Citiraj:
Rakoc Poslao: Sub Nov 18, 2006 10:29 am
Ковачевића изјава нема толико везе са нама по старом, и са студентима електротехнике уопште... прилично је и он свестан да та 2 испита на мењају много ситуацију...
Али ми се никако не свиђа било какво сполљашње мешање у диплому. Да је факултет сам рекао да ће да стави старих 5=мастер, или да смо то ми кроз интерне преговоре остварили била би сасвим друга прича. Али да ми било ко од споља одређује звање и петља ми се у диплому...
Иначе прочитајете још једном. Тренутни став КОНУСА је да се некоме са петогодишњим студијама може, не и мора утврдити =мастер. Дакле, очекујем да остаје 2 испита.
На другим факултетима су мастер студије за старе доста већег обима него 2 испита (што је и логично, неко са 4 године фона или права има целу годину мањка). Срећко и екипа се управо хватају за то, пошто сви имамо стари 7/1, онда и сада треба да буде за све исти прелаз на мастер диплому.
Што се тиче пара, оно еквиваелнтирање, када би било аутоматски, да затражиш па да ураде, би коштало минимум 10ак хиљада. Много више људи би то радило него што ће и да помисли да упише мастер студије...
ОФФ: још не добих мод статус да средим тему, хајде молим вас држите се сад теме.
Делегат 4. године -одсек РТИ
NatasaP Poslao: Sub Nov 18, 2006 6:48 pm
Stvarno mi nije jasno dokle ce studenti ovog fakulteta dozvoljavati profesorima da ih maltretiraju i jos i nalaziti opravdanje za sve to?!
Nije mi jasno Rakoce kako je moguce da mozes da se slozizis sa tom budalastinom od 2 ispita? Kakavo ce dobro da donesu ta dva ispita? Hocemo li nesto mnogo vise da naucimo, ako budemo polozili i ta dva ispita?
Mislim da necemo, a potrosicemo svoje vrijeme, svoje zivce i svoj novac. Samo me interesuje za ciji merak?
Ta prica oko spoljasnjeg mijesanja ne drzi vodu. Jer i treba vec jednom neko spolja da se umijesa i da nam skine razne izfrustrirane kretene, kojima je ovaj fakultet sluzio kao poligon za lijecenje njihovih frustracija, sa vrata.
Da me ne bi neko pogresno shvatio, meni gotovo da je svejedno. Vec su me natjerali da gubim vrijeme i da ne mogu da zavrsim fakultet sad, nego da moram da cekam kraj januara ili februar da bih polozila OAE. Tako da za to vrijeme praznog hoda imam vremena da spremim i ta dva ispita. Sto se tice novca nekako bi se vec snasla, a sto se tice zivaca njih su mi vec sve potrosili.
Samo ne mogu da shvatim da studenti na ovom fakultetu na svaku glupost koju nam nametnu samo klimaju glavom.
Rakoc
Moderator Poslao: Sub Nov 18, 2006 9:14 pm
Што се тиче та 2 испита, ја сам једном приликом написао којом рачуницом мислим да се до њих дошло. Слажем се да, што се тиче самог знања, они не мењају много, али дају таман довољно покриће да смо у једном тренутку били уписани на некакве мастер студије. Да ли то вреди толико или је само млаћење празне сламе је нешто што ми интерно треба да решимо.
Не бих има ништа против ни да нам се директно дају мастер дипломе. У крајњој линији почетни став факултета је био 2-3 испита и мастер рад, после смо то успели да спустимо на 2 испита, ако неко може да додатно спусти подржавам... Али то треба да се реши на факултету.
А зашто инсистирам на томе? Нови закон прописује оптерћености, тј. практично прописује колико укупно сати рада је потребно да би стигло до неке дипломе. Директном еквиваленцијом за све на нивоу државе признали би да је неко на правном за 4 године на правном факултету потрошио исту количину времена на учење као ми за наших 5 година. А мегатренд такође издаје 7/1...
Делегат 4. године -одсек РТИ
balaban
Loonatic Poslao: Sub Nov 18, 2006 10:03 pm
Mislim da je to BAS razlog zasto ne treba da se resava na fakultetu. I da mora neko spolja da se umesa, jer moze da se desi sledeca situacija:
NNV ultra-super-giga-privatnog faksa moze da odluci da za 4 godine prizna master, bez dodatnih ispita. Kako se onda taj master moze porediti sa bilo kim na drzavnom fakulteta, kome je dodato jos n ispita (n>2)?
Viper Poslao: Sub Nov 18, 2006 10:08 pm
Ima glupih studenata na nasem faksu.Ali mnogo glupih.Etf-ovac je studirao 5 godina.5 godina zezanja i maltretiranja.Ucili smo vise od drugih i zasluzujemo master diplomu VISE od drugih. Svi koji su studirali 4 godine IMA DA UPISU I PETU.Ima da se muce malo vise i duze, ako zele da se izjednace sa ETF-om u pogledu diplome.Da li vi vidite da se najvise bore za ovo izjednacavanje diploma studenti cije studije traju 4-godine.Hoce da profitiraju,da nas naprave opet na kretene koji su studirali 5 godina da bi dobili Diplomirani ing kao i onaj sa FON-a.
E pa ja sam za tih 2 ispita!Mozda treba da se pregovara za smanjenje cene upisa na master studije.Ali i to je bolje nego da se napune ulice sa "Masterima".
Svaka cast Rakoc na svom tvom trudu na ovom sajtu.Video sam da medju nama ima zaista glupih kolega kojima ne moze da se objasne najobicnije stvari u vezi prelaza sa starog na novi sistem.Izbacite iz glave matematicke formule i razmislite logicno sledece : " STA JA IMAM OD MASTER ZVANJA (koje sam zasluzio vise nego studenti sa drugih fakulteta) AKO CE SVI KOJI SU ZAVRSILI FAKS BITI MASTERI????".
Neces nista dobiti jer ce ti plata ostati ista!!
Rakoc bori se za smanjenje cene za upis na master studije, ali i za njihovo odrzavanje, jer je ETF-ovac veoma blizu master diplome a drugi NEKA SE NAMUCE MALO VISE!!!
I NatasaP nemoj da me nerviras vise, jer ocigledno samo meni i Rakocu smeta sto ce da izjednace 5 godina studiranja sa 4 godina.
Ovo je Srbija. Umesto da uskladimo nase diplome sa Master diplomom, mi uskladjujemo Master diplomu sa nasom. A to sto skoro niko nije u inostranstvu bio master, to je druga prica..
NatasaP Poslao: Sub Nov 18, 2006 10:12 pm
Rakoc ::
А зашто инсистирам на томе? Нови закон прописује оптерћености, тј. практично прописује колико укупно сати рада је потребно да би стигло до неке дипломе. Директном еквиваленцијом за све на нивоу државе признали би да је неко на правном за 4 године на правном факултету потрошио исту количину времена на учење као ми за наших 5 година. А мегатренд такође издаје 7/1...
Pa kad bi preracunali u sate onda bi nama trebalo da daju diplomu doktora nauka (ili kako god da se to sad zove) uz eventualno polaganje ta dva dodatna ispita.
I ja se slazem da ne bi trebalo cetvorogodisnje studije strpati u isti kos sa petogodisnjim, a o megatrendu da i ne pricamo, ali takav zakljucak su koliko sam ja shvatila i donijeli na ovoj zadnjoj sjednici KONUS-a.
A mislim da bi jos gora situacija bila da taj megatrend ili neki slican fakultet svojim studentima prizna master, a mi da moramo da polazemo jos i ta dva ispita .
NatasaP Poslao: Sub Nov 18, 2006 10:23 pm
Viper ::
I NatasaP nemoj da me nerviras vise, jer ocigledno samo meni i Rakocu smeta sto ce da izjednace 5 godina studiranja sa 4 godina.
Ovo je Srbija. Umesto da uskladimo nase diplome sa Master diplomom, mi uskladjujemo Master diplomu sa nasom. A to sto skoro niko nije u inostranstvu bio master, to je druga prica..
Ni najmanja mi namjera nije bila da bilo koga nerviram. Ako su moje rijeci ipak izazvale takve emocije ja se izvinjavam. Kolega i sama sam, kao sto sam vec navela, misljenja da ne tereba izjednaciti 5 godina studiranja sa 4, ali to treba rijesiti na drugi nacin a ne navaljivanjem nama na vrat jos neka dva ispita koja nicemu nece sluziti. Ako na gradjevini mogu svojim studentima da priznaju master ne vidim sto ne bi mogli i nama. Da nije nase gradivo bilo manjeg obima?!
ACR Poslao: Sub Nov 18, 2006 10:49 pm
@Viper:
Meni je relativno svejedno da li cu do master diplome doci odmah ili posle dodatna dva ispita. Za pare mi je skoro svejedno (bacao sam pare u zivotu na razne gluposti, pa mogu i na ovu), za ispite mi je svejedno (masina za ucenje koja polozi E2 i IDE rok za rokom progutace vec dva ispita bez problema) ali onu dekanovu izjavu smatram skandaloznom. Ako ja i nemam znanje (mada je to vrrrrrlo diskutabilno, slazem se na fakultetu su me ucili glupostima poput elektromagnetike i SAU ali interesovao sam se ja sa strane) on je zadnji koji bi trebao da kaze da ja treba da platim za to jer ONI SU ODGOVORNI ZA TO STA JE SADRZAO STARI PROGRAM, A POLOZEN ISPIT JE POLOZEN ISPIT I NOSI OPTERECENJE, BIO ON SAU ILI PROJEKTOVANJE SOFTVERA! Moje je bilo da ucim, a ucio sam I did, a njihovo da propisu sta cu da ucim, i njihovo je da plate za to!
ilke Poslao: Sub Nov 18, 2006 11:27 pm
Po mom misljenjuAko se dosadasnje studije ne izjednace sa titulom master vec vas nateraju da polazete ta dodatna 2 ispita to vam moze ici na ruku,i to kako?
Ako ste do sada dali preko 40 ispita nece vam biti tesko da (do)date jos 2, po inerciji, i postanete masteri. Time cete preteci sve dosadasnje matorce koji ce ostati na zvanju dipl. ing. i koji imaju previse godina da bi se sada vracali u skolske klupe, pa ste tu u prednosti. Smatram da se u pocetku nece voditi racuna ko je master a ko dipl. ing, ali kako vreme bude prolazilo titula master ce sve vise dolaziti do izrazaja, a samim tim i oni koji je poseduju. Ne znam, to vam je bilo kao kada se uvodio evro. Prvih godinu dana svi su jos baratali u nemackim markama, a ko danas racuna u markama?
Po mom misljenju, energija studenata ETF-a se prvo mora usmeriti ka tome da se NE dodeli titula master studentima Fon-a, kao i ostalih fakulteta posle cetvorogodisnjih studija. Da se ljudi, koji su bili na petogodisnjim studijama na Etf-u ne ravnaju sa j******m fonovcima po zvanju. To ne bi bilo u redu.
Diabolus Poslao: Sub Nov 18, 2006 11:40 pm
Pa, dobro... ne znači da su ga visokoškolci FON-a primali ako im visoko školovanje traje 4 godine.
Iako su ljudi koji traže priznavanje četvorogodišnjih kao master lezilebovići i hulje, ne znači da su svi koji pohađaju FON takvi. Uostalom, najveći broj zagovornika je sa filozofskog...
Viper Poslao: Sub Nov 18, 2006 11:52 pm
Mislim da ACR gresis u vezi dekanove izjave.Ja mislim da on uopste nije mislo na ETF kada je ono rekao.Da li ste videli ko je sedeo u prvim klupama i koga je dekan gledao kada je drzao onaj govor.Sedeli su studenti koji su protestvovali.Mozda su oni sa cetvorogodisnjih fakulteta?Mozda je tamo bio onaj Nesrecko.
Ali opet kada bi student ETF otisao sa starom diplomom u inostranstvo, kako bi je tamo priznali? Kao master ili batchleor? Zavisi od zemlje, ali 80% se priznati nas faks kao batchlor.Zasto? Odgovor je zbog 2 j*** ispita.Znam da je ovo glupo, ali mi hocemo da idemo kod njih a ne oni kod nas..
Boldovao sam zanimljive delove, možda je previše teksta, ali da ne bude da sam izvlačio rečenice iz konteksta.
Srpska posla, da komšiji crkne krava

Svaka čast "kolege"!