Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2006. 14:52:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
Smer: ME
to shto vi nazivate _besplatno_ treba malo preispitati.

izrachunajte sve nashe godishnje troshkove vezane za faqltet, iako smo na budzetu. pochev od knjiga i ostale neophodne literature, raznih obrazaca, osiguranja, prijave ispita u kvazi-vanrednim rokovima, kartica za menzu od par hiljada..
da ne pominjem faqltete koji koriste razne materijale u nastavi.. to sve placjaju njihovi studenti iako su platili shkolarinu/na budzetu..

i ovde se ne vodi rasprava o tome da li je studiranje na bu besplatno i da li mozhe biti besplatno za dobre studente vecj o tome da li su cene shkolarina bezobrazno napumpane i rastu sve vishe i vishe neosnovano iz godine u godinu.

na osnovu zakona o slobodi informacija [ili kako se vecj zove] trebalo bi da mozhemo da dobijemo uvid tachno koje to troshkove pokriva tolika cena studiranja.. ali te informacije ni novinari ne mogu da dobiju.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2006. 15:06:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
Godina: Dipl.
e, al stvarno, sta mi dobijamo za tih stotinak hiljada dinara? ok, klime, elektronske podizace roletni, strava table, sto je extra, cist fakultet, par desetina racunara, projektore, normalan wc, ali da li to stvarno kosta 100 000?? mislim, od skolarine studenata 2003 su kupili plazma-hodnik-tv, verovatno od generacije 2000 klime, od ove proslogodisnje projektore, od neke tamo ranije lap topove za profesore... ipak ima ima dosta studenata koji samo pri upisu placaju fakultetu iz svog dzepa.. recimo da je to 400, 500 studenata x1250 e (isti iznos svake godine) = godisnje 562 500 e!!! nije na meni da gledam na sta trose te pare... al za (recimo) studente menadzmenta ne treba bog zna kakva filozofija..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2006. 15:36:16 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Smer: IS
mislim da nije u redu da se toliko naplacuje a da posle bude fazon:"vezbe iz jave ne radimo na kompjuterima jer fakultet nema dovoljno prostorija pa moraju oni iz projektovanja programa da imaju"...

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2006. 16:48:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2001. 21:48:50
Godina: Profesor
Ma sto sad ova frka.
Sta vam fali, nosite gajbice par meseci (preko leta npr.) i imate za skolarinu i stan i mercedes slk i jos vam ostane za poneko pice u kafani...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2006. 21:56:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
bLooez je napisao:
to shto vi nazivate _besplatno_ treba malo preispitati.

izrachunajte sve nashe godishnje troshkove vezane za faqltet, iako smo na budzetu. pochev od knjiga i ostale neophodne literature, raznih obrazaca, osiguranja, prijave ispita u kvazi-vanrednim rokovima, kartica za menzu od par hiljada..
da ne pominjem faqltete koji koriste razne materijale u nastavi.. to sve placjaju njihovi studenti iako su platili shkolarinu/na budzetu..

Па то није аргумент. Те трошкове имају и други студенти. Не добијаш ти на БК за џ уџбенике, него их плаћаш. Картица за мензу није пар хиљада него хиљаду.

bLooez je napisao:
i ovde se ne vodi rasprava o tome da li je studiranje na bu besplatno i da li mozhe biti besplatno za dobre studente vecj o tome da li su cene shkolarina bezobrazno napumpane i rastu sve vishe i vishe neosnovano iz godine u godinu.

Ја мислим да нису напумпане. Студирање кошта и то јако. Факултети морају себи да обезбеде опстанак, јер држава полако смањује давања. Зашто неосновно? Инфлација у прошлој години је била 16 %, па и факултету расту трошкови, зар не?

bLooez je napisao:
na osnovu zakona o slobodi informacija [ili kako se vecj zove] trebalo bi da mozhemo da dobijemo uvid tachno koje to troshkove pokriva tolika cena studiranja.. ali te informacije ni novinari ne mogu da dobiju.

Требало би да можемо... Да ли је неко можда пробао? Ове информације би по мени требало јавно да буду доступне, на сајту факултета! Поштено!

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.04.2006. 00:38:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.09.2005. 16:38:33
samo da kazem da za udzbenike nije potpuno tacna informacija; konkretno na Racunarskom fakultetu studenti dobijaju knjige za dzabe. Na Ekonomskom samofinansirajuci studenti isto dobijaju knjige za dzabe.

Sto se tice visine skolarina, ja sam za to da stave koliko je god potrebno, cak ako treba da stave visu (ko nece ne mora, niko ne tera ucenike da placaju, tj. da upisuju bas ovaj fax), ali da za uzvrat obezbede bar racunare za casove programiranja informaticarima... To je zaista bezobrazluk da nemaju dovoljno racunara za sve studente s obzirom da nas ISiT vazi za mnogo jak smer, i da on velikim delom pridodaje reputaciji naseg faxa!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.04.2006. 02:21:45 

Pridružio se: 18.12.2005. 03:10:47
Godina: III
@bebe
Slazem se sa tobom, otprilike...
Ne znam kako je na drugim fakultetima, generalno me ni ne interesuje, ne bih nista drugo ni studirao ovde (bar ne onda kada sam ja upisivao fax).

Moje misljenje je da je cena sasvim OK i sigurno je da ce visoko obrazovanje bivati sve skuplje. Pa na zapadu samo sportisti i veoma, VEOMA talentovani ljudi dobijaju stipendije i ne placaju fakultete (one skupe, koji iole vrede nesto, jel)! Slazem se i sa mickyem, pa niko ne tera ljude da idu na fakultete, sta bi bilo kada bi cela jedna generacija zavrsila fakultete, sta sa poslovima koji zahtevaju nizu spremu itd itd...

Ne bunim se ni za knjige, iako su cene knjiga po meni veci problem, a jos veci od cene je problem sto neke knjige ne mozemo ni da kupimo, sve i da hocemo da platimo! I one fore kupi knjigu za izlazak na Kolokvijum...SRAMOTA! I jos samo problem racunara i guzvi...
JBG, nije ovo "Svicarska"
Ajd' uzdravlje!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.04.2006. 04:39:50 

Pridružio se: 23.05.2005. 18:50:45
mogu slobodno stavit i 200 000 dinara vazda ce bit budala koji ce platit! FON JE PERSPEKTIVAN FAKULTET (AU)!
ja kolko sam uspio da zakljuchim iz studentskog iskustva,studiranje je ustvari samo za budale (ili bolje receno prilagodjeno budalama)?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2006. 16:40:26 

Pridružio se: 12.04.2006. 13:44:09
Godina: Padobranac
Mickey je napisao:

Требало би да можемо... Да ли је неко можда пробао? Ове информације би по мени требало јавно да буду доступне, на сајту факултета! Поштено!

Ne samo na sajtu fakulteta vec i na sajtu vlade. Pored studenata koji placaju skolarinu, uvid u rashode neke drzavne ustanove bi trebalo da ima svaki gradjanin. To sto smo mi na budzetu ne znaci uopste da besplatno studiramo.

mravojed je napisao:
Slažem sa sa oni što je Miki napisao i ne razumem što toliku buku dižete.

Školovanje na srpskim državnim fakultetima je BESPLATNO

Gresis, nije besplatno. Ja studiram arhitekturu, i na budzetu sam, ali od prvog dana sam morao da placam obavezan materijal za vezbe, da placam prijavu ispita i da placam raznorazne obavezne obrasce.
Tih mozda ukupno 2000din (recimo da je cena papira i kopiranja naduvana jedno 100 puta) jedva je procenat cene skolarine, ali opet je trosak i opet je bezobrazno.
Primera radi, na prvoj godini svake nedelje bih placao jedan a4 list 20 dinara dok je kopiranje istog u tom trenutku bilo recimo 3 dinara pojedinacno (verovatno i nize ako je veliki broj primeraka). Nikakav racun ne bih dobio znaci odmah mogu da otpisem porez, a ako je cena stampaca, kompjutera, pripreme tog zadatka opravdavala tu naduvanu cenu i preostalih 17 dinara, onda stvarno ne znam na sta idu drzavni budzet i skolarine.

Moj fakultet pokusava neke reforme da sprovede, uveli su ECTS sistem studiranja, hoce da prihvate bolonjsku deklaraciju, itd. itd. Kao uzor i model za te reforme stalno se spominje Ahenski univerzitet.
Jedino sto sam uspeo iz svega toga da shvatim je da se na arhitektonskom fakultetu u Ahenu izgleda nista ne radi, pa smo po uzoru na njih, tako i mi poceli.
Navodno naglo poboljsanje studija koje su rezultat reformi izgleda da pravdaju ovu bezobrazno visoku najavljenu skolarinu (ej... 240.000!!!).
Da se ja pitam, rekao bih "Hajde da formiramo i skolarine po uzoru na njih" i dao bih im da pogledaju ovaj link.

Citiraj:
As an example: If you are studying a course that has a nominal duration (Regelstudienzeit) of 5 years/10 semesters, you are exempt from tuition fees as long as you do not exceed 15 semesters to complete your studies. From the 16th semester on you will have to pay tuition fees amounting to € 650.00* per semester as long as you are still registered as a student.

Ako sam ja ovo dobro razumeo, svako ima priliku da zavrsi studije besplatno u roku, ili do 1.5 puta duze od roka.
I posle toga, 1300€ godina, a ne 2750€.

A evo nekih cinjenica. Za oko 1800€ koliko trenutno kosta godina na arhitekturi:

Imamo manje od 10 racunara na raspolaganju u racunarskom centru. Na njima se istovremeno i odrzavaju vezbe, i dostupni su svim studentima (koriste ih sve godine).
    Jedan WC je renoviran ovog semestra, (nakon bar jedne cele godine, koliko je meni poznato, da se placalo 160.000,00, ne znam da li se pre 2004e placali tako mnogo ) cucavci su zamenjeni, vrata su dobila bravice, sapuna i toalet papira ima cesto, ponekad ima papira za brisanje ruku. 1800€ to izgleda ne pokriva, posto je wc prvo bio sa cucavcima, bez bravica na vratima, nikada nije bilo toalet papira ili sapuna, videli su da je sve to neisplativo pa ce zato povecati skolarinu, 2700€ ce verovatno bar omoguciti da stalno ima sapuna i papira.
    Jos uvek nikakvu administraciju ne mozemo da obavimo preko interneta.
    Raspored za junski ispitni rok 2002e godine je uklonjen sa sajta fakulteta i zamenjen vec proteklim novembarskim rokom, valjda se menja obicaj da se sajt azurira na svakih 20 ispitnih rokova. Najjaca nam je ubedljivo rubrika za vesti. Ladno su sad u zimskom semestru 2005e, objavili vest o gostujucim predavanjima, NAKON STO SU SVA PREDAVANJA BILA ODRZANA, znaci vest objavljena nekog novembra, a poslednje predavanje najavljeno u toj vesti je bilo desetak dana pre tog datuma.
    Verovatno se za 1800€ godisnje ne moze zaposliti jedan azuran administrator, za 2700€ ce verovatno moci, mada opet, skupo je i to odrzavanje wc-a, mozda ce azuriranje sajta sacekati sledece poskupljenje na 3500€.
    Pribor za crtanje naravno sami obezbedjujemo. Mozete misliti kakva je avantura uci u autobus sa sinom za crtanje od 110cm, ili koferom za b2 format papira (50cm x 70cm). Stolovi sa kulmanima ili montiranim sinama, ma daj, to je luksuz, ne moze to u 1800€. Ormani za drzanje pribora na fakultetu, ma to je utopija koja je u istom reonu kao i kuca od marcipana iz ivice i marice. 1800€ obezbedjuje stolice za 90% studenata i stolove sa izbusenim ivicama gde bodete rajsnadle koje sami kupujete, i gde cepate odecu koju takodje, sami kupujete.
    Vi koji nemate sta da crtate verovatno ne znate o cemu pricam, pa cu pokusati ukratko da objasnim. Mi na pola vezbi moramo da crtamo neke graficke radove. U pitanju su veliki formati (b format, 50x70cm ili 35x50cm) i da bi to izveli potrebne su nam sine za crtanje (dugacki lenjiri sa dva tockica koji se montiraju na sto uz pomoc najlonskog konca - strune) i dva velika trougla. Da bi tu sinu montirali potrebno je pored nje da kupimo taj najlonski konac i tzv "rajsnadle" - kratak eksercic sa sirokom glavom. Pre svake vezbe, mi lomimo prste i nokte pokusavajuci da zabodemo te rajsnadle u vec bezbroj puta izbusene ivice stolova na to vezujemo konac i montiramo sinu. Nakon vezbe, mnogi ne mogu da izvuku te rajsnadle ili im se slome glave pa ostane vrlo ostar komad metala da viri iz tog stola, tako da iako neko ima vezbu posle toga gde ne mora nista da crta, pa ne dolazi u radnoj kecelji ili iscepanim radnim pantalonama, vrlo je verovatno da ce se nabosti na to i u najmanju ruku iscepati komad odece.
    Posto svi koristimo iste sine (valda, 80cm, 100cm i 110cm) za 1800€ je mogao bar da dodje domar, i da zakuca po 12 eksera na svaki sto (po 4 za svaku ovu duzinu), koji nece imati ostre glave i koji nece moci da se slome ili iscupaju, ne bi smo onda morali ni da gubimo po 10 minuta na montiranje sina jer je najveci problem bio zabiti te rajsnadle. U stvari za 1800€ mogli su svima da nam obezbede vrlo kvalitetne crtace stolove sa kulmanima ali, ajde barem ovo...

Kli... ma ure-dja... ji? :zbun: WTF Sta je to?
    Imamo strava table, stvarno su super, prilicno su moderne i nove. Ali sta je jos bolje, imamo najmodernije zavese, napravljene su od onog platna sa kojim japanci eksperimentisu. Znate ono kad obucete mantil i postanete skoro nevidljivi. E pa nase zavese su od jos naprednijeg platna pa su potpuno nevidljive, propustaju 100% svetlosti koje se tako lepo odbija od nase sjajne table, da je u odredjeno doba dana nemoguce sedeti u sali bez naocari za sunce.
    Amfiteatar nam je ocajan. Zarekao sam se da cu poneti pantjliku i izmeriti koliko on ljudi uopste i moze da primi. Pola levog krila ne vidi tablu ili platno za projekciju zbog visoke katedre. Da bi nastala tisina potrebno je sedeti apsolutno skoncentrisan u nekom Zen polozaju bez ikakvog pomeranja jer i najmanji pokret izaziva skripu drvenih klupa.
    Ja sam uporan, vec vise od 3 semestra, na skoro svakom predavanju (cast retkim izuzecima, svega dva profesora) molim da se ukljuci mikrofon. Predavaca je nemoguce cuti cak iako je apsolutna tisina, jer veliki broj ljudi u sali i spusten plafon strasno cudno zamucuju zvuk, kad se doda skripa koju izazivaju drvene klupe na kojima sedi 200 ljudi...
    Izgovori su raznorazni. Neki ne veruju u mikrofone to je djavolja tehnologija. Neki ukljuce mikrofon ali stoje na metar od njega pa ko da ga i ne koriste. Neki vole da se setaju, ne mogu da stoje mirno i da pricaju.
    A jednog baju sam pitao:
    -"Jel mozete da ukljucite mikrofon, molim vas, uopste se ne cujete?"
    -"Pa mogu da ukljucim mikrofon, a da li vam treba i disko kugla?"
    -"Ne hvala, ovo je amfiteatar fakulteta, ne treba mi disko kugla, to cemo ostaviti za provod posle nastave, zelim samo da cujem vase predavanje, posto vas vidim kako stojite, otvarate usta i masete rukama ali vas nista ne cujem." :fokus:
    Zar su bezicni headset i laserski pokazivac toliko skupi da se ne mogu priustiti sa skolarinom od 1800€?
    Voleo bih da budem profesor na arhitektonskom fakultetu. Imao bi dr.mr.kr. titule, prestiz, kontakte, lako bi mi bilo da regrutujem i eksploatisem mlade studente i njhove ideje, na posao nikada ne bih morao da dolazim, i mogao bih besplatno da koristim kompjutere, stampace i internet, ono sto je namenjeno studentima ali im je nedostupno.
    Ako me ne razumete, mi sad imamo "studijski" organizovanu nastavu. Znaci oni najbitniji predmeti pre za koje nikada ni smo imali vremena da ih radimo (kao recimo... projektovanje), su sada pivotalni predmeti na godini, zovu se "studio projekat n" i nose najveci broj kredita (12/30 kolko nosi jedan semestar) i vezbe iz tih predmeta najduze se rade, 2x4 sata vezbe, 2x4 sata kuci. Profesori koji vode te studije, pojavljuju se jednom do dva puta, na pocetku semestra i na kraju kad se ocenjuju radovi.
    Tako da to sjajno znanje koje sticem na sjajnom fakultetu od sjajnih strucnjaka sam tako sjajno mogao i sam da steknem kuci, uz knjige u boljim uslovima..

Poslednji put menjao pailhead dana 12.04.2006. 17:53:08, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2006. 16:49:40 

Pridružio se: 12.04.2006. 13:44:09
Godina: Padobranac
BTW ne znam kako je kod vas sto se tice Bolonjske deklaracije i reforme nastave. Sto je najgore ne znam ni kako je kod nas jer imamo uzasne probleme sa prelaskom, iako jos to izgleda nije definisano, po svemu sudeci, bice mnogo komplikovanije konkurisati i ostati na budzetu. Valjda je vec pocelo (generacije 2005 je prva po novom planu, ja sam 2004 i ja idem po tzv "modifikovanom planu") ko je kod njih upisao kao samofinansirajuci, ne moze da se prebaci na budzet.
A ja iako sam upisao 5 godina studija na budzetu, verovatno cu morati da placam MA studije (to su 4a i 5a godina), bez obzira na sve.

Kada bi finansije univerziteta bile transparentne, verujem da bi nam i uslovi studiranja bili DALEKO bolji. Mislim da bi za ovo pravo trebali da se bore svi studenti BU. Ali svestan sam na cemu smo, bar sto se tice mog fakulteta, za bolje uslove su se uglavnom interesovali oni koji su na budzetu, oni koji su se iz sve snage trudili da upisu taj fakultet, da sto bolje prodju na prijemnom, i koji su sada vredni studenti. Ali kad god oni nesto kazu, odgovor je "sta se ti bunis, jel placas nesto?!?".
A oni koji placaju, 99% su tu zbog propalih snova njihovih roditelja koji to mogu da im priuste i njih boli dupe za uslove u kojima (ne)studiraju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2006. 17:09:04 
Moderator
Korisnikov avatar

Mickey je napisao:
Картица за мензу није пар хиљада него хиљаду.... Ја мислим да нису напумпане.

tachnije 1300 sama kartica + formular [jedan a5 papir] 100 din + zheton.. eto ti hiljadu ipo. inache, takve kartice su obichne chip kartice koje se koriste za halo govornice i takve kartice koshtaju najjeftinije oko 300 din, i to tu placjash 300 din kredit za prichanje. epilog-> chip kartice su uzhasno jeftine i nema razloga da chip kartica za menzu BEZ KREDITA koshta 1300 dinara i da glupa prijava a5 papir koshta 100 dinara.
drugi primer je chuveni shv obrazac koji koshta 40 dinara [ako nije posqpeo].

ne.. cene uopshte nisu napumpane. ili su ove stvari samo izuzeci, a sve ostalo je, eto, regularno do bola, chak cene idu malo i naushtrb faqlteta.

Citiraj:
Студирање кошта и то јако. Факултети морају себи да обезбеде опстанак, јер држава полако смањује давања. Зашто неосновно? Инфлација у прошлој години је била 16 %, па и факултету расту трошкови, зар не?

ne.
1. nash faqltet najvishe zaradjuje od projekata koje silne katedre rade za razna pravna lica u zemlji, i sami ljudi iz uprave su prichali o tome po novinama kako je to bio glavni razlog opstanka faqlteta u slobino vreme.
mislish da sada naplacjuju od njih manje pa zato shkolarine treba da rastu ovoliko?

2. inflacija je bila 16% globalno. pa jel to mora da znachi da treba sve da posqpi 16%? uostalom, nisam siguran, ali mislim da shkolarina raste mnogo brzhe od godishnje inflacije.

ja mislim da studenti nemaju nikakve posebne zahteve. mogu ja da zhivim i bez onih klima uredjaja, elektronskih zavesa, belih tabli, lcda u hodniq, itd.. ne treba to meni. meni treba normalan raspored predavanja u semestru, bez guzhve u kabinetima, i sa normalnim rasporedom ispita. bez magarchenja studenata sa martovsko-aprilsko-majskim rokovima itd... i bez placjanja 100 dinara za list papira. osecjam se kao kreten kada dajem pare za to.

to je sve.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2006. 17:38:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2005. 21:01:23
Ma sve bi to bilo lakse da ti dobijes nesto od tolike skolarine. Bre, mi nemamo RC, i cujem (posto sam prva godina) da se predmet principi programiranja ne rade na kompovima na vezbama. Pa gde to ima?! treba traziti od faksa da se prikaze godisnji plan kako planira da potrosi pare od skolarina. Koliko znam mora da postoji neki zakon o transparentnosti i dostupnosti informacija (lupio sam naziv). Bre, mi smo Fakultet org. nauka, koji treba da bude najbolji po organizovanosti, planiranju i drugim menadzment podfunkcijama:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2006. 18:16:32 
Moderator
Korisnikov avatar

da cimamo studenta prodekana da se bori za ovu nemoguchu misiju?

studente prodekane, prozivamo te! :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2006. 18:27:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
možemo da ga prozivamo dok ne riknemo :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2006. 20:22:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2005. 21:01:23
Ma taj student prodakna je samo formalna figura. Nista taj ne oze da ucini. Ngo da se organizuemo i napravimo lom kao u Parizu!!!! Napred studenti!!!:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2006. 22:32:56 
Korisnikov avatar

Tako nešto je i meni palo palo na pamet... da porušimo pola faksa, pa da onda i imaju za šta da uzimaju tolike pare :) (za renoviranje :D)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.04.2006. 23:28:51 
Korisnikov avatar

bLooez je napisao:
tachnije 1300 sama kartica + formular [jedan a5 papir] 100 din + zheton.. eto ti hiljadu ipo. inache, takve kartice su obichne chip kartice koje se koriste za halo govornice i takve kartice koshtaju najjeftinije oko 300 din, i to tu placjash 300 din kredit za prichanje. epilog-> chip kartice su uzhasno jeftine i nema razloga da chip kartica za menzu BEZ KREDITA koshta 1300 dinara i da glupa prijava a5 papir koshta 100 dinara.
drugi primer je chuveni shv obrazac koji koshta 40 dinara [ako nije posqpeo].

У реду, али то и даље није пар хиљада. Први парни број је два! Свеједно, та картица важи за све време трајања студија, ја сам је плаћао 1000 динара, вероватно је у међувремену поскупела (или бараташ цифром коштања за вађење после рока).

Citiraj:
ne.
1. nash faqltet najvishe zaradjuje od projekata koje silne katedre rade za razna pravna lica u zemlji, i sami ljudi iz uprave su prichali o tome po novinama kako je to bio glavni razlog opstanka faqlteta u slobino vreme.
mislish da sada naplacjuju od njih manje pa zato shkolarine treba da rastu ovoliko?

Да је само наш. Сви зарађују тако. Студије коштају, зашто би неко од својих пројеката умањивао школарину? Да си ти професор, јел би ти издвојио из свог џепа, да би некоме смањио школарину?

Citiraj:
2. inflacija je bila 16% globalno. pa jel to mora da znachi da treba sve da posqpi 16%? uostalom, nisam siguran, ali mislim da shkolarina raste mnogo brzhe od godishnje inflacije.

Па грешиш. Школарина је прошле године била 96.000 динара, сада би требала да буде 110.000, што представља раст од 14,58 %. To je чак мање од годишње инфлације... Наравно ако буде 110.000.

Citiraj:
ja mislim da studenti nemaju nikakve posebne zahteve. mogu ja da zhivim i bez onih klima uredjaja, elektronskih zavesa, belih tabli, lcda u hodniq, itd.. ne treba to meni. meni treba normalan raspored predavanja u semestru, bez guzhve u kabinetima, i sa normalnim rasporedom ispita. bez magarchenja studenata sa martovsko-aprilsko-majskim rokovima itd... i bez placjanja 100 dinara za list papira. osecjam se kao kreten kada dajem pare za to.

to je sve.

Па сад без клима уређаја на оно лето... Па клима сада има и по основним школама. За све остало се слажем са тобом, само покушавам да схватим какве везе има то са школаринама... Уосталом, свака част изузецима, али главне платише, слабо и виде факултет. Они који и сврате, даће услов па ће се решити мука! Мислим око плаћања!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2006. 00:27:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Mickey je napisao:
Уосталом, свака част изузецима, али главне платише, слабо и виде факултет. Они који и сврате, даће услов па ће се решити мука! Мислим око плаћања!

super teorija. treba onda staviti da ti za shkolarinu zaplene stan i auto, pa ako ne dash prvu godinu u roq onda - marsh cela porodica na ulicu. pa se ti posle cheshi shto si kiksnuo na prijemnom.

pitanje je principa, ja ti pricham kako se osecjam kao idiot shto placjam prenapumpane cene raznih hartijica, a ti mi prichash neke sasvim petnaeste stvari. ako volish da te prave majmunom - to je ok, ali nemoj da mi prichash kako je to i normalno, jer, eto, treba i faqltet i profesori od nechega da zhive.

nek daju informacije gde ide novac od shkolarine ako smeju, pa da se josh malo smejemo na stavke tipa "ispitne sveske - 900din".
[dobro, bar prijave dobijamo za dz. jeeee]

Poslednji put menjao bLooez dana 13.04.2006. 09:25:12, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2006. 00:33:29 
Korisnikov avatar

prijave od skoro...a sveske se nabavljaju kod Mileta Dragića :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2006. 01:45:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.01.2004. 02:11:42
Smer: UK
Ja sam platio prvu, pa obnovu, pa sad drugu i nadam se uslovu [iako vrlo tesko, uspeo sam do trecine puta da dodjem]...

Iskreno nista nisam dobio za te pare...

Ustvari jesam, ne placam [od ove godine] radne sveske 400 dinara :rolleyes:

Ako se neko seca prijave zaa ispit za nas [samofin] su bile dzabe u januaru, ali u februaru su ih naplacivali... itd...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2006. 09:01:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Ako su prijave za januar bile džabe kome da se žalim da mi vrate lovu?

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2006. 09:47:52 
Korisnikov avatar

bLooez je napisao:
super teorija. treba onda staviti da ti za shkolarinu zaplene stan i auto, pa ako ne dash prvu godinu u roq onda - marsh cela porodica na ulicu. pa se ti posle cheshi shto si kiksnuo na prijemnom.

Ух бре, да ти се не чини да си се мало занео... Не знам шта ти би!

bLooez je napisao:
pitanje je principa, ja ti pricham kako se osecjam kao idiot shto placjam prenapumpane cene raznih hartijica, a ti mi prichash neke sasvim petnaeste stvari. ako volish da te prave majmunom - to je ok, ali nemoj da mi prichash kako je to i normalno, jer, eto, treba i faqltet i profesori od nechega da zhive.

nek daju informacije gde ide novac od shkolarine ako smeju, pa da se josh malo smejemo na stavke tipa "ispitne sveske - 900din".
[dobro, bar prijave dobijamo za dz. jeeee]

Па причаш ти, али какве везе има то са школаринама... То је други проблем! Не волим да ме ико прави мајмуном, али знам и сам колико сам плаћао разноразне ствари на факултету и није баш тако претерано као што ти кажеш. Опет подсећам да је тема о школарини!

А ништа није бесплатно на овом свету, видели смо докле нас је довео комунистички систем бесплатног студирања за све! До чувених студената од по 20 година, зар држава тако треба да троши паре?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2006. 18:01:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Mickey grešiš, silno grešiš.

Dužina studiranja ima i druge korene. Npr. profesore koji to ne zaslužuju da budu po nivou znanja ali i po sposobnosti da nauče studente nečem korisnom. Pa program koji je pisan za magarce a ne ljude, zastarela nastavna sredstva.

Onaj stari dobri komunistički sistem je bio the best. Imaš besplatno, ali ako ne obnoviš godinu ćao. A ni jedan ispit ne smeš da preneseš. Kad je bilo tako fakulteti su imali normalan broj ispita, nisu se predmeti izmišljali da bi se uhlebio još neki profesor/asistent, a program je bio optimizovan da svako može da ga savlada ako se potrudi. Nisu mogli da postoje "nemogući" ispiti jer bi čitave generacije ponavljale. Profesor nije bio bog na svom predmetu, da izmišlja svoje knjige pa da imamo knjige koje više liče na zbirku nabrajanja i definicija iz 100 drugih knjiga (jer je tako najlakše napapirčiti 400 strana knjige, primer: Marketing). I tad je profesor bio poštovan čovek, danas su pojedini profesori srozali ugled svojoj profesiji, na žalost onih dobrih profesora.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2006. 19:46:16 
Korisnikov avatar

zlatko je napisao:
Mickey grešiš, silno grešiš.

Dužina studiranja ima i druge korene. Npr. profesore koji to ne zaslužuju da budu po nivou znanja ali i po sposobnosti da nauče studente nečem korisnom. Pa program koji je pisan za magarce a ne ljude, zastarela nastavna sredstva.

Onaj stari dobri komunistički sistem je bio the best. Imaš besplatno, ali ako ne obnoviš godinu ćao. A ni jedan ispit ne smeš da preneseš. Kad je bilo tako fakulteti su imali normalan broj ispita, nisu se predmeti izmišljali da bi se uhlebio još neki profesor/asistent, a program je bio optimizovan da svako može da ga savlada ako se potrudi. Nisu mogli da postoje "nemogući" ispiti jer bi čitave generacije ponavljale. Profesor nije bio bog na svom predmetu, da izmišlja svoje knjige pa da imamo knjige koje više liče na zbirku nabrajanja i definicija iz 100 drugih knjiga (jer je tako najlakše napapirčiti 400 strana knjige, primer: Marketing). I tad je profesor bio poštovan čovek, danas su pojedini profesori srozali ugled svojoj profesiji, na žalost onih dobrih profesora.

Са све марксизом, народном одбраном 1 и 2... Није професор био Бог, Бог је био забрањен и камуфлиран у маршала... Па нормалан број испита баш и не стоји, рецимо за правни знам да их је било 34, сада је 32. ФОН, смер за кибернетику је имао 46 испита, сада их је 41. То знам од људи који су студирали седамдесетих и осамдесетих.

Пази и ја имам све те глупоси на факсу, нисам нешто лудо срећан што морам да их учим, али једноставно могу да се науче ако је човек озбиљан. Ако је већ неозбиљан, поштено би било да плати, зар не?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.04.2006. 20:23:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.01.2004. 02:11:42
Smer: UK
zlatko je napisao:
Ako su prijave za januar bile džabe kome da se žalim da mi vrate lovu?

Grupne prijave... Mislim samo na papir... Ostalo se kesiralo... Nije neka para [tj. nikakva], ali je princip u pitanju...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća