Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2008. 21:07:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2007. 20:35:35
Godina: Dipl.
Smer: IS
e nesto sam se zbunila sad, a mrzi me da trazim...odakle nam bese taj broj 366, tj. kako smo ga dobili?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2008. 21:10:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2007. 13:52:04
^ pa 20% od 305(upisanih na budzet) je 61 ...305+61=366 :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2008. 21:15:43 
Korisnikov avatar

a da, jeste, hvala ti...a sta je uopste bilo sa onom molbom da nam dozvole da svi sa 43 i vise upisu, rekli su ovi jos na sastanku da ce je kao 100% odobriti...ima li svrhe nadati se tome?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2008. 21:22:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Godina: Apsolvent
Smer: UK
NancY_88 je napisao:
rekli su ovi jos na sastanku da ce je kao 100% odobriti...ima li svrhe nadati se tome?

Pa hajde sad da ih pitamo šta su nam pričali tada, a kakvo je stanje sada!!!

Ma ja ne mogu da verujem da kod nas daš 9/11 ispita i ne možeš na budžet, a na pravnom daš 5/7 i na budžetu si. Mislim, stvarno sramota!!! :ljutko:

Jednostavno, ne želim da se pomirim sa tim da studenti koji imaju 48 budu samofinansirajući. Jednostavno, nije fer. :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2008. 22:45:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
Smer: ME
Pazite, to jeste usvojeno, ali u ponedeljak se nastavljaju zvanicni pregovori sa ministrima finansija i obrazovanja. Tako da ce u ponedeljak doci do novih informacija oko svega ovoga.

Mozda se nadje neki kompromis da nas drzava stipendira, dakle ne bi se vodili kao budzetski, vec kao stipendisti drzave, ili tako nesto. Videcemo.

Jos uvek nije sve gotovo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2008. 22:48:46 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2007. 22:05:47
Godina: II
Smer: OM
Da li postoji volja studenata da nastavi sa protestima?
Ja imam 48 bodova i ne mogu da verujem da sedimo skrstenih ruku i dozvoljavamo da nam u avgutu kazu pod kojim uslovima mozemo da upisemo godinu??!!!
Da li mi imamo neka prava?
Da li cemo tako lako da izvadimo tolike pare nakon ovoga sto su izglasali danas??
Ja ih nemam a i da imam zasto da ih dajem kad sam ispunila ono sto su trazili??
Molim vas organizujmo se i nastavimo proteste jer mi svakako za to imamo pravo!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2008. 22:58:10 

Pridružio se: 26.09.2008. 13:34:53
Godina: I
ceo postupak sa tih 20 % je tesko s****e... Pa realno, malo je falilo da se desi da za tih 85 mesta koja su ostala treba da konkurise vise od 85 studenata koji su osvojili 60 poena.... sta bi onda bilo?
Ne znam kako bi objasnili da neko ko je ocistio godinu (samim tim i zasluzio da studira na budzetu) ne moze da studira budzetski...

Da na stranu stavimo uvodjenje uslova, koji ocigledno ne sluzi nicemu, osim da bi dostigli zeljeni broj upisanih studenata na sledecu godinu i time opravdali lose napisan zakon...

Bolonjski zakon uopste nije losa stvar, samo kad bis e primenjivala kako treba :)

Podrzavam sve napore kolega, i nadam se da cete istrajati u zahtevima...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2008. 22:58:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2007. 22:05:47
Smer: OM
Molim vas urazumite se i nastavimo proteste mi imamo veliki problem tj. mnogo nas a nismo slozni ni organizovani!!Mislim da sve zavisi od nas i od toga koliko cemo se boriti za nasa prava!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2008. 23:19:12 
Korisnikov avatar

Da ljudi citaju novine znali bi za proteste, isto tako su plakati i flajeri bili deljeni.

Sutra cu mozda znati vise oko toga, da li ce biti novih protesta ili ne, ako ih bude bilo, bicete informisani. Samo treba malo i zelje za tim da budete informisani.

----------

Na FPN-u ih ima 40-oro sa 60 ESPB koji ne mogu na budzet. Na Arhitekturi ih isto ima odprilike toliko.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 01:57:00 
Korisnikov avatar

Milosh A3 je napisao:
NancY_88 je napisao:
rekli su ovi jos na sastanku da ce je kao 100% odobriti...ima li svrhe nadati se tome?

Pa hajde sad da ih pitamo šta su nam pričali tada, a kakvo je stanje sada!!!

Ma ja ne mogu da verujem da kod nas daš 9/11 ispita i ne možeš na budžet, a na pravnom daš 5/7 i na budžetu si. Mislim, stvarno sramota!!! :ljutko:

Jednostavno, ne želim da se pomirim sa tim da studenti koji imaju 48 budu samofinansirajući. Jednostavno, nije fer. :(

kapiram o cemu pricas, skroz :(
ni ja ne mogu da verujem da su to usvojili...
al da ih pitas veruj mi da ti nista pametno ne bi rekli..nisu ni tad na sastanku nista pametno znali da kazu osim sto su lupili ovu glupost da ce molba 100% da bude prihvacena...kapiram i korisni_cu u potpunosti, ali stvarno, sta mi tu uopste mozemo da uradimo? :(
ja iskreno fon ne bih ni upisala da nisam upala na budzet jer nije to bio jedini fakultet gde sam upala...pored postojanja obnove na budzetu i zadrzavanja budzeta ako se da uslov nisam ni pomisljala da placam godinu na faxu...a onda sam na tom cuvenom sastanku u septembru valjda, kad je vec bio...saznala da ne postoji obnova na budzetu i to je bio sok, a sad saznajem da sa 2 prenesena necu ostati... :((
trebali su to mnogo mnogo ranije da nam kazu, a ne ovako...tuga.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 16:31:00 

Pridružio se: 24.10.2008. 16:20:54
Ja vise nista ne razumem, sve novine kazu da zakon podrazumeva da svi sa 42 i vise ostaju na budzetu, a mi na faxu imamo rangiranje, ko sta prica, sta je uopste tacno, meni nista, ama bas nista nije jasno.

""Zakon utvrđuje da student koji se finansira iz budžeta može da nastavi studije u tom statusu, ako u školskoj 2007/2008. ostvari najmanje 42 ESP bodova, u školskoj 2008/2009. najmanje 48 bodova i u 2009/2010. najmanje 54 ESP bodova." a to sve pise na
http://www.studentskisvet.com/info/2008 ... ava-smanji

kao i u svim ostalim izjavama, vi procitajte, ima tu i amadman Jagode, procitajte pazljivo, pa mi protumacite jer ja ocigledno niste ne kapiram :((

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 17:19:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
A da ti, cisto onako, procitas sta su ljudi pisali na prethodnim stranama kako ove, tako i drugih par tema slicnih ovoj?

Jbte ljudi smorili ste! Prestanite vise da konstantno postavljate ista pitanja na koje je milion ljudi odgovorilo! :ljutko:

@ ljudi sa 42 koji su sad na budzetu:
Prestanite sebe da smatrate povlascenima, i da ste vi u prednosti.
Ako je usvojeno 20% onda smo svi u istom sranju, i rangiracete se zajedno sa nama sa samofinansiranja, pa sta vam bude. Nije fer? E pa nije fer ni da neko sa 42 u bude u prednosti naspram nekog sa 54, prestanite vise da kukate, i jaucete. Niste jedini koji nemaju 120.000.
Zacepite vise!

Koliko vidim, ove samo znate da jaucete kako nije fer, kako nista ne razumete, i da sada kada je kasno rasplamnjujete pricu o protestu,a na protestu pre neki dan je bilo vise kolega koji su ocistili godinu od onih koji imaju 42-59. Svaka cast onima koji su dosli :)

Ako bude protesta, lepo dodjete. Sacekajte zvanicno obavestenje na sajtu FON-a, ili bar da kolega Patkica ispise najnovije informacije.

I da, kolega Patak, svaka cast na angazovanju! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 17:26:12 

Pridružio se: 24.10.2008. 16:20:54
Koleginice procitajte malo bolje amandman i zakon, pa se onda javite sa tako pogrdnim recima. Toliko.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 19:15:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2007. 17:59:56
Godina: IV
Kolegnice, niste u toku.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 19:31:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.04.2008. 14:33:15
Koleginica je napisao:
Koleginice procitajte malo bolje amandman i zakon, pa se onda javite sa tako pogrdnim recima. Toliko.

Evo da vama lepo kolega objasni o cemu se ovde radi!!!

Radi se o tome da po ovom sada zakonu koji je usvojen juce, samo 366 studenta moze da bude na budzetu!
Do sada je oko 280 studenata dalo sve ispite i oni su upisani!
Ostalo je jos oko 80 mesta slobodnih na budzetu!
Svi ostali studenti i samofinansirajuci i budztlije konkurisu za tih 80 slobodnih mesta, SVIDELO SE TO VAMA ILI NE!
Prvo se mislilo da oni koji su na budzetu mogu da daju 42 espb i ostanu na istom, ali to nije tako!
Svi su jednaki!Odlucivace ESPB, a zatim prosek.

I manite se vise toga da tumacite zakon kako kome odgovara!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 19:43:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
^ Samo mala ispravka: 281 jedno je upisano zakljucno sa okt2. Ima jos 85 slobodnih mesta.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 19:51:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2007. 13:52:04
Ne bi da smaram :P ali da li neko ima info. kada bi odprilike trebala da izadje ta rang lista .. Mislim kapiram da ne moze da izadje dan pre upisa??..:zbun: ... ljudi ipak treba da znaju na cemu su...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 20:38:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.04.2008. 14:33:15
::SHOMY je napisao:
Mislim kapiram da ne moze da izadje dan pre upisa??..:zbun: ... ljudi ipak treba da znaju na cemu su...

hehehe...ne budi siguran.
Kada su mogli zakon da menjaju dan pred upis, rang listu ima da izbace 1 h pre upisa!

Sramota...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 20:51:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.01.2008. 22:31:30
BlondY je napisao:
^ Samo mala ispravka: 281 jedno je upisano zakljucno sa okt2. Ima jos 85 slobodnih mesta.

84

Ili mozda manje. Sluchajno znam jednu koleginicu koja se nije upisala 20-og,nego dan-dva kasnije. Mozda nije jedina...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 23:03:56 

Pridružio se: 28.05.2008. 16:25:00
mozeli neko ko je upucen u pricu sa upisom da mi kaze
1 Da li FON moze da zanemari ovu dopunu zakona koju su doneli?
2 Ako ne moze onda svi sa buzeta ostaju na budzeta makar imali 42, nek me ispravi neko ako gresim i objasni

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 23:15:44 
Korisnikov avatar

1. Realan odgovor bi glasio "NE", hipoteticki bi glasio "da" ali u tom slucaju fakultet krsi zakon, tacnije dekan(ka), a realno gledano ona to nece uciniti. Dakle odgovor je definitivno NE!

2. Ova vasa konstatacija je takodje NEtacna, da ste citali prethodne postove to biste znali.

EDIT: Izvinjavam se zaboravih da objasnim zasto, pa zato sto je jasno i izricito receno na koji nacin ce se tumaciti izmena i dopuna zakona, i da je tumacenje da su budzetski i samofinansirajuci JEDNAKI pri rangiranju za preostala budzetska mesta, koja nisu popunjena studentima koji su ocistili godinu.

@Blondy

Hvala, ali ne zasluzujem sve pohvale samo ja. Dostojewski, Nino, Tijana, Srdjan, Nob.Venoda, isto tako zasluzuju sve pohvale, na podrsci i angazovanju.

Poslednji put menjao Dj_Patkica dana 24.10.2008. 23:20:20, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 23:19:25 

nema sta da citam ja gledam zakon ako fon postuje tu dopunu ostajem na budzetu :D
gde pise odluka od 20 % nigde je ne vidim( skinuo sam zakon sa sajta parlamenta)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 23:23:31 
Korisnikov avatar

Evo sta je problem kod kolega i koleginica koji pokusavaju da protumace "izmenu i dopunu zakona", zaboravljaju da pogledaju i "amadman poslanice Jagode Jorge", kao i postojeci "Zakon o Visokom Obrazovanju", kad te 3 stvari pogledate, shvaticete da NECE svi ici na budzet nego samo 366 studenata sto se konkretno FON-a tice. Tj. 305 plus 20% od 305 (sto je 61), dakle ukupno 366 budzetskih mesta.

Pa sad tumacite do mile volje... Ali cinjenica je da ce granica biti 54 ESPB i da 20-30 kolega i koleginica sa 54 ESPB NECE upisati na budzet, kao i svi sa manje od 54 ESPB.

Pa vi sad palamu*ite koliko hocete.

EDIT: Clan 84.

Citiraj:
Број студената
Члан 84.
Самостална високошколска установа утврђује број студената који се уписује на студијске програме које организује, а који не може бити већи од броја утврђеног у дозволи за рад.
Утврђивање броја студената из става 1. овог члана врши се на предлог високошколских јединица у саставу самосталне високошколске установе, у складу са статутом те установе.
Одлуку о броју студената за упис у прву годину студијског програма који се финансира из буџета, за високошколску установу чији је оснивач Република, доноси Влада, по прибављеном мишљењу високошколских установа и Националног савета, најкасније два месеца пре расписивања конкурса.
У наредним годинама студија број студената из става 3. овог члана високошколска установа може повећати за највише 20% у односу на претходну годину, у складу са одлуком надлежног органа високошколске установе.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 23:33:14 

gde mogu da nadjem "amadman poslanice Jagode Jorge" ako moze meko da mi posalje lik da skinem?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2008. 23:40:12 
Korisnikov avatar

Citiraj:
PREDLOG ZAKONA
O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANjU

Član 1.

U Zakonu o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RS”, br. 76/05 i 100/07-autentično tumačenje – u daljem tekstu: Zakon), u članu 123. stav 1. reči: „najduže za dve godine po isteku redovnog trajanja studija” zamenjuju se rečima: „najkasnije do kraja školske 2011/2012. godine”.

Član 2.

Izuzetno od odredaba člana 84. stav 4. i člana 88. st. 1-4. Zakona, studenti koji su upisani na osnovne studije na visokoškolskoj ustanovi posle stupanja na snagu Zakona, a zaključno sa upisom u prvu godinu osnovnih studija školske 2009/2010. godine, mogu zadržati status studenta koji se finansira iz budžeta, odnosno mogu nastaviti studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta:
1) ako su u školskoj 2007/2008. godini ostvarili najmanje 42 ESPB boda;
2) ako u školskoj 2008/2009. godini ostvare najmanje 48 ESPB bodova;
3) ako u školskoj 2009/2010. godini ostvare najmanje 54 ESPB boda.
Studenti iz stava 1. ovog člana mogu zadržati status studenta koji se finansira iz budžeta najduže:
1) godinu dana po isteku redovnog trajanja studija - ako su upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2006/2007, odnosno 2007/2008. godine;
2) šest meseci po isteku redovnog trajanja studija - ako su upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2008/2009, odnosno 2009/2010. godine

Član 3.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

4542008.191/10

PREGLED ODREDABA ZAKONA KOJE SE MENjAJU I DOPUNjUJU

Studenti

Član 123.

Studenti upisani na osnovne studije na višim školama do stupanja na snagu ovog zakona mogu završiti ove studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najduže za dve godine po isteku redovnog trajanja studija NAJKASNIJE DO KRAJA ŠKOLSKE 2011/2012. GODINE.
Studenti upisani do stupanja na snagu ovog zakona na studije na višim školama koje ne dobiju dozvolu za rad mogu završiti studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija u roku od dva godina od dana donošenja rešenja o odbijanju zahteva za izdavanje dozvole za rad.
Studenti upisani na magistarske studije do stupanja na snagu ovog zakona imaju pravo da završe studije po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najduže zapet godina od stupanja na snagu ovog zakona.
Studenti upisani na doktorske studije, odnosno kandidati koji su prijavili doktorsku disertaciju do stupanja na snagu ovog zakona, imaju pravo da završe studije po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija, odnosno da steknu naučni stepen doktora nauka, najduže za pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.
Studenti iz stava 1. ovog člana imaju pravo da nastave započete studije po studijskom programu koji je donet u skladu sa odredbama ovog zakona, na način i po postupku utvrđenim opštim aktom visokoškolske ustanove.

ČLAN 2.

IZUZETNO OD ODREDABA ČLANA 84. STAV 4. I ČLANA 88. ST. 1-4. ZAKONA, STUDENTI KOJI SU UPISANI NA OSNOVNE STUDIJE NA VISOKOŠKOLSKOJ USTANOVI POSLE STUPANjA NA SNAGU ZAKONA, A ZAKLjUČNO SA UPISOM U PRVU GODINU OSNOVNIH STUDIJA ŠKOLSKE 2009/2010. GODINE, MOGU ZADRŽATI STATUS STUDENTA KOJI SE FINANSIRA IZ BUDžETA, ODNOSNO MOGU NASTAVITI STUDIJE U STATUSU STUDENTA KOJI SE FINANSIRA IZ BUDžETA:
1) AKO SU U ŠKOLSKOJ 2007/2008. GODINI OSTVARILI NAJMANjE 42 ESPB BODA;
2) AKO U ŠKOLSKOJ 2008/2009. GODINI OSTVARE NAJMANjE 48 ESPB BODOVA;
3) AKO U ŠKOLSKOJ 2009/2010. GODINI OSTVARE NAJMANjE 54 ESPB BODA.
STUDENTI IZ STAVA 1. OVOG ČLANA MOGU ZADRŽATI STATUS STUDENTA KOJI SE FINANSIRA IZ BUDžETA NAJDUŽE:
1) GODINU DANA PO ISTEKU REDOVNOG TRAJANjA STUDIJA - AKO SU UPISANI U PRVU GODINU OSNOVNIH STUDIJA ŠKOLSKE 2006/2007, ODNOSNO 2007/2008. GODINE;
2) ŠEST MESECI PO ISTEKU REDOVNOG TRAJANjA STUDIJA - AKO SU UPISANI U PRVU GODINU OSNOVNIH STUDIJA ŠKOLSKE 2008/2009, ODNOSNO 2009/2010. GODINE

4542008.191.doc/6

O B R A Z L O Ž E Nj E

I USTAVNI OSNOV

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u članu 79. tačka 10. Ustava, kojim je utvrđeno da Republika Srbija uređuje i obezbeđuje sistem u oblasti obrazovanja, kao i sistem javnih službi.

II RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA

U početnom periodu reforme visokog obrazovanja, koja je započeta stupanjem na snagu Zakona o visokom obrazovanju, visokoškolske ustanove su pristupile usklađivanju studijskih programa i režima studija sa odredbama Zakona i Pravilnika o standardima i postupku za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa ("Službeni glasnik RS", broj 106/06), koje je utvrdilo Nacionalni savet za visoko obrazovanje.
S obzirom na obaveze koje u procesu reforme imaju visokoškolske ustanove, a posebno u vezi sa uvođenjem ESPB bodova kao mere opterećenja studenata, potrebno je izvršiti mnogo izmena koje se odnose na studijske programe, metode izvođenja nastave i udžbenika. Te aktivnosti visokoškolskih ustanova i dalje traju i tek će okončanje procesa akreditacije (2009. godine) dati odgovor na pitanje uspešnosti visokoškolskih ustanova u pogledu utvrđivanja opterećenja studenata izraženog ESPB bodova. Takođe, treba imati u vidu činjenicu da je i studentima potrebno određeno vreme da bi se upoznali sa novim režimom studija i prilagodili mu se.
Zbog navedenog, neophodno je da se ESPB bodovi uvode postepeno, uz stalno praćenje stvarnog opterećenja studenata i odgovarajuću korekciju broja bodova na osnovu analiza ispitnih rezultata, odnosno prolaznosti studenata na ispitima i mišljenja studenata o efektivnom opterećenju u savlađivanju programskih sadržaja.
Imajući u vidu navedeno, ocenjeno je da je potrebno da se za studente koji se upisuju na studije u prve četiri godine po započetoj reformi visokog obrazovanja, promeni uslov za studiranje na teret budžeta, odnosno da se za ove studente Zakonom utvrdi manji broj ESPB bodova kao uslov za zadržavanje, odnosno sticanje statusa studenta koji se finansira iz budžeta.
Radi preciziranja roka u kome studenti, upisani na osnovne studije i na studije na višim školama do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, mogu završiti započete studije, predlaže se izmena u članu 123. stav 1.

III OBJAŠNjENjE POJEDINAČNIH REŠENjA

Predloženom izmenom u članu 1. bliže se precizira rok u kome studenti upisani na osnovne studije i na studije na višim školama do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, mogu završiti ove studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija.
U članu 2. utvrđuje se dinamika postepenog prelaska na režim studija koji je propisan Zakonom.
U članu 3. predlaže se da Zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", imajući u vidu datum početka školske 200/2009. godine i potrebu da se upis na studije u ovoj školskoj godini obavi u skladu sa privilima utvrđenim ovim zakonom.

IV FINANSIJSKA SREDSTVA POTREBNA ZA SPROVOĐENjE
ZAKONA

Za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budžetu Republike.

V RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA PO HITNOM POSTUPKU

Nedonošenje ovog zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po rad visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika.

4542008.191/8
FINANSIJSKI EFEKTI PREDLOGA ZAKONA O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANjU

Za planiran broj studenata (približno oko 6000), koji će se dodatno finansirati iz budžeta, najduže za jednu godinu po isteku redovnog trajanja studija za školsku 2006/07 i 2007/08, potrebno je obezbediti oko 264.000.000 dinara na mesečnom nivou, ali tek u budžetu za 2009. godinu, jer će se finansijski efekti primene ovog zakona odraziti na potrebna budžetska sredstva tek u idućoj godini.
Predlogom finansijskog plana Ministarstva prosvete za 2009. godinu nisu obuhvaćena ova dodatna sredstva, a precizni efekti primene zakona mogu se dobiti tek u februaru 2009. godine, kada sve visokoškolske ustanove dostave tačan broj upisanih studenata.
Znači, nisu potrebna dodatna sredstva za finansiranje po osnovu efekata ovih izmena u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu.

Citiraj:
NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE
-PREDSEDNIKU-

Na osnovu čl. 145. stav 1. i čl. 163. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije ("Službeni glasnik Republike Srbije" br_56/05 -prečišćeni tekst i br.81/06), na PREDLOG ZAKONA O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU, podnosimo sledeći:

Amadman

U članu 2. stav 1. reči: "člana 84. stav 4. i" brišu se, reči: "mogu zadržati" zamenjuju se rečima: "zadržavaju", a reči "mogu nastaviti" zamenjuju se rečima "nastavljaju".

Posle stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:

"Student iz stava 1. ovog člana koji se sam finansira, nastavlja studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta, pod uslovima iz stava 1. tač. 1) - 3) ovog člana, ako se rangira u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta, na način i po postupku utvrđenom opštim aktom visokoškolske ustanove."
U dosadašnjem stavu 2., koji postaje stav 3. reči: "stava 1." zamenjuju se rečima: "st. 1. i 2."

Obrazloženje

Amadmanom se preciznije utvrđuje pravo studenata na finansiranje studija sredstvima iz budžeta Republike zaključno sa upisom u prvu godinu osnovnih studija školske 2009/2010.godine i obezbeđuje primena principa autonomije visokoškolskih ustanova u delu koji se odnosi na određivanje broja studenata koji se finansiraju iz budžeta.

Narodni poslanik
Jagoda Jorga

Iz postojeceg zakona:
Citiraj:
Број студената
Члан 84.
Самостална високошколска установа утврђује број студената који се уписује на студијске програме које организује, а који не може бити већи од броја утврђеног у дозволи за рад.
Утврђивање броја студената из става 1. овог члана врши се на предлог високошколских јединица у саставу самосталне високошколске установе, у складу са статутом те установе.
Одлуку о броју студената за упис у прву годину студијског програма који се финансира из буџета, за високошколску установу чији је оснивач Република, доноси Влада, по прибављеном мишљењу високошколских установа и Националног савета, најкасније два месеца пре расписивања конкурса.
У наредним годинама студија број студената из става 3. овог члана високошколска установа може повећати за највише 20% у односу на претходну годину, у складу са одлуком надлежног органа високошколске установе.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća