Započni novu temu Odgovori na temu  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12.10.2010. 09:55:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2010. 19:09:35
Godina: III
Smer: UK
Gorbash je napisao:
Ne postoji obnova. Ti samo u sledecoj godini slusas ispite koje nisi polozio (u vrednosti od 37 do 60 poena) i njih placas. Ako skupis minimum za budzet (koliko god tad bio) ti se rangiras sa ostalima za budzet za narednu godinu.

Btw. proverio sam sa sefom studentske sluzbe, za SF ce biti zbirni uslov za trecu, odnosno 74 poena iz prve i druge godine.

E pa to je lepa vest. To znaci da sa 41 iz prve i 36 iz druge (ukupno 77) mogu komotno da upisem trecu?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12.10.2010. 13:52:00 

Pridružio se: 12.10.2010. 13:44:43
Godina: Padobranac
Smer: IS
Jel zna neko nesto o oktobru 3? Hoce mozda biti toga...?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12.10.2010. 14:46:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.01.2008. 16:28:49
Godina: Profesor
A sta dobijamo zbirnim upisom ? Opet mora da se uzimaju predmeti sto su ostali pa tek onda oni iz upisane... Obnova i upis, nema razlike...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12.10.2010. 14:48:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.09.2009. 22:26:03
Godina: Dipl.
Smer: ME
^^^^^ Hvala Mr. Anderson, ali mislio sam gde da ih nadjem na faksu? :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12.10.2010. 16:07:41 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.08.2006. 01:43:00
Miris Predgradja je napisao:
Gorbash je napisao:
Ne postoji obnova. Ti samo u sledecoj godini slusas ispite koje nisi polozio (u vrednosti od 37 do 60 poena) i njih placas. Ako skupis minimum za budzet (koliko god tad bio) ti se rangiras sa ostalima za budzet za narednu godinu.

Btw. proverio sam sa sefom studentske sluzbe, za SF ce biti zbirni uslov za trecu, odnosno 74 poena iz prve i druge godine.

E pa to je lepa vest. To znaci da sa 41 iz prve i 36 iz druge (ukupno 77) mogu komotno da upisem trecu?

Ljudi, da li vi uopste pratite bilo sta vezano za fakultet i studiranje ili samo zabijate glavu u knjigu i povremeno svratite do fakulteta i nazivate sebe studentima? Ne odnosi se ovo samo na tebe, ali citam ovde iz dana u dan gomilu istih/slicnih pitanja i cudjenja. Ajde malo, ali samo MALO se informisite, dovoljno je da prelistate par tema na ovom forumu i sve ce vam biti jasno, ako vas vec mrzi da procitate odluke koje je donela uprava fakulteta na sajtu fona.

NE POSTOJE GODINE (I, II, III. IV)!! Postoje samo godine slusanja predmeta koje izaberes u vrednosti do 60ESPB. Ponovio sam to gomilu puta ovde ali evo opet, zbog neinformisanih "studenata" koji ovakve stvari saznaju u minut do dvanaest.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12.10.2010. 16:23:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.08.2010. 12:10:31
Godina: IV
I tebi to nije nimalo cudno?
Ako ne postoje godine, zasto ja onda obnavljam drugu? Zasto ne moze da mi ne pise nista u indeksu i dosijeu?
Zato sto je to prijatelju protiv pravila Beogradskog Univerziteta. Osnovne akademske studije traju cetiri godine, i ti moras da budes neka od njih. Koja je poenta da slusam 7 ispita trece godine a da pise da sam druga?
Svaka tebi cast kada razumes ovu besmisao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 12.10.2010. 16:28:55 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Pa nista tu nije besmisleno. To je zove Evropski sistem prenosa bodova. BU i fakulteti u okviru njega velikom vecinom studiraju po starom programu jos uvek. FON je ja mislim jedini koji je napravio ovaj tranzicioni period u kome se prelazi sa starog na full 'bolonju'. Arhitektura je od 2006. presekla na cist bolonjski sistem i njima kapa dole, ostatak je samo preveo iste uslove studiranja i uveo bodovanje - nista vise. E vidis, FON se trudi da to sto pre uvede, ali su se zakopali duboko u svojim tranzicijama pa tako dolazi do gomile apsurda u toku ovog mog studiranja, ali sta je tu je.

Tebi moze samo da bude potrebno da pokazes roditeljima koja si godina, ali to krajnje nije bitno. Pametnije ti je da racunas za koliko godina mozes da zavrsis fakultet i da dajes sto vise ispita po godini studiranja nego sto razbijas glavu koja si zapravo godina ;)

Npr, ne mozes da ocekujes da sa 15 datih ispita upises 3. Po starom programu, uslov je uvek bio 7 ispita iz tekuce plus ciste sve prethodne godine! Dakle, ovo sad sto je nastalo nije na neku stetu studenata. Mi sada mozemo da prenosimo koliko hocemo, tj mogli smo sve do ove skorasnje odluke koja nas je sve zatekla.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 21:14:15 

Pridružio se: 25.08.2010. 11:14:13
Godina: I
Molim vas sve nekako da mi pomognete,
bilo je na stotinu slicnih pitanja,ali ja sam i dalje u konfuziji.

Ja sam generacija /09 i sakupila sam 42 boda u 1.godini.Malo pre sam pricala sa roditeljima i rekli su mi da nema sanse da mi plate drugu godinu na samofinansiranju.Pa sam se jako smorila, i molim nekog ako moze da mi napise kako funkcionise sve sa obnovom.
Da li predmete iz druge godine mogu da polazem, i koliko njih mogu da prijavim za slusanje?Da li onoliko koliko sam dala poena u prvoj + ovih 18 bodova sto prenosim ili kako..?I da li ako dam sve to mogu da upisem 2. godinu na budzetu, sledece skolske 2011/2012?
Hvala najlepse!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 21:40:08 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Procitaj prvi post, pa ako ti i dalje nije nesto jasno onda postavi pitanje.

viewtopic.php?f=9&t=16798

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 21:47:25 

aha, pa otprilike sam skapirala, ali mi vecina ljudi kaze da ne mogu da se prijavljuju ispiti iz 2. godine..znaci samo da potvrdim, ja mogu dA slusam i polazem ispite iz 2. godine u onom zbiru koliki sam dala za prvu godinu

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 21:53:48 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Kako ti to cudno racunas i pravis od toga visu nauku. A prosto je, u zbiru mozes da prijavis 60ESPB s tim da prvo moras da prijavis nepolozene ispite iz prethodnih godina.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 21:54:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.06.2008. 12:24:31
anavrana je napisao:
aha, pa otprilike sam skapirala, ali mi vecina ljudi kaze da ne mogu da se prijavljuju ispiti iz 2. godine..znaci samo da potvrdim, ja mogu dA slusam i polazem ispite iz 2. godine u onom zbiru koliki sam dala za prvu godinu

Pazi, tebi je ostalo 18 poena iz prve, znaci ti iz druge mozes da zaokruzis 42 boda, ali, obzirom na finansijsku situaciju, ako ne gresim, ti ne mozes to da platis, a zakonski minimum je da zaokruzis 37 poena u zbiru, sto, slozices se, nije mala para. Pa vidi sad kako nas fax nas lepo stimulise da od istog odustanemo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 21:55:31 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Studenti na FONu generalno ne zasluzuju da se bilo ko zalaze za neke proteste ili strajk ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 22:10:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.10.2007. 14:27:49
^amin.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 22:17:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.06.2008. 12:24:31
^^nadam se da je to ma racun neobavestene koleginice ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 22:28:46 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Ne. To je na racun svih studenata FONa - onako generalno.
Ja bih ovog trenutka pozvao ljude na protest i organizovao ga, ali to ljudi ne zasluzuju a ja necu da gubim vreme i zivce da bih terao nekoga da se bori za svoja prava koja taj isti student ne zeli. Povrh svega vecina studenata nema blage veze kakvi su uslovi studiranja, o cemu govori i ovaj podforum gde se ne znaju neke osnovne stvari vezano za uslov itd... Da ne duzim, to bi bilo ukratko objasnjenje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 22:34:23 

ne razumem,zasto FON ne zasluzuje strajk ili protest?
zbog mog pitanja?!ja nisam neobavestena nego sam mislila da cu moci da upisem 2. god na samofinnas pa se nisam ni interesovala za obnovu!a ja jesam za bilo kakav protest!

@strsh hvala puno, i jel znas kolko bi to otprilike kostalo?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 22:38:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Nisi neobavestena, yeah right. :D Jel si uopste procitala link koji ti je postavio Macor? Pa sve pise u prvom postu, zaboga.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 22:42:10 

zasto ste tako neljubazni,u konfuziji sam ljudi sad su mi rekli matorci da ne mogu da upisem 2. godinu pre 2 sata, nije ni meni lako imam 42 poena..

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 22:42:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.08.2010. 12:10:31
Godina: IV
Cinjenica je da se svake godine dodaje neka stvar prilikom upisa. Ja mislim da bi bilo bolje da su odmah, 2006., presli na potpunu bolonju i dovidjenja. Ovako, svake se godine domundjavamo sta i kako, i to sve do poslednjeg trenutka, jer jako cesto, ne bi oni ni slusali nas ranije.
Naravno da nisam strucan kao oni pri svim tim pitanjima, ali to je moje, skromno, misljenje, na koje ja imam prava.
Takodje, kada sam upisivao faks, neki profesori su se hvalili sto se na FON-u primenjuje bolonja, a sada sve cesce slusam kako se svi, a najvise uprava na nju zali. Kontradiktorno mnogo?

I zaista ne razumem te vase stavove da na osnovu dela ili reci (glupih) pojedinaca, ovako sudite o svim studentima FON-a.
To me vredja, a trebalo bi i vas, jer ste i vi studenti istog.

Nisam rekao, ali podrazumeva se da sam zahvalan Majushki i svim ostalim studentima koji su ulozili vreme da poboljsaju uslove za sve studente sada. Tako da, hvala.
Nazalost, odluka jos nije izasla tako i da ne znam sta ce tacno biti. Verovatno ce izaci sutra.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 22:52:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
anavrana je napisao:
zasto ste tako neljubazni,u konfuziji sam ljudi sad su mi rekli matorci da ne mogu da upisem 2. godinu pre 2 sata, nije ni meni lako imam 42 poena..

Pa da si uradila onako kako su ti savetovali videla bi da uopste nisi u tako strasnoj poziciji kao sto mislis. Ali, ajde, da ti nacrtam:

Obnova godine ne postoji. Ti ne mozes opet da budes prva godina. Ti samo mozes da udjes u drugu godinu studiranja sa odredjenim ispitima koje ces zaokruziti za slusanje. Svake godine, ti prijavis od 37-60 poena za slusanje i te ispite polazes u toj godini. 48 poena je potrebno za budzet, zvanicno, mada najbezbednija je opcija da skupis 50+. Da bi presla naredne godine na budzet, ti moras da ostvaris taj neophodni broj poena, koje ove godine treba da platis. Posto imas 3 preostala ispita iz prve godine, najbolja opcija ti je da za njih odaberes da imas prava samo na polaganje, odnosno po 4000 po ispitu. Ostalih 30 poena moras da prijavis iz druge godine. Oni cete vec nesto skuplje kostati, odnosno 2150 po bodu, tako da ce ti ukupna skolarina izaci negde oko 80 000, ako odaberes sigurniju opciju i zaokruzis otprilike 50 poena za slusanje.

To je pristupacnija varijanta od onih 129 000, rekao bih.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 23:02:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.04.2010. 09:54:52
Minimum je da prijaviš 37 bodova što iznosi oko 7 ispita i što automatski znači da moraš svih 7 položiti kako bi upisala sledeću godinu, što ćes takođe moći da uradiš ali kao samofinansirajući student jer ne možeš preko 37, a uslov za budžet će biti 48 ako ne i 54 kako reče jedan od kolega u nekom od prethodnih postova, koji ti nećeš moći da ostvariš zbog svojih 37 koje si prijavila. E onda ako i dalje nemaš novca a ne odustaje ti se od fakulteta moraćeš pri sledećem upisu opet prijaviti minimum 37, pa i sledeće godine tako, pa i sledeće, s tim što ćeš čas upisivati istu godinu studija, čas narednu jer su smislili i zbirni upis, pa ako upišeš u drugoj 37 bodova, zbir tih bodova sa bodovima iz prve ti diktira koju godinu upisuješ. Ako je taj zbir manji od 97 što će naravno biti u tvom slučaju pa sve i ako upisuješ i 3 puta po 37 onda ponovo upisuješ drugu, a ako je zbir veći od toga onda treću. Hoću da kažem da jednu godinu studiranja možeš više puta da okreneš a svaki put plaćaš 37 bodova puta neka cifra koja sada iznosi 2150 dinara. Sve u svemu nešto ćeš morati da platiš, da li na mostu ili na ćupriji nije bitno. Moj predlog ti je ili da odmah odustaneš ili da nekako nađeš 129000, prijaviš 60 bodova i pojuriš uslov za budžet na sledećoj godini.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 23:13:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.04.2010. 09:54:52
Kako kolega reče možeš da probaš i varijantu polaganja ispita koja košta 4000 dinara po ispitu pri polaganju + >37 bodova po 2150 din i da sebi nađeš računicu koja ti odgovara... Ja sam u sličnoj situaciji kao i ti... imam 43 boda i prijaviću sada 60 bodova odnosno 11 ispita koje ću pokušati sve da položim kako bih prešao na budžet. Samo ću videti koje ispite još u zavisnosti od odluka koje fakultet bude objavio posle današnjeg sastanka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.10.2010. 23:33:40 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

AriGold je napisao:
I zaista ne razumem te vase stavove da na osnovu dela ili reci (glupih) pojedinaca, ovako sudite o svim studentima FON-a.
To me vredja, a trebalo bi i vas, jer ste i vi studenti istog.

To sto ne razumes stavove to mogu da promenim jer cu da ti objasnim, a da li treba da te vredja, naravno da treba jer sam ja i sam sebe uvredio. Struktura intelekta i svesti sta su studenti u mogucnosti da promene je vrlo niska na nasem fakultetu. To nije moja ocena to je cinjenicno stanje, jer pogledaj samo sve proteste proteklih godina na kojima je bilo najmanje studenata FONa. Ponajvise razlog tome su:
vecina kolega kojima roditelji placaju skolarine tu su da 'zarade' kakvu-takvu diplomu jer se to ocekuje od njih,
studente koji su totalno neinformisani i koji o svojim pravima ili pravilima/uslovima studiranja znaju minimalno.
Obe te grupe bih svrstao u zajednicki naziv ovce. E vidis... zbog toga je na onom sastanku gde smo se dogovarali kako da predocimo peticiju bilo nas 10ak ;) Iz istih razloga na proslogodisnjem protestu se na jedvite jade skupilo 100-150 ljudi itd...
Ostatak studenata cine ljudi koji su spremni da sticu znanja i napreduju, ali medju njima je vrlo malo onih koji su zainteresovani i za prava ostalih studenata a ne samo svojih. Govorim to imajuci u vidu da dobri studenti obicno imaju najbolje uslove studiranja.
Kad sve saberes i oduzmes, dodjes na nekih 10% ljudi koji bi bili spremni da prave protest. Ako je 90% tako osakaceno u smislu da ne zeli/ne veruje da nesto moze da promeni, kako ce onih 10% da to promeni? Odogovor je ocigledan, nikako. I... eto ti objasnjenja zasto studenti FONa ne zasluzuju da se iko zalaze za neki protest, strajk peticiju, borbu za prava i slicno.

Bili su izbori za studentski parlament - gomila mlacenja prazne slame. Ti ljudi ili su svesni ovog sto ja pisem pa ih savrseno boli uvo za studente ili verovatnije gledaju sopstvenu korist i rade na tome. NIKO od njih nije pomenuo gomilu problema koji fakultet pravi nama kao redovnim studentima. Pre svega mislim na to da neki tamo sa Singidunuma, Megatrenda... mogu da dodju po master diplomu na FONu tek tako. Zapitaj se koliko to ide na stetu svih nas na ovom fakultetu!! Dalje, to mangupiranje sa cenama, uslovima, promenama, odlukama, zakasnelim reakcijama, neobavestenosti itd, to je sve tema za sebe, ali to niko ne pominje. Jedini odgovor koji ces dobiti na fakultetu od nekog iz tih organizacija je: Ako budes pokusao nesto na silu protiv fakulteta, naebaces! Bukvalno.

Ali zapitaj se jos nesto za trenutak: Sta je fakultet bez studenata? Sta ce da urade ako se niko ne upise na godinu? Da li ce da drze do svog stava ili ce da dovedu neke druge ljude da studiraju? I na kraju... sta mislis koliko bi ljudi podrzalo takav potez?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 14.10.2010. 11:19:53 

Pridružio se: 15.06.2010. 16:10:04
Godina: II
hm...imam jedan ,ovako blago receno , kolaps u glavi trenutno...obnova za prvu je prosla,upis za drugu je danas,meni molba za jedan bod,posto imam 36 ,jos uvek ocigledno nije obradjena...sta da radim? o.O

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća