Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16.04.2006. 21:42:46 

Pridružio se: 03.01.2002. 02:15:30
Godina: Dipl.
Smer: IS
Da sam imao para za privatni faks (RAF) ne bi mi palo na pamet da tracim vreme i energiju na FONu. Mislim da dolazi vreme kada ce se i u ovoj nasoj napacenoj zemlji ceniti suvo znanje, a cini mi se da ce se informaticari sa FONa (osim nekolicine izuzetaka) u toj trci slabo snalaziti.

Evo, najkonkretnije moguce, ostao mi je jedan ispit do kraja i ovo je bilans mog dugogodisnjeg studiranja.

Snalazim se sa BP (jedino sam Access video) i malo sam radio u JAVA-i, iz cega sledi da znam da napisem jednostavan program, koji komunicira za bazom, i pri tome ispostujem tronivojsku arhitekturu.
A sada sledi malo duzi spisak stvari koje ne znam. Nemam pojma o: web programiranju (npr. JSP), mreznom programiranju (niti, klijent-server aplikacije..), izradi web prezentacija (Flash, Dreamweaver..), izradi aplikacija za mobilne telefone, programiranju igara (2D, 3D), programiranju vestacke inteligencije, izradi algoritama za kompresiju ili enkripciju podataka..

Jednostavno se od silnih matematika, statistika i ekonomija nije naslo vremena za takve stvari.
A ta prica kako nas ne spreamaju za programere, nego za projektante je toliko :bljak:

I da zakljucim, za to koliko su me naucili je svaka cena previsoka.

I cant get no relief

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.04.2006. 21:46:49 

Mickey je napisao:
А чему то треба да нас уче по теби? Како мислиш да би требао да изгледа ННП? Шта си то корисно пропустио на факсу?

:zbun: :udri:

Ma bio bih im zahvalan samo da su me pustili da propustim 90% stvari, koje su me naterali da ucim..

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.04.2006. 21:52:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Godina: IV
Smer: UK
Black je napisao:
A ta prica kako nas ne spreamaju za programere, nego za projektante je toliko bljak

Zasto to kazes? FON je fakultet okrenut menagmentu. Na svakom smeru nas uce kako da upravljamo: firmom, marketingom, proizvodnjom, kvalitetom, infomacionim sistemima.
Na FONu uce programiranje bas onoliko koliko je potrebno nekome ko ce npr biti vodja tima za dizajn i programiranje neke aplikacije. Treba da znas neke osnolvne stvari, kako to uopste radi, koje tehnologije koristi i na koji nacin ce se to implemenirati. Sasvim dovoljno za nekoga ko ce sve drzati pod kontrolom i koji se nece upustati u pisanje koda.
FON nikad nije vazio za programerski fakultet. To sto ljudi imaju takav utisak je samo posledica sjajnih rezultata nekih pojedinaca sa fona koji su to sami naucili.
Nemojte da se zacudite da ljudi pocnu da se upisuju zato sto misle da se na fonu izucava odbojka, kosarka ili neki drugi sport. Ipak smo i u tome najbolji pa mogu slobodno da kazem u celoj Evropi :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.04.2006. 22:00:15 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
ja bih da sam sportista sigurno upisao FON...taman bih proputovao malo i jos bi dobio diplomu...

mozda uvedu i zanimanje profesionalni student koji studira da bi faks pobedjivao na turnirima tipa 5lopti 3 reketa i sl. ...tako da lepo radis svoj posao a faks te drzi prijavljenog kao studenta da bi mogao da ides na takmicenja :sarkazam:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.04.2006. 22:11:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
Smer: ME
po uzoru na strane fakseve :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.04.2006. 22:21:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Миша је у праву, ко је хтео да буде програмер, требао је да упише математички факултет на пример. Једна ствар је шта неко жели, а друга је што многи често упишу факултет на слепо, па куку леле, шта морам да учим. Па сви сте имали списак предмета пре него што сте уписали факултет? Зар не? ја сам узео књижицу са описом предмета и знао сам одприлике шта ме чека... Ово је факс за руководиоце, вође софтверских тимова, програмирање је занат и то ће радити људи са средњом школом!

Не знам зашто сви имају пик на проучавање рада, мени је то тако занимљив и користан испит... Да бар неке принципе из ПР користиш у животу, многе ствари можеш да олакаш. Ја сам лично из ООПа научио како изгледа праћење неког производног процеса, мерење ефикасности... Не кажем да ће ми у животу требати, али ето никада се не зна. Бар је имало логике, за разлику од неких других испита...

Филозофија прошлих времена? Не бих се сложио са тобом, предлажем ти да прочиташ књигу коју су написали Јашко и Дулановић, па ћеш видети колико је специјализација ограничена ствар. Напротив, много се бољи резултати постижу честом променом радних задатака. Људи када раде само једно губе мотивацију! А факултет је ту да ти пружи ширину знања, за специјализацију служе средње и неке више школе.

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.04.2006. 22:33:59 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Na našem faxu, što se tiče programiranja, učiš da vodiš tim informatičara. Znaš taman toliko o programiranju, da možeš da znaš da objasniš, da pratiš rad, i da ne može neko da te zeza jer misli da ti nemaš pojma o toj oblasti. A ostalo, samo ako se ti lično potrudiš. Tužna činjenica je, da svi studenti FONa, bez obzira na kom su smeru, na kraju postanu menaĐeri. :)

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.04.2006. 22:48:22 

Pridružio se: 28.09.2004. 16:24:43
Godina: Apsolvent
bLooez je napisao:
Fahrenheit je napisao:
Priznajem da nisam citao temu, ali bih da kazem da je studiranje besplatno. Izvinjavam se na ponavljanju.

potrudi se, baci pogled samo 2-3 poruke iznad, ljudi su placjali shkolarinu na fonu.
reci njima da je besplatno, bash me zanima shta cje ti recji. [@!#%$#!#]

Ko je za to kriv ? A mogu da kazu sta god zele ... ne ljutim se.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.04.2006. 22:56:18 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Mickey je napisao:
А факултет је ту да ти пружи ширину знања, за специјализацију служе средње и неке више школе.

Nije sve u širini, ima nečeg i u dužini, ovaj dubini :P

Kad smo kod te dve dimenzije, setih se jednog razočaranja od prošle godine. Učili mi objektne baze i meni se priča jako dopala. Prvi put sam i čuo za tako nešto, prava širina što bi Mickey rekao. I zavri se predavanja a ja ko dete dotrčim do predavača za katedrom i upitam ga za konkretno ime neke implementacije objektne baze da se malo sigram kući. Šta misliš, da li sam dobio odgovor? Toliko o dužini, ovaj dubini.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 00:25:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Godina: Padobranac
Mickey je napisao:
Филозофија прошлих времена? Не бих се сложио са тобом, предлажем ти да прочиташ књигу коју су написали Јашко и Дулановић, па ћеш видети колико је специјализација ограничена ствар. Напротив, много се бољи резултати постижу честом променом радних задатака. Људи када раде само једно губе мотивацију! А факултет је ту да ти пружи ширину знања, за специјализацију служе средње и неке више школе.

Opet si loshe protumachi ono shto je napisano...
Specijalizacija - u pogledu struke!
Znachi - ne 100 hirurga da se razmenjuje da po 1 dan rade sve razlichite operacije i svuda budu osrednji hirurzi, vec da svaki bude pravi expert u jednoj oblasti...
Ne kapiram koliko josh detaljno da idem sa objashnjavanjem :lol:

Hahaha - fakultet sluzi za shirinu znanja :lol:
Jbt. a chemu mi je koji q sluzila osnovna, a zatim i gimnazija...
Ovo je extra izjava - poput one da se na fakultetu stiche opshta kultura...
Ako na fakultetu ne moze chovek da se specijalizira - pa, shta da ti kazem... **besh takav papir...

Poslednji put menjao Strategylover dana 17.04.2006. 00:27:35, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 00:26:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.09.2005. 16:38:33
da li iko od vas ima prijatelje na nekom drugom fakultetu?

pitajte njih kako se njima svidjaju njihovi predmeti, i sta oni uce dan danas. Konkretno mozete da pitate bas nekoga sa PMF-a sa racunarskog smera.
mislim da cete posle toga imati predstavu koliko smo mi u stvari napredni...

ne kazem da ne moze uvek bolje, al' jednostavno u odnosu na situaciju sa drzavnim fakultetima u nasoj zemlji FON je jos dobar.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 01:16:13 

Mislim da ce se mnogi od vas neprijatno iznenaditi kada konacno zavrse fakultet i krenu da traze posao. Ne iskljucujem mogucnost da se nadje posao u nekoj drugoj oblasti, sa diplomom FONa, ali ako nam je ambicija da se dokazemo u IT oblasti (sto i jeste ono za sta smo se skolovali zar ne?) bojim se da cemo morati da krenemo od najnize stepenice, pa da se polako penjemo prema vrhu. Ili mislite da samo vas cekaju, pa ce odmah da vam daju posao IT manager-a, vodje projekta ili java arhitekte?

Ali cak i da je tako, situacija opet nije ni malo vesela. Projektovanje softvera se uci u okviru samo dva predmeta (PP i PIS), i to na dosta los nacin. Zapitajte se npr. koliko dobro poznajete UML i paterne?

Kako god da okrenes, kad zavrsis FON o IT nemas blage veze.
Pre ce biti da su neki od vas nepopravljivi optimisti, sto i nije losa osobina :)

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 01:23:21 

bebe je napisao:
ne kazem da ne moze uvek bolje, al' jednostavno u odnosu na situaciju sa drzavnim fakultetima u nasoj zemlji FON je jos dobar.

Sa ovim se slazem, ali to samo potvrdjuje tezu da u nasoj zemlji nema drzavnog fakulteta koji se na pristojan nacin bavi informatikom. Ko nema pare, moze da se slika.

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 07:58:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Baš sam pre neki dan razgovarao sa kolegom koji već nekoliko godina radi za Telebet. Pošto sam čuo da su dali oglas za prijem novih radnika pitao sam ga odakle stižu najkompletniji informatičari. Dakle namerno nisam pitao odakle su najbolji programeri. I čovek iskreno reče da su to ETF-ovci. Ali samo u proseku, jer opet da bi neko bio dobar u toj oblasti nikako se ne sme zadovoljiti samo onim što fax pruža. Mora sam učiti više.

Na Fon-u postoji širina, ali fali dubina. I ta dubina je neravnopravno raspodeljena. Nama ga ovi menađeri dublje zavlače nego informatičari a za očekivati je da je suprotno na IS smeru. Nisu samo profesori krivi. Studenti su postali pink generacija koja samo kalkuliše da sa što manje energije postigne uspeh. A možda je to posledica ovakve ekonomske situacije i visoke školarine. Npr. kad smo iz OROS-a učili 40 strana za ispit ja sam se bunio i mislio da je to suviše malo i previše zastarelo. Ali većina (95%) je bila u fazonu "ih, što nije 20 strana". Iz struktura podataka još kad sam ja polagao (2003.) isti procenat ljudi je prepisivao domaći a ja sam ga radio prvo u C-u, pa u javi a posle u pythonu. A i sad na DIS-u ista stvar.

Širina na fakultetu se ne postiže tako što će nam se natrpati gomila raznoraznih i što manje povezanih predmeta. Fakultet nije tu da, kao što neko reče, nas nauči da učimo svakakve gluposti bespogovorno. Fakultet u svetu je tu da nam pruži na predavanjima osnovne smernice, predstavi literaturu, a posle nas same pusti da istražujemo po bibliotekama i internetu i sami učimo, tj. da nas nauči da samostalno pratimo trendove i sami se obrazujemo. Tako je npr. na većini informatičkih predmeta na Fonu. Literatura koju se kupuje na fax-u nije dovoljna i to nam profesori i sami nagoveste, a i svako vidi, ako hoće da vidi. Pa zato ja ima gomilu knjiga o UML-u, patternima, javi, bazama, PHP-u i njih koristim za spremanje ispita i seminarskih.

Sviđa mi se takav sistem gde je student aktivan, gde mu se da sloboda da istražuje, a ne da mora da usvoji ono što je profesor zamislio (što je legitimno od strane profesora) i u obliku kako je profesor zamislio (što dobar profesor en bi smeo da dozvoli). Tu aktivnos sam nekada dobro iskoristio ako je moguće uraditi neki seminarski pa tako položiti predmet. Npr. na SPO sam uzeo ne ponuđnu temu već sam je sam smislio. A verovali ili ne bilo je studenata koji su to zloupotrebljavali pa su koristili ranije radova, a samo imena menjali sa 1. stranice. Suknović je sa pravom pobesneo kad je te pinkovce raskrinkao.

Kad smo već kod ovog dela zabasali u filozofiju, gledajte malo šire. Ovakav školski sistem nas u stvari priprema da čitav život ćutimo i trpimo da nas neko u zdrav mozak, ili da se izdignemo malo pa da mi druge u mozak. Pogledajte istoriju. Uvek su kod nas neke gazde, neki voždovi, kraljevi, maršali, komiteti, vođe stranaka, neka vlast koja te u mozak a ti ko budala trpiš iako ti je sve gore. Pa da li bi neka zemlja trpela Miloševića ovoliko dugo? Da je sistem školovanja bio drugačiji, da nije pospešivao inhibiciju ("ne talasaj"), možda bi mi sad živeli bolje od Mađara...

A bistrenje podela iz menažerije i to ne čitajući knjige Filipa Kotlera, Petera Drukera i drugih veličina, već tamo nekog profesorčića koji misli da je veliki ako napiše knjigu kao zbirku međunarodnih recepata, malo jela iz Gane, pa malo iz Perua, pa onda udrobimo iz Skandinavije... I što mu je predmet teži za polaganje njegov ego raste. Uglavnom su te knjige (sa časnim izuzetkom Ekonomije Dragne Kragulj) teško čitljive i još teže svarljive.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Poslednji put menjao zlatko dana 17.04.2006. 08:17:45, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 08:16:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Fahrenheit je napisao:
bLooez je napisao:
potrudi se, baci pogled samo 2-3 poruke iznad, ljudi su placjali shkolarinu na fonu.

shta te briga ko je kriv. mozhda je neko od njih imao nezgodu na dan polaganja prijemnog, mozhda je neko imao neki smrtan sluchaj, mozhda je nekom pozlilo na prijemnom, blablabla..

ako cena shkolovanja postoji -> nije besplatno.
i nemoj mi molimte priche o tome kako samo loshi studenti placjaju shkolarinu. nismo ni ti ni ja kompetentni da sudimo o tome ko je losh a ko dobar. ili mislish da svi dobri i vredni studenti nisu pali ni jednu godinu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 08:24:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.07.2004. 02:41:21
Godina: III
Mene zapravo iznenadjuje da je vecina ljudi skontala da ce sa FONa izaci s popijenom pamecu i znanjem celog IT sveta.

Reality check:

1) FON je drzhavni fakultet

Kao takav, pruzha ochajno loshu ulugu, josh ochajniju motivaciju i josh vishe uzima novca.

2) Nemoguce je izaci s fakulteta sa svim potrebnim znanjima za bilo shta

Fakultet je tu valjda da pruzhi nekakve osnove i uvid u raznovrsnu materiju a studenti nadalje treba da drljaju sami ono shto ih interesuje.

3) Studenti se ubijaju od zelje za znanjem

Odmah cu se ograditi sa "chast izuzecima", ali, ne lazhimo se. Mozhda je moja generacija malo pre-Chernobilska, ali 100% ljudi ne ide po fakultetu da sishe znanje nego da polazhe ispite. Trenutka kada stavimo polaganje ispita i sticanje diplome kao cilj samo sebi, smo sticanje znanja stavili u drugi, treci, cetvrti plan.

Program jeste losh, dosta udzbenika jeste loshe, ali ne toliko da se osnovna znanja (shto, ponavljam, po meni jeste svrha fakulteta) ne mogu sakupiti i razbistriti. Mogu, ali se to ne deshava zbog zamene ciljeva koju sam pomenuo gore.

Niko se nece polomiti da ti sabije svo znanje u glavu jer ne studira fakultet, studiraju studenti. Profesori su tu da izbace osnove a dalje koga to zanima, go for it.

Najlakshe je okriviti profesore shto vecina samo gleda kada ce neko nalepiti poster za neku zurku, kada ce da se ugradi da ide na putovanje na neki turnir, da odsedi u Aureliu, Masci, w/e.

4) Karakter fakulteta je realno stanje, kako ga mi posmatramo nije

Hocu reci da, ko je doshao da nauchi programiranje na FONu se malko zezzzz...
Ima najvishe programerskih predmeta ali ne dovoljno. Pomenuo je vec neko da je PMF za to majka, ko ima zivaca.

Uz to, svi smo imali uvid u to shta upisujemo. Za 2 godine studija mogu da nabrojim od 22 samo 5 struchnih predmeta.

Fakultet jeste bezobrazno skup jer je pre svega usluga ochajna, nadalje radno okruzhenje (wc-e ne rachunam) i na posletku fakultet ne troshi toliko resursa da bi te troshkove mogao da opravda.

Kada sam upisivao fakultet jasno sam sebi stavio alternative:

a) neces upisti fakultet i ucices kod kuce i zaposliti se u zemlji gde god hoces jer ces imati vecu prolaznost zbog znanja,

b) upisaces fakultet i smaraces se 4 godine + drljati neshto sa strane ali ces imati odstupnicu napolje.

Meni se to chini kao sasvim realno stanje stvari ovde.

beat the machine that works in your head

The road to truth is long, and lined the entire way with annoying bastards

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 09:04:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
nije mi samo jasno... kako to - davanje ispita i sticanje znanja nije isto??? pa ti uceci odredjeni predmet stices znanje, a polagajuci ispit samo dobijes potvrdu za steceno znanje. ne citas valjda knjigu da ne znas sta si procitao, a u stanju si da polozis ispit?? :zbun: a sto se tice sastava knjiga, po nekom je to dovoljno, tj. to je ono sto bi ti trebalo da znas.. opet ponavljam, kad bi se svako pitao sta treba staviti u knjigu iz sociologije, dobili bi 1000 verzija iste knjige (s tim sto bi verovatno prva opcija bila izbacivanje knjige iz upotrebe :D )..

a naravno da u prve dve imas malo strucnih predmeta, to su do prosle godine bile "zajednicke osnove"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 09:15:41 
Moderator
Korisnikov avatar

Pazljivo chitati :P

Pishe - cilj

Ljudi sebi umesto naucicu radi znanja stave cilj nashtrebacu radi polganja ispita. Valjda je sad jasnije.
Pola nas se jedva seca sta je ucilo u prvoj godini.
I, da se uchi zbog znanja a ne samo da se polozhi ispit ne bi postojale 6tice, 7mice i verovatno i 8mice. Neko ko zeli da nauchi neshto i iskljuchivo gleda s tog aspekta se sigurno time ne bi zadovoljio. (nije sve crno-belo ali ovo je plastichan primer)

I, nije naravno, jer ja sam 2. godina, smer mi je ISiT i uchim predmete tipa: Upravljanje tehnologijom, Finansije i rachunovodstvo (dva predmeta u jednom semestru), Verovatnoca i statistika, ...
nema tu zajednichkih osnova ako je smer izabran.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 09:29:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
exult je napisao:
nije mi samo jasno... kako to - davanje ispita i sticanje znanja nije isto??? pa ti uceci odredjeni predmet stices znanje, a polagajuci ispit samo dobijes potvrdu za steceno znanje. ne citas valjda knjigu da ne znas sta si procitao, a u stanju si da polozis ispit?? :zbun: a sto se tice sastava knjiga, po nekom je to dovoljno, tj. to je ono sto bi ti trebalo da znas.. opet ponavljam, kad bi se svako pitao sta treba staviti u knjigu iz sociologije, dobili bi 1000 verzija iste knjige (s tim sto bi verovatno prva opcija bila izbacivanje knjige iz upotrebe :D )..

a naravno da u prve dve imas malo strucnih predmeta, to su do prosle godine bile "zajednicke osnove"

moze i te kako da se razlikuje...
ja cim polozim neki managerski ispit odmah krenem da citam neku kompjutersku knjigu da sto pre ocistim mozak :grin:
tako da danas pojma nemam o ispitima prve godine...

da sam stekao znanje verovatno bih znao ? ;)

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 10:02:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
hehe.. pa naravno da se ne secas! niko ne ocekuje da ako ti ekonomiju ucis radi znanja, nju pevas ko pesmicu tokom celog skolovanja. uzmes knjigu, prelistas, potsetis se sta ti treba... pa sta sam ja sve ucila iz suvog interesovanja, pa se ne secam.. bolje se secam onoga sto sam nastrebala

a sto se tice tih 'suvisnih' predmeta... fon nije orijentisan na suvo programiranje ili projektovanje, te stoga ne mozete imati iskljucivo takve predmete... i sta ce meni pravo u trecoj, cetvrtoj, kad ja nisam pravnik?? jbg.. sastavni deo poslovanja je i pravo, i kao buduci 'budza' :P bi to trebalo da znam.. isto vazi i za is i finansije, tehnologiju i sl.. to sto vas licno ne interesuje, druga je prica.. ni fakultet ne interesuje ta vasa bla bla prica :D ovo je njihov plan i program, ono sto bi buduci diplomci trebalo da znaju.. uzmi ili ostavi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 11:17:01 
Moderator
Korisnikov avatar

Slabo stojiš sa marketingom i menadžmentom uopšte. Čisto da te podsetim pokojnim čika Druckerom, teretičarem i praktičarem menadžmenta koga cenim: "сврха бизниса није да задовољи инвеститоре, створи профит или запошљава најспособније, већ да створи лојалну муштерију". Ovo je on izjavio 1954. godine. Pročitaj o njemu nešto više ovde: http://www.fonforum.org/viewtopic.php?t=5240 Studenti su mušterije, verovali ili ne. Komunizam je pao pre 15 godina, doduše mi smo zakasnili :)

Nisam protiv menadžerskih, ekonomskih i drugih neinformatičkih predmeta. Samo sam da oni budu umereniji, savremeniji i više okrenuti zajedničkom cilju da od nasa naprave ljude koji će se dobro snalaziti u IKT-u (govorim o IS smeru) pa bili mi menadžeri, projektanti, programeri, administratori, savetnici... posle školovanja. NPR: mesto da iz investicija proučavamo kako se odabera nova informatička tehonolgija (opremu, OS, programe, platforme...) mi se bavimo zidanjem zgrada po zakonu iz SFRJ!!! (položio sam investicije prošle godine)

Knjiga iz Sociologije je O.K. Mislim da je profesor nije pisao već ako me sećanje (posle 6 godina :aaa: ) služi Petar Kozić. Samo je jedno pitanje bilo problematično jer je to bio neki paragraf koji kad se pročita ostaje pitanje: šta je pisac hteo da kaže. Urbana legenda kazuje kako je jednom kolegi to pitanje palo 2. na ispit. Prvi put je pao i sledeći naučio prvu rečenicu. I na ispitu je ispriča a profesor kaže: "pa zar samo ima toliko tu treba da se kaže bar nekoliko rečenica". A student izdeklamuje da je to na stranici broj taj i taj da ima toliko i toliko rečenica u lekciji, ali da je to toliko glupo napisano da oni nije mogao da nauči. Profesor mu je samo vratio indeks i kolega je posle toga polagao ispit 5-6 puta i uvek bi ga profesor obarao. Zbog tuđe knjige, šta bi radio da ju je on pisao :)[/url]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 13:50:38 

exult je napisao:
a sto se tice tih 'suvisnih' predmeta... fon nije orijentisan na suvo programiranje ili projektovanje, te stoga ne mozete imati iskljucivo takve predmete...

Problem je sto takvih predmeta ima najmanje, a od glupih i nepotrebnih predmeta ne moze da se dise. Toliko toga ima da se nauci iz raznih oblasti informatike (a gore sam nabrojao mnoge koje se uopste ne obradjuju na FONu), a energija se rasipa na razne gluposti. Nisam brojao ali ne verujem da na je na smeru za IS (po starom programu) bilo vise od 30% predmeta koji se bave infromatikom.

Sad zamisli situaciju da na smeru za menadzment svaki drugi predmet bude neko programiranje, pa mi onda reci da ti je takva sirina neophodna, i da fakultet najbolje zna sta je za tvoje dobro.

Ja vas menadzere donekle i razumem ("sit gladnom ne veruje") ali me zapanjuje razmisljanje kolega sa ISa, koji ne vide koliko je nakaradan ceo program naseg skolovanja na FONu.
Davno je zlatko postavio dijagnozu - "teror menadzera". I dok se informaticari ne oslobode parazita sa ostalih smerova, i izbore za neku autonomiju u okviru fakulteta, nece biti bolje!

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 14:50:10 

Pridružio se: 28.09.2004. 16:24:43
bLooez je napisao:
Fahrenheit je napisao:
bLooez je napisao:

shta te briga ko je kriv. mozhda je neko od njih imao nezgodu na dan polaganja prijemnog, mozhda je neko imao neki smrtan sluchaj, mozhda je nekom pozlilo na prijemnom, blablabla..

ako cena shkolovanja postoji -> nije besplatno.
i nemoj mi molimte priche o tome kako samo loshi studenti placjaju shkolarinu. nismo ni ti ni ja kompetentni da sudimo o tome ko je losh a ko dobar. ili mislish da svi dobri i vredni studenti nisu pali ni jednu godinu.

Dobri studenti plate samo prvu godinu, koja nije jeftina, a u tu poziciju neki dodju sa razlogom, ali procenat je jako mali. Polgao sam prijemni u nemogucim uslovima, pa sam ga uradio dovoljno dobro, da ne moram da placam. Takodje sam se cimao 4 godine da bih sakupio bodove iz srednje.

Uzgred, to tvoje "sta te briga" mozes svojim ukucanima da kazes, a ako hoces sa mnom bilo kakvu korespodenciju, obrati mi se kulturno. Ako neces putuj igumane i ne brini za manastire. Ja se tebi nisam ni obracao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 15:56:55 

Ajde, da ne tupimo u prazno, evo kako izgleda oglas za radno mesto softverskog arhitekte, sto se svodi na projektovanje softvera i vodjenje tima.

Microedition Java (J2ME) Software Architect

Potrebna je osoba sposobna da koristi najnovije tehnologije za kreiranje inovativnih softverskih rešenja.
Zadaci:
- Vođenje razvoja sistema za mobilno poslovanje – određivanje arhitekture sistema, alata i tehnologija koje se koriste.
Uslovi:
- Dobro poznavanje J2ME platforme (CLDC/MIDP)
- Poznavanje JDBC, Servlet i Ant tehnologija/alata
- Solidno znanje SQL jezika i iskustvo u pristupanju RDBM sistemima
- Znanje engleskog jezika
- Poznavanje poslovnih procesa u preduzećima je prednost

Jel i dalje mislite da se na FONu radi na pravi nacin?

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2006. 16:27:39 
Moderator
Korisnikov avatar

Niko nije rekao da se na FONu radi na pravi nachin ali nije ni FON kriv shto nisi seo i nauchio Javu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća