Započni novu temu Odgovori na temu  [ 462 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 10:07:28 

Pridružio se: 02.09.2004. 18:46:31
Godina: I
kliford je napisao:
nexbg je napisao:
2. Mislim da clan 127. zakona o visokom obrazovanju kaze da su fakulteti duzni da na zahtev studenata izdaju novu diplomu u skladu sa novim zvanjima(bachelor, master, phd), nas fakultet je procenio da studenti po starom imaju opterecenje od 270 bodova neke stud. organizacije su pak izracunale da je to opterecenje od 320 do 340 zavisno od smera, ali bez obzira koliko to bilo, vi ako podnesete zahtev za izdavanje nove diplome vi bi po njihovom trebali da dobijete zvanje BACHELORA i bacite u vodu najmanje 30 stecenih ESPB bodova najvise celih 60-80 ESPB bodova, sto znaci da vam neko automatski ponistava rad trud i zalaganje, a zbog cega pa SAMO zbog PARA.
......
SUTRA(06.11.) SVI NA PROTEST DA NE DOZOLIMO DA NAS VISE DEGRADIRAJU DA NE DOZVOLIMO DA NAM ODUZMU STECENA PRAVA I BORIMO SE SVE DOK ONO STO SMTRAMO NAJMANJIM OBLIKOM PRAVDE NE ISPUNIMO JER OCIGLEDNO U OVOJ ZEMLJI SVE SE POSTIZE NA SILU!!

I sam kazes da bi diplomom bahcleora bacio u vodu 30 espb bodova, tj da bi od zaradjenih 270 bodova tebi bilo priznato samo 240.. okej, to je bachelor... vi biste izgubili 30 bodova, osim ako vam ne bude omoguceno da polozite jos neke ispite u vrednosti 30 bodova i dobijete titulu mastera...
A ne da protestujete kako bi dipl.ing. diplomu zamenili za master diplomu jer biste time dobili na poklon 30 bodova... tj, od 270 zaradjenih bodova, vama bi bilo priznato celih 300 :)

@Froosty
3+2 ili 4+1 je sve jedno, tako stoji i u zakonu ;)

Ja sam gore napisao da se ne radi o opterecenju vec STECENIM PRAVIMA. Druga stvar, zaboravo si da procitas cinjenicu da su stud. organiyacije(kao ravnopravni partner u viskom obrazovanju) proracunale da je opterecenje studenata izmedju 320 i 340 ESPB bodova.
Cita,m tvoje postove i mislim da raymisljas klasicno, "Nek komsiji crkne krava, a nek crkne i meni da komsija nema od koga da pozahmljuje mleko."

Sadasnje generacije po NPP su rasterecenije od starijih ali su opet vise opterecenje od 240 ESPB i radi se na tome da se povede kampanja i protiv toga. Zato nemoj da besnish samo gledajuci u sebe i svoj licni interes.

Pozdrav

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 15:51:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Godina: Dipl.
Smer: IS
Izvini Nemanja, a na osnovu čega se vrši procena ako ne na osnovu opterećenja? Kako je to moguće izbaciti iz cele priče?

Šta je na kraju danas odlučeno?

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 17:01:30 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
nexbg je napisao:
kliford je napisao:
....

Ja sam gore napisao da se ne radi o opterecenju vec STECENIM PRAVIMA. Druga stvar, zaboravo si da procitas cinjenicu da su stud. organiyacije(kao ravnopravni partner u viskom obrazovanju) proracunale da je opterecenje studenata izmedju 320 i 340 ESPB bodova.

Pa naravno... Studentske organizacije su studenti... samiim timzele sto vise bodova da im bude priznato....

nexbg je napisao:
Cita,m tvoje postove i mislim da raymisljas klasicno, "Nek komsiji crkne krava, a nek crkne i meni da komsija nema od koga da pozahmljuje mleko."

Daleko bilo..
I sam kazem da je okej da vam omoguce lakse dolazenje do mastera nego sto bi nama trebalo, ali ZAMENA dipl.ing. za master je malo mnogo...

Citiraj:
Sadasnje generacije po NPP su rasterecenije od starijih ali su opet vise opterecenje od 240 ESPB i radi se na tome da se povede kampanja i protiv toga.
Citiraj:

:zbun:
Kako su generacije po NNP opterecenije vise od 240 bodova??? Mislim, u odnosu na sta se to gleda??? Sta je etalon pa da se kaze da je i NNP tezi od 240 bodova?

Citiraj:
Zato nemoj da besnish samo gledajuci u sebe i svoj licni interes.

Besnim zato sto je moja diploma (koji cu tek steci) nazvana diplomom vise skole...
A moj interes... Pa, i meni bi odgovaralo da odmah dobijem diplomu mastera, kako da mi to ne bude u interesu, ali nemam osnova da tako nesto trazim...
Vi ako smatrate da vi (koji, realno, niste u istoj poziciji kao ja) imate osnova, borite se, imate pravo da iskazete svoje misljenje, ali imam i ja ;)

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 00:11:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2001. 21:48:50
Godina: Profesor
Mozete li da promenite taktiku sa izjednacavanja mastera sa dipl. ing. , nego da se fokusirate i izboksujete placanje neke minimalne nadoknade za taj jedan izborni i seminarski. Nikome nece biti problem da odradi to ukoliko za to ne mora da puca nenormalan kes. To je ljudi poenta svega kad cete shvatiti. Pa sta me briga sto imam 20, 30, 1000 poena vise/manje? Odradicu izborni lagano, napisacu master tezu i sve je ok, malo kome ce to biti neka velika teskoca. Ali 300, 400, 500 evra za dva potpisa, eeeee braco......

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 01:11:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.02.2002. 01:00:26
Smer: ME
Sa puskica>

Citiraj:
На данашњој скупштини КОНУС-а није поништена одлука ректорског савета о изједначавању права дипломираних са мастерима. После вишесатне расправе, одлучивање је одложено за скупштину која ће се одржати следеће седмице.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 06:45:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2003. 08:56:54
djogani je napisao:
Mozete li da promenite taktiku sa izjednacavanja mastera sa dipl. ing. , nego da se fokusirate i izboksujete placanje neke minimalne nadoknade za taj jedan izborni i seminarski. Nikome nece biti problem da odradi to ukoliko za to ne mora da puca nenormalan kes. To je ljudi poenta svega kad cete shvatiti. Pa sta me briga sto imam 20, 30, 1000 poena vise/manje? Odradicu izborni lagano, napisacu master tezu i sve je ok, malo kome ce to biti neka velika teskoca. Ali 300, 400, 500 evra za dva potpisa, eeeee braco......

To je tačnooooo!

Postao je lider, umorni lider.Lideri se, kao što znamo, oslanjaju isključivo na narod.Njegov narod sastoji se od umornih intelektualaca svih kategorija, umornog radništva i seljaštva, umornih devojčica i njihovih mama..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 09:09:13 

Pridružio se: 11.08.2006. 12:36:20
Smer: OM
Drugari i ja se slažem sa djoganijem. Dali su nam veeeeliki popust, pa taj 1 ispit nije bauk.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 10:03:29 
Korisnikov avatar

Djogani je apsolutno u pravu.

Ko da je problem napisati seminarski rad i još jedan diplomski...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 10:16:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.02.2004. 04:45:03
Kao sto vec rekoh na prethodnoj strani, da ne citiram sad samu sebe :) , uopste ne smatram da je problem taj jedan ispit i rad. Nego, izmedju ostalog (pare, pare, pare), da ponovim, mislim da je problem taj konkurs, tj. zasto uopste treba ici na konkurs za dopunu studija na maticnom fakultetu? Jasno mi je zasto je postojao pre za stare PDS, i to je OK, ali ovde taj konkurs teoretski moze da spreci odredjeni broj ljudi da upise te dopunske studije, posto je broj mesta ogranicen, a kad bi se resilo da ekvivalencija ide automatski, SVI bi mogli da dobiju novu titulu. A i po NNP koliko znam nema konkursa nego samo nastavis na 5. godinu. Je l' sam ja jedina koja misli da ovo nije u redu? Mozda negde gresim :zbun: Molim, ispravite me ako je tako, ali ovakav sam utisak stekla.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 11:43:39 

Pridružio se: 25.09.2006. 21:35:51
Ma taj konkurs je cisto pro forme koliko sam ja ukapirao. Ne znam ali cisto sumnjam da ce ogranicavati broj "polaznika" pogotovo sto je sve to konsultativnog karaktera - znaci nemas predavanja i sl...
Sve jedno opet je suvise para za 1 ispit + seminarski! Neko rece imamo popust, pa i sa popustom izadje 300-400 evra, malo li je :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 12:11:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.02.2004. 04:45:03
Pa pazi, i ja sam tako mislila, ali kako prolazi vreme ja sam sve vise i vise zbunjena i pocinjem da verujem da taj konkurs stvarno nesto i znaci. Ali, isreno se nadam na ce one prvobitne info iz dekanata ipak ispasti tacne i da ce moci da se upise bilo kad u toku godine, s obzirom da je apsolutno glupo da neko ko diplomira npr. u januaru mora da ceka sledeci novembar da bi polagao jedan ispit i pisao rad.

A ovo za cash je, naravno, bezobrazno. Mislim, OK, postoji popust, ali opet, da im dam nekih 300 evra nizasta :udri: Mislim, dacu im ako treba, ali opet, kad pomislis sta dobijas za taj novac, moras malo da se iznerviras... Da ne pricam sto ce mnoge ovo kostati i mnogo vise... Ipak nam je prosek trajanja studija na FON-u do pre neku godinu bio katastrofalan.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 12:15:58 

pa ne znam,meni odgovara, posto za mene je suma stvarno smesna. dajte, ljudi, mogli su i da kazu da moras da polazes sve i sta onda? svesni smo da se necer odreci para.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 14:53:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2001. 21:48:50
Godina: Profesor
Pa mozda i meni odgovara, kakve to veze ima? To sto nekome odgovara to im je kao opravdanje ???

Meni je mnogo i 20 evra da im dam na lepe oci. Malo li su se nauzimali para dosada.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 15:27:49 

Pridružio se: 27.01.2005. 15:10:06
Cak i oni koji ne moraju nista da plate na ime skolarine moraju da izdvoje 4500 za upis + 14000 za odbranu i ne znam sta jos. Razumem da se polozi ispit, ali 18500 dinara za neke formalnosti je previse.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 15:45:32 

Citiraj:
Prvi nivo je je titula bačelor, posle trogodišnjeg školovanja, drugi je master, posle petogodišnjeg, i phd, ili doktorat, posle osam godina studiranja. Problem nastaje zbog različitog tumačenja Zakona kada je reč o vrednovanju do sada stečenih diploma.

Rektorski savet i predsedništvo Konferencije univerziteta Srbije utvrdiće na sledećoj sednici, za sedam dana, kriterijume za usklađivanje ranije stečenih zvanja s novim. Članovi Konusa ocenili su, na juče održanoj sednici, da ne može doći do automatskog izjednačavanja zvanja diplomiranog mastera s diplomiom stečenom po starom četvorogodišnjem programu.

Predstavnici studentskih organizacija zahtevaju, međutim, izjednačavanje tih zvanja. Jelena Ivančević iz Studentske unije Srbije za B92 kaže da je SUS, u obraćanju Konusu, kao glavni argument izneo da obim dosadašnjih osnovnih studija realno odgovara novim master-studijama.

"Evropski sistem prenosa bodova normira koliko radnih sati student ulaže kako bi stekao diplomu jednog od tri ciklusa studija. Obim koji se predviđa za drugi ciklus studija odgovara dosadašnjem obimu osnovnih studija. Naš zahtev se odnosi i na pozicioniranje na tržištu rada, odnosno zahtevamo da oni koji imaju zvanje diplomirani, stepen VII-1, budu u istom rangu kao masteri, odnosno da dele isti stepen stručne spreme", kaže Jelena Ivančević.

Jelena Ivančević upozorava na to da postoji opasnost da oni koje su ranije stekli zvanja postanu nekvalifikovani za poslove koje obavljaju. "Možemo doći u apsurdnu situaciju da, na primer, diplomirani pravnici, koji su sada zaposleni u sudovima, ako masters u jednom trenutku postane standard, postanu nekavlikifikovani za posao. Oni sad od nas zahtevaju da do titule mastera polažemo diferencijalne ispite, umesto da priznaju obim studija na osnovnom nivou", kaže ona.

Jelena Ivančević kaže da postoji spremnost da dosadašnje petogodišnje studije budu izjednačene sa zvanjem mastera. "To bi bila diskriminacija jer bi ranije iste diplome postale različite, odnosno četvorogodišnje studije bi predstavljale niži stepen stručne spreme u odnosu na petogodišnje", kaže ona.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 15:45:36 

ma, nece dozvoliti, kopace i rukama i nogama da platimo, mozemo mi da se bunimo koliko hocemo. to je FON. ne znam koliko vredi trositi zivce i energiju

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 15:51:15 

Evo i nekih prepiska sa liderima studenata iz hrvatske! Zahvaljujem Nemanji Dragicevicu iy studentske unije FON-a na kontaktima!
Citiraj:
>Evo ih informacije iz Hrvatske, takodje vrlo korisno mislim jer
>verujem da je otpor bio podjednak ovome ovde. Jedino shto se u
>Hrvatskoj ozbiljno radi na evropskim integracijama, pa su na kraju
>pristali da shvate. ;-)
>
>
>---------- Forwarded message ----------
From: Sime VISIC
Date: Nov 2, 2006 11:32 PM
Subject: kruske i jabuke

>ok znaci nas zakon u osnovi kaze :
>diplome dodiplomskog studija su PRAVNO IZJEDNACENE sa novim master >diplomama...
>kada je to krenilo i kod nas su neki kreteni (dekani) u zelji za malo
>medijske paznje pisali clanke o tome kako cemo biti drzava sa najvise
>magistara na svijetu i kako je zakon smece jer svima da da su
>magistri...
>
> http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20050 ... dana01.asp
>
>Ali onda je ministarstvo izdalo sluzbeno objasnjenjenje koje je
>smirilo strasti jer su napokon svatili nekoliko bitnih stvari...
>
> http://www.mzos.hr/Download/2005/04/21/ ... rocesu.pdf

>"stare" diplome i "nove" diplome se ne usporedjuju na nikakav nacin to
>je bukvalno mjesat kruske i jabuke. isto tako stari magistri i novi
>masteri nisu niti priblizno slicna stvar. stari su magistri znanosti
>na nekom podrucju a novi su masteri te struke i znanstvena titula je
>razlicita. cak se i drugacije pise jer su znanstvene titule ispred
>imena a diplomske iza...
>isto tako nikome se nece izdavat nove diplome tek tako jer te diplome
>znace dvi potpuno razlicite stvari ali tu dolazimo do onoga "pravno
>izjednacene"
>stari magistri vise ne postoje kao studiji i od sada postoje samo
>doktorski studij pa to isto tako znaci da kako su im diplome pravno
>izjednacene iako su potpuno drugacije oboje imaju jednaka prava upisa
>na postiplomski tj. doktorski studij
>ponovno kako su diplome pravno izjednacene to takodjer znaci da na
>radnom mjestu na kojem je to jedini kriterij place osobama sa starom i
>novom diplomom moraju biti jednake...
>

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 16:08:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
vi hocete da kazete da sa 11 ispita po godini (4 godine) ili 43+1 ispita ukupno, imam diplomu trogodisnje skole?????? i VI se nesto bunite!!! po tom sistemu, fale mi dve godine do tzv 'standarda' tj mastera - hahahaha...

ps. koliko ja znam, postdiplomske studije svugde u svetu traju godinu dana, a to za trogodisnje studije za zemlje EU i nisam bas sigurna... znam dosta fakulteta sa 4, cak 5 godina REDOVNOG studiranja - za zvanje diplomiranog inz. na ne-znam-kom jeziku

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 17:21:41 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
exult je napisao:
vi hocete da kazete da sa 11 ispita po godini (4 godine) ili 43+1 ispita ukupno, imam diplomu trogodisnje skole?????? i VI se nesto bunite!!! po tom sistemu, fale mi dve godine do tzv 'standarda' tj mastera - hahahaha...

Da, to znaci da smo ti i ja na visoj skoli, a ne na fakultetu :zbun:

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 17:56:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2003. 08:56:54
I od toga 3 matematike, 3 ili 4 engleska, 2 verovatnoće i statistike, 2 operaciona....
Ja nemam nista protiv toga da vi sa ta 43 +1 ispita dobijete diplomu doktora ili čega već hoćete, ali ostavite nas koji ne želimo ili želimo nesto malo da platimo za diplomu mastera, koja nam realno i pripada.
Novi program je bash dosta lakši, veće se ocene dobijaju, bolji su proseci studenata, podeljeni su ispiti, boduje se sve i svasta...

Dajte bre ljudi u četvrtoj godini imamo 13 ili 14 ispita, to bre nema nigde!

Postao je lider, umorni lider.Lideri se, kao što znamo, oslanjaju isključivo na narod.Njegov narod sastoji se od umornih intelektualaca svih kategorija, umornog radništva i seljaštva, umornih devojčica i njihovih mama..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 19:19:58 
Korisnikov avatar

Ljudi aman, kakva viša škola, kakve dve godine... Vama se računa kao 4 godine, i treba vam još jedna godina ili 60 poena do mastera. Tih 60 poena ćete moći da sakupite na FONu, Ekonomskom, na Bledu, ali i u Parizu ako tako volite.

Svuda u Evropi su sada trogodišnje studije, stim što svi idu na još dve godine do mastera. Bar je tako u Italiji i Španiji. Što paničite, ima vremena dok pozavršavate fakultete, posle ćete lako

:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 20:07:45 

Pridružio se: 20.12.2003. 15:36:28
Neko je dobro rekao, ako ne izjednace Master i dipl.inz => glasam za RADIKALE i ne treba mi EU !!!

p.s. Tu ih boli! Treba reci da ce svi studenti tako glasati na izborima, napraviti kampanju, da se cuje u medijima i ima da popuste !

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 23:10:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
Mickey je napisao:
Svuda u Evropi su sada trogodišnje studije, stim što svi idu na još dve godine do mastera. Bar je tako u Italiji i Španiji. Što paničite, ima vremena dok pozavršavate fakultete, posle ćete lako

najbolje da je tako u italiji i spaniji.. ma necu ni jednu godinu do mastera!!!! postdiplomske cu da upisem ako budem htela, a ne zato da bi mi diploma 'vazila'!!! hocu status obicnog fakultetlije, a ne ne znam ti ni ja kakve titule..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 23:25:25 
Korisnikov avatar

Pa ako ti znaš kako je što nam svima lepo ne objasniš... Pošto vidim da bolje znaš od mene...

Status običnog fakultetlije će se videti kroz tvoje bodove... Ne vidim šta je tu sporno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 23:44:09 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
exult je napisao:
najbolje da je tako u italiji i spaniji..

ne budi lenja nego proshetaj dupe do wikipedije i prochitaj.
lepo ti pishe da u italiji bachelor dobijesh sa 3 godine.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 462 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Sledeća