Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2009. 02:40:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.02.2008. 10:08:31
Godina: Apsolvent
Smer: IS
kriterijum je skoro na svim ispitima nizi. ja sam dokon, pa obilazim ispite koje sam polozio, sa nekima kasnim, a idem i na neke koje necu ni imati. naravno, moze sad da se javi neko ko dobija skoro sve 10ke i da me opovrgne, ali niko od nas ne moze biti objektivan.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2009. 12:11:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 21:10:34
Godina: IV
Smer: UK
Mnoge predmete su podelili, verovatnoca i statistika su nekada bile jedan predmet, mata 1 i 2, operaciona istrazivanja 1 i 2 isto...to je mozda jedina olaksica

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2009. 12:16:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Godina: Dipl.
To se odnosu na stari plan. u odnosu na njih ima razlika. Ali generacija 05, ona ide po novom planu, uslovi studiranja su kao kod starog programa(2put obnavljanje iste godine, nemaju espb bodove itd).
Oni su najbolje prosli i ako sam razumeo, o njima je Nancy pricala.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2009. 13:39:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.02.2004. 01:11:39
Stari program (03 i dalje) je daleko tezi od ovog sada...pogotovo ISiT smer...osim tih "celih ispita" (mata, operaciona, verovatnoca&statistika) nismo imali toliko alternativnih/izbornih... u cetvrtoj godini samo jedan izborni i jedan seminarski, + gomila menadzerskih ispita koje vec 04 generacija nema: Projektovanje organizacije (ista katedra sa Osnova org.) koji je jedan od najgorih ispita, mislim da ima vise podela nego u marketingu, pravi telefonski imenik...i Investicije i projekti koje mi na ISiTu imamo kao jedan ispit a menadzeri dva....i da ne nabrajam koje sve ispite...
Bilo je i tada kolokvijuma ali je broj neuporedivo manji. Usmeni iz mate i v&s se polagao usmeno a ne neki smesni testovi na kompu...
Jedino sto je tada bilo lakse je sto znas da za uslov imas odredjen broj ispita+cista prethodna godina i kraj...nema zabune oko bodova, ko je na budzetu a ko samofinansirajuci...
I nikada nije bilo moguce da ako 2x obnovis istu godinu ostajes na budzetu.

"A spaceship from another star
They ask me where all the people are
What can I tell them?
I tell them I'm the only one
There was a war but I must have won
Please take me with you."

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2009. 14:07:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Da, moja greska, mogao si svaku godinu dvaput da pohadjas, a ne triput sto bi bilo sa 2 obnavljanja i ostanes na budzetu. Sad se odmah pada na sf.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2009. 15:58:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2008. 21:21:50
Ne moze svaka nego 2 razlicite godine. Ja sam obnovio 2. a verovatno cu i 3. ako ne odobre kompenzaciju da ne bih prelazio na samofinans i davao im onolke pare.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2009. 16:34:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2007. 20:35:35
pa to, ti imas izbor, blago tebi. ja padam na sf pa padam :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 01:07:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 12:12:49
Godina: Padobranac
Smer: ME
Nancy88

Ako pričaš o prijemnom 07, onda mnogo lupaš. Ja nisam upao na budžet, prvo zbog onog glupog zadatka koji su oni *j*** ne dajući nam tačno rešenje među ponuđenim odgovorima. (zbog njega sam pao za preko 30 mesta, a bio sam 6i ispod crte)

A drugo, ja koji sam eto dobro uradio matu, malo slabije sam uradio OI i zakinuo sebi 1.1 bod, a falilo mi 0.05 za budžet.

Prijemni ispit je jedan od najneadekvatnijih merila znanja, nažalost još nisu smislili bolji.

I na prijemnom imaš jednu šansu, šta ako pogrešiš u glupom računu, a dešava se ljudi smo skloni greškama.

I kakve veze ima matematika sa menadžmentom?! Tj. u kojoj meri?! Meni je to glupost. Ja sam ciljano upisao FON da bih studirao menadžment, matematiku ne volim. Pobegao sam od fakulteta kao što su PMF i ETF, jer mi je 4 godine u Tesli bilo dovoljno da shvatim da ja to ne želim da studiram.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 01:35:14 
Korisnikov avatar

pa vec sam rekla da sam promenila misljenje malo
NancY_88 je napisao:
znate ljudi, u pravu ste. a i ja sam. mozemo da se raspravljamo do sutra, ali poenta je da su nas fax i ova bolonja sj zestoko. :/
ja sam shvatila (tako ja ucim marketing, razmisljam o nekim stvarima xP) da je onaj moj stav proistekao iz cisto subjektivnih razloga, kao i vas iz vasih... i ok je to sve. izinvla bih se Miiliici, zapravo ima puno pravo da se nervira... i da, svi sa 48 bi trebalo da predju na budzet, kao i da ostanu ovi koji su vec na njemu, a imaju uslov.

al aj ponovicu

priznajem lupala sam malo.
ima nekih razloga sto sam sve ono rekla sto sam rekla, ali sam onda razmislila, da li sam ja debil da jedina mislim da budzetski trebaju da budu privilegovani? i onda sam shvatila. cisti moji subjektivni razlozi u koje ne bih zalazila bolje.
i zaboravite sve sto sam rekla, nek se brise bolje ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 01:54:46 
Korisnikov avatar

^^ posto vecina ljudi koji su upisivali FON zbog menadzmenta kuka zbog prijemnog jer se polaze mata i OI, zanima me sta bi ti dao? koje oblasti?
Sam kazes da matu ne volis a uradio si je bolje od testa iz OI!!? Pa onda moras biti srecan sto ti na prijemnom nije bio samo test jer mozda i ne bi upisao fax!?

What can I tell them?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 02:14:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.11.2002. 15:44:31
Dj_Patkica je napisao:
I kakve veze ima matematika sa menadžmentom?! Tj. u kojoj meri?! Meni je to glupost. Ja sam ciljano upisao FON da bih studirao menadžment, matematiku ne volim. Pobegao sam od fakulteta kao što su PMF i ETF, jer mi je 4 godine u Tesli bilo dovoljno da shvatim da ja to ne želim da studiram.

:D
Aj neko od menadzera apsolvenata neka ga prosvetli, molim vas :D
recite mu sta je Teorija odlucivanja, sta su Ekonometrijske metode... uostalom vi znate bolje sta cete mu navesti kao primer :)

:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 02:18:10 
Korisnikov avatar

a to jeste, bas je izabrao fax da pobegne od mate x)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 02:29:07 
Korisnikov avatar

Moze neko da ga obavesti i u koji tip fakulteta FON spada. :D

What can I tell them?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 02:37:08 
Korisnikov avatar

FON spada u mešovitu grupu fakulteta, došla gospoda i dame iz akreditacione komisije i tako rekli.

ISiT spada u tehničke nauke, dok preostala tri smera spadaju društvene nauke. Ko mi ne veruje, može i sam da proveri. Zbog toga se generacija 09 upisavala na dva smera u prvoj godini.

BTW ja sam izabrao Elektronsko poslovanje, pa za mene nema tunjavih ekonometrijskih metoda. A ja sam lepo pitao "TJ. U KOJOJ MERI"?! Nema potrebe za naprednom matematikom, koja se radi na mati 1 i mati 2. Realno.

Ja bih napravio drugačiji prijemni. Čak i OI je bzvz. A inače ja OI nisam loše uradio, nego MALO lošije U ODNOSU NA MATEMATIKU, ne znam odakle vam da sam loše uradio.

A inače pogledajte kako se ljudi spremaju za prijemne na višu turističku, na ekonomski fax, kupuju specijalne knjige i idu na specijalne pripreme. Tako može i FON za Menadžersku grupu smerova da uradi.

A pored pitanja, mogu i neki logički zadaci nešto u stilu SWAT analize. (ne kažem da treba SWAT analiza, nego nešto slično) Ili nešto tipa da se odredi ciljna grupa i slično.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 04:09:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.11.2002. 15:44:31
aman covece, pogledaj predmete koje imas na III godini ...znas li kako se donosi odluka? koje su faze procesa odlucivanja? sta su simulacije? kako se simulacijama dolazi do optimalnog resenja? kako se vrsi evaluacija projekta? ...osnova svih tih nauka (tacnije njihovih metoda) lezi u teoriji verovatnoce i statistickim metodama (linearni ili nelinearni modeli) ...osnova verovatnoce i statistike je visa matematika

osnova resavanja tehnickih organizacionih problema (operativnih problema u organizacciji) su metode koje se izucavaju u operacionim istrazivanjima ...a 99% OI je cista visa matematika ili opet uglavljena preko verovatnoce i statistike.

kako mislis da sutra resis problem maksimizacije profita (ili minimizacije troskova) u svojoj firmi ako ti slucajno kriterijumska funkcija bude nelinearna (kao sto ce ti i biti :D )? ...hoces li gledati u pasulj ili ces primeniti neku od naucno dokazanih metoda kojima su te naucili ovde na FONu?

ne daj boze da treba da resis neki problem sa redovima cekanja a da ti dolasci podlezu Puasonovoj raspodeli :D Hoces li umeti da odredis koja je verovatnoca pristizanja ljudi u red?

...pa nije menadzer=putujuci trgovac ...bar koliko vidim na ovom fakultetu pokusavaju da vas nauce da nije ...zbog takvih stavova kao sto je tvoj vam struka i jeste dospela na rdjav glas ...zbog silnih megatrendova i visih poslvnih skola, gde se matematike zaobilaze u sirokom luku a "menadzeri" stancuju na kub ...menadzer? ahaaa da, pa to je onaj sto nosi kravatu, lepo izgleda jos lepse se smeje i mnoooogo lepo prica! ...jeste, al malo sutra ...to je samo jedna strana medalje :)

mislim da si pogresno shvatio svoj poziv i nadam se da ce ti se uskoro javiti neko od kolega sa tvog smera da te razuveri i odbrani cast svoje (i tvoje) struke.

i j*** ti kad sam ja nasao da branim menadzersku struku ...nemam pojma koji mi je :fokus:
od mene i previse
over and out.

:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 07:09:36 
Korisnikov avatar

A sve to što si nabrojao ima veze sa marketingom i kadrovskim menadžmentom?! Pošto mene te oblasti zanimaju.

Znaš šta te još uče na ovom faxu, da oni ne mogu da te nauče kako da upravljaš i budeš menadžer, ali da mogu da te nauče određenim metodama i tehnikama, i empirijskim rešenjima. Sve u svemu kad izađeš sa ovog faxa ne treba da budeš konj sa "naočarima" da ne bi mogao da gledaš levo i desno nego samo pravo, ne postoji samo jedan princip, samo jedan metod, samo jedna tehnika, samo jedan način, i nikad ne postoji samo jedno rešenje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 08:07:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.05.2003. 10:40:59
^Baš zato što ne postoji samo jedno rešenje ti treba matematika. To što je marketing takav kakav je uopšte ne znači da matematika u njemu ne nalazi primenu. Ono jes' da se o tome ne uči u II godini, ali ako ti je to dovoljno, faks ti nije potreban. Literature i iz marketinga, kadrova i ostalih društvenih aspekata menadžmenta možeš da nađeš u svakoj biblioteci ili knjižari i to na kilo, a o netu da ne pričam.
Inače da si rekao za mat3 da je napredna, razumeo bih, ovako mirslim daaaaj... Kec i dvojka nisu ništa strašnije od onoga što se radi u prirodnim/matematičkim gimnazijama i 4. stepenima srednjih stručnih škola (kao što su ekonomske, tehničke, poljoprivredne; kažem iz iskustva svog grada), a završavanje takvih je uslov za upis. Sve i da si sa nekog društveno/jezičkog smera došao, samo minimum discipline i rada je neophodan da bi se to savladalo.Uostalom jedna od prvih stvari koju naučiš iz mate, a morao si da je znaš i za sâm prijemni, je da zadatak može imati više rešenja. To "više" treba da bude manje od beskonačno besciljnog lutanja.
Tačno je da ne postoji samo jedan princip, jedan metod, jedna tehnika itd. i zato ćeš da ih naučiš brdo na ovom faksu; od tebe će da zavisi koju ćeš da primeniš u konkretnoj situaciji. Pogodi na čemu su zasnovane... Menadžment kao nauka je mnogo egzaktnija stvar nego što se čini; runner je naveo primere. Tako sam ja bar skapirao kroz priču o Fordu i Tejloru na prvoj godini, a oni već spadaju u "klasike" (čitaj: prevaziđene, ali se uče jer su u pogledu nauke istorijski značajni). Ako si "izbegao" ekonometriju to ne znači da ćeš eskivirati i primenu matematike/verovatnoće/statistike...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 10:59:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.01.2008. 19:48:08
Godina: III
NencY88 , nisam htela da komentarisem tvoj napad, jer ne zelim da se raspravljam, posebno ne sa nekim koga ni ne poznajem, i upravo zbog toga mislim da ni tvoje reci nisu bile na mestu, ali vidim da si to uvidela i drago mi je, pa prihvatam izvinjenje. Drugo, ja NISAM NIGDE, NI U JEDNOJ RECI NAPADALA BUDZETLIJE, niti kukala zbog toga sto nije fer da oni budu privilegovani, vec sam samo komentarisala taj protest.
A kada si vec to toliko potencirala, jesam ocistila i prvu i drugu godinu, ali obzirom na to kako sam se opekla prosle godine kada su jedva pustili samofinansirajuce sa 60 na budzet, vise me nista ne bi iznenadilo i zato se nerviram. A i zato sto saosecam i sa ovima sa 48 i vise, mislim da treba da predju na budzet, trudili su se koliko i budzetlije, ako ne i vise i zasto ne.
I da, cela prica se i vrti oko tog poremecenog sistema, a ne oko napada na budzetlije, nisu krivi oni nego fakulteti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 11:32:20 
Korisnikov avatar

drago mi je da prihvatas izvinjenje, stvarno sam te totalno bzvz napala. poenta je da nikome nije lako s ovim sta nam rade.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 12:25:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.11.2006. 19:50:36
NancY_88 je napisao:
a mene zanima sledece. koliko se gradivo zapravo promenilo od pre dve godine? da li je nama stvarno olaksano dosta predmeta u odnosu na prethodne, ili jednostavno sve vise vukovaca i strebera puni fon, pa su rezultati toliko visoki? znam eto da nam je mata 1 njihova podeljena na nasu matu 1 i matu 2, to je jedna olaksica...i ekonomiju je kao nesto malo stanjila knjigu... i nista vise mi ne pada na pamet...

Ta podela je takvo farbanje... Podelise predmet, malo poboljsase prolaznost, ali zato dupli prihodi od prijava. Nisu ni oni mutavi. Da je stvarno u korist studenata, onda ne bi delili predmet nego omogucili polaganje iz vise delova(primer: FMiR gde ima 5 kolokvijuma)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 12:30:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 21:10:34
Godina: IV
Pa onda bi svako deo prijavljivao...prihod isti

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 12:30:13 
Korisnikov avatar

^^jao sad po tebi ispada bolje imati fmir kao jedan predmet nego kao dva XD
aj idi jedi krofnice i cuti :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 13:23:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.11.2008. 01:05:20
Godina: II
ima li nekih novijih informacija oko ovog statusa sufinansiranja za samofinansirajuce preko 48???citam na studentskom svetu da ce zahtevi biti prihvaceni... :D a vidim da je i fon izbacio raspored upisa i za ,,takve,, slucajeve ali za sledeci vikend tako da pretpostavljam da ce se dotad znati...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 13:26:40 
Korisnikov avatar

marx.alter

Čak i to što se uči u pojedinim srednjim školama u 3oj i 4oj godini spada u višu matematiku.

A realno je da ona nije krucijalna za obavljanje posla menadžera. Mislim da je uzaludno trošenje vremena, učiti teoriju iz matematika 1 i 2, kao i uopšte njihovo polaganje i izučavanje. Kad i onako Teorija Verovatnoća i Statistika, mogu i bez njih da se polože, a verujem i Teorija odlučivanja, pa čak i Ekonometrijske metode.

A u biblioteci ne može da ti predaju profesori kao što su profesorka dr Maja Levi-Jakšić, dr Slađana Benković, dr Dejan Petrović... Koji na svojim predavanjima ne prelaze samo materiju za ispit, već se sa njima može pričati i realnim slučajevima u kojima su i sami učestvovali.

I za kraj ponovo da napomenem, da i dalje mislim da realno viša matematika koju na FONu učimo, je suvišna i na silu nametnuta. I niko me neće ubediti, da i bez nje mogu savršeno da funkcionišem na BILO KOJOJ MENADžERSKOJ poziciji.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2009. 13:42:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.04.2008. 14:33:15
tralalala je napisao:
ima li nekih novijih informacija oko ovog statusa sufinansiranja za samofinansirajuce preko 48???citam na studentskom svetu da ce zahtevi biti prihvaceni... :D a vidim da je i fon izbacio raspored upisa i za ,,takve,, slucajeve ali za sledeci vikend tako da pretpostavljam da ce se dotad znati...

Bice prihvaceno sigurno jedno od ova dva, da svi koji na rangiranju "izvise", a imaju preko 48+ (i uslovnim predmetima) predju na budzet, ili da im drzava placa skolarinu kao prosle godine. E sad, ja se iskreno nadam da ce nas private kao budzetlije :D mada u svakom slucaju za 3. godinu to je relativno svejedno. Jer ti onda za 4. treba 54 ESPB, a verujem da ce manje ljudi to dati, a plus moze se desi da ukupan broj studenata koji upisuje 4. ne bude veci od budzetske kvote koja bi tada trebalo da "naraste" negde oko 450-500 studenata :yo:

Tako da samo oni da nam plate ovu godinu, i sto se tice studenata koji sada upisuju 3. bice sve kako treba ;) Buducim studentima nek je Bog u pomoc, ako se sto pre ne promene neke odredbe ZoVO.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća