Započni novu temu Odgovori na temu  [ 179 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05.10.2004. 22:43:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Godina: Dipl.
Smer: IS
Ja mislim da bi kandidat FF uz dobru kampanju (eto tu smo mi da je osmislimo) mogao da dobije izbore! Ja sam licno za to da se kandiduje neki apsolvent, eventualno neko sa cetvrte!

Prokka ce biti sjajan prodekan za koju godinu, mlad covek (nije ko mi matori :grin: ) ima perspektivu!

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.10.2004. 23:11:14 

Pridružio se: 19.11.2001. 15:16:16
Hm odakle da pocnem.
Prvo sto tice prepucavanja preko listeznam da to veoma smara ljude, pa i mene izmedju ostalog, zgbog cega ja u istim nikada nisam ni ucestvovao. Tribina je vec super ideja i njoj smo odavno razmisljali i mislim da ce tu fakultet da nam izadje u susret.
Sta ko moze konkretno da uradi. Mislim da niko ne moze da sa sigurnoscu moze da garantuje da moze nesto da uradi. Konkretn akcije nastaju kada se jave i konkretni problemi. Sa druge strani problemi koje sam ja pominja postoje odavne i istina je da su tesko resivi, ali ako su tesko resivi to ne znaci da od njih treba odustati. Naravno da ja ne mogu da ucinim da predavanja budu zanimljivija, verovatno da kao pojedinac ne mogu da uticem ni na profesore, ali bi mogao da se borim da grupe za predavanja budu manje. Kada su grupe na predavanjima manje onda se otvara mgucnost za intetraktivnu nastavu, a ona je sama po sebi zanimljivija od postojeci suvoparnih prica. Sada, drugo je pitanje da li su profesori spremni da prihvate novi nacin rada, ali to i jest jedan od kamena spoticanja sprovodjenja reforme i Bolonjskog procesa, jer upravo rad u malim grupama i interaktivna nastava, gde se studenti podsticu na razmisljanje je nesto sto stoji u Bolonjskoj deklaraciji i nesto sto se svuda u svetu primenjuje, a nasi profesri su uljuljkani u svojim dobro utemeljenim nacinim rada. Ako sada pogledamo donosenje odluka na vreme. Mozda ni to ne mogu da promenim, ali mogu da u Januaru trazim od dekana i prodekana da sednemo i da vidimo sta cemo sa Oktobrom II, kopenzacijom... i da se to saopsti studentima. Mozda me iskuliraju, mozda kazu nema nista od toga, mozda i nesto usvoje, ali barem cemo znati na cemu smo, pa cemo da spremamo matu i ostala uska grla, pa sta nam bog da. Tako, da jos jednom ponavljam od tesko resivih problema ne treba bezati, jer ako studenti nece njima da se bave i da ih rese, niko to nece uraditi umesto njih, a za sve postoji resenje.
Pominjana je i reforma. Po pitanju reforme malo moze da se uradi dok i drzava nesto ne preduzme, pre svega dok se ne donesu novi zakoni (Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o studentskom standardu, Zakon o studenstkom organizovanju). Ipak, moze da se trazi da kada se vrese izmene Nastavnog plana i programa, kada se ispiti dele i prebacuju iz semestra u semestar, da se i studenti konsultuju. Takodje, da se cesce vrse evalucacije profesora i ta se ti podaci ne uzimaju zdravo za gotovo. Ipak su ucesce studenata i stalna evaluacija profesora, takodje, nesto sto stoji u Bolonjskoj deklaraciji.
Sto se tice konkretni akcija, mogu da navedem jednu. Trazicu da se proveri ugovor sa Aureliom i da se trazi da snize cene sokova i kafe, jer to ipak studentski klub i nije uredu da nas deru. Neka prodaju oni skupe sokove onima koji hoce da ih piju i moug da ih plate, ali neka postoji sok i od 30 din. Ako nece to da prihvate, onda da se postave aparati za kafu i sokove, pa studenti mogu da biraju.
Nezavisni kandidat ili kanditat Foruma. To je skroz OK. Konkurencija moze samo da poveca kvalitet i ko se plasi konkurencije ne treba ni da bude izabran. Jedeni sto bi to trebalo da bude student cetvrte ili eventualno trece godine, neko koj upucen u desavanja na fakultetu.
Nesto o studentskim organizacijama. Ja znam da vecinu ljudi to smara i da misle da je to prodavanje magle, pogotovu kada vide glupa prepucavanja. Licno mi je zao zbog toga, jer mislim da to nije tacno. Pre svega problemi studenata se lakse resavaju i njihovi zahtevi lakse prolaze kada iza njih stoje organizacije. Zbog ovoga je ne zelim da iskljucujem ni jednu organizaciju, kao sto to nije radio ni Igor Grmusa, koji je se uvek trudio da konsultuje sve organizacije i da iste potpisu sve vaznije zahteve. Takodje, mislim da studenti mogu imati drugih koristi od ovih organizacija. Pre svega mogu da steknu nova iskustva, znanja, vestine i sl. Ja licno sam u SUFON-u tri godine i za to vreme sam mnogo toga naucio. Stako sam iskustvo po pitanju studentske politike, rada u organizaciji, timu, pisao sam za casopis, steko nova znanja i vestine kros kurseve, treninge, konferencije, seminare itd. Ovo je i razlog zasto mislim da buduci prodekan treba da bude neko iz studentskih organizacija, jer ipak on ima iskustvo u radu fakulteta, u pregovorima sa upravom,... uopste upucen je u desavanja na fakultetu i sire. Medjutim, ovo je moje licno misljenje sa kojim mozete da se slozite ili ne.
Na kraju dva izvinjenja. Prvo zbog stamparskih gresaka, navikao sam da brzo kucam i iste se provuku. Drugo, ako je post bio suvise dugacak.
Pozdrav svima!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.10.2004. 23:52:38 
Korisnikov avatar

[color=#0000FF]O.K. je odgovor, mozda i glasam za tebe ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 00:26:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Godina: Padobranac
Hmm, Mickey moram ja melo da se ubacim:
malo je nezgodna stvar shto kada kazesh FonForum profani ili asistenti koji su chuli samo odgovore: "da, znamo za pushkice" i okrenu glavu... :(

a za Prokku, pa, ok je lik, ali mislim da ipak treba neko stariji... gde njega mladjeg da driblaju, mora chovek da hvata uslove... ovako, apsolventi imaju prednost shto vec znaju profesore, znaju sistem i mogu realno da procene situaciju, kao i prioritete... realno gledano... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 00:29:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.01.2004. 17:46:35
Godina: Asistent
Citiraj:
Konkretn akcije nastaju kada se jave i konkretni problemi

Pa recimo da ovo ne bi trebalo da istices za vreme "izborne trke" a i uglavnom su ti konkretni problemi prisutni vec nekoliko godina (bar ovi koje si spomenuo i oni muce vecinu studenata) i cini mi se da ko god da dodje nece raditi ono sto mi hocemo (ili zelimo) vec ono sto "oni" mogu da istrpe (ili podnesu) :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 00:56:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2003. 01:21:05
Godina: Apsolvent
Smer: ME
Vrlo lep post Ralle... celog ga isčitah što mi nije običaj kod dugačkih... elem... Aurelio je konkretna stvari o tome sam i pričao. Konkretno može da se povede i pitanje internet naloga za studente, ažurnijeg rada baze podataka na internetu sa ispitima, veće količine materijala na internetu... Konkretno može da se dogovori sa asistentima i profesorima da se kače rezultati na internet... To bi svima mnogo značilo, a njima treba 5. min. ako i toliko da to nekome pošalju na mejl i da on to potom okači, jer su skoro sve liste i onako rađene na kompjuteru...

p.s. hvala Mickey!
p.s. Željo nisu ni rekli da budem sada, već za koju godinu ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 01:35:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
ja sam protiv toga da prokka bude prodekan, tj da se mesa u bilo kakvu politiku, pokvarice ga to :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 08:59:01 

Pridružio se: 01.09.2004. 21:17:46
Lepo rece Prokka ovo za internet!
Mislim da je to fenomenalna stvar za ljude koji retko dolaze na fax, a kojih ima dosta.
Narocito kada su ispitni rokovi i kada se uci i kada se zavrse predavanja, znam i po sebi nisam bio na faxu jedno 2 meseca!
Fenomenalna je i ideja zato sto ljudi koji su na letovanju i zimovanju mogu da prate desavanja na faxu, rezultate, vesti i ostalo.
Za to je naravno potrebno da imamo malo bolji sajt, sto je vec pokrenuta tema ako se ne varam.
Ja u stvari ne znam da li fakultet ima nekoga ko samo radi na azuriranju sajta ili to rade profesori kada stignu?
Ako je slucaj da takvog radnog mesta nema to bi bilo veoma dobro uvesti....:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 11:33:28 
Korisnikov avatar

Ma znam ja to za profane,ali kada bi student prodekan stao iza FF onda bi bilo mnogo lakse, mislim znam ja koliko svi mi volimo puskice.co.yu, ali ako je to jedini uslov da profani budu deo foruma, mislim da nam je mnogo lakse da se odreknemo puskica! Ovo su neka moja glasna razmisljanja...

Drago mi je da svi daju neke ideje i to je dobro, ako nemamo naseg kandidata bar ce drugi da vide ideja, a nije bitno da ih realizujemo prokka, ja, strategy ili Ralle, bitno je da se realizuju zar ne?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 11:58:29 

Pridružio se: 19.11.2001. 15:16:16
Forum bi mogao da postane zvanicni forum fakulteta, ali mislim da ne bi bilo lepo da odricemo puskucia, ipak su puskice institucija i postoje duze od foruma. Sto se tice ucesca profesora, ucestvuju oni, citaju oni sve sto se ovde pise, a i postuju, samo pod nickom naravno.
Internet. To su sve dobre ideje, recimo internet nalozi za studente je ideja na kojoj se radi vec duze vreme, ali problem su kapaciteti. Kacenje rezultata, bi stvarno moralo da se uvede kao praksa, mada za sada to rado samo iz OOP-a. Mislim da profesroima do stvarno ne bi trebalo da bude tesko jer svi oni stampaju rezultata, pa mogu to samo nekom da proslede. Koliko znam sada se raspisuje i tender za izradu za novog sajata u okviru toga bi trebalo i to da bude uradjeno. Inace, na fakultetu ima ljudi zaduzenih za odrzavanje sajta i uopste odrzavanje mreze fakulteta.
Jos jednom da se vratim na konkretne akcije, mozda to i nisam trebao tako da pominjem, ali problemi koje se naveo su takvi da se tesko resavaju konkrtnim akcijma, vec stalnim i stalnim pritiscima sve do trenutka dok to ne prodje.
Pozdrav svima!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 12:35:36 
Korisnikov avatar

znate, mozda bi bilo dobro da se isprazni Aurelio i umesto njega napravi RC za studente (koji su i obecavali pre nego shto prodadoshe taj lokal :ljutko: ), a lako ce tu da se ubace aparat za kafu, cappi sokici ili koka-kola frizider... ionako niko ne preferira aurelio, kada imamo 3 kafica u blizini + katakombe :cool:

p.s. Prokko, ako zelish da budesh stud. prodekan, uchlani se na vreme negde :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 13:59:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2003. 11:53:08
Po meni Aurelio cak i da smanji cene, ne moze da zadovolji potrebe studenata jer je mali. Aparat za kafu mora da postoji, i to BAR jedan, posto se studenti uglavnom uspavaju od previse zanimljivih predavanja.

Smatram da je za svaku pohvalu sto Ratko prati ovaj forum i sto se udostojio da nam se predstavi. To mu je veliki plus sto uvazava FF.

Mislim da u svoj plan, buduci prodekani treba svakako da uvrste zahteve za: cesce azuriranje sajta FONa i tacno stanje polozenih ispita, rezultate ispita na internetu, Racunarski centar kakav dolikuje ovom " renomiranom " fakultetu.

Mislim da je Ratko dobro istako potrebu za blagovremenim obavestavanjem. Danas je 6.10. i studenti drugih fakulteta vec imaju predavanja, a mi nemamo ni najmanju naznaku kada bi nama predavanja mogla da pocnu. To je bruka i sramota za fakultet.

Strategy me podseti na Cappi sokice. Promocije sokova su dobrodosle i treba ih cesce organizovati. Meni licno ne bi smetalo da dele i kafu i druge stvari.

Vazno je da se nastavi sa ovim da ne trebaju potpisi za overu semestra. Vracanje potpisa bi unelo totalni haos.

Edited By MilStan on 1097067773

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 15:36:41 
Moderator
Korisnikov avatar

Heh... nastava počinje 18.10... toliko o tome..
promocije naravno da su potrebne.. samo šta oni imaju od toga? Treba da se omogući da se ti sokovi i prodaju na faxu... Ili šta god se već prezentovalo... A što se tiče lokala.. pa sad... možda en može da zadovolji potrebe fon-a, ali to je izuzetno posećeno mesto + tu rade studenti... tako da ga po meni ne treba ukidati...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 18:27:21 
Korisnikov avatar

hmm... znash Prokko, kada su pravljene te dve uchionice (aurelio je uzeo jednu, a druga sluzi ili za vezbe ili za seminara) recheno je da se gradi stud. kafic i RC za potrebe studenata... koliko vidim, niti su cene "studentske" pa je aurelio samo kafic, a RC je napravljen, ali ni on nije bash "otvoren" za potrebe studentima... dakle - i dalje nemamo RC... a strashno me zanima zashto je nekadashnji "stakleni" RC koji je pre bio konstantno otvoren za potrebe studenata sada ima konfiguracije sa TFT monitorima, a studenti nemaju svoj RC :(
da bar hoce da nam dozvole da imamo bar jednu salu od one tri koje postoje... za to bi se trebalo potruditi...

i da josh dodam jedno... shto bi se moglo izboriti...
od juna ispit UT (upr. teh.) koji se sastoji iz pismenog i usmenog se polaze OBA dela u jednom terminu od 3h!!!
i profesori su reshili da to ne menjaju, iako su sve ranije generacije pismeni i usmeni polagali odvojeno, sada to nije sluchaj vec se za 3h mora uraditi i pismeni i usmeni deo ispita... a pismeni deo koji je ranije vazio josh bar jedan rok sada traje samo jedan rok, i ako se padne na usmenom, pismeni ne vazi...pored toga shto je ogroman deo ljudi koji izashao u junu bio iznenadjen ovim nachinom polaganja UT-a (koji je naravno "opravdan" guzvom prilikom upisa), profesorima se svidela ijdeja da to lepo zguraju u jedan termin i poshtede sebe duplog pregledanja isp. svezaka i dodatnog dezuranja na ispitu...

a da li je neko razmislio koliko studentima odgovara da tako polazu ispit koji se satoji iz dva dela (2 zadatka sa po nekoliko stavki i 3 pitanja iz usmenog dala)??
Uz to, po Statutu FON-a
Citiraj:
Члан 54.

Испит се полаже усмено или писмено и усмено.

Када се испит полаже писмено и усмено усмени се полаже након пложеног писменог испита.

Студент који је положио писмени део испита има право изласка на усмени испит и у наредном испитном року.
takav nachin polaganja se nimalo ne slaze sa donesenim chlanom, i imamo (svi mi studenti) pravo da trazimo da se unormali polaganje ovog ispita jer na imamo pravo...
a i kakav je to fakultet ako ni svoj sopstveni statut ne poshtuje??

eto posla za buduceg stud. prodekana :)

Edited By Strategylover on 1097084861

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 22:52:05 
Moderator
Korisnikov avatar

[color=#000000]Pa sad...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 23:31:04 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Ralle je napisao:
Kacenje rezultata, bi stvarno moralo da se uvede kao praksa, mada za sada to rado samo iz OOP-a.

[color=#0000FF]и УФ

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 23:39:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
I UT je na sajtu.Bilo bi dobro kad bi se i svi ostali predmeti prikazivali na zvanicnom sajtu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.10.2004. 23:50:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2001. 21:48:50
Godina: Profesor
Ovako glupe teme odavno nije bilo na forumu!
:aaa:
Morao sam sve da ispratim, za razliku od ostalih tema koje su samo na momente interesantne (cast izuzecima).
:(
Da li se stvarno zaludjujete ovakvim stvarima? Idite u prirodu, na koncerte, bavite se sportom, citajte knjige...
Nemate vi nikakav uticaj ni na sta na faxu...tako je bilo - tako ce i biti.
Zao mi je sto razbijam iluzije mladim kolegama, ali dacu vam jedan mudar savet - ucite da sto pre zavrsite, nemojte gajiti iluzije o nekim uslovima i pogodnostima.
Ja ovde retko postujem, ali od samog pocetka pratim forum, dakle, mnogo vise od mladjih kolega i znam vrlo dobro iz najblizih izvora moci kako funkcionisu stvari na nasem faxu!

Sve ostalo je prazna prica(sitno sminkanje, da se eto tek ucini nesto masi), zar se ne vidi???
:angry:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.10.2004. 00:45:15 
Moderator
Korisnikov avatar

Pa sad.. apsolutno se ne slažem sa tobom.. što se tiče šminkanja i zaluđivanja.. ali se apsolutno slažem što se tiče "Idite u prirodu, na koncerte, bavite se sportom, citajte knjige..."
moć postoji.. samo je pitanje kako se koristi..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.10.2004. 01:27:36 

Pridružio se: 02.02.2004. 19:12:31
djogani je napisao:
Da li se stvarno zaludjujete ovakvim stvarima? Idite u prirodu, na koncerte, bavite se sportom, citajte knjige...
Nemate vi nikakav uticaj ni na sta na faxu...tako je bilo - tako ce i biti.
Zao mi je sto razbijam iluzije mladim kolegama, ali dacu vam jedan mudar savet - ucite da sto pre zavrsite, nemojte gajiti iluzije o nekim uslovima i pogodnostima.

Ovo je totalno tacno. Student prodekan je samo, ne znam kako ni to da nazovem, marioneta koja sluzi fakultetu. Cisto da bi mogli a se pohvale da i studenti participiraju u radu fakulteta. A od toga ustvari nema nista. Stvarno ne znam sta se to promenilo u njegovom radu od dana kad sam poceo da studiram. A davno je to bilo. :ljutko:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.10.2004. 11:58:30 
Korisnikov avatar

Mene lično nervira taj stav ništa ja da promenim ne mogu, daj da završavam fax što pre, ja ne mogu ništa... Poštujem da ti misliš da ništa ne možeš da promeniš, ali i ti treba da poštuješ ljude koji misle nešto da promene i pokušavaju, a ne da njihovu temu nazivaš glupom...

Možda je i tako kao što ti kažeš, ali neke stvari čovek u životu nikada ne zna dok ne proba... Tako su govorili i dok smo rušili Slobu, ma mi ništa ne možemo da promenimo, al ga srušismo na kraju...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.10.2004. 12:25:06 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
nahasapeemapetilon je napisao:
[color=#000000]Student prodekan je samo, ne znam kako ni to da nazovem, marioneta koja sluzi fakultetu. Cisto da bi mogli a se pohvale da i studenti participiraju u radu fakulteta. A od toga ustvari nema nista. Stvarno ne znam sta se to promenilo u njegovom radu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.10.2004. 17:53:36 
Korisnikov avatar

ja se secam jurenja potpisa... a nove generacije imaju srece pa se sa tim ne cimaju... ipak je neshto uchinjeno :)
a ako je mogla ta praksa skupljanja potpisa da se ukine, zashto ne bi moglo i josh neshto da se promeni...
kad tad ce se naci neki profa koji se saslushati studentske prohteve, a mi moramo biti spremni i imati nekoga koji da ih obrazlozi... dakle, ipak nam treba stud. prodekan... na kraju krajeva makar zahtevao neshto i 3 godine, glavno je da ima neko ko ce moci da zahteva od profesora, makar ga i ne slushali, glavno je da davi, pa ce oni kad-tad popustiti... i kad krenu protesti, nece moci da se pravdaju da im niko nije saopshtio volju i probleme studenata :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2004. 12:10:59 
Korisnikov avatar

Potpisi, nocna mora... Svi se sete da trebaju potpisi (a nisu imali nikakvu svrhu jer ih je svako mogao dobiti) i onda ceo dan provodis na faxu cekajuci potpise... E deco, deco, sta smo mi matori izdrzali :grin:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2004. 20:30:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
ja licno ne verujem da je grmusa imao nekog velikog udela u ukidanju potpisa. pre mi se cini da je i profesorima dosadilo da stalno potpisuju gomile i gomile indeksa... pa da li bi neko normalan zeleo da svake godine svoj potpis stavlja na 1000 mesta u roku od par sati ?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 179 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća