Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 31.01.2007. 13:41:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2004. 12:40:46
Godina: IV
Smer: OM
U poslednjih nekoliko dana,kuler od procesora(pogotovo kad tek ukljucim komp,dakle dok je jos hladan) se dosta cuje.Slucajno sam pogledao u BIOS-u,temperatura procesora mi je bila 79C(ne znam kako je preziveo,a nije me nista obavestilo o tome u toku rada).Onda sam skinuo ventilator i procistio ga od prasine,usisao povrsinu kulera.Gledao sam u BIOS-u ponovo,sad je temperatura OK (55-60C),ali se opet cuje kada ga ukljucim hladnog,a broj obrtaja ventilatora u minutu varira od 3000-5000,i kada se malo komp zagreje,ostaje na oko 5000 i onda se ventilator vise ne cuje.
Da li da kupim nov kuler i koji,jer sa njima nisam bas u toku.Ne bih da mi crkne procesora,jer tesko da mogu da nadjem slican,jer se jos ne proizvodi.U pitanku je AMD Athlon 2400+(Socket A),a ploca je MSI KT4AV?
Ili da kupim WD-40 i da podmazem osovinicu...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.01.2007. 16:47:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.01.2004. 02:11:42
Godina: Dipl.
Smer: UK
Probaj WD 40.. Sigurno ce makar malo pomoci.. Jasam ga "prskao" na kler koprocesora... ALi se posle odredjenog vremena opet "jace" cuje..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.01.2007. 17:04:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.04.2002. 00:45:02
Smer: IS
Ako se čuje, znači da ga treba podmazati. Za te svrhe lično koristim fino mašinsko ulje. To bi trebalo da pomogne, mada nije isključeno da će posle mesec-dva opet da počne da se dere. A pošto je ipak procesor u pitanju, moj savet je nabavka novog kulera, naročito kad se uzme u obzir velik broj obrtaja koji vrlo verovatno proizvodi dosta buke.

Citiraj:
Ne bih da mi crkne procesora, jer tesko da mogu da nadjem slican, jer se jos ne proizvodi.U pitanku je AMD Athlon 2400+(Socket A),a ploca je MSI KT4AV?

Tehnologija budućnosti, nema šta ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: POMOC OKO KULERA
PostPoslato: 01.02.2007. 11:51:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.03.2005. 17:55:43
Godina: Apsolvent
Golub je napisao:
Slucajno sam pogledao u BIOS-u,temperatura procesora mi je bila 79C(ne znam kako je preziveo,a nije me nista obavestilo o tome u toku rada)

AMD-ovi procesori nemaju sistem zastite protiv velikih temperatura (nastavlja da radi i pod velikim temperaturama, sve dok se ne istopi), dok Intelovi blokiraju rad na odredjenoj temperaturi i gase komp, tako da je to razlog zasto je tebi radio i pod tim temperaturama. A i kada smo kod AMD-a (iz licnog iskustva), podesi u BIOS-u upozorenje da na odredjenim temperaturama ti pisti ako krene da se pregrejava.

Golub je napisao:
Gledao sam u BIOS-u ponovo,sad je temperatura OK (55-60C)

Nisam siguran da je 55-60C bas normalna temperatura... Koliko znam (a bas sam se savetovao ovih dana sa ljudima bas oko ovog pitanja), ako ti komp radi duze od npr. 10-11 sati i ne predje 50C onda mu radi dobro kuler (meni i po dva-tri dana bez gasenja dodje max 48C). Cak i u BIOS-u imas da podesis da vec na 55C pocne da ti pisti.... Tako da malo se vise raspitaj o tome dal ti je ta tvoja temperatura bas ok. Mislim, ovo je samo dobronameran savet da ne izgubis procesor zbog kulera... Nikad nije na odmet kupiti bolji kuler...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2007. 12:13:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Ako ne gresim, u BIOSu ima opcija da se pri odredjenoj tempertaturi CPUa sistem ugasi/resetuje. Ja imam MSI KT4V-L, pa cu proveriti. Preporucujuem da nadjes neki Univerzalni/Soket A kuler i zamenis taj fabricki, ako nista drugo, onda bar zbog buke. Podmazivanje je kratkog daha, radio sam nekoliko puta to dok mi nije puk'o prsluk.

Ja imam CoolerMaster malo komplikovanog naziva (kao i skoro svaki CM).

Evo jednog:
http://www.itsvet.com/Cooler-Master-DP5 ... ler-54-225

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2007. 12:45:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Godina: Padobranac
Ajd. sad da ne pochinjemo temu AMD vs Intel, ali, raniji modeli procesora verovatno nisu imali zahtitu od pregrevanja, pa sad taj mit mora da prati sve AMD procesore ;)

Shto se tiche temperature AMD procesora, 55-60 stepeni je tolerantna... Barem moj athlon 1700+ radi ne toj temparaturi stabilno, ali samo tokom leta kad je temepratura u samoj sobi 30+ stepeni... Vec nakon 65 krece pomalo da brljavi... Problematichne temperature krecu nakon 70 stepeni, ali, da se ogradim, sve zavisi od samog primerka procesora, jer imam druga koji me je uveravao da ni to ne mora da bude rizichna temperatura jer sve zavisi gde je postavljena sonda i bla bla bla, da ne davim...

Rezime: ako ti komp ne brljavi i ne ponasha se chudno, ne zakove, ne restartuje se sam do sebe ili ne dimi - temperatura ti je ok, ma koju temperaturu pokazivalo - naravno, uvek je bolje da je shto niza :)

Moj predlog je uzeti nov kuler... Zashto rizikovati sa problematichnim, kad se za relativno male pare moze uzeti nov... Prosto ne verujem da se ne moze naci kuler za socket A :)
Kreni redom, zovi firme, raspitaj se, ili cesh naci da negde josh imaju kulera za socket A, ili cesh naci neki drugi, koji je predvidjen da moze da se montira na vishe razlichitih socket-a :)

Nazalost, pc berza ne radi, tako da nisam mogao da navedem nijedan konkretan model niti firmu koji bi mogli da imaju kulere...

S' druge strane, u najgorem mogucem sluchaju, ako rikne proc. mozesh nabaviti polovnog Barton-a, redovno ih nude na Bechmarku...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2007. 12:53:54 
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ne bih da mi crkne procesora, jer tesko da mogu da nadjem slican, jer se jos ne proizvodi.U pitanku je AMD Athlon 2400+(Socket A),a ploca je MSI KT4AV?

Tehnologija budućnosti, nema šta ;)[/quote]
:udri: :udri: semanticka greska :udri: :udri: :D
@homemade E&D
Sad sam proverio temperaturu,komp je radio 2-3 sata 49C
Podesio sam na 70 stepeni kriticnu(ne moze ispod,ima samo 70,75,80,85,90 i 95C).
@Strategylover
Znaci da kupim drugi.

Ima li neko iz prve ruke da mi preporuci kuler koji poseduje,da ne kupujem svasta...
Hvala svima na pomoci :yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2007. 13:13:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.03.2005. 17:55:43
Godina: Apsolvent
@Strategylover

Pa nisam mislio da zapocinjen nikakvu raspravu koji je bolji, nego sam samo rekao sta jedan ima a sta drugi... I u pravu si, mozda ovi noviji AMD-ovi procesori imaju zastitu, tako da se izvinjavam, ako sam dao pogresnu informaciju, ali znam da raniji nisu imali sigurno..... ;)

@Golub

Ako ti je to minimum, ondak stavi na 70. Sto je sigurno, sigurno....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2007. 13:46:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
:)
Evo, upravo sam nashao ono shto me je zanimalo:
"From the first Athlon 64 on, all Athlon 64-class CPUs have thermal protection."
Do tada se izgleda primenjivala ta zashtita samo na plochama (znam za C.O.P. na Asus-ovim)...
A za P4 je sasvim sigurno da je imao mehanizam da pri pregrevanju snizi takt za par stotina mhz...

@Golub: jbg. mislim da na pcberzi ima lepo sortirana ponuda kulera po socketima, ali sayt trenutno ne radi :(
Na itsvetu sam nashao ponudu sortiranu samo po proizvodjachima ( genijalno! :udri:)...
Nije neshto preterano od pomoci, ali, barem ima cene...
Najbolje bi bilo da nadjesh neku listu kulera koje mogu da ti pasuju (kao npr ova na coolermaster-ovom saytu ;) ), pa zatim pretrazish u ovoj ponudi na ITsvetu koja im je cena i ima li ih na lageru...

Za svaki sluchaj da pomenem:
RPM - broj obrtaja u minutu,
DB - nivo buke koju kuler proizvodi (shto manje to bolje),
CFM - protok vazduha (shto vishe to je bolje hladjenje)...

Za RPM, to sam odaberi:
Veci broj obrtaja - veci CFM, ali i veca buka;
Manji broj obrtaja - manji CFM ali i manja buka.

Ne znam gde sam vec prochitao, ali, mislim da se buka od 30db uzimalo kao podnoshljiv, sve iznad kao malo buchnije, sve ispod kao prijatno tishe...

Pa, sad nadji koji kuler ce ti odgovarati :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2007. 15:25:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Golube, ne obraćaj pažnju na "ma pusti, sve je u redu" SL-a... ne zna on ::D

zaprljani kuler može biti bučan.
u tom slučaju ima dva rešenja: kupiti nov ili očistiti stari.
u oba slučaja nije loše nabaviti dobru termalnu pastu koju ćeš naneti pre montaže.

je li, kad skineš stranu od kućišta i ostaviš ga malo... je l' ponovo bučan?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2007. 17:12:22 
Korisnikov avatar

Pirossi je napisao:
Golube, ne obraćaj pažnju na "ma pusti, sve je u redu" SL-a... ne zna on ::D

zaprljani kuler može biti bučan.
u tom slučaju ima dva rešenja: kupiti nov ili očistiti stari.
u oba slučaja nije loše nabaviti dobru termalnu pastu koju ćeš naneti pre montaže.

je li, kad skineš stranu od kućišta i ostaviš ga malo... je l' ponovo bučan?

E da,nisam skidao ceo kuler,vec samo ventilator,ali sam ga dobro ocistio i usisao od prasine kuler(koje je bilo poprilicno).
Bucan je samo kada je hladan,ali i to je random.Evo malopre sam ga ukljucio i sve je OK.A kada pravi buku,to je iskljucivo u prvih 2-3 min rada.
Sto pitas za skidanje strane kucista,mislis da rezonuje :zbun:

Evo,sta mislite o ovom:http://www.itsvet.com/Cooler-Master-CP5-8J52F-99/p-comp_comp_cooler-54-55

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2007. 17:47:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.10.2004. 20:09:42
uf pa imao sam slican problem... doduse imam intel pa mi je pevao komp po ceo dan, temp mi j ebila oko 55-60 stepeni, pa sam zbog pistanja iskljucio isto i jednom izvalio da mi komp ima 85C sto je preeevise... i sta cu uzmem otvorim ocistim kuler i radio tako neko vreme i opet poceo da peva... podignem kuler i vidim pasta skroz nesto skenjana, ali nikad pre toga nisam video koriscenu pastu i dune mi na pamet da mozda treba da promenim istu... svratim kod faxa kupim za 120 kinti neku nano pastu i sad mi je temp 35 stepeni sto je otprilike normalna...
ono sto je meni bilo cudno sto intel procesori idu u box pakovanju i nikako nije mogao da se pregreva tek tako, ipak je to projektovano pa sam zato i kupio pastu... probaj sa njom u svakom slucaju jeftinije je od kulera...

inache i meni se kuler kao usisivac cuo :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2007. 17:55:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
^ ma šta projektovano?! ti kuleri dođu sa onom "žvakom" koja ti je (iz ličnog iskustva) privremeno rešenje.

a i ne znam kakva ti je nano pasta i što je toliko jeftina? ja sam kupio Thermaltake-ovu pastu i platio je oko 650 dinkića.

@Golub:
nisam mislio da se kuler čuje zbog rezonance nego je loše hlađenje pa se zbog toga vrti brže i glasnije. skidanje stranice kod mene utiša kuler (Celeron D 2.8GHz).

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ]