, Bugarska, Rumunija, Albanija, Makedonija...

ah, da, vreme je kljucni faktor :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.11.2007. 00:59:44 
Korisnikov avatar

entuzijazam na nivou, nema sta.. pravi studentski!!! :(

lm. evo ja saljem mail :)

... pa ako nas nema vise od 10 voljnih da nesto pokusamo (osim da kukamo i jadikujemo kako nam je teska sudba prokleta :(( ), onda nam skup stvarno ni ne treba.. jer bolje od ovog nismo ni zasluzili!

poz nex, i svaka cast za inicijativu, sta god da od toga bude!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.11.2007. 13:42:25 

Pridružio se: 21.09.2007. 20:19:14
Ovde je spominjana Bolonjska deklaracija, pa me zanima da li njen tekst moze da se nadje negde, posto ovde kazu da ima samo dve stranice?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.11.2007. 21:35:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.10.2006. 00:07:03
Smer: ME
blastbb je napisao:
Ovde je spominjana Bolonjska deklaracija, pa me zanima da li njen tekst moze da se nadje negde, posto ovde kazu da ima samo dve stranice?

da tacno je, samo dve strane, evo teksta (unapred se izvinjavam svima zbog nasih slova):

BOLOWSKI PROCES

EVROPSKI PROSTOR
VISOKOG OBRAZOVAWA

(Bolowska deklaracija)

Zajedni~ka deklaracija evropskih ministara obrazovawa potpisana
u Bolowi 19.6.1999. godine

Proces evropskih integracija postao je, zahvaquju}i izuzetnim dostignu}ima u posledwih nekoliko godina, sve stvarnija i relevantnija ~iwenica za Uniju i wene gra|ane. O~ekivano pro{irewe Unije, kao i produbqivawe odnosa s ostalim evropskim zemqama, daju joj jo{ {ire dimenzije. U me|uvremenu, svedoci smo pove}ane svesti velikog dela politi~ke i akademske javnosti, kao i javnog mnewa, o potrebi stvarawa savr{enije i uticajnije Evrope, posebno u izgradwi i ja~awu wenih intelektualnih, kulturnih, dru{tvenih, nau~nih i tehnolo{kih dimenzija.
Evropa znawa danas je prepoznata kao nezamenqiv faktor dru{tvenog i qudskog razvoja i kao va`an ~inilac u~vr{}ewa i oboga}ewa pripadnosti Evropi, sposobna da svoje gra|ane pripremi za izazove novog milenijuma i podstakne svest o zajedni~kim vrednostima i pripadnosti istom dru{tvenom i kulturnom prostoru.
Obrazovawe i saradwa u obrazovawu prepoznati su kao izuzetno va`ni za razvijawe i ja~awe stabilnih, miroqubivih i demokrati~nih dru{tava, posebno imaju}i u vidu stawe na jugoistoku Evrope.
Sorbonska deklaracija od 25. maja 1998. godine, utemeqena na takvim razmi{qawima, istakla je centralnu ulogu univerziteta u razvijawu evropskih kulturnih dimenzija. Naglasila je da je kreirawe evropskog prostora visokog obrazovawa od kqu~ne va`nosti za promovisawe mobilnosti gra|ana i wihovo zapo{qavawe, kao i za sveukupni razvoj Kontinenta.
Nekoliko evropskih zemaqa je prihvatilo poziv da se obave`u na postizawe ciqeva zacrtanih Deklaracijom, bilo potpisivawem Deklaracije, bilo na~elnim slagawem s wenim sadr`ajem. Nekoliko u me|uvremenu pokrenutih reformi visokog {kolstva u Evropi dokazuju spremnost mnogih vlada da deluju u tom pravcu.
Evropske visoko{kolske institucije prihvatile su izazov i preuzele glavnu ulogu u stvarawu evropskog prostora visokog obrazovawa u duhu temeqnih na~ela zacrtanih u poveqi Magna Charta Universitatum potpisanoj u Bolowi 1988. godine. To je izuzetno va`no jer upravo nezavisnost i autonomnost univerziteta osiguravaju sistemu visokog obrazovawa i istra`ivawa stalno prilago|avawe promenqivim potrebama, zahtevima dru{tva i napretku nau~nih saznawa.
Ovo je delovawe zacrtano u pravom smeru i sa smislenim ciqem. Me|utim, boqa uskla|enost i uporedivost visoko{kolskih sistema zahteva neprekidno delovawe kako bi se ciq u potpunosti postigao. Potrebno ga je podupreti promovisawem konkretnih mera kako bi se postigli vidqivi koraci napred. Sastanak odr`an 18. juna na kome su u~estvovali merodavni stru~waci i nau~nici iz svih na{ih zemaqa daje vrlo jasne predloge za inicijative koje treba pokrenuti.
Posebnu pa`wu treba posvetiti pove}awu me|unarodne konkurentnosti evropskog sistema visokog obrazovawa. Vitalnost i delotvornost svake civilizacije mo`e se meriti privla~no{}u wene kulture drugim zemqama. Treba osigurati da evropski sistem visokog obrazovawa postane atraktivan {irom sveta, saglasno na{oj izvanrednoj kulturnoj i nau~noj tradiciji.
Potvr|uju}i op{ta na~ela zacrtana Sorbonskom deklaracijom, uskladi}emo svoju politiku tako da u kratkom vremenu, a svakako tokom prve decenije tre}eg milenijuma, postignemo slede}e ciqeve za koje smatramo da su od primarne va`nosti za uspostavqawe evropskog prostora visokog obrazovawa i wegovu promociju u svetu:
• Prihvatawe sistema lako prepoznatqivih i uporedivih akademskih stepena, i uvo|ewe dodatka diplomi (Diploma Supplement), kako bi se promovisalo zapo{qavawe evropskih gra|ana i me|unarodna konkurentnost evropskog sistema visokog obrazovawa.
• Prihvatawe sistema utemeqenog na dva glavna ciklusa, dodiplomskom i poslediplomskom. Pristup drugom ciklusu zahteva uspe{no zavr{en prvi ciklus studija koji mora trajati najmawe tri godine. Akademski stepen postignut nakon tri godine smatra se potrebnim stepenom kvalifikacije na evropskom tr`i{tu rada. Drugi ciklus vodi}e ka magisterijumu i/ili doktoratu, kao {to je to slu~aj u mnogim evropskim zemqama.
• Uvo|ewe bodovnog sistema, kao {to je ECTS, kao prikladnog sredstva u promovisawu naj{ire razmene studenata. Bodovi se mogu postizati i izvan visoko{kolskog obrazovawa, ukqu~uju}i i do`ivotno u~ewe, pod uslovom da ih prizna univerzitet koji prihvata studenta.
• Promovisawe mobilnosti prevladavawem prepreka slobodnom kretawu, posebno:
- studentima: dati priliku za u~ewe, omogu}iti im pristup studijama i relevantnim slu`bama;
- nastavnicima, istra`iva~ima i administrativnom osobqu: priznati i valorizovati vreme koje su proveli u Evropi istra`uju}i, predaju}i ili u~e}i, bez prejudicirawa wihovih statutarnih prava.
• Promovisawe evropske saradwe u obezbe|ivawu kvaliteta u ciqu razvijawa uporedivih kriterijuma i metodologija.
• Promovisawe potrebne evropske dimenzije u visokom {kolstvu, posebno u razvoju nastavnih programa, me|uinstitucionalnoj saradwi, {emama mobilnosti i integrisanih programa studija, obuke i istra`ivawa.
Preuzimamo na sebe postizawe tih ciqeva - u okviru na{ih institucionalnih ovla{}ewa i u potpunosti po{tuju}i razli~itost kultura, jezika, nacionalnih sistema obrazovawa i autonomiju univerziteta – kako bismo izgradili evropski prostor visokog obrazovawa. U tom ciqu, nastavi}emo saradwu me|u vladama, zajedno s evropskim nevladinim organizacijama koje deluju u visokom obrazovawu. Od univerziteta o~ekujemo da brzo i pozitivno deluju i aktivno doprinesu uspehu na{eg poduhvata.
Uvereni da stvarawe evropskog prostora visokog obrazovanja zahteva stalnu potporu, nadzor i prilago|avawe novim potrebama, odlu~ili smo da se ponovo sastanemo za dve godine kako bismo procenili postignuti napredak i utvrdili daqe korake.

Potpisnici:
Austrija, Belgija (francuska zajednica), Belgija (flamanska zajednica), Bugarska, ^e{ka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nema~ka, Gr~ka, Ma|arska, Island, Irska, Italija, Letonija, Litva, Luksemburg, Malta, Holandija, Norve{ka, Poqska, Portugal, Rumunija, Slova~ka Republika, Slovenija, [panija, [vedska, [vajcarska, Velika Britanija.

p.s. naknadno potpisalo jos par zemalja (medju njima i Republika Srbija, BiH, Crna Gora itd.)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.11.2007. 08:35:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2007. 19:12:54
Da li moze neko od vas kolega da mi odgovori da li je tacno da po bolonji studenti ne bi trebalo da imaju ovako zbijene kolokvijume. Od nekoga sam cula da ne sme ali se ne secam od koga.

I takodje me interesuje koliko godina unazad fon praktikuje ove kolokvijumske nedelje

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća