Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15.10.2009. 14:42:23 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.02.2008. 17:23:56
Godina: Padobranac
Smer: IS
Ovom temom želim da izrazim svoje veliko nezadovoljstvo i razočarenje u vezi sa sadržajem (planom, programom) predmeta "Engleski jezik 3".

Kao što (ni)ste mogli da pretpostavite, radi se o pisanju i slanju pisama, odnosno, kako je u sadržaju predmeta navedeno, "Letter writing". Ali pre nego što počnem da se bavim ovom problematikom, uvideo sam da to nije jedina tema engleskog jezika 3, već navodno kasnije treba da se bavimo i nekom poslovnom terminologijom, ali bez obzira na to, problem je i dalje veliki.

Srž problema nalazi se u činjenici da nas teraju* da učimo o nečemu što se poslednji put masovno koristilo u svetu pre nego što se bilo ko od nas studenata rodio! A u razvijenim zemljama, sistem slanja "snail mail-a" (objašnjenje dole) je skoro potpuno iščezao! Kod njih se čak i računi za struju, telefon itd. primaju elektronski (ne vidim razlog zašto bi drugačije?).
*verovatno će se javiti neko ko će u korist fakulteta reći "niko Vas ne tera, Vaš je izbor da studirate!", ali kada sam već odlučio da studiram, želim da to bude kvalitetno i savremeno učenje

Snail mail je retronim za običnu poštu koji je nastao još pre više od dve decenije kao rezultat zamišljene predstave puža koji nosi pismo, sa akcentom na sporost puža. Dugačka istorija njegovog korišćenja ukazuje upravo na neophodnost takvog termina, posebno u 21. veku. Mnogi (posebno oni koji prvi put čuju za ovaj izraz) će možda pomisliti kako ja preterujem sa svim ovim i kako tehnologiju sadašnjeg vremena proglašavam naprednijom nego što zapravo jeste, ali to je onda samo zato što ni sami nismo svesni o trendovima razvoja tehnologije i svetske statistike upotrebe iste.

Vrlo dobro poređenje sa ovim bi bilo kao da vas neko u današnjem svetu uči kako da koristite telegraf ili faks mašinu za slanje poruka nekoj osobi, kada je toliko razvijena i omasovljena upotreba SMS poruka preko GSM mreže uz pomoć bilo kog mobilnog telefona sa bilo kog mesta na planeti u bilo kom trenutku. A sada jedno pitanje: Da li znate od kada su mobilni telefoni počeli da budu zastupljeni u širokoj (masovnoj) upotrebi? Prvi u svetu GSM poziv je ostvaren čini mi se 1991, a prva SMS poruka je poslata 1993. godine. Ali to su bili počeci. Tek od početka 21. veka javlja se milionska upotreba ovih uređaja i common use. Koja je poenta ovog primera? Upravo to da nije bitno koliko brzo neka nova tehnologija preuzme tržište, već koliko brzo prethodna tehnologija nestane. A kada nestane, treba samo učiti o njoj u udžbenicima iz istorije, a ne na savremenom predavanju iz engleskog jezika.

Time dolazimo i drugog podproblema. Način savijanja papira i upoznavanje sa tipovima koverata nema apsolutno nikakve veze sa engleskim jezikom! Pored toga, to je toliko maloumno da sam u više navrata pomislio da nisam na času (naprednog) engleskog jezika, već u nekoj večernjoj ili PTT školi. Ali stvarno, to nije ni u kakvoj mogućoj relaciji sa engleskim jezikom. Te dve stvari se ne mogu apsolutno nikako povezati, nikako! Potpuno nepismen čovek koji je rođen i odgajan u šumi i zna jedino jezik majmuna i ostalih divljih životinja bi mogao uz malo muke da položi ispit "Engleski jezik 3" (ako pretpostavimo, je l' te, da nema pisanja pisma već samo pakovanja papira u kovertu i korišćenje pljuvačne tečnosti za lepljenje otvora pisma).

Zanimljiv trenutak sa jučerašnjeg časa bio je kada je asistenkinja, kao opomenu zbog priče nekog kolege (naravno, podržavam tu opomenu zbog ometanja časa), rekla "Kolega, verujem da Vam je ovo dosadno, ali biće Vam itekako potrebno u životu"! E pa žao mi je, ali to mi neće biti potrebno u životu! Ali kada to kažem, ja nisam pojedinac koji se izdvaja - zapravo, ne znam da li poznajem ikoga kome će to biti potrebno u budućnosti. To što bolje poznajem budućnost od onoga ko je smislio takav sadržaj predmeta, deluje kao vrlina, ali to mi je zapravo mana. Onda bih živeo u svetu iluzije kao i mnogi i mislio da "to tako treba" ili "to je važno i neophodno, zato to i učimo". Koliko god mnogi studenti mislili kako je neki predmet totalno useless, kasnije u životu će shvatiti da im to znanje (makar i nešto što je ostalo od njega) mnogo znači. Ali znanje slanja snail mail-a neće značiti, to mogu da potpišem.

Ono što će u određenoj meri značiti, to je način, stil i bonton pri pisanju (da ne kažem kucanju) poruke. Kratka zanimljivost: Asistentkinja je takođe rekla kako se "danas" (?!?) gotovo više ne piše rukom, već se skoro uvek sve otkuca na kompjuteru, odštampa i zatim šalje pismo!? Kad to "danas"??? Ne bih da budem grub, ali autor sadržaja predmeta očigledno misli da živi u prošlom veku. Takođe, način i stil pisanja je stvar opšte kulture i pismenosti i ubeđen sam da neko ko ne zna ništa o tim "pravilima" pisanja pisma, a pritom je vrlo inteligentan i svestran čovek, može napisati poslovno pismo na mnogo racionalniji način, uz svo poštovanje prema primaocu, bez ikakvih pravila, već koristeći samo osnovna znanja iz gramatike i opšte kulture, čineći to pismo daleko boljeg kvaliteta i čitljivosti nego da je pisao neki nepismen i neobrazovan čovek, a pritom slepo prateći pravila. Nadam se da autor sadržaja predmeta nije stvarno mislio da smo svi mi studenti nepismeni i neobrazovani, jer im u tom slučaju ne bismo pružili to zadovoljstvo da nam predaju na ovom fakultetu.

Veoma bitan argument u vezi sa tim "pravilima" pisanja i načinima slanja je da se oni u velikoj meri razlikuju od savremenog načina pisanja i slanja koji jednostavno odstupa od tih starih načela zbog potpune promene forme i načina korišćenja. Ne mogu sada konkretno da se setim, ali stvari kao što su pozicija gde treba napisati svoju ili adresu primaoca, prilozi, kopije pisma, "Attn:", kako napraviti prekid teksta i obaveštenje da tekst prelazi na drugu stranu papira i slično (ima još stvarno dosta toga) nemaju više nikakvu primenu u savremenom sistemu razmene poruka niti će je ikada u budućnosti imati.

Ne vredi nabrajati sve prednosti elektronske pošte, ali pomenuću samo neke, za koje smatram da su najvažnije:
    1. Poruke se dostavljaju gotovo momentalno i to čini ovaj vid komunikacije najbrži u poslovnom svetu.
    2. Efikasnost, kao važna poslovna vrednost, se ogleda u prvoj prednosti.
    3. Kao prilog možete "prikačiti" bilo koji tip fajla, npr. dokument sa slikama, grafikonima itd. koji je formatiran u eksternom programu i koji se po potrebi može odštampati direktno kod primaoca.
    4. Sam način sastavljanja poruke je mnogo brži jer se sve dešava na ekranu - nema gubljenja vremena sa kovertama, markicama, odlaskom do pošte i sl.
    5. Primanje poruke je veoma konforno i nju prima tačno onaj primalac kome je namenjena i to tačno na svom radnom mestu gde mu je i potrebna ta poruka (i obrnuto, korisnik može imati privatnu i poslovnu adresu, pa se poruka lične prirode može poslati na privatnu adresu i primalac će je videti tačno kada mu je to i namenjeno - kada je kod kuće).
    6. Troškovi korišćenja sistema su minimalni i eliminiše se potreba za korišćenjem poštanskih usluga, koje su "ručne", spore i neretko neodgovorne u smislu dostavljanja nekog pisma na pogrešnu adresu ili ne dostavljanja uopšte, dok je kod mailservera sve automatizovano i poruke se brzo prosleđuju primaocu.

Nakon prethodnog pasusa, sve više izgleda kao da ja pokušavam nekog da ubedim zašto je bolje koristiti e- nego bez e-, a u stvari to je realnost, to se koristi svuda u svetu, i u poslovnoj i neposlovnoj korespondenciji. U mnogim razvijenim zemljama, svako preduzeće, uključujući i velika preduzeća koja rade sa gotovo svim stanovnicima, kao što je elektrodistribucija, koriste isključivo elektronsku komunikaciju sa svojim potrošačima, tako da im svi računi stižu elektronski, a korisnici ih odmah mogu platiti svojom platnom karticom preko posebnog bezbednog interfejsa. Takođe, kada se prijave sa svojim korisničkim imenom u sistem elektrodistribucije, mogu videti u svakom trenutku trenutnu potrošnju struje u realnom vremenu, statistike potrošnje, a mogu i izabrati i promeniti paket koji koriste. Mnogima će delovati kao da pričam o nekoj naučnoj fantastici, ali to je realnost. Dakle, zaključak je da nam to što učimo tek neće biti potrebno ako odemo u inostranstvo, jer je tamo to sve odavno prevaziđeno. Ako smo već udarili po prošlom veku, hajde onda i da učimo sve to isto (kako se piše pismo), ali na arhaičnom engleskom jeziku! Sve sa "thou" i "to-morrow"! Da bismo znali da se sporazumevamo u svetu, zar ne?

Pre nego što završim sa mojim izlaganjem, složiću se i priznajem da se klasičan poštanski sistem još uvek koristi u određenoj meri i da su neki sistemi i usluge zavisni od njega. Tu prvenstveno mislim na javna preduzeća koja nam šalju račune, zatim firme sa zastarelim menadžmentom koje još uvek koriste snail mail kao vid korespondencije ka drugim kompanijama ili klijentima, kao i (naravno) slanje pošiljaka odnosno paketa koji se neizbežno moraju slati običnom poštom jer su materijalnog tipa.

Smatram da je bruka i sramota za ovakav fakultet, koji bi trebalo da drži status prestižnog fakulteta, da nas uči o nekim arhaičnim i potpuno zastarelim načinima komunikacije. Profesorka UIS-a, dr Bečejski-Vujaklija Dragana, se u tom smislu može smatrati dobrim predavačem, jer ona bar teži da koliko-toliko prati trendove i razvoj tehnologije i da u skladu sa tim dopunjuje gradivo (primer: Web 2.0).

Na kraju, imam jednu izjavu tj. zakletvu kojoj ću biti dosledan do kraja života, ali ne s namerom, već jednostavno zato što se nikada neću naći u takvoj situaciji:

Ja nikada u životu nisam poslao nijedno klasično pismo niti ću ga ikada u budućnosti poslati dok sam živ! Ne zato što ja hoću da teram neki inat, već mi to jednostavno nikada, ali nikada neće biti potrebno.

Samo još da dodam da ću se prijaviti da držim prezentaciju, i to baš na ovu temu. Nisam siguran još uvek kako će se zvati, ali verovatno nešto nalik "Razvoj trendova u informacionim tehnologijama", naravno sa osvrtom na ove zastarele analogne sisteme.

Hvala na pažnji.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.10.2009. 16:20:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.06.2008. 19:45:01
Godina: Dipl.
sta je sve covek spreman da uradi kad ne nadje mesto za parking kod FON i posle pola sata se vrati kuci... :aaa: prekini vise da se svadjas sa profesorima/asistentima :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.10.2009. 16:27:01 
Site Admin
Korisnikov avatar

Kakva svađa, to je samo kritika i predlog da se malo porazmisli o planu i programu ovog predmeta u 21. veku. Ne može biti isti kao pre 20 godina.

I od sad pa na dalje idem samo autobusom :durisha:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.10.2009. 16:45:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Ovo je elaborat. Svaka čast, Mr. Anderson.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.10.2009. 21:53:14 

Pridružio se: 08.07.2008. 18:24:37
Godina: I
Kolega imas moju 100 procentnu podrsku (snail mail :yo: ) :D

Napokon da neko pokrene sivu masu svoje glave, najjaci momenat je zaista bilo objasnjavanje slaganja pisma koje je btw pokazala kako treba a na slajdu nacrtala pogresno hahahhahahaaha

"...pismo se slaze evo ovako na tri trecine, ovo unutra a ovo napolje, xixixi nemojte da gledate sa ove strane posto mi je ovo opomena za neplacen racun xixixi, jer ako vi ne znate da slozite pismo onda se moze desiti da ga savijete na pola i krenete da stavite unutra i tek onda vidite da je koverta ona manja i da ste trebali da savijete ovako kako sam vam ja pokazala na trecine....a ako saljete nesto jos sa pismom onda vam treba ona koverta sa plastikom unutra, ma znate ono k'o kad saljete CD..."

OMG!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.10.2009. 22:17:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
Smer: ME
Citiraj:
Ja nikada u životu nisam poslao nijedno klasično pismo niti ću ga ikada u budućnosti poslati dok sam živ! Ne zato što ja hoću da teram neki inat, već mi to jednostavno nikada, ali nikada neće biti potrebno.

a kako ces da pises devojci iz vojske? :cool:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.10.2009. 22:28:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
Godina: Apsolvent
^ SMSom

ako bude vojske

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.10.2009. 22:55:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.09.2007. 13:37:37
Godina: IV
^ :lol:
@Mr.Anderson:
Svaka cast za post! Skroz si u pravu, soooooooo zastarelo! Puna podrska i od mene...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2009. 10:47:54 
Site Admin
Korisnikov avatar

Neecola je napisao:
^ SMSom

ako bude vojske

:word:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2009. 16:20:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
e.. ponekad mi bas dodje da izbacim komp kroz prozor.. stvarno bre momci nemate pojma! :D uz sve mane pisanja pisma, ipak nema niceg romanticnijeg :ahhh:

sto se tice engleskog, u pravu ste. sto se tice pisanja pisma, nemate pojma :pp

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2009. 17:36:49 

Pridružio se: 26.09.2008. 13:34:53
Godina: I
E kolega, mnogo se nerviras oko bezveznog predavanja iz engleskog. Smatram da si u pravu i vise nego 100%, ali jednostavno ne posecujes nesto sto nema potencijala...radom u grupama od minimum 100 ljudi nikad nista korisno o jeziku nije moglo da se nauci. Nema konverzacije, nema prakticnog rada...Dzaba nerviranje, nego prijavi neke druge predmete koje dozvoljavaju da se slusaju na engleskom jeziku, tu je mnogo veca korist za tebe koji zelis da unapredis znanje jezika.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2009. 18:41:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2008. 18:15:08
a zašto ne bi ovo izneli profesorki ? :)

http://jovanoviczmaja.tumblr.com/

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2009. 19:19:53 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
^ Zato sto je zabole? :jel:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.10.2009. 17:01:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.08.2009. 14:47:45
Svaka cast na temi, ja sam se zapitao cemu sve ovo(naravno mislim na sadrzaj engleskog) kada sam na vezbama slusao kako se PRAVILNO SAVIJA PAPIR :zbun: k'o da smo idioti, naravno ubrzo sam napustio vezbe :D
Zamislite da je neko sa strane usao u tom trenutku u 015, i imao bi sta i da vidi, 200 studenata blene u asistentkinju, i gleda kako se savija papir :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.10.2009. 17:29:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2008. 09:22:18
Godina: III
Ma samo su nas za*ebali sa tim upisivanjem...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ]