Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03.05.2004. 00:25:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2003. 01:21:05
Godina: Apsolvent
Smer: ME
mada je opet najbolja FonForum... mislim da bolje od njih/nas nema...
Jel tako ljudi? :lol:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.05.2004. 08:55:49 

Pridružio se: 22.04.2004. 19:32:57
Slazem se, FonForum mi deluje poprilicno solidno:)
Pitah za udruzenje, jer je to jedan od nacina da se poprave uslovi studiranja i kvalitet predavanja... videla sam na FF da se dosta vas zali na to. Profesori se umeju opustiti ako studenti ne evaluiraju njihov rad, a preko udruzenja se mozemo pozabaviti time. Mozda se to vec i radi?
Slazem se da nekim profama ni to ne pomaze, ali neki su osetljivi na fidbek od strane studenata pa se potrude da poboljsaju svoj rad.
pozdrav!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.05.2004. 09:39:54 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Godina: Dipl.
Smer: IS
Па они који су остељиви на "фидбек" нису ни били проблем. Проблем су они други... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.05.2004. 09:25:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2003. 11:53:08
Strategylover je napisao:
nisam bash zalazio u te organizacija jer imam "svoju" :)

A koju ti to organizaciju imas?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 06:13:16 

Pridružio se: 22.03.2004. 04:09:40
Sve dok se ne donese novi zakon o visokom obrazovanju, evaluacija profesora od strane studenata ce biti samo necija lepa zelja. Zna se kako se u svetu radi, i da postoje periodicne provere podobnosti profesora da zauzimaju polozaje koje imaju. Ortak koji ide na RAF (Racunarski Fakultet) se bas zalio da imaju jednoga profesora na prvoj godini, koji je dosao valjda sa PMF-a ili ETF-a, i koji je forsirao svoj stil rada na pomenutim obrazovnim ustanovama, potpuno neprimeren jednom privatnom fakultetu, tako da je on okoncao svoje putesestvije na RAF-u. Od sledece godine dovode novog profesora na taj predmet, jer ovaj nije prosao sa prolaznom ocenom na upitnicima koje studenti popunjavaju za svaki predmet (profesora i asistente).

Da ne budem neiskren, i kod nas su se takvi upitnici pravili, i popunjavali od strane studenata, medjutim oni su izgleda vise posluzili za neke interne analize (u okviru uprave fakulteta), nego za odredjivanje ko moze a ko ne moze da bude angazovan na nastavnim aktivnostima na fakultetu.

Prica se sve vise o uvodjenju odredbi i nacina studiranja po Bolonjskoj konvenciji. To vec postoji na pomenutom RAF-u, ali kod nas (na FON-u) bi bilo veoma tesko za sprovesti. Zasto? Pa iz prostog razloga, jer tamo postoji 50-tak ljudi na godini, dok je kod nas broj 10 puta veci (i vise po nekim podacima). Da bi se omogucilo da studenti polazu ispite preko domacih zadataka, kolokvijuma, seminarskih i projektnih, neophodno bi bilo znacajno povecati broj profesora i asistenata. Pogledajmo samo smer IS (koji upisuje preko 70% studenata FON-a), gde vecina profesora drzi po 2-3 predmeta na smeru, a uz to i broj asistenata je isto mali. Ajde da se resi problem sa ljudima, ostaje problem prostora, i raspolozivosti recimo racunarskog centra.

Veoma mnogo problema, a malo prostora da se isti rese. Iskreno se nadam da ce ipak sve biti sredjeno, za dobro buducih studenata FON-a, da ne prolaze kroz ono sto su prolazile njihove starije kolege (moja generacija - 97, je recimo cak jedanput usla u racunarski centar u poslednje dve godine studija na smeru IS, kada smo najzad poceli da pratimo specijalizovane predmete za nasu struku).

Edited By Pukovnik on 1084079856

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 09:49:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Stvari se definitivno menjaju na bolje. Moja generacija je prosla kroz sve i svasta i evo, masa nas je sad ostala sa par ispita i tek sada zavrsava, naravno oni koji nisu odustali, zaposlili se, otisli preko... Mi masu stvari nismo imali da radimo preko kolokvijuma, radova, projekata sto je fenomenalan nacin da se ne samo nauci i savlada lakse materija vec i da se steknu radne navike, da se nauci mnogo toga kroz praksu a ne puko citanje knjiga (i zamisljanje ekrana i tastature) koje, po meni, samo ubija volju i zatupljuje.
Koliko vidim, novije generacije imaju bas raznovrsan program sto se tice tih aktivnosti. Naravno, uvek je ostavljena mogucnost da polazu ispite na klasican nacin.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.05.2004. 13:14:26 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
Kod moje generacije (02) je malo bolja situacija sto se tice sem,projektnih,kol...Malo se nesto promenilo.Mada i dalje ostaje problem da se dosta lakse polazu ispiti koji su od velikog znacaja za smer IS-a, nego recimo menadzerski predmeti.Ali bice bolje jednog dana (za 20-30 god?)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.06.2008. 08:04:31 

Pridružio se: 19.06.2008. 16:30:58
Godina: Padobranac
dajte mi odgovor na ovo pitanje i odmah cu znati sta da upisem, etf ili fon.

dakle, ja upisem fon / ISiT, zavrsim za nekoliko godina, dobijem diplomu, koje je moje zvanje i da li cu imati posla u inostranstvu ?

smatram da uvek treba gledati varijantu za bezanje napolje posto nam je drzava takva kakva je, i nikad ne znas da li ce biti rata, dal ce benzin biti 100 ili 300 dinara itd.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.06.2008. 12:48:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2007. 14:47:32
Godina: II
Smer: OM
Zvanje ti je Inženjer organizacionih nauka.
Fakultet je koliko sam ja saznao iz raznih vesti i nekih priča priznat u svetu.
Znači možda lako nađeš posao, ali ako misliš da ćeš da odmah samo sa diplomom FON-a moći da radiš kao programer negde, mislim da se varaš.
Koliko sam uspeo da uvidim stanje, programiranje ovde je dosta površno, znači ako ti sam ne radiš na sebi i neunaprediš sebe u toj oblasti ne vredi ti diploma.

Ja sam ti dao odgovor samo za oblast programiranja (pošto kažeš da se dvoumiš između FON-a, i ETF-a), samo za to mogu da ti dam bar malo koristan savet.

Ako hoćeš studije koje manje opterećuju ali koje ti daju dovoljno vremena da se baviš programiranjem sa strane biraj FON.
Meni je ETF bolji fakultet što se tiče programera, ali mnogo teži. FON je odlična prilika da lako stekneš diplomu jednog informatičara (programera), ali zahteva da sam sebe osposobiš, dok verujem na ETF-u ne u tolikoj meri, iako sama informatika generalno zahteva na stalnom radu na svom znanju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.06.2008. 12:58:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
djolem89 je napisao:

dakle, ja upisem fon / ISiT, zavrsim za nekoliko godina, dobijem diplomu, koje je moje zvanje i da li cu imati posla u inostranstvu ?

Da li ti stvarno mislis da neko na jednom INTERNET FORUMU moze da ti da odgovor na ovo pitanje?! Svaka ti cast ako ces na osnovu odgovora nekog za koga ne znas ni kako se zove, a kamoli kako izgleda i sta radi u zivotu ti odlucivati o svojoj buducnosti... Posla u inostranstvu uvek ima, recimo moj komsija je otisao u Ameriku da pere sudove u nekom restoranu, oberucke su ga prihvatili...
Covek mora da shvati jednu stvar, svako sam sebi kroji buducnost... Naravno da tebi niko ne moze da garantuje da ces imati posao u inostranstvu... Ne moze niko da ti garantuje ni da ces ovde imati posao... To sve zavisi od tebe... Ono sto ti mozes da uradis jeste da upises fax (FON, ETF, koji god, oba su dobra i cenjena fakulteta) i da das svoj maximum, da se trudis da sto vise naucis, i da zelis posle da radis... Niko tebe nece da placa samo jer si zavrsio neki fax, koji god to fax bio. Kljucna je ambicija, i znanje...
Ono sto ja hocu da ti kazem jeste da, nije toliko bitno koji ces fax upisati FON ili ETF, bitno je kako ces raditi i koliko ces se truditi, ako nesto dovoljno zelis i dosta truda ulozis, boris se za to, imaces posao kakav zelis... Ako hoces da ti neko vec sad garantuje posao posle faxa, a ti da ga otaljas, od toga nema nishta... (Osim ako ti je cale/ujak/stric/kum/... vlasnik neke velike firme u koju ce te zaposliti preko veze i placati te sta god radio)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.06.2008. 13:24:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.10.2007. 11:12:36
Godina: Apsolvent
Apsolutno tacno! Svaka cast Gagi!

I,deco,ucite engleski kako znate i umete (znam da zvucim k'o neka dzangrizava baba), ali FONova diploma vam nista ne znaci bez znanja engleskog jezika!!!
Zato sada preko raspusta,ako ga slabije znate,obavezno upisite neke casove!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.06.2008. 00:34:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.12.2004. 00:05:16
djolem89 je napisao:

smatram da uvek treba gledati varijantu za bezanje napolje posto nam je drzava takva kakva je, i nikad ne znas da li ce biti rata, dal ce benzin biti 100 ili 300 dinara itd.

Ehm, kako mi je drago sto je neko ponovo osvezio ovu temu! Posle dosta vremena sam je nanovo celu procitao i tako slatko se ismejao... :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.03.2009. 18:10:25 

Pridružio se: 23.05.2007. 13:54:37
Godina: IV
hnm... cuo sam konstataciju da se na faksu uci kako poloziti odredjene ispite a ne ono sto je potrebno da biste imali znanje... pa ja se delimicno slazem...

ja na primer imam prosek oko 8.2, dakle prosecan sam student, gledano po proseku... ali sam veoma zainteresovan za finansije, akcionarstvo, ekonomiju, marketing, projektovanje organizacije, investicije, operaciona istrazivanja... i to su predmeti koje sem ja ucio po par meseci jer sam ja tako hteo... iz tih predmeta imam sve desetke i devetke - a predmeti koji drugima sluze za nabijanje proseka (to, kadrovi, oop,simulacije, dinamika) ja bukvalno imam sve sestice...

...ali zato su me zapazili neki profesori... izmedju osalog i Vesna Bogojevic Arsic kod koje sam na 2 ispita dobio najvise ocene... ili kod Cangalovicke iz operacionih... dakle na individualnom nivou ja znam da sam iz predmeta koji me interesuju bolji od mnogih koji imaju veci prosek od mene... j ja uvek hvalim Fon, jer smatram da sam ovde pokupio veliko znanje...

...a sto se tice progamiranja... nigde se sa par polozenih ispita (ni kod nas ni na etf) ne postaje programer... i kod njih (Etf, Matf) postoji mnostvo predmeta koji se ne ticu racunara a dok njih polozite izgubite dosta vremena! tako da sve zavisi od Vas i sta hocete? sta vam je cilj... evo primer: moj drugar koji je asistent iz jave kod Vlajica, pardon demonstrator ima prosek oko 7 ali je zato decko ucio javu kao konj i zna veoma dobro da programira... a imam drugaricu koja je na Fonu imala prosek 9.4 i ne zna ni da bekne nista vezano za programiranje...!
...tako da... nadam se da sam vam pomogao

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5