Započni novu temu Odgovori na temu  [ 462 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 01:31:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2003. 15:23:01
Godina: IV
Smer: IS
А најјачи је трип да магистри по старом треба само да ураде дисертацију за Ph.D.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 07:35:45 

Pridružio se: 27.01.2005. 15:10:06
Upisujete master na ovom konkursu ili ne?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 08:04:19 

Pridružio se: 11.08.2006. 12:36:20
Godina: Dipl.
Smer: OM
ja nemam pojma šta da radim, čekam ponedeljak da vidim šta će da bude :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 10:38:57 

Pridružio se: 20.12.2003. 15:36:28
I ja cu sacekati ponedeljak, ali vise nisam siguran da cu upisati ove godine, mozda je bolje sacekati sledecu!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 11:25:07 

ko zna šta će se desiti do sledeće godine. a na tel. za informacije se niko ne javlja

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 12:23:46 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2001. 21:48:50
Godina: Profesor
A sto ih ne bi bojkotovali?

Necemo da crknemo bez mastera, ali ce njih jakooo da zaboli nedostatak kesa.

Kad se vec ovoliko ciganishu za kes i pljuju po raznim sednicama i vecanjinjima onda najbolje da ih ostavimo neka se svadjaju.

Ja sam odustao od upisa jer su mi se smuchili.

BOJKOT
:bljak:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 12:34:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
jiMmy thE sAiNt je napisao:
Upisujete master na ovom konkursu ili ne?

Ja sam se prijavio na konkurs. Konkurs neće da se produžava posle 3.11. Oni nemaju pojma šta će biti, nezvanično sam načuo da je fakultet protiv izjednačavanja i da je njima alibi lepo smo raspisali master studije.

Za upis vam ne treba baš sve sa sajta:
- overena fotokopija diplome / uverenja o diplomiranju
- overena fotokopija uverenja o polozenim ispitima
- dva ŠV obrasca
- izvod iz matične knjige rođenih tj. njegova fotokopija
- uplatnica

Korisne napomene kod popunjavanja obrazaca.

- škola koju ste završili, upisujete FON
- godina koju upisujete - peta
- godina kada ste se prvi put upisivali na fax - 2006
- finansiranje - ne zaokružujete

Odaberite jedan predmet sa modula koji želite da slušate, on se navodi prilikom prijave.

Posle 3.11. će izaći rang lista sa svim detaljima vezanim za upis. Ovo je samo prijava na konkurs.

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 14:55:35 

STRAŠNO!!! NE DAM PARE!!!! :nervoza:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 15:59:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.04.2002. 00:45:02
Čekaj malo, meni tu nešto nije jasno. Na osnovu čega su fakulteti uošte raspisivali konkurse!? Odakle im pravo da prejudiciraju rešenja ekvivalencije zvanja? Čisto sumnjam da je to u nadležnosti fakulteta. Osim toga, obmanuli su ljude koji su upisali master studije, jer ni u jednom trenutku ova vrsta studija nije ozvaničena. Ili se ja varam?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 19:44:08 
Korisnikov avatar

mislim da se varaš... master studije su regularne. Kao što vidiš i konferencija univerziteta, ipak poslednju reč ostavlja fakultetima, ona daje samo smernice. Na faksu je da prihvati to ili organizuje nešto dopunski.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2006. 19:49:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.10.2001. 17:59:18
Citiraj:
Na osnovu čega su fakulteti uošte raspisivali konkurse!?

члан 28 закона о виском образовању ;)

Има људи са других факултета/школа који желе знање и диплому мастера ФОН-а. Они ће платити преко 110.000 и слушати и полагати 5 испита + дипломски.

А дипломирани фоновци сада немају потребу за мастер студијама на фону, јер су у међувремену одлуком свих ректора стекли то звање...

Иначе, нико ником не би могао забранити да поново упише неки факултет који је завршио (да утврди градиво) :D Па тако нико неће ником бранити да се пријављује и студира мастер студије иако већ има то звање ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2006. 13:04:32 

Pridružio se: 25.09.2006. 21:35:51
Godina: Apsolvent
VESTI:

Закључци Већа Универзитета у Београду са седнице одржане 25. октобра

Thursday 26th October, 2006 @ 13:03

Поводом контрадикторних, конфузних и непрецизних информација у дневној штампи које су се појавиле последњих дана, чему су допринеле и неауторизоване изјаве представника неких студентских организација и неких чланова ректорских колегијума, Веће Универзитета у Београду, након расправе на седници одржаној 25. октобра 2006. године, обавештава јавност о следећим

ЗАКЉУЧЦИМА

1. Веће Универзитета у Београду информисано је од стране Ректорског колегијума да је Ректорски савет Конференције универзитета Србије отворио расправу о припреми Конференције универзитета Србије, која је по Закону о високом образовању надлежна да утврди критеријуме за усклађивање назива стечених по прописима који су били на снази до ступања на снагу овог закона са називима из овог закона, на основу којих ће свака високошколска установа утврдити својим општим актом услове и поступак тог усклађивања.

2. Веће Универзитета у Београду је констатовало да Закон о високом образовању не пружа правни основ за аутоматску еквиваленцију звања из ранијих прописа са звањима из нових прописа, што не искључује евентуалну еквиваленцију права која та звања пружају. У прилог оваквом ставу Већа говоре следећи правни разлози. Прво, разлог забране ретроактивности права, јер би се тако нови закон примењивао за период пре његовог ступања на снагу, што право забрањује, осим ако је за то у поступку доношења закона утврђен општи интерес, што код овог закона није случај. Друго, разлог правне сигурности стечених звања и диплома и владавине права. Треће, спречавање анулирања нових наставних планова, статута и студијских програма са новим системом студија, које су факултети утврдили у поступку примене новог закона, на шта су универзитети дали сагласност. Четврто, спречавање анулитрања еквивалентне вредности диплома и звања које дају наши универзитети у иностранству.

3. Веће Универзитета у Београду не сматра прихватљивим ниподоштавање неспорних правних разлога на којима се у правној држави мора заснивати решење овог и сваког другог питања, као и ниподоштавање суштинских разлога измене система студија, унапређења квалитета, потребе уграђивања нових знања, који говоре против изједначавања звања стечених у различитим правним режимима њиховог уређивања.

4. Веће Универзитета у Београду оцењује неприхватљивим отварање расправе о уређењу ових питања у време када се већ спроводе одобрени конкурси за упис на мастер студије. Такође је неприхватљив покушај конфронтирања студената и дипломираних студената са управама факултета које оправдано указују на потребу одбране закона и законитости и легално спроведених реформи у складу са новим законом, а у интересу развоја високошколског образовања, упоредне конкурентности и унапређења квалитета.

Pa odgovor na vesti:
Saopstenje Veca studenata prodekana Univerziteta
u Beogradu, u vezi sa kriterijumima za usaglasavanje naucnih zvanja:

Citat:
УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
Београд, Студентски трг бр. 1

На седници Већа студената продекана Универзитета у Београду, одржаној 26. октобра 2006. године, размотрени су закључци са Наставно-научног већа Универзитета, као и саопштење Ректорског савета Конференције универзитета Србије, а у вези са критеријумима за усаглашавање академских звања.

Веће студената је заузело став да се приликом одлучивања о критеријумима за усаглашавање академских звања мора применити адекватан општи принцип. Приликом примене нове, европске номенклатуре научних, стручних, односно академских звања, неопходно је сачувати стечена права имаоца диплома и спречити њихово деградирање.

Пре свега потребно је имати у виду следеће карактеристике ранијих дипломских студија и њихову сличност у односу на нове мастер студије:
 Након завршетка дипломких студија постојала је могућност директног уписа на докторске студије, уз одговарајућу просечну оцену, али се ова законска могућност није примењивала, јер докторске студије на универзитетима просто нису биле организоване,
 Ранији прописи нису имали инструменте за ограничавање обима оптерећења студената, услед чега овај обим знатно премашује временски период који имају на располагању за његово савлађивање,
 Упис апсолвентског стажа има исте правне последице као и упис било које године студија, због чега се и он, формално гледано, третира као година студија. Коначно, студијски програми су пројектовани са циљем да се реализују закључно са истеком апсолвентског рока,
 И раније дипломске и дипломске-мастер студије воде стицању академског звања, за разлику од магистарских и докторских, које воде стицању научног звања,
 И раније дипломске и нове дипломске-студије воде стицању титуле «дипломирани», док нове основне студије првог степена не садрже ову одредницу.

Крајње је време да домаћа академска јавност себи призна колико њен досадашњи образовни производ заиста вреди. Поред тога, Болоњска декларација и Закон о високом образовању гарантују учешће студената у доношењу одлука у систему високог образовања. У том смислу, неприхватљиво је и надасве незаконито оглушење о мишљење студената.

Апелујемо на академску заједницу да задржи курс који су ректори трасирали, приликом утврђивања принципа за усклађивање академских звања.
Напомињемо да ће студенти, у одбрани националног интереса, искористити институционална и сва друга дозвољена средства.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.10.2006. 13:19:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2001. 21:48:50
Godina: Profesor
@Mickey
A sto si se prijavio ako ne znas sta ce biti? Ovo pitanje vazi i za ostale?

Zanima me zasto ste toliko pozurili?

p.s. Starcevic je rekao da ce moci master (po ovom kako oni hoce) da se upise bilo kad sto je i logicno s obzirom na kes koji im se daje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.10.2006. 13:23:11 
Korisnikov avatar

Zato što upis neće biti produžen posle 3.11. i zato što ukoliko uskoro ne budem upisao nešto priteraće me u vojsku :) krajnje sebični razlozi :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.10.2006. 14:37:02 

Pridružio se: 25.09.2006. 21:35:51
Samo ti bato plati i upisace te oni i 31.12 u 23h ako treba ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.10.2006. 14:58:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.02.2004. 04:45:03
@djogani & agev

Bash tako. Ne samo sto je Starcevic rekao da ce moci da se upisu i kasnije, vec je i Martic rekao da ce NAJVEROVATNIJE moci na jednom od onih sastanaka sa studentima, a i bash skoro sam pricala sa jednim nasim asistentom koji mi je takodje ovo potvrdio. Ja jos nisam diplomirala i zato sam se raspitivala da li ce moci da se kasni sa upisom... Kapiram da ce biti: niste se upisali na vreme... pa znate, morate da platite 5K dinara (lupila sam cifru) za naknadnu prijavu na program. Dajte bre, da li stvarno mislite da ce se FON odreci para koje moze da dobije od naknadnih upisa? Broj zainteresovanih i posle roka ce biti veliki jer je broj ljudi koji diplomira tu negde oko Nove godine jako veliki i mnogo njih ce hteti da upise master ako ni zbog cega drugog, onda zbog odlaganja vojske... Naravno, ako tih master studija uopste bude bilo :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.10.2006. 19:43:14 
Korisnikov avatar

Tako sam i ja mislio. Međutim za upis master studija mora da se raspiše konkurs. Ovaj konkurs traje do 3.11. Možda će biti konkursa u januaru ili februaru (verovatno i hoće), ali ja npr. iz svoje pozicije nisam mogao da čekam. Ko zna koji će uslovi tada biti, da li će biti skuplje, studiranja na budžetu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.11.2006. 16:54:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.09.2002. 18:43:05
Danas na hodniku, a ispred PDSa, novopostavljeni prodekan za nastavu, prof. Milija Suknović, informisao je sve prisutne da se upis produžava do 20. ovog meseca, jer se i dalje čekaju reakcije i usaglašavanja sa odlukom da svi dipl postaju master... dakle, ne treba se zaletati sa uplatom...

A vidim, sada su to postavili i kao zvanični info na sajtu...

Putuje bez puta
I put se za njim rađa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 01:31:22 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
zanimljiva vest na Puskicama u vezi KONUS-a i mastera
saznacemo u ponedeljak sta ce biti

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 02:04:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
E, mozda je vec bilo price o tome, ali hteo bih da dam malu opasku...

Ovih dana sam video na faksu letke koji pozivaju na neki protest zasto sto ljudi ne zele da imaju bachelor, odnosno "diplomu vise skole" :zbun:
To je kao osnov za dobijanje mastera odmah po zavrsetku fakulteta...
Mislim, ne razumem tu logiku, od kad je bachelor "diploma vise skole"... Pa vise skole nece postojati, nego ce biti "strukovne visoke skole", a fakulteti ce biti "akademske visoke skole"... i koju god skolu da zavrsis, prvo se stice zvanje bachelora, pa tek onda zvanje mastera (posle pet godina studija)... Naravno, pravi se razlika izmedju akademskog bachelora i strukovnog bachelora...
Ima tu i price da je "stari nastavni program tezi"... pa? Godinama u nazad se nastavni program menja, nezavisno od Bolonje i sta sad? Koji god program da je bio, student je kao najniza zvanje dobijao dipl.ing. Niko nije rekao: "E, moj porgram je bio tezi, hocu da odmah budem magistar!"
'Ajde, onu pricu o priznavanju vise od 240 bodova (tj da ti fali jos 5, 6 ispita do mastera) mogu i da progutam, ali da se odmah trazi zvanje mastera, za to ne postoje apsolutno nikakve osnove, samo se trazi preko hleba pogace...
Pa neka me mrzi ko hoce zbog ovog sto sam rekao, ali to je moje misljenje...

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 11:25:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
Smer: ME
mrzite i mene zbog ovog sto je kliford rekao, jer ja se slazem :P :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 13:10:10 
Korisnikov avatar

Razlika između NNP i starog nastavnog plana mora jednostavno da postoji... Pod broj jedan zato što nemate 5-6 ispita za koje neko izgubi godinu dana studiranja (i to ako baš zalegne), a pod broj dva jer je postojeće gradivo rasterećeno sa 20-30 %. Otud i razlika u bodovima. Realno stari plan je teži za celu tu jednu godinu.

Svi vi kojima je stalo do mastera, moći ćete da upišete lepo 5. godinu studija, da dopunite tih 60 bodova i lepo.

Sad to što neko misli da nema osnove za to, a drukčije misli na primer rektorski savet univerziteta, treba da se zapita da nije dao sebi previše za pravo da sudi o nečemu za šta već postoje pametni ljudi kojima je to posao da ocenjuju i procenjuju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 13:27:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Pa vidis da se i ti "pamnetni ljudi" dvoume i drugaciej tumace zakon....

Citiraj:
Razlika između NNP i starog nastavnog plana mora jednostavno da postoji... Pod broj jedan zato što nemate 5-6 ispita za koje neko izgubi godinu dana studiranja (i to ako baš zalegne), a pod broj dva jer je postojeće gradivo rasterećeno sa 20-30 %. Otud i razlika u bodovima. Realno stari plan je teži za celu tu jednu godinu.

Pa sta???
I neka generacija pre tebe je imala 20% tezi nastavni program, pa ne trazi da dipl.ing zameni sa doktorom...
Mislim, uhvatili ste se za tezi nastavni plan, kao da je sad prvi put u istoriji fakulteta menjan plan i kao da se vise nece menjati sledecih 100 godina... Planovi se menjaju, dolaze i prolaze, titula ostaje ista...
Upisao si fakultet po starom zakonu, postajes dipl.ing... Najniza akademska titula... hoces da titulu prebacis u novi sistem titula? nova najniza titula je bachelor, izvoli :)

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 14:30:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.03.2005. 04:03:40
kliford je napisao:
Pa sta???
I neka generacija pre tebe je imala 20% tezi nastavni program, pa ne trazi da dipl.ing zameni sa doktorom...
Mislim, uhvatili ste se za tezi nastavni plan, kao da je sad prvi put u istoriji fakulteta menjan plan i kao da se vise nece menjati sledecih 100 godina... Planovi se menjaju, dolaze i prolaze, titula ostaje ista...
Upisao si fakultet po starom zakonu, postajes dipl.ing... Najniza akademska titula... hoces da titulu prebacis u novi sistem titula? nova najniza titula je bachelor, izvoli :)

Dakle, po stoti put... Pod starijim generacijama se podrazumjevaju SVE generacije koji su diplomirale prije novog nastavnog plana koji je uskladjen sa Bolonjskom deklaracijom.

Ne bitno da li je bilo teze i lakse eto nas vise vole po toj deklaraciji pa su odlucili da nam daju vece titule.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 15:00:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
Smer: ME
cara je napisao:
Ne bitno da li je bilo teze i lakse eto nas vise vole po toj deklaraciji pa su odlucili da nam daju vece titule.

hehe.. kakav si ti lik :lol: a sto onda nas ne vole? :((

@ miki - godinu dana cimanja oko pojedinih predmeta? onda su trebali da kazu "dali smo im (da, dali) master zvanje zato sto su se jadni ljudi mucili.." pa i ja se mucim, dolazim svaki dan sa novog beograda do faxa, meni je to bas mucenje :D cimam se i ja :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 462 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Sledeća