Započni novu temu Odgovori na temu  [ 224 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 11:33:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.07.2005. 10:11:29
Godina: Dipl.
Smer: ME
u aureliju?

:D :D

btw. hoću i ja akcije...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 11:53:02 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Smer: IS
Stvarno bi bio fazon da to uradimo. I još ako uspe, možda bi profesori bili malo popustljiviji prema članovima a.d.-a. :D

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 14:01:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
svi ste ustanovili da bi bilo dobro da aurelio bude a.d. a niko nista konkretno nije rekao. sta ce vam akcije, da upravljate, prodajete, uvecavate, zaradjujete, vezbate.. zasto neko ne ide i ne zamoli dekana da otudji jednu prostoriju na fakultetu u ime "studenskih vezbi" ili pokretanja "studenskog biznisa".. meni ovde nista nije jasno, samo vidim pisete akcije, akcije, akcije... dobro, znam da je veliki % za###ncija, al mogao bi neko nesto konkretnije da prozbori :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 15:11:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Ja bih rekao nešto konkretno, ali sam ISovac. Ne razumem se ja toliko u to. Ali mislim da bi tzv. studentski biznis stvarno bio dobra ideja. Može da se svima upiše u index kao praxa (hvala Bogu, to bi bila prava praxa). Trebali bi da se okupimo jedan dan negde i da stvarno razmotrimo to. Mislim da bi nam fax možda i dozvolio da koristimo neki prostor na 6 ili 12 meseci.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 19:02:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.03.2005. 17:55:43
Godina: Apsolvent
Evo mali elaborat:

Akcionarsko drustvo "FONova pekara", bi bio oblik preduzeca u kome su vlasnici akcija sami studenti fona, koji svoj kapital zele da uloze u ovaj novi biznis (logicno). Sami studenti bi po svojim zeljama i mogucnostima ulagali u ovo akcionarsko drustvo i (po nekoj logici stvari) zarada akcionara bi se svodila da dobijanje dividendi.

Samim ugstiteljskim objektom bi (po nekoj logici stvari) mogao da upravlja i jedan menadzer, ali kako bi smo zeleli da taj menadzer bude takodje sa FON-a onda ce se taj posao deliti npr na cetiri dela tj. da u upravnom odboru sede cetiti studenta sa smera menadzment, koji bi delili i posao i odgovornost. Samim tim, bi i ta cetiri studenta imali manje obaveza prema ugostiteljkom objektu, tako da mogu i da spremaju ispite. Naravno, sva cetvorica (ili koliko god da ih je) bi morali da budu spremni na odredjena zrtvovanja, jer ipak ovo bi bio ozbiljan biznis. Ovo bi takodje bila i extra prilika da poslovanje akcionarskog drustva opravda njihovo znanje. Mislim da bi ovo bilo mnogo bolje nego da fakultet napravi vezbe "studentskog biznisa", jer se ovde menadzeri suocavaju sa realnim parama i nalaze se u realnoj situaciji iz koje trebaju da izvuku najvise.... Ovo bi bila prilika da se pruzi sansa studentima da se oprobaju u malom biznisu i da "nacine svoje prve biznis korake".

Sto se tice fakulteta, akcionarsko drustvo kao preduzece bi bilo finansijski samostalno tj. da kao i sto je aurelio placao, da i "FONova pekara" placa sve troskove u prostoru i materijalu. Ipak, na nesto bi mogli da se oslone, ali to zavisi od dobre volje profesora, a to je da FON kao institucija pruzi informacionu podrsku o poslovanju pekara i recimo da profesori koji bi bili zainteresovani, bi mogi menadzerskom bordu da daju par prakticnih saveta....

Eto malo konkretnije, ali posto ja hocu na IS, na vama menadzerima je da detaljno razradite ovaj plan, a ja da ulozim ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 19:13:18 
Moderator
Korisnikov avatar

homemade E&D je napisao:
a ja da ulozim ;)

Me too! :yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 19:45:40 
Moderator
Korisnikov avatar

e ovo stvarno možemo predložiti dekanu, umesto da se uvlače raznim firmama za praksu može se iskoristiti ova fonova pekara... e sada možda dobijemo prostor i za dž.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 19:59:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2003. 08:56:54
Nama ne treba ništa za DŽ, jer nije u redu da mi budemo nešto povlašćeni u odnosu na sve ostale..
Biznis je realna igra, igra u kojoj ćemo naučiti mnogo više nego iz pojedinih predmeta, igra u kojoj možemo da dobijemo ili izguimo u zavisnosti od sposobnosti...

Glavno pitanje je da li je tačna info da Aurelio uskoro napušta prostoriju...
ako nije onda samo mlatimo ovde bez razloga..

I sada ajde ko je zainteresovan da se nađemo npr. u petak na fakultetu, da odemo najpre kod Jaška, da ga pitamo do kada je Aurelio tamo, i šta on misli o svemu tome...

Ako se on ne složi moraće da raspišu tender za izdavanje prostora gde ćemo mi biti jedni od učesnika...

Postao je lider, umorni lider.Lideri se, kao što znamo, oslanjaju isključivo na narod.Njegov narod sastoji se od umornih intelektualaca svih kategorija, umornog radništva i seljaštva, umornih devojčica i njihovih mama..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 20:48:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
Citiraj:
Sto se tice fakulteta, akcionarsko drustvo kao preduzece bi bilo finansijski samostalno tj. da kao i sto je aurelio placao, da i "FONova pekara" placa sve troskove u prostoru i materijalu.

e vidis, ovo nije logicno. ako si a.d. ne bi fonu nista placao, zato sto bi fon, kao vlasnik te prostorije, ili drzava, kao vlasnik fakulteta (nem' pojma dal je il nije, al za svaki slucaj) morao da OTUDJI taj prostor, da bi ga ponovo PRODAO akcionarima, tj. studentima. ako postoje akcionari, i fon kao ne-akcionar, onda ti njemu nema sta da placas, kao sto je aurelio do sada radio, jer ta prostorija vise NIJE njegova (fonova)

da bi preduzece bilo finansijski samostalno, ono mora da posluje kao bilo koje drugo preduzece. kako bilo koji svrseni student nije dobio diplomu da je okaci iza svoje nove ktitor direktorske fotelje, tako tek ne verujem da bi bilo koji student trece ili cetvrte godine umeo da vodi to preduzece, upravlja, radi, bilo sta, pa i uz pomoc profesora, kojima bi to bilo samo dodatno opterecenje i obaveza.

dakle, fon treba da se odrekne dela svoje imovine, kao i kontrole nad tim delom, u svrhu obrazovanja? u ostalom, uvek se moze improvizovati poslovanje preduzeca (po oblastima koje se uce, s obzirom da ne postoji predmet na kom je sve obuhvaceno) bez ikakvog rizika.

ako hocete da se igrate akcijama i u opste hartijama od vrednosti, evo vam berza, 30 brokerskih kuca, ima akcija za svaciji dzep

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 21:06:48 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
:) Ко се то мени уозбиљио!? :D ДаклеМ! Ја хоћу своје дивиденде... у бурецима! :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 21:24:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
joj bre dokle to pivo :) prati me celog života :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 21:30:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2003. 01:21:05
Koliko sam ja primetio niko nije govorio o kupovini prostora već o iznajmljivanju. Kao što je i do sada bilo. Taj prostor je fakultetov a on ga izdaje kako bi popunio "praznu" kasu. U tom delu ja ne vidim problem, što se tiče samog vođenja tu već može da bude problema, ali to može da se reši tako što će se otvoriti konkurs gde će studenti moći da šalju svoje predloge poslovanja pekare. Šta i kako. Onda u saradnji sa profesorima biraju se najbolji i oni dobijaju šansu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 22:21:51 
Moderator
Korisnikov avatar

Mislim da bi bilo najbolje da se napravi konkurs (kao što Prokka pomenu) i da se odabere nekoliko najboljih, pa da se tu smenjuju svakih recimo par nedelja. Tako će svi steći neku praxu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 22:32:10 
Korisnikov avatar

par nedelja nije ništa
česte promene menadžmenta nisu poželjne

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.03.2006. 22:35:20 
Korisnikov avatar

Ja ne znam sta je po vama cilj ove pekare, da se na njoj uče studenti (menjanje recimo svakih par nedelja kao sto kaze Milex) ili da mi nesto tu zaradimo.

Ja ovo uopste ne shvatam kao dobrotvornu humanitarnu akciju već kao ozbiljan posao.

@prokka
Pa sta ti mislis koliko će se predloga poslovanja pojaviti kod jedne pekare, svi će u principu reći iste ili bar dosta slične predloge.
A i kako će profesori izabrati najbolje, to je veoma diskutabilno pitanje jer znamo da nekada najboji studenti nisu najbolji u vođenju nekog posla jer veliki broj osobina utiče na dobro vođenje

Postao je lider, umorni lider.Lideri se, kao što znamo, oslanjaju isključivo na narod.Njegov narod sastoji se od umornih intelektualaca svih kategorija, umornog radništva i seljaštva, umornih devojčica i njihovih mama..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2006. 00:31:22 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
e ljudi ..a da se vi manete privatnog biznisa za neko vreme i da zavrsite skolu? :zbun:

:grin:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2006. 01:05:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2003. 01:21:05
Shadow slažem se da najbolji studenti nisu najbolje vođe ali... sam si rekao da će oni uglavnom reći slične stvari, upravo će način na koji misle da ostvare te stvari biti ono što će odlučivati. Onaj ko posveti dovoljno pažnje i napravi dobar projekat pored toga što bi mogao da bira ljude, mogao bi i da bude oslobođen kog ispita. Konkretno pošto je ovo namenjeno pre svega studentima menadžmenta bilo bi lepo da se raspita kod profesora da li bi dali podršku za ovako nešto.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2006. 01:07:42 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.03.2005. 15:03:45
Godina: Padobranac
Ма нисте нормални... од те "работе" ниш` не да буде и нећете се најести пецива из своје пекаре, а студенти још мање. Много боље идеје на ФОп-у нису прошле, а проћи ће "ФОп пекара" п.Д. :lol: :lol:

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2006. 03:10:22 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
hehehehe tek sad videh dokle smo dogurali od Akcionarskog društva do FON-PEKARE A.D. hahahahahaha
Nek je veselo, samo da se krka! :P :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2006. 08:57:45 
Korisnikov avatar

a pecenjara, to nam nikad nece propasti :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2006. 10:09:55 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Godina: IV
Smer: UK
A ja sam juce cuo da je taj likal vec iznajmljen nekoj drugoj firmi, nemam vise detalja, al taman dovoljno da pecenjara propadne.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2006. 10:12:50 
Korisnikov avatar

Prokka je napisao:
Shadow slažem se da najbolji studenti nisu najbolje vođe ali... sam si rekao da će oni uglavnom reći slične stvari, upravo će način na koji misle da ostvare te stvari biti ono što će odlučivati. Onaj ko posveti dovoljno pažnje i napravi dobar projekat pored toga što bi mogao da bira ljude, mogao bi i da bude oslobođen kog ispita. Konkretno pošto je ovo namenjeno pre svega studentima menadžmenta bilo bi lepo da se raspita kod profesora da li bi dali podršku za ovako nešto.

Mislim da nema tu nekog značajnog projekta jer sve pekare liče jedna na drugu i ne vidim kakve bi se tu neke novine mogle uvesti.

Ja čisto sumnjam da će fakultet želeti da podrži ovako nešto jer oni nemaju vremena sa tim da se za**** i verovatno da ne žele da preuzimaju odgovornost jer nisu ništa dodatno plaćeni za to.

Ajde Prokko ako dolaziš sutra na upravljačko da porazgovaramo malo o tome ili odemo do Jaška da vidimo sta on ima da kaže na sve to.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2006. 10:13:09 
Moderator
Korisnikov avatar

nećemo pekaru hoćemo kafić/pekaru/rc/pečenjarui još jednu kancelariju za direktora

:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.03.2006. 13:23:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
E,ludi ste :D Slazem se sa .:Mort:: -om.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2006. 20:54:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.03.2005. 19:43:36
Jednu te istu pricu vrtite par dana i okrecete se u krug!

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 224 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća